Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Oszustwa-cheaty-kody  (Przeczytany 16385 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Klakson

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Metallica na SONISPHERE FESTIVAL 2010 - Cudo.
    Odp: Oszustwa-cheaty-kody
    « Odpowiedź #15 dnia: Lipca 30, 2010, 20:45:45 »
    A ja prawdę mówiąc, gdyby nie wy, pewnie nigdy bym się nie dowiedział, że do M&B istnieją kody Oo.
    Osobiście nigdy żadnego nie użyłem i nie mam zamiaru, bo to tylko zabiera przyjemność z gry i satysfakcję po wygranej bitwie.

Offline Diseant

• Użytkownik
    • GG - 496616
    « Odpowiedź #16 dnia: Lipca 31, 2010, 09:06:08 »
    Zgadzam się z wypowiedziami powyższych użytkowników. Cheaty nie nadają się do normalnej gry - chyba, że ktoś chce w 5 dni (w grze) mieć poziom 100 i z 2 miliony denarów, najlepszą zbroję, najlepszego konia i z 500 wojaków w drużynie, po czym się chwali na forum, jaki to on jest za****sty.

Kiedyś sprawdzałem, jak to się gra na cheatach. Ogółem rzecz biorąc - nabijamy jedynie respekt, lecz satysfakcji niestety nie ma. Gra ma być przyjemnością - nie nawalanką w klawisze. Od tego jest tetris czy inne tego typu gry, gdzie chodzi o jak najszybszą reakcję.

Pomysł TW o wstawienie cheatów do gry był dosyć dobrym pomysłem, dzięki czemu populacja ne0 n00b- ów cheaterów jest zadowolona :P

Pozdr
    CZOKOKABRA!! Oh yea - I'm back :D

"Windows jest jak winda, Linux jest jak schody. Może i windą jest szybciej i wygodniej, ale schody nigdy się nie zepsują."

Zapraszam do DropBoxa (inna maszyna). Otrzymasz 250 MB EXTRA!!

Offline acoaco122

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #17 dnia: Lipca 31, 2010, 09:12:06 »
    Kody są dla moderów i testerów np: do szybkiego podróżowania pomiędzy zamkami i szukania bugów.
    Gdy się używa kodów gra staje się nudna jak ma się wszystko na hiper/super/mega/multi max`a i 200000 chłopa w armi sami elitarni
    "Aut inveniam viam aut faciam"

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #18 dnia: Lipca 31, 2010, 10:18:35 »
    Wie ktoś coś o ewentualnych kodach do Multi? Tyle razy słyszałem o cziterach, ale ani razu ani jednego nie widziałem, coś jak autrostrady w Polsce. I nie chodzi mi o powszechnie stosowane (niestety) udogodnienia jak czerwone tekstury hełmów, czy strzał, ale o cheaty w dosłownym sensie.

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Lipca 31, 2010, 10:29:02 »
    Zgadzam się z wypowiedziami powyższych użytkowników. Cheaty nie nadają się do normalnej gry - chyba, że ktoś chce w 5 dni (w grze) mieć poziom 100 i z 2 miliony denarów, najlepszą zbroję, najlepszego konia i z 500 wojaków w drużynie, po czym się chwali na forum, jaki to on jest za****sty.

Kiedyś sprawdzałem, jak to się gra na cheatach. Ogółem rzecz biorąc - nabijamy jedynie respekt, lecz satysfakcji niestety nie ma. Gra ma być przyjemnością - nie nawalanką w klawisze. Od tego jest tetris czy inne tego typu gry, gdzie chodzi o jak najszybszą reakcję.

Pomysł TW o wstawienie cheatów do gry był dosyć dobrym pomysłem, dzięki czemu populacja ne0 n00b- ów cheaterów jest zadowolona :P

Pozdr
    Póki co częściej od cheaterów chwalących się swoją zaj***stością częściej, a już napewno bardziej widoczne są właśnie tego typu wypowiedzi. Jakie to te kody złe, przebrzydłe niedobre i jak, uwaga, ułatwiają rozgrywkę. Nie wiem co niby te kody mają robić, placki smażyć? Kody są przede wszystkim dla testerów i moderów, ale jak ktoś ma ochotę się nimi bawić jego sprawa, i wypowiedzi w stylu zacytowanej przeze mnie powyżej nie wnoszą nic nowego do dyskusji, są spamem. Dlatego taka mała uwaga, darowalibyście sobie zabawę w świętego Kapitana Oczywistego. ;]

