Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mod religijny  (Przeczytany 5827 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BLyy

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Mod religijny
    « dnia: Maja 01, 2010, 21:18:23 »
    Czy jest jakiś mod do Werbanda lub przynajmniej jest w planach, w których ogromne znaczenie ma religia? Bowiem w tamtych czasach religia miała ogromne znaczenie, w grze nie ma żadnego.

Jest sześć nacji, każdej można by przydzielić religię. Np. Nordom i  Veagirom czy jak im tam, można by nadać religię pogańską. Królestwo Swadii i Rhodoków można by dać chrześcijaństwo, a tam gdzie jest Khragieci i tam gdzie jest Sułtan dać islam. Czyli każdej z  religii dać dwie nacje.

Wtedy można by wprowadzić krucjaty. Gdzie np. raz na 100-200 tur (losowy dzień między 100 a 200 by był i tak czekać na następną kolejne tyle) odbyła by się krucjata. Nacje w których występuje dana religia są zobowiązane do ataku na dane miasto nacji innej religii (jak to jest w Medievalu 2). Wtedy automatycznie oba kraje toczą wojnę z krajem, w którym znajduje się miasto na które ogłoszono krucjatę.
    Trwała by ona np. 30 dni, po tych 30dniach ogłoszono by pokój, obojętnie czy miasto zostanie zdobyte czy nie.

Można by dodać też nowy budynek jak świątynia. Jeśli po zdobyciu miasta które należało od początku do innego państwa nie wybudowano by świątyni, to relacje z miastem, zamkiem, wsią spadałyby miesięcznie o np. -2. Wybudowanie świątyni rozwiązało by ten problem i rozpoczęło by się nawracanie, gdzie np. za 200dni nastąpi pełne nawrócenie i asymilacja z krajem w którym znajduje się w granicach, gdzie nie będą już do rekrutacje rodowite jednostki, tylko nowej nacji która tam panuje. Świątynia najlepiej jakby była tanim budynkiem. Mała świątynia we wsiach, kapliczka w zamkach a duża świątynia w miastach, więc ceny mogłyby być różne, ale stosunkowo niskie by można było z początku jakoś ten problem rozwiązać. Gdy wybudowano by świątynie to w każdej miejscowości czy to wieś czy miasto, świątynie z podatków brałyby np. 100zł tylko jako podatek kościelny. Jeśli jednak odbił by dany kraj te miasto i z powrotem było to w jego granicach, świątynie musi postawić na nowo, bo poprzedni właściciele którzy podbili miasto, można powiedzieć, że po podbiciu świątynia znika (zburzona zostaje).

Tyle odnośne religii. Oczywiście chciałbym by występowały tam polowania czy ożenek z tymi którzy chcą zdobyć tron, ci którzy mówią, że i się należy sprzeciwiając się jednak prawowitym władcą.

Jedna rzecz mi też szwankuje co do historyczności gry. A taki szczegół jak sól. Sól była towarem królewskim, nie mógł go sprzedawać i wydobywać kto chciał. Dlatego chciałbym by sól była kilkakrotnie droższa i można by kupić ją tylko w miastach (nie zamkach i nie we wsiach) w których władze sprawuje król, natomiast gdzie wasale to nie. To myślę, że byłoby proste a jednocześnie nabrało realizmu. No chyba, że można by nowe opcje dyplomacji i relacji wprowadzić, gdzie można by do swego miasta zyskać przez króla prawo sprzedaży soli, co poprawiło by nasze relacje z królem, wzrósł prestiż i poprawiłoby sytuacje ekonomiczną miasta. Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Maja 01, 2010, 21:24:16 wysłana przez BLyy »

Offline legomir

• Użytkownik
    Odp: Mod religijny
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 01, 2010, 21:21:57 »
    Hmm... Ty chcesz to zrobić ,czy szukasz "jelenia"? Bo jeśli szukasz jelenia to jak go znajdziesz do mnie napisz też chciałbym takowego poznać.
    "Można ścinać kwiaty, ale wiosny to i tak nie zatrzyma" Che Guevara
    GG: 15621533

