Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Brak płynności.  (Przeczytany 4884 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vatras77

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Brak płynności.
    « dnia: Czerwca 01, 2010, 12:07:08 »
    Witam. Mam raczej średni komputer,

Kartę graficzną: NVIDIA GeForce 8600 GT
    Procesor: 2x AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core 3600+
    2GB Ramu.

W singleplayerze strasznie niemiłosiernie mi się tnie, nawet przy ustawieniu battlesizera na 30 (Na mniejszych bitwach nie.). O multiplayerze nie wspominając. Mam więc pytanie, czy istnieje jakiś sposób na zwiększenie ilości FPS? Gram na minimalnych ustawieniach i DirectX7.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 01, 2010, 12:09:47 wysłana przez Vatras77 »

Offline Horn

• Użytkownik
    • Krwawa opalenizna
    Odp: Brak płynności.
    « Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 01, 2010, 13:03:14 »
    W sumie jest kilka sposobów na poprawę jakości/płynności gry, niekoniecznie kosztem grafiki.
    Ty narzekasz na sprzęt, więc ja Ci powiem co nieco o swoim. Staruch ma 6 lat, a oto jego flaki:
    Pentium 4 - 2,66 GHz, 512 MB RAM, GeForce FX 5600, Karta dźwiękowa C-Media AC97

I nie narzekam strasznie na cięcie się gry, może to kwestia przyzwyczajenia po prostu. Gram na DX7, a z ustawień wyłączyłem tylko antyaliasing, choć niewiele to zmienia tak naprawdę. Reszta opcji jest na maksie;]

Działa mi prawdopodobnie tylko dlatego, że zwiększyłem pamięć wirtualną na 1,2 GB, bo sama gra pochłania coś około tej sumy. Zacina mi się tylko podczas wjeżdżania na koniu we wrogów na początku bitwy (powstaje też niesamowity 'wrzask' zacinanego dźwięku) i podczas uzupełnień, reszta działa normalnie (lekko obracanie mapy się przycina, ale nie jakoś strasznie).

Dlatego problemem u Ciebie może być:
    1. Karta graficzna (gejforsy zawsze miały jakieś problemy)
    2. Zasyfiony komputer pochłaniający duże ilości pamięci (format się czasem przydaje)
    3. Wirus? Nie jestem pewien, żaden ze mnie informatyk swoją drogą. Polecam po prostu porządnie poczyścić kompa.
    Rescipiens post te, hominen memento te, cave, ne cadas.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 01, 2010, 13:46:01 »
    No to wygląda na trochę poważną sprawę. Problem na 100% siedzi w komputerze.
    Ja mam słabszy sprzęt (bo te nieszczęsne 8400GS), procek taki sam jak masz Ty i mi działa wszystko na max, a przy uzupełnieniach każdemu się tnie.

Widzę tu jednak, że masz trochę przymało RAM, chociaż na M&B powinno być dobrze. Postaraj się zainstalować nowe sterowniki do karty graficznej (u mnie się rżnęło na starych powinno pomóc), taki procesor nie będzie spowalniał gry nawet na 200 luda, a karta powinna wytrzymać wszystko ustawione na full. Wyłącz też aplikacje działające w tle, jednak tylko te które nie są potrzebne, niektóre z jedzą sporo pamięci. Odsyf komputer, a najlepiej sformatuj jeśli dawno tego nie robiłeś.

Sprawdź jeszcze czy sprzęt się nie grzeje.

DOWN: Chodzi wszystko max. Na dziedzińcu czasem zarywa, jednak tylko w dzień, na zamkach Khergitów lub Sarranidów, gdzie HDR pracuje pełną parą. Stery najnowsze i jazda, jeśli nic z nimi nie zrobiłeś to mowy nie ma, że się same zaktualizują.
    http://www.nvidia.pl/page/home.html pobierz stąd, dla kilku serii kart jest ten sam sterownik. Pobranie polecam też koledze zakładającemu temat.