PS:
    A czy samo namawianie do czitowania nie powinno być nagrodzone banem? Zdaje się, że to jest zabronione :/ Zresztą, jak ktoś bardzo chce czitować to się nauczy ;\
    lol o_O
    « Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2010, 10:31:54 wysłana przez Arcylisz »

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #20 dnia: Lipca 31, 2010, 11:10:49 »
    Nie wiem, czy ktoś wcześniej wspominał, ale dodano nowy Cheat (w sumie już dawno...) do Warbanda.
    Wciśniecie kombinacji klawiszy: [CTRL] + [SHIFT] + [H]... spowoduje uleczenie naszego wierzchowca. Good Stuff :>

Co do tematu odnośnie cheatowania i namawiania do cheatowania... Odpowiem tak: ^^

4 podstawowe pytania (dla każdego wielkiego anty-cheatera):
    Importowałeś/aś kiedykolwiek swojego bohatera z jednego moda, do drugiego (np Native - TEatRC)?
    Czy zawsze grasz tylko na "nierealistycznym zapisie" (można wyjść z gry bez zapisu)?
    Czy obrażenia na siebie i sojuszników oraz prędkość walki ustawione masz na mniej niż "Normalne"?
    Czy grasz jako łucznik konny w ciężkiej zbroi (np płytowej)?
    etc.

Jeśli przynajmniej na jedne z tych pytań odpowiesz twierdząco, to muszę cię zmartwić... Należysz do grona cheaterów :>

EDIT: lekki fix...

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2010, 19:15:25 wysłana przez NIFN »

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #21 dnia: Lipca 31, 2010, 11:42:42 »
    Kody są potrzebne w tworzeniu moda. Dzięki nim można sprawdzać gdzie są jakieś bugi itp. w swoim modzie.

Offline Degren

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Lipca 31, 2010, 14:58:35 »
    Odpowiedzi na pytania NIFN'a:
    Nie, pewnie dlatego że bawię się (na razie) tylko w Native.
    Różnie. Mam trzy sejwy, jeden z realistycznym, dwa bez.
    j.w. Jeden tak, w ogóle wszystko na najtrudniejszy, dwa nie. Po prostu jak zaczynam grać na "realu" to zmieniam opcje.
    NIFN, z całym szacunkiem, ale co ma jedno do drugiego? Rozumiem, że łucznicy byli w szmatach, ale tylko regularne wojska, a nie tworzono dla nich ciężkich zbroi z prostego powodu - po co im? Oni uciekają, nie walczą, ale my jesteśmy Lordami, a nie regularnym wojskiem, więc nie widzę w tym nic złego jeśli ktoś ma rumaka, łuk i zbroję płytową.

Cheat to oszustwo, a nie ułatwianie sobie gry więc nie widzę nic złego w tym że ktoś gra dla zabawy - bo przyjemności z tego mało - na 1/4-1/2  obrażeniach. Jakbym na początku zaczął grać na normalnych dmg to by mnie chyba szlag trafił, zwłaszcza że na początku gość nas kamieniem zabije.

Offtop:
    Czy tylko mi się zdaje że jeśli ma się minimalne obrażenia to jeśli nie możemy walczyć (czasami się zdarza na początku, np. khergicki oszczep w zębach) to ponosimy o wiele za duże straty niżby na normalu? Tzn. że jeśli mamy ułatwienie to bez nas nasi żołnierze są słabsi. Wiem że bez dowódcy wojska walczą słabiej, ale nawet jeśli i my, i wrogi lord padnie?
    90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to do podpisu. :)

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, gotyku, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę do podpisu :)

Chaos, świnki i pijany grabarz - bo mrok nie zawsze jest poważny.:D

Offline xyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Lipca 31, 2010, 15:40:28 »
    Hmm, wtedy wszyscy walczą słabiej albo idą razem na piwo ;) Nie wiem, ale co odnośnie innych lordów (czy to wrogich czy wspierających) - ich śmierć wpływa na ich wojska, a jeśli tak, to w takim stopniu jak nasza? Bo na mój gust po śmierci mojej i wrogiego lorda moja ekipa walczy zdecydowanie słabiej od również osieroconego wroga.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2010, 15:46:23 wysłana przez xyp »

Offline Klakson

• Użytkownik
    • Metallica na SONISPHERE FESTIVAL 2010 - Cudo.
    « Odpowiedź #24 dnia: Lipca 31, 2010, 15:44:57 »
    Zazwyczaj jak się wysyła do walki wojaków, a samemu nie idzie się w bój, to walczą oni o wiele gorzej..

