Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wasalowie i lenno - problem  (Przeczytany 18222 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gpskonrad

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Wasalowie i lenno - problem
    « dnia: Czerwca 22, 2010, 16:07:26 »
    czyli tak: mam wlasne panstwo, doprowadzilem khanat khergicki do upadku, gdy zdobywalem miasta rycerz pytal sie komu dac te ziemie. Przyznawalem te lenna sobie. Czy da sie teraz to miasto przekazac nojonom z khanatu i lordom ktorzy slubawali mi wiernosc? Jak to zrobic? Czy da sie odebrac lenno? A i jeszcze : np: Deshawi jest  u mnie Panią, bo dalem jej wioske, czy da sie jej dac nastepna? Nie chdzi mi zaraz po zdobyciu(bo wtedy rycerz sie elegancko pyta) tylko wtedy gdy ta wioska nalezy do mojego panstwa, ale jest niczyja.

Offline Najemnik_001

• Użytkownik
    • Ale nuda...
    Odp: Wasalowie i lenno - problem
    « Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 22, 2010, 17:51:58 »
    Poco zakładasz kolejne tematy jak tu:   http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=5123.0   masz jeden z tematów o lennach.

Offline huguesdepayns

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 22, 2010, 20:19:14 »
    A ja nie będę sypał linkami tylko jak człowiek odpowiem i pomogę. Rozwiązanie Twojego problemu leży w geście ministra. Jedź do swojej stolicy, pogadaj z ministrem i tam w oknie dialogowym masz możliwośc przekazania lenna, on sie wtedy zapyta o które lenno chodzi i komu je przekazać. W taki sposób możesz zmieniać przynależność wszystkich lokacji dowolnie. :)
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2010, 20:22:18 wysłana przez huguesdepayns »

Offline gpskonrad

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 22, 2010, 21:21:55 »
    dzieki wielkie, dziala:)

Offline sinkit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Października 30, 2010, 17:36:54 »
    Ja nie mam tam do wyboru lenn, ktore juz dalem. Moge tylko rozporzadzac tymi ktore naleza do mnie, a tych ktore maja moi wasalowie poprostu nie ma i nie moge im odebrac

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Października 30, 2010, 19:09:38 »
    Ja nie mam tam do wyboru lenn, ktore juz dalem. Moge tylko rozporzadzac tymi ktore naleza do mnie, a tych ktore maja moi wasalowie poprostu nie ma i nie moge im odebrac
    Kto daje i zabiera, ten się w piekle poniewiera. :D

Offline werusiaaxd

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 01, 2012, 13:23:53 »
    Ja tez się dołączę do tego pytanie... Sytuacja wygląda tak: Mam własne królestwo (podbiłam Nordów), jako wasali mam bohaterów: Deshavi, Klethi itd. odrazu po podbiciu dalam im kilka lenn. Na kilka lenn kliknełam "Musze wysłuchać opinii poddanych" cxzy cos takiego i nie wiem jak mam oddac te lenna : c minister siedzi u mnie w stolicy a marszałkiem jest Klethi. Jak przyznac im lub "normalnemu" wasalowi lenno po eybraniu tamtej opcji ?

Offline Dawidous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 01, 2012, 14:51:01 »
    U ministra masz takową opcje. Minister siedzi w twojej stolicy (dworze), jeśli nie przenosiłaś stolicy (dworu), powinien znajdować się w pierwszym podbitym przez Ciebie zamku.

Offline Xanathos

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 03, 2012, 10:10:43 »
    Lenno można odebrać oskarżając lorda o zdradę i zostanie on wydalony z królestwa, plus taki, że lenna takiego lorda będą wolne do nadanie komuś innemu, minus to spadek relacji z pozostałymi lordami.

Co do nadawanie lenn lordom, po podbiciu nowo zdobytego zamku, jeden z towarzyszy zapyta co chcesz zrobić z danym zamkiem i przynależącymi wsiami, masz do wyboru: wstrzymać się z nadaniem lenna, zagarnąć dla siebie lub wybrać osobę której chcesz przekazać.
    Jeśli ma się ministra można nadać własnemu lordowi któreś z wolnych lenn lub jakieś własne.

Offline Xena

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 10, 2014, 19:06:24 »
    Czy może mi ktoś doświadczony powiedzieć, czy jest jakaś możliwość, żeby towarzysza, któremu wcześniej dałam lenno i stał się lordem, w jakiś sposób powołać ponownie do drużyny? Dodam, że nie chodzi mi o marszałka ten niech już sobie siedzi, ale dałam lenno kolejnym i teraz brakuje mi ich trochę.
    Obawiam się, że jedynym sposobem jest posądzić ich o zdradę odebrać lenno i czekać, że kiedyś się znowu spotkamy i może zechcą wrócić do drużyny, ale może jest jakiś mniej drastyczny sposób? Może mi ktoś podpowiedzieć?

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 10, 2014, 19:24:29 »
    Nie ma możliwości degradowania towarzysza, gdy dasz mu lenno staje się zwykłym, żądnym ziem i tytułów lordem.

Offline Xena

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 11, 2014, 08:09:59 »
    Nie ma możliwości degradowania towarzysza, gdy dasz mu lenno staje się zwykłym, żądnym ziem i tytułów lordem.
    Smutne to wieści dla mnie :( szkoda, że w dialogu jakoś wyraźniej nie było to powiedziane, że jak go "nagrodze" to już na zawsze koniec ... bo z pewnością bym się towarzysza jednego i drugiego nie pozbyła! Myślałam, że dalej zostanie w drużynie a jak nie będziemy wojować (nie będzie kampanii) to sobie skoczy odwiedzić swoje włości :(