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 01, 2010, 21:22:48 »
    W tamtych czasach? O ile wiem Calradia nie jest osadzona w żadnym znanym miejscu na świecie. To kraina fikcyjna. Nie rozumiem więc potrzeby dodawania religii. Szczególnie religii z naszej rzeczywistości. Poza tym to byłoby bardzo trudne i nie rozumiem czemu myślisz że ktoś zrobi to za ciebie. Dla mnie ten pomysł byłby kompletnym niewypałem. Ale możesz próbować, o ile uda ci się zrobić coś takiego.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline BLyy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 01, 2010, 21:25:31 »
    O ile wiem, jest tam data XIII wieku, więc średniowiecze. Natomiast frakcje są fikcyjne (lecz wiele zapożyczono z prawdziwych państw tamtych czasów, gdzie najlepiej widocznym przykładem jest nacja gdzie panuje Sułtan, gdzie kraj Bliskiego Wschodu jak Arabia kojarzy się z pustynią bo to pustynny kraj, nawet architektura miast i ubiór), ale religie nie muszą, zresztą można też religie fikcyjne wymyśleć.

Legomir a czy jest jakikolwiek mod religijny? bo chciałbym takowy ściągnąć. Pozdrawiam
    « Ostatnia zmiana: Maja 01, 2010, 21:38:55 wysłana przez BLyy »

Offline legomir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 01, 2010, 21:39:56 »
    Tu masz temat gdzie można się o takie rzeczy pisać. Ja niestety nie mogę Ci pomóc ,bo sam w mody za dużo nie gram.
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=2573.0
    "Można ścinać kwiaty, ale wiosny to i tak nie zatrzyma" Che Guevara
    GG: 15621533

Offline taos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 07, 2010, 16:40:55 »
    nordom nordycką nie pogańską, a veiridzy najbardziej na prawosławie bo to jakby ruscy

Offline nordberlin

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 11, 2010, 00:56:13 »
    to byl by super mod a szczegolnie jak by bylo mozna klasztory pladrowac
    slawa poganskim boga europy
    odyn og thor

Offline BLyy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 15, 2010, 23:32:41 »
    Tylko by przynajmniej były dwie frakcje tej samej religii, wtedy krucjaty miałyby sens. Mogli by to dać to modu 1257 AD skoro zajmują się naszym realnym średniowieczem bo to były czasy gdzie religia była bardzo ważnym elementem społecznym i politycznym, ale nie liczę na to.

Offline Nacjo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Zapraszam do JZ
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 31, 2010, 22:03:47 »
    to byl by super mod a szczegolnie jak by bylo mozna klasztory pladrowac
    slawa poganskim boga europy
    odyn og thor
    To był by super mod, szczególnie jakby można było palić święte gaje i pacyfikować wioski pogan.
    Chwała Chrześcijańskiemu Bogowi prawdziwej Europy!
    Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty!
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2010, 16:55:12 wysłana przez Nacjo »
    Sygnatura naruszająca pkt. 7 regulaminu forum została usunięta.

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    « Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 01, 2010, 06:28:57 »
    To był by super mod, szczególnie jakby można było palić święte gaje i pacyfikować wioski pogan.
    Weście go stąd wywalcie ;d

Offline Czarnoksieznik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 01, 2010, 07:50:53 »
    Ostatni zauważyłem w grze przy wczytywaniu listy serwerów Moduł o nazwie "Holy Land" - "Zienia Święta", ciekawi mnie to czy to jest jakiś mod historyczny czy fikcyjny. Szukałem go naprawdę wszędzie i nie znalazłem nic na ten temat być może na razie go testują i wydadzą po jakimś czasie betę albo pełna wersje :) . Zostało nam tylko poczekać trochę czasu a może się gdzież o nim usłyszy.

Offline Conrad Shieldcrusher

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 03, 2010, 13:14:45 »
    nordom nordycką nie pogańską,

Religia Nordycka zalicza się do religii pogańskich. Chyba wszystkie religie politeistyczne uważane są za pogańskie (Buddyzm i Hinduizm też).

Sry za offtop

Offline Mafarus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 07, 2010, 19:21:43 »
    Litus mod tam są nowe religie :P

Offline mishel24

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lipca 06, 2010, 00:24:59 »
    Wystarczy trochę wyobraźni :P Ja raz grałem fanatykiem religijnym, który chce podbić cały kraj i wszystkie królestwa dla swojego Boga :P A że moja wyobraźnia jest olbrzymia, wymyśliłem nawet dokładny opis mojej religii :P

Offline TakiJedenTyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 24, 2010, 14:43:56 »

Mam nadzieję, że to była ironia :D