Ciekawy przykład: Grałem swadią. Miałem sporo swadiańskich rycerzy i niewielu innych konnych. Zaatakowałem grupę grabieżców uznając, że nie chce mi się samemu walczyć. Wysłałem swoich do boju i co? Swadiański rycerz zabity przez grabieżca.. Koleś z gołą klatą, w spodniach, z kamieniami i zardzewiałym tasakiem zabił dobrze opancerzonego i dobrze uzbrojonego jeźdźca.. Paranoja ;d

EDIT. Od tamtego czasu angażuję się osobiście w każdą walkę ;d
    « Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2010, 15:47:37 wysłana przez Klakson »

Offline xyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Lipca 31, 2010, 15:48:55 »
    Dokładnie. Niestety nie opłaca się nawet przy słabym i nielicznym wrogu "odklikać" bitwę, bo można mieć niepotrzebne straty. Z tego, co zauważyłem, podejmowanie tego ryzyka może mieć sens przy dosłownie kilku słabych jednostkach wroga. Przy liczbie podchodzącej pod 10 już jest chyba dość spore ryzyko strat.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2010, 23:14:25 wysłana przez xyp »

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #26 dnia: Lipca 31, 2010, 18:31:59 »
    Kolejny bug....I kolejne pole do popisu dla twórców modów ;)
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #27 dnia: Lipca 31, 2010, 19:38:47 »
    NIFN, z całym szacunkiem, ale co ma jedno do drugiego? Rozumiem, że łucznicy byli w szmatach, ale tylko regularne wojska, a nie tworzono dla nich ciężkich zbroi z prostego powodu - po co im? Oni uciekają, nie walczą, ale my jesteśmy Lordami, a nie regularnym wojskiem, więc nie widzę w tym nic złego jeśli ktoś ma rumaka, łuk i zbroję płytową.
    Otóż ma... Zbroja płytowa ogranicza wykonywanie pewnych ruchów ramion, przez swoją wagę, jak i naramienniki. Nosząc ciężkie opancerzenie (a zwłaszcza rękawice kolcze, płytowe, łuskowe, zamknięte hełmy... itp) i używając jednocześnie broni, która sama w sobie wymaga siły naciągu, sprawnego oka i zwinnych palców jest po prostu... groteskowe. Innymi słowy jest to wykorzystanie ułomności gry (tak jak bunny-hop w "Thief: The Dark project").

Cheat to oszustwo, a nie ułatwianie sobie gry więc nie widzę nic złego w tym że ktoś gra dla zabawy - bo przyjemności z tego mało - na 1/4-1/2  obrażeniach. Jakbym na początku zaczął grać na normalnych dmg to by mnie chyba szlag trafił, zwłaszcza że na początku gość nas kamieniem zabije.
    No wiesz... Cheatów także można używać pod pretekstem "ułatwień" -- patrz szybki awans jednostek, dorzucanie sobie kasy, zmienianie statystyk...
    Tylko, czy wyjście z gry po przegranej bitwie i wczytanie save'a na nowo tuż przed nią, w celi wygrania jej, to nie jest swego rodzaju oszustwo?
    Osobiście gdy zaczynałem swoją zabawę z M&B w opcjach od razu ustawiłem sobie obrażenia normalne i ostro na początku po dupsku dostawałem. Z biegiem czasu, gdy oswoiłem się z grą, to i najwyższy poziom trudności zaczął wydawać mi się zbyt banalny (kamienie na gołą klatę to pikuś). Dziś mogę zacząć grę na najwyższym "współczynniku trudności", dodając sobie własne, dodatkowe ograniczenia (np biegać tylko z młotem dwuręcznym :P ) i dorobić się ogromnych fortun... Ta gra jest po prostu łatwa, jak się ją opanuje :P

Co o cheatów... Za czasów beta testów nie wyobrażałem sobie gry bez kodów, bez gotowego builda postaci oraz bez aktywnego cheat mode a nawet edit mode.
    Jeśli miałbym dorabiać się huskarla, by sprawdzić, czy z nim wszystko w porządku w klasyczny sposób, to bym po prostu zdechł przy tym monitorze marnując czas na coś, co działało jak należy, kiedy mógłbym sprawdzić 100 innych rzeczy...
    Dlatego więc Testy OiM bardzo odepchnęły mnie od M&B, pozostawiając taki niesmak, że na samą myśl już jestem zmęczony ślęczeniem przed monitorem, wypełniając zadanie "Podbij Lachów, bo to gnoje", w którym muzę wejść na scenę bitwy i wciskać [CTRL] + [SHIFT] + [F4], dopóki nie pojawi mi się napis "Bitwa wygrana (...)". Wszystko po to, by sprawdzić, czy gra się nie sypie po wypełnieniu zadania...

