Jeśli ktoś jeszcze nie wie, to przypominam, że do jutra można pobrać sobie i pograć w tę gierkę za darmo. Trzeba mieć tylko własne konto Steam i gra zostaje do niego przypisana (co się z nią stanie jutro i czy mając ją na dysku nadal będzie sobie można pograć za darmo - nie wiem, ale podejrzewam, że skoro przypisała się do konta, to na nim już do końca pozostanie... oby). Śpieszcie się, bo naprawdę warto!
A czym jest Portal? To doskonała gra logiczno-zręcznościowa na silniku Source (Half-Life 2), gdzie nasz bohater (a raczej bohaterka) bierze udział w testach laboratoryjnych. Podstawą tych testów jest wykorzystanie portali, czyli takich mini teleportów, które można umieszczać na ścianach, podłogach, sufitach. Gra nie jest trudna i można ją przejść spokojnie w ok. 2 godziny. Jednak warto w nią zagrać, gdyż dostarcza naprawdę wiele frajdy. System portali w połączeniu z prawami fizyki to zaiste świetny "plac zabaw", który powinien wciągnąć każdego. Ja wczoraj późną nocą usiadłem, by tylko rzucić na grę okiem, ale wstałem od komputera dopiero po ukończeniu ostatniej misji.
Z tego co teraz na szybko sprawdziłem, to w sieci nie brak dodatkowych map do tej gierki, więc zabawa tak szybko się nie skończy... ;)
Mały trailer świetnie prezentujący grę:
http://www.youtube.com/watch?v=TluRVBhmf8w