Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: kara z nieskutecznych podatków  (Przeczytany 30960 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline blebuszek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    kara z nieskutecznych podatków
    « dnia: Kwietnia 28, 2010, 21:24:47 »
    Hej!
    O co chodzi z tą karą z nieskutecznych podatków? normalnie miałem tego z -200 a nagle mam -8000 i zrobił się z  tego problem...
     więc co powoduje tę karę i jak temu zapobiec?

Offline Shakyor

• Użytkownik
    Odp: kara z nieskutecznych podatków
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 29, 2010, 10:38:44 »
    Hmmmm, ile masz wiosek i jaką versję gry. (i czy jest oryginalna:D)

Offline Torel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 29, 2010, 11:36:50 »
    Mam oryginalna wersje i zaczynam miec ten sam problem.... mam 2 zamki 2 miasta i z 10 wiosek.... trace coraz wiecej kasiory z tych nieskutecznych podatkow...

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 29, 2010, 13:26:33 »
    No to chyba jest tak, z tego co pamiętam, że im więcej ma się w swoim posiadaniu wiosek itp tym zarzadanie jest mniej efektywne, co objawia się właśnie nieskutecznymi podatkami. Chyba wpływ na to ma inżynieria albo jakaś inna umiejętność. Chyba jednym ze sposobów przeciwdziałania jest oddawanie niektórych ziem wasalom.

Offline Phos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 29, 2010, 18:14:48 »
    Witam, również mam z tym problem a nie chce zakładać nowego tematu. Otóż nie mam własnego państwa (podłączyłem się pod królestwo swadii) ale posiadam 1 miasto, 1 zamek i 5 wiosek, łączny tygodniowy bilans mam na około -800, a wszystko przez te nieskuteczne podatki (mam okolo 1000) chciałbym mieć chociaż minimalne zyski z własności, aby móc lepiej gospodarować pieniędzmi. Dodatkowo z każdego miejsca dobrze zbiera mi kasę, najgorsze stosunki mam chyba z miastem - Yalen (+4) a najlepsze z wioską Gism (+23), na razie nie mogę podbić stosunków, ale wszędzie mnie lubią i płacą podatki więc nie wiem z czego to wynika.

Dodatkowo gdy wchodzę w raport finansowy, dochody z wszystkich lenn wyświetlane są jako "BRAK", a pokazywane są tylko koszty utrzymania wojska, prawidłowe wartości są pokazywane dopiero przy rozliczeniu.

Posiadam wersje 1.112 oraz prawie pełne spolszczenie. Wie ktoś może jak rozwiązać problem?
    (przypominam, że nie jest to moje państwo, tylko jestem Wasalem)

Offline Shakyor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 01, 2010, 10:30:08 »
    BRAK pokazuje Ci się po tygodniowym rozliczeniu, popatrz pare dni później na raport finansowy ;D  U mnie jakoś mam strate z nieskutecznych podatków minimum 3000denarów ;o a mam 2 miasta i z 8 wiosek (brak pokazuje się również jeśli wrogi lord najedzie Ci wioskę) i dodam że w każdym z miast mam 350 szk. ludzi (tz nie na max ale nie są rekrutami). Dam wam radę jak macie brać lenna to tylko wioski i miasta, zamków nie bierzcie bo są marne przyrosty tygodniowe i tracicie kase. Najlepiej brać miasta co mają pod swoim władaniem 5 wiosek (ja np dostałem Shariz). Jeśli chcecie się bogacić to plądrujcie wioski wrogów (wybierzcie jednego lorda który ma kilka wiosek i plądrujcie tylko te którymi on włada, żeby nie narobic sobie kilku wrogów ;D) JAKBY DALEJ COŚ BYŁO NIE TAK PISZCIE W TEMACIE.

Offline Phos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 01, 2010, 15:51:22 »
    Ja tylko szukam sposobu na wyeliminowanie tych nieskutecznych podatków, skoro są nieskuteczne musi być sposób aby były skuteczne...

Offline strongmas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 02, 2010, 09:26:29 »
    Nieskuteczne podatki można chyba też zmniejszyć gdy zdobędziesz większe "Prawo do rządzenia".

