Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Nie można zrobić zrzutu ekranu...  (Przeczytany 3131 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    Nie można zrobić zrzutu ekranu...
    « dnia: Czerwca 11, 2010, 21:49:49 »
    Witam.
    Mam taki problem:
    Kiedy próbuję zrobić normalnego screena za pomocą kombinacji ctrl+insert wyskakuje mi komunikat "Nie można zrobić zrzutu ekranu". Screeny za pomocą klawisza PrintScreen też odpadają, bo są całe białe. Myślałem, że to coś u mnie ze Steamem albo jakiś inny bubel. Przeinstalowałem Windowsa, zainstalowałem Steama i wszystkie gry do niego od nowa i nadal jest to samo. Miał ktoś podobny problem? Będę bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    Odp: Nie można zrobić zrzutu ekranu...
    « Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 12, 2010, 10:49:53 »
    Pobierz Frapsa. Na niezarejestrowanej wersji można robić screeny do oporu.

DOWN: To już jak widać wina moda. Musisz sam znaleźć przyczynę.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2010, 12:44:44 wysłana przez Trebron »

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 12, 2010, 11:59:10 »
    Właśnie problem jest taki, że Fraps też nie działa i nie mam pojęcia dlaczego... Jak odpaliłem zwykłego native`a to o dziwo wszystko zaczęło świetnie działać, na moim modzie już nie. Poza tym mam też problem z częstym wywalaniem do pulpitu gdy ma się zacząć jakaś bitwa. Niby problem jest z bibliotekami dx`a i runtime visual c++, ale wszystko mam aktualne i nigdy z tym problemów nie było. Dodam jeszcze, że wcześniej kombinacja ctrl+insert działała bezproblemowo. Nagle przestało i zaczęły się m.in. te problemy z wywalaniem do pulpitu. Miał ktoś może podobne zmagania?

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 12, 2010, 13:38:59 »
    Po następnym takim crashu wklej tutaj to, co masz zapisane w rgl_log.txt (katalog główny M&B).

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 12, 2010, 17:02:20 »
    Proszę bardzo:
    (click to show/hide)

Tym razem wywaliło mnie jak chciałem pochodzić sobie po mieście.
    No i standardowo pojawił się problem ze screenami. Na początku mogę zrobić, by po chwili już nie móc... Powiedzmy podczas ładowania samej gry i tworzenia postaci mogę robić screeny ile się da, ale jak tylko zacznie się normalna gra, przestaję mieć taką możliwość...

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 14, 2010, 01:00:49 »
    To jest ciekawe:
    unable to lock vertex buffer  0 276  *  68 ,  276 4096
     HERR_BUFFER_LOCK_FAILED!
     4191

rgl_post_warning_line: Unable to find mesh fighting_pick_new
    rgl_post_warning_line: Unable to find mesh khyber_knife_new

Sprawdziłbym te meshe z samego dołu. Ponadto masz problem z vertex bufferem. Nie dodałeś czasem jakichś przedmiotów, które mają po kilka/kilkadziesiąt tysięcy trójkątów? ;)

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 14, 2010, 17:40:42 »
    Tak, jest kilka co mają więcej niż 2 tysiące polys, ale one były od samego początku i nigdy z nimi problemu nie było. Jeszcze mi one z M&B podstawki zostały, więc to na pewno nie one. A co do tych meshy to wina ms do wersji 1.113, który powoduje, że czasami nagle brakuje jednego czy dwóch modeli z native`a. Też nigdy to większego problemu nie sprawiało, czasami po prostu nie było tego modelu widać i tyle. Tak jest od samego początku tej wersji. Na próbę nawet od nowa skompilowałem moda pod wersję 1.105 i dalej to samo się działo, czyli wywalało do pulpitu i nie mogłem po jakimś czasie screenów robić. Chyba będę musiał od nowa, krok po kroku, dodawać każdy jeden model i sprawdzić co powoduje błąd. Jakby ktoś jednak znał rozwiązanie to proszę o sugestie :)

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 14, 2010, 20:51:30 »
    Może to problem z windą? W takim wypadku ja odpadam co do rad, bo gram na xpeku. Ale sprawdź to, bo słyszałem/widziałem, gdzieś, może kiedyś na teesie albo na forum ty czy innym o problemach z M&B na nowszych Windowsach. Chociaż niech się wypowie ktoś, kto orientuje się w tym lepiej.

