Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Niszczenie gospodarki  (Przeczytany 2215 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtek94

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Niszczenie gospodarki
    « dnia: Maja 12, 2010, 16:36:17 »
    Witam! Mam pytanie:czy w Warbandzie jest uwzględnione niszczenie gospodarki jakiejś nacji? Np:po ciągłym plądrowaniu wiosek i napadaniu karawan,państwo nie ma pieniędzy na żołd/rekrutację i przez to dysponuje słabszymi jednostkami? W podstawowej wersji M&B było to uwzględnione.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Niszczenie gospodarki
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 12, 2010, 17:32:32 »
    Chmm nawet nie wiedziałem... Ale jak twierdzisz, że w podstawce tak było to na 99% jest tak również w warbandzie.

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 12, 2010, 21:07:57 »
    Mi wydaje się, że słabsze jednostki są spowodowane tym, że dany lord nie ma zbytnio czasu ich szkolić.

Offline wojtek94

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 12, 2010, 22:06:17 »
    Wydawało mi się też że jednostki raczej średnie miały gorsze pancerze niż normalnie. Ale tylko mi się wydawało. Tak było u "Rodoków".

Offline nod18

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 13, 2010, 00:27:35 »
    A mi zawsze się wydawało że jakość i ilość wojska lordów jest losowa :P

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 13, 2010, 01:02:09 »
    Nie do końca, każdy lord ma wyraźne swoje własne upodobania. U jednych widać przewagę kawalerii, u innych piechoty, u jeszcze innych miks wszystkiego. Ilosć wojsk zalezy od umiejętności dowództwa i renomy. Wyszkolenie wojska zależy min. od czasu jaki mają na przygotowanie, czyli gdy pokonamy danego lorda, to gdzy za tydzień król wezwie go na wojnę, będzie miał wiele rekrutów itp.

Offline Orzech

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 13, 2010, 22:28:47 »
    Moje pytanko - czy lordowie płacą wojakom żołd tak jak czyni to gracz?
    Zastanawiam się czy sensownym jest pozbawianie przeciwnika miast i wiosek (sensownym jeśli idzie o dochody). Gdyby np. pozbawić lorda włości i dodatkowo uniemożliwić mu podróże z czasem powinien stracić fundusze, a jego armia winna zacząć topnieć.
    Ktoś to sprawdzał?

Btw. ile właściwie złota noszą przy sobie lordowie?

Offline wojtek94

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 14, 2010, 14:39:10 »
    Myślę że lordowie płacą żołd tak samo jak gracz. Z moich obserwacji wynika że:
    -po ciągłym atakowaniu(niekoniecznie bardzo dotkliwym) danej frakcji (szczególnie wiosek) armie lordów podupadają liczebnie do ok.50-65 ludzi i tu ciekawa sprawa,nawet regularne jednostki typu sierżant czy doborowy pawężnik(?) mają gorsze zbroje,przez co wyglądają jak rekruci. Może jest to u mnie spowodowane bugiem!
    -Jeśli jako marszałek prowadzimy często wyprawy wojenne przeciw jednemu państwu to możemy oczekiwać że dane państwo nie będzie w stanie się bronić tzn. lordowie nie będą wychodzić z zamków/miast co skutkuje rzezią wsi oraz (choć nie jestem pewny w 100%) rekrutowane są dużo słabsze jednostki(brak funduszy?).

Offline Horn

• Użytkownik
    • Krwawa opalenizna
    « Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 14, 2010, 16:14:31 »
    Bardzo by było wspaniale, jakbyś miał rację Wojtek, ale niestety tak nie jest. Gra to tylko zbiór skryptów - nie uświadczysz tutaj ''ludzkich'' zachowań tylko sztywną SI komputera.
    Z moich obserwacji wynika natomiast, że pierwsze rozbicie armii lorda nie daje nam wiele czasu na odesłanie go w niepamięć - najwyżej kilka dni. Owszem, kolejną armię będzie miał już zdecydowanie mniej liczebną i słabszą na początku, ale szybko  urośnie w się. Natomiast po drugim jego pokonaniu, zdecydowanie wolniej mu idzie zbiórka żołnierzy (tydzień?).
    Jednostki nie są jednak słabsze, więc jeśli rzeczywiście coś takiego u Ciebie występuje, to faktycznie trochę dziwne. Sierżant zawsze będzie uzbrojony jak sierżant - podobnie z resztą ''armat i armatniego mięsa''.
    Rescipiens post te, hominen memento te, cave, ne cadas.