Obrażasz Sabaton = obrażasz mnie.

Offline Shakyor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 02, 2010, 09:42:25 »
    strongmas ja mam prawo do rządzenia 99 i co strate mam już ponad 4000 denarów <żal>

Offline januery

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 02, 2010, 12:00:32 »
    Zrobiłem mały eksperyment. Chciałem sprawdzić czy przy większej ilości miast i włości da się osiągnąć jakiś zysk lub - co bardziej prawdopodobne - jak duża będzie strata. W tym celu zwolniłem wszystkich moich wasali i przejąłem ich ziemie. Efekt zamieszczam na screenach. Niestety nie ma na nich pozycji z nieskutecznymi podatkami, ale można się domyśleć, że strata była ogromna.

Offline Phos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 02, 2010, 12:36:40 »
    Jeszcze mam jedno pytanie - chciałbym się pozbyć zamku - więcej strat niż zysków. Jak mogę to zrobić? i czy da się oddać komuś z mojego królestwa, tak aby nie oddawać go wrogowi? (Jestem wasalem swadii)

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 02, 2010, 12:39:24 »
    To ja wam powiem moje przemyślenia :D
    Im więcej mamy ziem tym mniejsze będziemy mieli zarobki z nich wszystkich... (bo do upilnowania mamy więcej rzeczy czyli nie możemy ich dokładanie nadzorować wszystkich).
    Następnie im więcej mamy inżynierii/handlu/perswazji tym większe będą zyski... (marszałek najlepiej jak by również miał te statystyki wysoko).

Jeśli się ma własne królestwo to najlepiej miasta zostawić sobie a reszte rozdać swoim ludziom...
    Lub co zamożniejsze wioski/miasta schowane głęboko w twoim kraju zostawić dla siebie... (mniejsza szansa na złupienie itp)

Do tego na skuteczność podatków wpływają również kontakty z wioską/miastem...
    Im bardziej nas lubią tym większe zyski...

To na razie tyle z tego do czego doszłem...
    Pozdrawiam

Wszelkie słowa użyte w tekście zawierające teoretyczne błędy językowe zostały użyte specjalnie...
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline BodziuRat

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Multiclan =PTG=
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 02, 2010, 16:38:32 »
    No tak , wszystko pięknie jak przedstawił to Kalsiver tylko jak poprawić stosunki z dana wioska jak ma się np. relacje 2 a starszy wioski nie chce od nas zadań . Jedynie pozostaje dać im [wybudować] przynajmniej młyn i szkołę a następnie cierpliwie czekać miesiącami na poprawę :/
    The whole mental process is in our hands. You can see how thoughts create reality. You decide - the heaven ... or the hell

Cały umysłowy proces jest w naszych rękach. Widzisz jak myśli tworzą rzeczywistość. Decydujesz się - niebo ... albo piekło

Offline firehunter

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 02, 2010, 22:25:06 »
    Chyba odkryłem od czego zależy ta kara z nieskutecznych podatków. Gdy miałem miasto Rivacheg i zamek obok niego (chyba Dramurg- nie pamiętam dokładnie) wszystko było ok. Ale w nieszczęśliwym zbiegu okoliczności dałem się obić w Rivacheg i je straciłem (szybko je odbiliśmy, ale nie dostałem ponownie go). Po szybkiej kampanii zdobyliśmy Veluca i tym razem miasto powędrowało w moje ręce. Wchodzę w raport finansowy i widzę karę z nieskutecznych podatków. Więc wychodzi na to, że zależy to od rozmieszczenia ziem. Gdy wszystkie lenna były w jednym miejscu było ok, a gdy się rozciągnęły zaczęły się problemy.

Teraz taki mały offtop- da się jakoś oddać lenno (jestem tylko wasalem, nie królem)?

Offline Phos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 03, 2010, 01:02:00 »
    to też nie jest to - raz mi się udało że miałem nieskuteczne podatki na 300, później już miałem na 1600 a ani miasta, ani stosunki sie nie zmieniły - raz już tylko brakowało mi 173 dennary aby wyjść na 0 :)