Pewnie nawet jej nie kupię. :p Dla mnie esencją tego jakie powinny być mediumy* są francuskie czołgi - papierowy armor, mocne działo i świetna mobilność. Do Niemców wrócę pewnie dopiero w chwili gdy dodadzą to drugie mityczne drzewko czołgów średnich wychodzące od VK3002DB i kończące się na Leopardzie I - Pantery i E-50 nie są dla mnie. :)
*nie liczę nowych T62 i M48, ponieważ tak na dobrą sprawę to już nie są czołgi z podziału lekkie/średnie/ciężkie a zdecydowanie MBT.
Nie będę się czepiał tych MBT bo nie chce mi się ściany tekstu pisać(zresztą to i tak skończyłoby się kłótnią o to kto ma rację, gdy obaj będziemy mieli jej po trochu).
Napiszę tylko co myślę o medach Francuskich w odniesieniu do tego co jest w USA. Francuskie lt/mt są takie jak piszesz, tyle, że brakuje im jednej zdolności która przekonuje mnie jednak w kierunku myślenia, że prawdziwy med to med z USA. Kiepsko "partyzantują".
Nie licząc niektórych wyjątków(sherman jumbo) medium nie ma lepszego, ani nawet porównywalnego pancerza z HTkiem podobnego tieru. Siłą rzeczy nie chce się więc wystawiać na ostrzał. Drogi do uniknięcia tego są 2, albo mobilność dostateczna aby choć częściowo uniknąć ostrzału, za którą płaci się jednak jeszcze większą stratą pancerza(i w ten sposób Francuzów przebija każdy lolek), druga opcja to zapewnić im możliwość "strzelenia jako pierwsi" i błyskawicznej ucieczki za zasłonę. Potrzebne do tego są - duże "odchyły" działa, żeby nie trzeba było wjeżdżać za daleko przy strzelaniu zza górek, dobry aimtime i celność w ruchu(żeby skupić się jak najszybciej po walnięciu po hamulcach), dobre "zbieranie się" przy niekoniecznie wielkim top speedzie i umiejscowienie wieży z przodu pojazdu, nie ocenione byłoby też znośne opancerzenie z przodu pojazdu(tego Amerykańskie MT nie mają, chociaż ma to Pershing i nadchodzący jeszcze M48 w sumie będzie to miał). Dlatego IMO. w typowym "medowaniu" a nie spotowaniu czy snajpieniu M46>Batman.
Oczywiście to tylko moja opinia i równie dobrze moglibyśmy dyskutować nad wyższością pomarańczy nad ogórkiem, ale co tam, swoje dwa grosze wrzucę.
@Tymbark: nie przesadzaj, z tym mają problem chyba tylko AMX40 z dużej odległości...