Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: oblężenie-mega problem  (Przeczytany 11264 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wosio

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    oblężenie-mega problem
    « dnia: Maja 29, 2010, 23:04:10 »
    Witam,
    Mam dosyć duży problem z obleganiem zamku. Kolega gra w tą samą wersję(1.105) i mi opowiada jak to się fajnie zdobywa zamek. Powiedzcie mi proszę, co muszę zrobić aby przeprowadzić oblężenie. Udaje mi się dołączyć do oblężenia prowadzonego przez kogoś innego, ale sam nie umiem go rozpocząć. Sytuacja wygląda tak:jestem wasalem króla Veagirów, mamy wojnę z Khanatem, spaliłem im wioskę(i mam z nimi relacje -43), zebrałem kilku lordów i ruszam z nimi na zamek. Oni stają dookoła zamku, na zamku pisze "pod oblężeniem", a ja nie wiem co robić. Klikając na zamek(tzn. tak jakby do niego wchodzić) mam do wyboru tylko opcje: 1.przywitać się ze strażnikami i zagadać; 2.przebrać się i spróbować się prześlizgnąć; 3.odejść.
    Proszę o pomoc, bo jest to dosyć duży problem. Z góry dziękuję i pozdrawiam
    wosio

Offline AdrianC

• Użytkownik
    Odp: oblężenie-mega problem
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 29, 2010, 23:11:31 »
    Jeśli jakiś zamek jest oblegany, to nie możesz rozpocząć własnego oblężenia, możesz natomiast przyłączyć się do oblegających.
    Jeśli chce sam rozpocząć oblężenie, to musisz pójść do zamku/miasta, które chce zdobyć. Wtedy pojawi Ci się opcja "Rozpocznij oblężenie", a potem możesz albo czekać aż w zamku/mieście skończą się zapasy, albo próbować nakłonić obrońców do poddania się albo "zbudować" drabinę lub więżę oblężniczą i przystąpić do szturmu.

Offline xyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 30, 2010, 10:07:03 »
    Jeśli ktoś przed tobą rozpocznie oblężenie, to jedyne, co możesz zrobić, to czekać aż on "wpadnie na mury". Tzn. przyłączasz się do oblężenia, ale do tego nie ma żadnej opcji. Po prostu czekasz aż oblegający zdecyduje się rozpocząć atak (co czasem może potrwać kilka dni) i dopiero gdy on zaatakuje, to klikasz na zamek i masz opcję dołączenia do oblężenia.

Swoją drogą, według was - warto oblegać zamki/miasta przez jakiś czas przed atakiem? Osobiście jeśli rozpoczynam oblężenie, to od razu wydaję rozkaz ataku, bo jeśli obrońcy mają żarcia na miesiąc, to przecież miesiąca pod zamkiem nie wyczekam, a każdy dzień nic nierobienia może przynieść nam nieciekawe wieści.

Offline Horn

• Użytkownik
    • Krwawa opalenizna
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 30, 2010, 14:06:59 »
    Jest jeszcze jedna, moim zdaniem bardzo przydatna, opcja dialogowa z dowódcą oblężenia (jeśli jest kilku lordów oblegających, to wystarczy spojrzeć w wiadomości - będzie tam napisane kto dowodzi oblężeniem), a mianowicie kolejno:
    1. Czy mogę zasugerować kolejne kroki..
    2. Natychmiast przystąp do ataku [...]

I jeśli lord jest gotowy na atak, natychmiast zaatakuje zamek, do którego to [ataku] możemy się przyłączyć; a jeśli nie jest gotowy, to powie nam ile czasu potrwa budowanie drabin/wieży. Wystarczy wtedy poczekać i zagadać ponownie po upłynięciu tego czasu. Opcja ta (niestety) jest dostępna tylko przy dodatnich relacjach z danym lordem. Tak czy siak - bardzo efektywnie skraca czas oblężenia prowadzonego przez komputer.

Pozdrawiam!
    Rescipiens post te, hominen memento te, cave, ne cadas.

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 30, 2010, 21:22:13 »
    Swoją drogą, według was - warto oblegać zamki/miasta przez jakiś czas przed atakiem? Osobiście jeśli rozpoczynam oblężenie, to od razu wydaję rozkaz ataku, bo jeśli obrońcy mają żarcia na miesiąc, to przecież miesiąca pod zamkiem nie wyczekam, a każdy dzień nic nierobienia może przynieść nam nieciekawe wieści.

Moim zdaniem, przynajmniej ja tak robię, należy od razu po wybudowaniu sprzętu oblężniczego przystąpić do ataku. Jeśli będziesz utrzymywał oblężenie, to w tym czasie Twój wróg może zaatakować Twoje włości lub włości państwa, którego jesteś wasalem, a także może przyprowadzić wsparcie dla obleganej przez Ciebie lokacji.

Offline xyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 31, 2010, 21:32:01 »
    No właśnie nie widzę żadnych korzyści z samej czynności oblegania zamku/miasta, tym bardziej, że trzeba mieć spory zapas jedzenia, a wróg może robić co zechce.

Cytat: Horn
    Jest jeszcze jedna, moim zdaniem bardzo przydatna, opcja dialogowa z dowódcą oblężenia (jeśli jest kilku lordów oblegających, to wystarczy spojrzeć w wiadomości - będzie tam napisane kto dowodzi oblężeniem), a mianowicie kolejno:
    1. Czy mogę zasugerować kolejne kroki..
    2. Natychmiast przystąp do ataku [...]

I jeśli lord jest gotowy na atak, natychmiast zaatakuje zamek, do którego to [ataku] możemy się przyłączyć; a jeśli nie jest gotowy, to powie nam ile czasu potrwa budowanie drabin/wieży. Wystarczy wtedy poczekać i zagadać ponownie po upłynięciu tego czasu. Opcja ta (niestety) jest dostępna tylko przy dodatnich relacjach z danym lordem. Tak czy siak - bardzo efektywnie skraca czas oblężenia prowadzonego przez komputer.
    Świetna sugestia, zwłaszcza, że sam nigdy nie bawiłem się w "sugeracje" dla innych lordów, wychodząc z założenia, że i tak pewnie nie posłuchają, dopóki nie będę miał z nimi porządnych relacji (doświadczenia z podstawki). W każdym razie dzięki za info;)

Offline wosio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 20, 2010, 15:45:26 »
    serdecznie wszystkim dziękuję. Nieoceniona pomoc

Offline Lycha4

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 25, 2012, 13:58:42 »
    Warto poczekać do nocy i wtedy zaatakować, bo wtedy łucznicy gorzej strzelają.