EDIT: Liczy się jednak też ogólne, jakby to ująć "zgranie" konfiguracji. Chodzi o poszczególne podzespoły, działające ze sobą lepiej lub gorzej, może to poprawić pracę komputera. Poza tym nie mam 2GB RAM tylko 3.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 01, 2010, 15:08:22 wysłana przez Trebron »

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 01, 2010, 14:34:10 »
    @ Trebon
    Chodzi Ci wszystko na maxa bez zacinania się? Z włączonym antyaliasingiem? Ja mam kompa takiego jak koleżka z góry tyle, że procek Quad Core 2,4 G i generalnie chodzi płynnie na prawie najwyższych ustawieniach, ale bez antyaliasingu i z drzewami tudzież trawą zredukowaną. Tyle że jak w bitwie 70 chłopa wpada na siebie i zaczyna się siec to mam pokaz slajdów. I jeszcze jak jestem czasem na dziedzińcu zamkowym to przy obracaniu mapy się przycina. W multi za to nigdy nic się nie tnie. Trochę to dziwne, bo wymagania wypełniam z górką, a kompa formatowałem tydzień temu. W dodatku EmpireTW ze wszystkimi swoimi bugami chodził mi płynnie na wysokich, a tu jakieś takie popierdółki...  Może to wina sterowników, bo nic z nimi nigdy nie robiłem, myślałem że same się zaktualizują :)

Offline Sandero

• Użytkownik
    • Awanturnik
    « Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 01, 2010, 21:18:58 »
    Tyle że jak w bitwie 70 chłopa wpada na siebie i zaczyna się siec to mam pokaz slajdów.

Przed uruchomieniem gry w "configure" zaznacz "hide blood". Potem sprawdź w custom battle z samą piechotą po obu stronach, gdy się zderzą. Mi pomogło bardzo, dzień zmarnowałem na ustawianie w opcjach w grze, a tu taka duperelka niepotrzebnie żarła zasoby.

Offline xyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 04, 2010, 16:19:58 »
    http://www.iobit.com/gamebooster.html
    - darmowy program, który sam wyłącza wszystkie niepotrzebne w czasie gry procesy systemowe (dodatkowo także pyta, które z działających w tle innych aplikacji chcemy wyłączyć).
    Wystarczy odpalić program (można sobie zmienić język) i wcisnąć przycisk przełączający do "trybu gry".
    Podejrzewam, że program sprawdza się zwłaszcza na nowszych systemach, bo nie wiem jak tam Windows 7, ale Vista domyślnie w tle ma uruchomionych nieporównywalnie więcej procesów od Windows XP, z czego duża ich część na prawdę nie ma żadnego znaczenia gdy chcemy pograć (tak na prawdę większość tych "niepotrzebnych" procesów okazuje swoją przydatność tylko w pewnych konkretnych momentach, które mogą nastąpić gdy używamy kompa do czegoś konkretnego, a nie do prostej zabawy).
    W każdym razie program wie, co może uciszyć, a czego nie. Po przełączeniu w tryb gry minimalizuje się do paska, a po zakończeniu gry wystarczy wcisnąć w nim przycisk wyjścia z trybu gry.
    Program daje także możliwość defragmentacji plików gry, co też czasem może odrobinę przyspieszyć działanie gry.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2010, 16:27:47 wysłana przez xyp »

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 06, 2010, 14:38:23 »
    Przed uruchomieniem gry w "configure" zaznacz "hide blood".
    Wielkie dzięki, faktycznie pmaga ogromnie. Co dziwne, wyłącznie krwi przy włączonej grze nic nie daje, trzeba wyłączyć przy konfigurowaniu. Trochę jednak szkoda mi tej krwi, lubiłem ją ;-) ale niemal nie dało się grać w momencie starcia wojaków, a teraz obraz jak żyleta ;) Dzięki raz jeszcze :)