A może coś się spaprało z kartą graficzną? Albo sterownikami? Albo może mapki jakichś przedmiotów? Albo, nie wiem, może coś dokładniej w silniku gry, albo z fizyką coś? Albo riggingiem? Miałem jeden problem z riggowniem, krzywo obróciłem zbroję, no i vertexy były dziwnie ułożone, a gra cięła się jak cholera. Ale nic mnie nie wywalało, i screeny mogłem zrobić.

PS. A może ten twój znany Buster Sword doprowadza grę do załamania nerwowego? :D

Edit: Z Busterem to był żart...
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2010, 21:36:31 wysłana przez Zizka »
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 14, 2010, 20:59:30 »
    Akurat mój Buster Sword nie ma nic do tego, bo gra się wiesza bez względu na to, czy mam go przy sobie, czy nie. Windows też raczej nie, bo jestem świeżo po reinstalce. Sterowniki też nie, bo przed reinstalką działałem na wersji beta, po reinstalce cofnąłem się do starszych oficjalnych. Grafika też nie, bo cierpiałyby inne gry jak Bad Company 2 czy Modern Warfare 2 a te hulają bez najmniejszych problemów.
    Zacznę dodawać wszystko od początku, może wyłapię co jest nie tak.

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 15, 2010, 15:27:04 »
    Sam akurat parę minut temu próbowałem zrobić screena w trybie okienkowym i również mi wyskoczył komunikat "Nie można zapisać zrzutu ekranu", gdy już przełączyłem w tryb pełnookienowy (Altl+Enter) mogłem normalnie robić screeny ;]

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 15, 2010, 17:23:29 »
    Dzisiaj posprawdzałem i na niektórych teksturach miałem źle poustawiane flagi. Wydawało mi się, że to przez to, poprawiłem i sprawdziłem. Niestety nadal to samo, ale wyskoczył inny błąd niż ostatnio. Pojawiło się okienko z komunikatem "Out of video memory". Czy może to być przez to, że większość moich tekstur jest dużej rozdzielczości 2048x2048? Na karcie graf. mam 896 mb, nie wiem czy to może być przez to, ale chyba jest taka możliwość...
    Poza tym lepiej dla każdego modelu robić osobną teksturę czy metodą twórców warbanda zrobić jedną, ale większą i w niej porobić np wszystkie rodzaje tekstury na ostrza, w innej tekstury na uchwyty (nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa przy mieczach), w jeszcze innej jeszcze inne rzeczy? Bardzo ograniczyłoby to ilość tekstur i zajmowanego przez nie miejsca. Sądzicie, że to by rozwiązało mój problem? Druga sprawa: zobaczcie na te wartości w pliku rgl_log.txt z ostatniego mojego błędu. Jest tam na początku coś takiego:
    - Texture Memory: 2383 ( Available Texture Memory: 2354 )
    Czy to może być faktycznie wina zbyt dużej ilości tekstur w zbyt dużej rozdzielczości?

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 15, 2010, 19:06:35 »
    Większość tekstur, czyli ile masz na oko tych 2048x2048?

Pamiętaj, że to M&B, a nie Crysis. ;) Tutaj trzeba oszczędzać zarówno na polygonach, jak i na rozmiarze tekstur (a jeszcze bardziej - na dodawaniu dźwięków), bo inaczej silniczek M&B dostaje zadyszki i się krztusi. ;)

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 15, 2010, 21:06:43 »
    Heh średnio to będzie 100 teksturek w rozdziałce 2048x2048 (po 4mb każda), około 60 w 1024x1024 (po 1.5 mb każda) i jakieś 15-20 w rozdziałce 512x512 (po 200 kb każda) :P
    Te w wysokiej rozdzielczości to tekstury broni i pancerzy, te w mniejszej to jakieś dekoracje i inne, a te najmniejsze to pierdoły w stylu dywan, kubek czy podobne.
    Czyli to jednak może być przez to?
    Jeśli tak to jeszcze dzisiaj zaczynam zmianę taktyki :)
    Zrobię tak jak jest większość modeli z native`a zrobiona. Jedna większa tekstura na same ostrza, jedna większa na uchwyty, itd. Mam nadzieję, że to coś da.