Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Przydzielanie ziem - brać czy nie brać?  (Przeczytany 2190 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BLyy

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Przydzielanie ziem - brać czy nie brać?
    « dnia: Maja 04, 2010, 01:06:10 »
    Jedna rzecz mnie nurtuje czy opłaca się brać kolejne małe wioski i zamki gdy król je oferuje? Bo ja szczerze wolałbym miasto, lecz gdy wezmę choćby wcześniej zamek to mi król gada, że więcej mi nie przydzieli nowej ziemi gdyż już dostatecznie zostałem nagrodzony. Więc nie wiem czy brać czy nie brać. Lecz gdy nie biore to jest napisane przy odmowie, że król może wziąć odmowe pod uwagę i sobie poczekam trochę na kolejną ziemię, szczerze ja się w ogóle nie doczekałem. Co mi radzicie? Brać zamek na początku czy odmawiać i czekać na miasto? Jak najlepiej przekonać króla do siebie by mi miasto dał?

Offline BodziuRat

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Multiclan =PTG=
    Odp: Przydzielanie ziem - brać czy nie brać?
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 04, 2010, 02:23:08 »
    Zamki są najmniej opłacalne gdyż musisz płacić żołd a zysków nie ma. Jeśli dostajesz wioskę to ja bierz . Po zainwestowaniu w nią [ chociaż młyn i szkoła ] oraz po wykonaniu zadań dla wioski , ludność będzie cie wspierać przez co będziesz mógł rekrutować więcej jak i bardziej wyszkolonych ludzi a także więcej denarów zbierzesz z   podatków
    Żeby dostać interesujące cie lenno to rozmawiaj z lordami danego królestwa . Będzie opcja : "komu należy się ..." , jeśli odpowiedź będzie , że nie tobie to staraj się przekonać do zmiany zdania . Czym więcej lordów przekonasz tym większa szansa na zyskanie danej włości .
    The whole mental process is in our hands. You can see how thoughts create reality. You decide - the heaven ... or the hell

Cały umysłowy proces jest w naszych rękach. Widzisz jak myśli tworzą rzeczywistość. Decydujesz się - niebo ... albo piekło

Offline BLyy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 04, 2010, 13:31:35 »
    Czyli jak mi król będzie chciał dać zamek mam odmówić? Ale czy odmowa nie sprawi, że będę miał mniejsze szanse na interesujące mnie włości, rzadziej będzie brał mnie pod uwagę?

Offline Galik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 04, 2010, 18:28:09 »
    Nie nie wpływa to na to mimo że takie ostrzeżenie faktycznie jest...
    Na świecie niema wielu idiotów po prostu są tak sprytnie porozstawiani, że spotykamy ich co krok.<br />Niech żyje Caldaria :-).

Offline Szajba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 07, 2010, 13:14:54 »
    Dołączę sie i moim pytaniem jeżeli można. BodziuRat powiedział: "ludnośc będzie cię wspierać przez co będziesz mógł rekrutować więcej jak i bardziej wyszkolonych ludzi a także więcej denarów zbierzesz z podatków".

Mam jedną, jedyną wioskę, relacje 39. Owszem, rekrutuję po 11-14 ale jakoś większych pieniędzy nie dostaję (przynajmniej nie zauważyłem). Rekrutować mogę tylko Rhodockich Współplemienników. Więc ile muszę mieć relacji aby móc rekrutować lepsze jednostki?

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 07, 2010, 13:36:13 »
    Musisz mieć powyżej 60/70 (przynajmniej ja tak miałem). W każdym bądź razie na koniec tygodnia wypłacany jest Tobie podatek z wioski. Co ten sam tydzień płacisz, także za swoją armię. Te dwie kwoty pokrywają się i dlatego dostajesz mało denarów. Jeżeli rekrutujesz po tylu ludzi, to dobrze, ale gdy będziesz rekrutował po jakieś 20/25 to dopiero przy zwiększeniu jeszcze relacji o jakieś 10 będziesz mógł rekrutować - choć mniej - lepsze jednostki.

Offline Szajba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 07, 2010, 15:09:11 »
    Tymbark źle mnie zrozumiałeś :P. Nie jestem takim noobem jak myślisz. Oczywiście że odliczam żołd. Jak dostałem tą wioskę to kasy szło 450-500 denarów i do teraz (relacje - 41) także tylę dostaję. I to właśnie mnie boli. A z jednostaki to dziękuję za wyjaśnienie :)

Offline Galik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 07, 2010, 15:21:55 »
    Tymbark źle mnie zrozumiałeś :P. Nie jestem takim noobem jak myślisz. Oczywiście że odliczam żołd. Jak dostałem tą wioskę to kasy szło 450-500 denarów i do teraz (relacje - 41) także tylę dostaję. I to właśnie mnie boli. A z jednostaki to dziękuję za wyjaśnienie :)

Pieniążki zależą od zamożności wioski, jej położenia na szlakach handlowych zastosowanych ulepszeń oraz tego jaki rodzaj towarów pozyskuje...
    Aha i czy często jest napadana i plądrowana im mniej wieśniaków tym mniej podatku płacą...
    Pozdrawiam Galik :).
    Na świecie niema wielu idiotów po prostu są tak sprytnie porozstawiani, że spotykamy ich co krok.<br />Niech żyje Caldaria :-).