Wbrew pozorom testowanie gier również bywa męczące... ale jedni muszą się namęczyć, by drudzy mogli się "dobrze" bawić.

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2010, 19:50:07 wysłana przez NIFN »

Offline Degren

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Lipca 31, 2010, 20:56:43 »
    Otóż ma... Zbroja płytowa ogranicza wykonywanie pewnych ruchów ramion, przez swoją wagę, jak i naramienniki. Nosząc ciężkie opancerzenie (a zwłaszcza rękawice kolcze, płytowe, łuskowe, zamknięte hełmy... itp) i używając jednocześnie broni, która sama w sobie wymaga siły naciągu, sprawnego oka i zwinnych palców jest po prostu... groteskowe. Innymi słowy jest to wykorzystanie ułomności gry (tak jak bunny-hop w "Thief: The Dark project").

No wiesz... Cheatów także można używać pod pretekstem "ułatwień" -- patrz szybki awans jednostek, dorzucanie sobie kasy, zmienianie statystyk...
    Tylko, czy wyjście z gry po przegranej bitwie i wczytanie save'a na nowo tuż przed nią, w celi wygrania jej, to nie jest swego rodzaju oszustwo?
    Osobiście gdy zaczynałem swoją zabawę z M&B w opcjach od razu ustawiłem sobie obrażenia normalne i ostro na początku po dupsku dostawałem. Z biegiem czasu, gdy oswoiłem się z grą, to i najwyższy poziom trudności zaczął wydawać mi się zbyt banalny (kamienie na gołą klatę to pikuś). Dziś mogę zacząć grę na najwyższym "współczynniku trudności", dodając sobie własne, dodatkowe ograniczenia (np biegać tylko z młotem dwuręcznym :P ) i dorobić się ogromnych fortun... Ta gra jest po prostu łatwa, jak się ją opanuje :P

Co o cheatów... Za czasów beta testów nie wyobrażałem sobie gry bez kodów, bez gotowego builda postaci oraz bez aktywnego cheat mode a nawet edit mode.
    Jeśli miałbym dorabiać się huskarla, by sprawdzić, czy z nim wszystko w porządku w klasyczny sposób, to bym po prostu zdechł przy tym monitorze marnując czas na coś, co działało jak należy, kiedy mógłbym sprawdzić 100 innych rzeczy...
    Dlatego więc Testy OiM bardzo odepchnęły mnie od M&B, pozostawiając taki niesmak, że na samą myśl już jestem zmęczony ślęczeniem przed monitorem, wypełniając zadanie "Podbij Lachów, bo to gnoje", w którym muzę wejść na scenę bitwy i wciskać [CTRL] + [SHIFT] + [F4], dopóki nie pojawi mi się napis "Bitwa wygrana (...)". Wszystko po to, by sprawdzić, czy gra się nie sypie po wypełnieniu zadania...

Wbrew pozorom testowanie gier również bywa męczące... ale jedni muszą się namęczyć, by drudzy mogli się "dobrze" bawić.

Pozdrawiam!

No tak, płytowa zbroja bardzo ogranicza ruchy, ale... czy przy łuku to ważne? Jeśli łucznik na siłę, to nawet z pięciu zbrojach naciągnie cięciwę i strzeli. No, jedne co przy tym można by mieć "do kłócenia się" to to że w szmacie osiem razy szybciej naciągnie i strzeli. Trochę to głupie, ale... to przecież Warband. ;) No, a co do oka - przecież nie mamy wiadra na głowie tylko hełm ze szparką.:D Widzimy...

Tak, można wczytywać setki razy, ale... możemy nigdy nie wygrać. O te ułatwienia chodzi mi o to że wykorzystujemy co daje gra, nie autorzy do testów. Ja zaczynałem na minimalnych bo Warband to moja pierwsza gra z M&B, chodziło głównie o wyczucie walki, a teraz gram żeby poznawać grę i pomagać omijać bugi, których rzecz jasna - od groma.:)
    A bieganie z młotem dwuręcznym byłoby plusem bo byś miał jeńców.:P Mi się wydaje że w walce w miarę zbroi (byrnie) z jakąkolwiek znośną bronią przeżyłbym sporą bitwę.

Właśnie - kody dla testerów, albo... idiotów.
    90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to do podpisu. :)

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, gotyku, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę do podpisu :)

Chaos, świnki i pijany grabarz - bo mrok nie zawsze jest poważny.:D

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #29 dnia: Lipca 31, 2010, 21:53:53 »
    up ale można uciec od przegranej
    (click to show/hide)