Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Lenno?  (Przeczytany 10418 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ala

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Lenno?
    « dnia: Czerwca 12, 2010, 18:36:18 »
    Witam,

Szanowni gracze!

Pytanie: Dlaczego - jako Królowa nowego państwa nie mogę nadać ziemi na siebie?. Dokładnie rzecz ujmując wygląda to tak - rozmawiam z towarzyszem wlasnej ekipy, ktory pyta co dalej z podbitym zamkiem - zacznaczam opcje, zeby zamek przeszedl na mnie. Niby wszystko ok - moge miec tam wojsko, ale np musze placic za nocki - z wiosek nie dostaj kasy, nie moge nic zbudowac, ktos wie o co chodzi?. To samo sie tyczy moich kompanow- dostaja ziemie - ale ich nie ma :(

Offline Najemnik_001

• Użytkownik
    • Ale nuda...
    Odp: Lenno?
    « Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 12, 2010, 19:56:51 »
    Musisz pojechać do swojej stolicy [pierwsza lokacja jaką zdobyłaś np. zamek lub miasto] wejść do sali lorda i porozmawiać z ministrem [jakoś tak się nazywał ale jeżeli wybrałaś bohatera to będzie on] pogadać z nim i przyznać sobie lenno.

Podczas rozmowy z towarzyszem mówisz mu tylko kogo popierasz a nie komu przyznać.

A i przy przyznawaniu włości nie będzie wyboru, które komu tylko musisz po kolei wszystkie rozdawać aż dojdziesz do właściwego.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2010, 19:59:11 wysłana przez Najemnik_001 »

Offline ala

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 13, 2010, 17:05:38 »
    Jeszcze pare spraw - dzięki.

Mianowicie, jak mogę uwolnić innych lordów - są u mnie w mieście, mam wybudowane więzienie - ale nic nie mogę zrobić.

Offline Najemnik_001

• Użytkownik
    • Ale nuda...
    « Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 13, 2010, 20:25:21 »
    Jeżeli są w niewoli to dopóki ich rodzinna frakcja ich nie wykupi nic nie możesz zrobić prócz przenoszenia między zamkami i twoim oddziałem [oczywiście cały czas w zamknięciu].
    Lub wojna między twoją frakcją a ich rodzinną się skończy [a ponieważ jesteś królową własnej frakcji to ty musisz im zaproponować pokój albo oni to zrobią].

Chociaż na początku gdy będą silni możesz o rozejmie zapomnieć.

Offline TenOdZygmunta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 13, 2010, 20:38:10 »
    Możesz też zrobić tak, że pociśniesz wszystkich lordów danego królestwa i oni zaproponują pokój bo będą się bać i wtedy to już raczej jasne :)

Offline Shakyor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 18, 2010, 17:06:27 »
    A masz marszałka??

Offline TenOdZygmunta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 18, 2010, 18:51:18 »
    A masz marszałka??

do mnie to?

jeśli tak to tak mam marszałka " Lord Alayen" :D

Offline DizzLe

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 19, 2010, 17:02:47 »
    W takim razie ja mam pytanie też dotyczące tych nieszczęsnych lenn... Mianowicie przyłączyłem się do Lady Isolli z Suno, zdobyłem już kilka miast i zamków, ale nigdzie nie mogę znaleźć tego ministra.. Pierwszy zamek, jaki zająłem, został mi odebrany, i po jego odzyskaniu nadal nie ma tam ministra, ani nie ma go też nigdzie indziej. Póki co wszystkie zdobyte przeze mnie lokacje stoją bez garnizonu... :/ Ktoś wie co zrobić?

Offline Najemnik_001

• Użytkownik
    • Ale nuda...
    « Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 19, 2010, 18:23:36 »
    Nie jestem pewien ale jak przyłączasz się do rebelii z pretendentem do tronu to nie ty jesteś królem/królową tylko on/ona więc ministra ni-ma.

Offline DizzLe

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 19, 2010, 18:26:04 »
    Ale przecież musi być jakaś możliwość przydzielania lenn? o.O

Offline huguesdepayns

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 19, 2010, 18:29:56 »
    DizzLe:

W Twoim przypadku to Ty jesteś ministrem Lady Isolli... Po każdym zdobytym zamku, mieście powinna Cię pytać komu te lenno przyznać.

Offline Tatar z Krymu

• Użytkownik
    • Chanat Krymski
    « Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 19, 2010, 18:42:40 »
    Mam pytanko. Jestem wasalem Swadii, mam reputację prawie 500 i relacje z królem 32.

Za każdym razem jak zdobęde zamek on zabiera go dla siebie. Nie daje nikomu innemu tylko sobie.
    Co zrobić, aby mi dął to lenno?

Offline huguesdepayns

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 19, 2010, 18:48:41 »
    Musisz angażować się w sprawy królestwa poprzez udział w kampaniach i nabycie sporej ilości reputacji (także tej w danym państwie). Ja nigdy nie miałem z tym problemu. Jeśli Twoje panstwo podbiło jakieś lenno to zawsze istnieje możliwość zapytania się króla kogo popiera. Zawsze możesz spróbować przekonać go do swoich racji.

Offline Tatar z Krymu

• Użytkownik
    • Chanat Krymski
    « Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 19, 2010, 19:32:28 »
    Tylko właśnie on zawsze popiera samego siebie (głupi egoista :D).

Offline januery

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 19, 2010, 21:02:16 »
    Myślę, że też duże znaczenie ma relacja z królem. W moim królestwie to było tym bardziej widoczne, gdy z 95% wasali był skłócony i rozdawał masowo ziemie tylko kilku nowym lordom, którzy jeszcze się do niego nie zrazili. Myślę również, że kombinacja renomy i zasług dla królestwa określa ilość włości jakie możemy posiadać, a relacje z królem na szansę dostania ziemi (rozmowy z królem i lordami ją zwiększają).