Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Nowy gracz poszukuje rad expertów :)  (Przeczytany 4322 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zvierzu

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Nowy gracz poszukuje rad expertów :)
    « dnia: Maja 16, 2010, 20:22:26 »
    Witam wszystkich serdecznie.

Nie ukrywam, że jestem całkowicie zielony jeśli chodzi o 'Mount&Blade'. Nie grałem ani w 'jedynkę' ani w 'Ogniem i Mieczem' i dopiero niedawno skusiłem się na zakup 'Warband'.

Dlatego mam do Was, szanownych weteranów, kilka pytań.
    Jeśli zaś takowe były już zadane to prosiłbym o ewentualny odnośnik do tematu :)

Ale wracając do rzeczy:

1. Rozgrywka. Jak wspomniałem jestem całkowitym nowicjuszem. Wiem, że M'n'B to gra bardzo 'sandboxowa' i możliwości gry jest w zasadzie nieskończenie wiele. Jednak chciałbym zacząć grę w taki sposób aby było w miarę łatwo, przyjemnie, questów pod dostatkiem i jeszcze więcej potyczek z bandytami :]
    Według Was jaki archetyp postaci byłby dośc łatwy do opanowania dla początkującego? Jestem także ciekaw, które królestwa dają dość dobre możliwości na start.
    Bowiem zacząłem od Nordów ale nie kierowałem się możliwościami bojowymi tej rasy tylko znajomą nazwą z 'Obliviona' :P

2. Mody. Znajomy, który gra już od dłuższego czasu w M'n'B mówi, że jest wiele świetnych modów, dodających multum nowych przedmiotów, lepszych tekstur itd.
    Jednak z M'n'B mam taki sam problem jak zawczasu z 'Oblivionem' - modów jest bardzo dużo i mam poważny dylemat, które z nich naprawdę urozmaicą mi rozgrywkę.
    Dlatego chciałbym się zapytać, które mody według Was są takimi, które po prostu mieć trzeba? Chodzi mi o najbardziej popularne dla trybu Single. Patrzyłem na odpowiednie subforum o modach do Warband, ale chciałbym usłyszeć od ekspertów, które z nich są najbardziej przydatne :)

3. Multiplayer. Jak on wygląda 'w praniu'? Czy można go nazwać MMO? Czy to raczej jest zabawa dla małej grupki osób (tak jak niegdyś Diablo 2)?

4. Muzyka i dźwięki w grze. Czy jest możliwe, aby zamieścić w grze swój własny soundtrack? Nie mówię, że efekty dźwiękowe są złe, ale lubię dodawać swoje ulubione 'epickie' kawałki do tego typu gier :]

Zależy mi na waszej pomocy bo gra wydaje mi się bardzo atrakcyjna, jednak tak samo jak 'X3-Reunion' (jak ktoś nie zna - kosmiczny space-sim, także jeden wielki 'sandbox' :P ) jest trochę mało 'przyjazna' dla początkującego. Dlatego potrzebuję waszego wsparcia aby nie zrazić się za szybko do 'Warband' :D

Za wszelkie rady i informację będę naprawdę bardzo wdzięczny. Jeśli umieściłem temat w złym dziale to z góry przepraszam ale nie byłem pewien gdzie go napisać.

Offline DimoN

• Użytkownik
    Odp: Nowy gracz poszukuje rad expertów :)
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 16, 2010, 20:50:49 »
    Nie jestem expertem ale fioletowy też nie jestem, na kilka pytań umiem odpowiedzieć.

1.Dla mnie było to najlepsze jak chciałem zostać wojownikiem to dałem aby mój tata był wojownikiem,ja uczniem rzemięślnika i przedstawicielem szlachty.Potem masz jedno zadanie u kupca z jakiegoś miasta(zależy od Królestwa) Co do wybrania wasalem ja wybrałem Królestwo Swadii.Profesjonalna kawaleria. Potem od Króla pojawią się zadania,pierwsze to chyba zbieranie Podatków z Wioski,potem list a jeszcze potem zabicie osoby,która zamordowała kogoś z oddziału Króla.Potem (chociaż u mnie) była uczta w Praven,tam też był turniej,zapisałem się do niego,wygrałem i mogłem wejść na ucztę,potem jakiejś damie zadedykowałem ten turniej.
    P.s nie zapominaj o rekrutacjach z wiosek,tam rekrutujesz ludzi do oddziału i nie zapominaj o jedzeniu

2.Nie grałem na modach, ale to zależy od twojego gustu,ja np szukam linku do modu "1257 AD" Jest to Europa czasu 1257 roku.Natomiast skusisz się może na mój mod ? Na razie założyłem wątek o nim ale myślę ,że kedyś go zrobię.

4.Nie stosowałem tego ale w folderze z grą masz folder "Music" tam musisz poszukać kawałków i zamienić.

na 3 pytanie nie odpowiem bo w multi nie gram.

Pozdrowienia !

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 16, 2010, 21:38:53 »
    1. Nowym najłatwiej walczy się jako ciężki kawalerzysta. Chyba że wolicz strzelanie, to polecam kusznika. Piechotą gra się raczej najtrudniej, ale otocznony dobrymi ludźmi każdy da radę.

2. Do Warbanda nie ma narazie dużych modów do singleplayer, ale to tylko kwestia czasu, regularnie przeglądaj dział "Mody do Warband"

3. Niestety nie mamy kampanii multiplayerowej, jest tylko multiplayer - bitwa. System podobny jak w CS, gdzieś na forum jest dokładny opis dla nowych. Dodam, że multi to esencja warbanda, główna atrakcja tej gry.

na 3 pytanie nie odpowiem bo w multi nie gram.
    Świętokradztwo i bezczeszczenie Warbanda, chyba że powód jest prosty...

Offline Kormo

• Użytkownik
    • All the light makes the shadow...
    Odp: Nowy gracz poszukuje rad weteranów/graczy :P
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 16, 2010, 22:20:02 »
    Witam! Jeśli chodzi o pytania to może nie jestem "expertem", ale postaram się odpowiedzieć na parę:

1) Jeśli chcesz mieć sztandar to wybierz sobie szlacheckie pochodzenie. Jaka frakcja w czym najlepsza:
    Nordowie - piechota latająca z toporami, najlepsza piechta w grze, przeciętni łucznicy
    Rhodocy - piechota z włóczniami i wielkimi taskami, dobra na konnych, przeciętni kusznicy
    Swadia - ciężko zbrojni "szlachcice" z kopiami, najlepsza ciężka kawaleria, kusznicy chyba lepsi od rhodockich
    Vaegirowie - dość lekko ubrani, dobra konnica, przeciętni łucznicy, piechota z berdyszami, więc w miarę, bardzo wyśrodkowani
    Khergici - latający w szmatach konni perfidnie obracający się o 180' na koniu i strzelaniu, najlepsza lekka kawaleria, choć w podstawce była lepsza, bardzo chamscy i przebiegli
    Sarranidzi - tureckie królestwo, dobra kawaleria, łucznicy oraz oszczepnicy, piechota - nie miałem okazji sprawdzić UWAGA! Jeżdżą na dziwacznych konikach z epicką zwrotnością!
    Więcej na ten temat: http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=4891.17
    3) Że tak powiem: Multiplayer rulezz! To jest właściwie esencja gry! Dużo map, trybów i serwerów. Więcej o trybach można przeczytać w instrukcji... Dużo klanów i ludzi. Ogółem większość właśnie dla tego kupuje WB.

@DOWN: Hmm... Może i masz rację, ale w obronie miasta lepiej się swadiańscy kusznicy sprawdzali... Grasz dłużej i pewnie się bardziej znasz, ja napisałem to co sam doświadczyłem. Z reztą wydaje mi się, że swadiańscy mają lepszego "cela".

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Maja 17, 2010, 15:12:40 wysłana przez Kormo »
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline Szajba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 17, 2010, 12:41:21 »
    1. Poprzednicy odpowiedzieli.
    2. Zalezy od gustu ale raczej posłuchaj rady Hrabiego Drakuli.
    3. Dajmy na to że jest 80 osób na danym serwerze. 40 jest np. z Królestwa Nordów i 40 z Króleśtwa Swadii. Nordowie atakują zamek a Swadia go broni. W zamku jest flaga, aby wygrać Nordowie muszą stać przy fladze aż opadnie na dół, a Swadijczycy muszą oczywiście temu zapobiec. Są jeszcze inne tryby chociazby deathmatch, team deathmatch itp.
    4. Ja mam prosty sposób. Wyciszam dźwięk w grze i włączam sobie ukochany metal D:.

PS.
    Swadia - ciężko zbrojni "szlachcice" z kopiami, najlepsza ciężka kawaleria, kusznicy lepsi od rhodockich

WHAT THE HELL?
    Gram już w M&B ponad rok i pierwszy słyszę że swadijscy kusznicy są lepsi od Rhodockich. Sporo grałem z tymi i z tymi i jednoznacznie stwierdzam że Rhodokowie mają potężnych kuszników ze względów obronnych jak i ofensywnych (chociażby lepsze uzbrojenie).

Offline zvierzu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 18, 2010, 00:33:43 »
    Bardzo Wam dziękuję za wszystkie odpowiedzi, dzięki wam być może nabiorę więcej zaufania do gry xP

Jednak mam jeszcze jedno pytanie, natury bardziej... technicznej :]

Jak już napisałem nie miałem styczności z dwoma pierwszymi częściami Mount'n'Blade.

Jednak czytałem tutaj kilka tematów o różnicach między wersją podstawową a Warbandem i ludzie w większości pisali, że Warband nie wprowadził za wiele nowych usprawnień.

Dlatego mam pytanie - jako początkujący gracz, poszukujący sensu życia (w grze ofc xP) która część Mount'n'Blade będzie dla mnie bardziej przystępna?
    'Jedynka' czy Warband?

Jestem ciekaw waszej opinii, bo nad jedynką zastanawiałem się ze względu na multum modów stworzonych przez fanów, a Warband już wydaje mi się grą ładną i dopracowaną (typowy punkt widzenia newbie xP ).
    Zatem co byście proponowali? Kontynować zabawę z Warbandem czy załatwić sobie część pierwszą? Minusów typu 'Warband nie wnosi nic nowego' nie biorę pod uwagę bo nie mam pojęcia co było 'po staremu' w jedynce xP

Offline Horn

• Użytkownik
    • Krwawa opalenizna
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 18, 2010, 06:29:59 »
    I owszem, wiele to się nie zmieniło, ale jak dla mnie to też jest pewien plus (chyba sentyment po prostu). Jednakowoż nie polecam grania w obydwie wersje jednocześnie - jakkolwiek podobne, jednak się różnią i można by się pogubić (choćby taki szczegół jak machanie wajchą - jak zagrałem w Warband to zaciukał mnie pierwszy (i to samotny) korsarz;]).

Wszyscy mówią, że zmiany dotyczą tylko tego, nad czym w podstawce ubolewali gracze - przede wszystkim wprowadzono multiplayer, możliwość rekrutacji lordów i "posiadania" żony (choć to ostatnie jest nader ubogim dodatkiem). Powiem Ci tak - nie potrafiłbym wrócić teraz do podstawki. I myślę, że to samo zaobserwujesz u siebie, jeśli jednak spróbujesz pograć w obydwie.
    Zatem - podsumowując - wybierz Warbanda, "to samo", tylko lepiej wydane.

W kwestii modów - ja do podstawki czekam na jeden, świetnie się zapowiadający (o niebo lepiej niż sam Warband), a mianowicie - Reign Of The Sword (Rządy Miecza), polecam poczytać na ten temat, myślę, że i Tobie się spodoba. W inne mody nie grałem (może prócz chwili w Age Of Machinery, ale od razu mnie odrzucił).
    Pozdrawiam!
    Rescipiens post te, hominen memento te, cave, ne cadas.

Offline fubu35

• BANITA
    • Użytkownik
    • Mam ochote przekazać na ciebie 1%.....
      • M&B rządzi!!!
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 25, 2010, 15:42:23 »
    Do warbanda najlepszy mod to ten(jak do tej pory)-Zlovoljni WARBAND AGE OF CHANGE 1.0
    Multi wygląda jak w każdej innej grze-deadmatch,team deadmatch,flag itd
    Zacznij od swadii jako szlachcić zabijaj bandytów,rób zadania od króla(potem poproś go o zostanie wasalem,jak prowadzi wojne to plądruj wioski wroga)rekrutuj tanich najemników i jednostki z wiosek.
    Aby wgrać muzyke musisz swój kawałek nazwać tak samo ja jakiś w folderze z musyką,zmienić jego format na ogg i podmienić i masz własną muzykę :)
    Pozdro mam nadzieję że pomogłem ;)