Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Warhammer Fantasy Mod  (Przeczytany 16246 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ferun

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Warhammer Fantasy Mod
    « Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 24, 2010, 17:35:45 »
    Ten mod juz wyszedł? bo mnie sie wydawało że jeszcze mu daleko.

Offline Dexter666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 24, 2010, 17:58:16 »
    Niestety jeszcze nie wyszedł, ale jedt do pobrania beta. Niestety przeznaczona tylko dla testerów, i do rozpakowania pliku wymagany jest specjalny kod. Jakiś czas temu poprosiłem o niego, ale jak dotąd bez odzewu.

Offline acoaco122

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 24, 2010, 18:57:04 »
    jeżeli ten plik z beta to zip lub rar to są programy do łamania haseł
    "Aut inveniam viam aut faciam"

Offline Dexter666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 24, 2010, 20:09:04 »
    http://www.mbrepository.com/file.php?id=1695

Mowa konkretnie o tym. Ale z łamaniem haseł chyba sobie daruję:)

Offline Ferun

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 27, 2010, 15:18:38 »
    to zupełnie inny mod:) niż ten w temacie. widziałem go nic specialnego:) moim zdaniem szkoda czasu orka tam nie spotkasz ani skavena. To troche zlepek różnych modów wrzuconych na jakąś tam nowa mape. Coś ala walka kilku wykletych przez społeczeństwa starego świata arystokratów z każdego państwa po jednym.

Offline Dexter666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Września 01, 2010, 13:03:17 »
    No dobrze. Ale mam jedno pytanie, bo z tłumaczenia translatora nijak nie mogę zrozumieć. Które z wymienionych ras mają być grywalne?.

Offline Dexter666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Września 01, 2010, 13:05:58 »
     Ze strony moda wynika że w becie pojawi się Imperium, Chaos i Kislev a pozostałe rasy w finalce...ale czy będą to tylko neutralni, czy też będzie się w nie można wcielić?

« Ostatnia zmiana: Września 01, 2010, 14:55:39 wysłana przez Dexter666 »

Offline acoaco122

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #22 dnia: Września 01, 2010, 14:45:56 »
    @up radzę to szybko edytować zanim ktoś to zauważy
    "Aut inveniam viam aut faciam"

Offline Dexter666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Listopada 11, 2010, 11:21:18 »
    Od jakiegoś czasu śledzę informacje na stronie moda...i aż mi dech zapiera. Żeby nie pisać za dużo, proponuję wszystkim obejrzeć najnowsze screeny udostępnione przez autorów. Wojownicy Chaosu wyglądają OBŁĘDNIE. Jeśli tak dalej pójdzie, mod ma szansę stać się "megahitem". Aż się bety doczekać nie można:).

Offline Morr

• Użytkownik
    • Si Kononowicz nobiscum, quis contra nos?
    « Odpowiedź #24 dnia: Listopada 14, 2010, 16:51:40 »
    Śledzisz informacje na tej rosyjskiej stronie, czy na jakiejś innej? Byłbym wdzięczny, gdybyś podał mi link do strony, o której wspomniałeś. Wiem, że w pierwszym poście zamieszczono jakieś linki, ale one są odnośnikami do jakiegoś serwisu poświęconemu nie tylko modowi... W każdym razie - strony nie wyglądają jakby były poświęcone tematyce War-Młotkowej. Nie uświadczy się tam ikon tego świata - Marków Chaosu, Młotów Sigmara, etc. etc.
    Być może dałem się zwieść, jeśli tak się stało, proszę o sprostowanie i stosowne linki.

Bardziej od wojowników "Chałasu" interesują mnie wojska Imperium Sigmara, ale podobno o gustach się nie dyskutuje.
    (Chociaż, jeśli na screenach znajdą się Czempioni Pana Zmian lub Władcy Czaszek, będę bardziej niż zadowolony.)

"Jeśli tak dalej pójdzie, mod ma szansę stać się "megahitem"
    ->Nie przesadzałbym z entuzjazmem. Czytałem o paru modach, jakie to one nie są rewolucyjne, ale kiedy w nie zagrałem, wielkiej euforii nie doświadczyłem. Przykładem może być mod The Last Days, który - choć ciekawy - jakoś mnie nie urzekł...
    Nie należy też zapominać, że im bardziej skomplikowany projekt, tym większa szansa, że autorzy zrezygnują.
    Grasant Chaosu przedstawiony na ostatnim screenie ma epickie tekstury - jeśli reszta jednostek ma być podobnej lub lepszej jakości, mod będzie wymagał bardzo mocnego komputera. Stworzenie modelu Grasanta, jego uzbrojenia zaczepnego i ochronnego, oraz oteksturowanie tego wszystkiego w tak dobry sposób, musiało zająć TROCHĘ czasu.
    Możliwym jest więc, że autorzy zrezygnują z powodu nawału pracy.

Ostatecznie, nie jest ważne, jak ładne będą modele, tylko czy klimat Młotka zostanie zachowany. Mounta można modować pod względem itemów i modeli, ale każdy mod będzie miał te same wady co Native - brak fabuły (Fabuła to coś, co zmienia się podczas gry. Jeśli ktoś uważa za fabułę wstęp, "otoczkę" - to ja dziękuję.), drętwych bohaterów, losowo wybuchające konflikty (Krasnale nastające na Imperium? Phi, zabicie człowieka hańbi krasnoluda i jego klan.) i tym podobne rzeczy.
    Co z tego, że jednostki będą świetnie odtworzone, skoro gra będzie tylko Native'em ze zmienioną otoczką, bez tak charakterystycznego dla Starego Świata ciężkiego i ponurego klimatu?
    "The sword is the soul. Study the soul to know the sword. Evil mind, evil sword."
    Sword of Doom.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #25 dnia: Listopada 14, 2010, 17:06:30 »
    Tak to ci tylko w Erze dopasują. ;)
    Ale niestety muszę się z tobą zgodzić.
    Mod do M&B może być UberWymiataczem ale może jedynie mieźć namiastkę klimatu Młota Chaou
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Dexter666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Listopada 14, 2010, 19:35:20 »
    Informacje śledzę właśnie na rosyjskiej stronie. http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=ru&tl=pl&u=http://rusmnb.ru/forum/index.php%3FPHPSESSID%3Dd8c3e78f260020cf507df88cffdb2afb%26topic%3D3870.0&rurl=translate.google.pl . Screeny o których pisałem znajdziesz tutaj (na stronie 24). Stwierdzenie że mod może być megahitem, oparłem na tym, co autorzy piszą. Jeśli spełnią swoje obietnice (zaznaczam słowo "JEŚLI" :D), mod będzie naprawdę wielki. No ale i ja się zgadzam, że im więcej tych obietnic, tym trudniej uwierzyć że zostaną spełnione. Pozytywnie mnie nastraja wygląd modeli, w których widać ogrom pracy moderskiej. Jeśli pozostałe elementy potraktowane zostaną z taką starannością, będzie wspaniale. Wojowników Tzeentcha niestety nie pokazali, ale słudzy Chaosu Niepodzielnego prezentują się okazale :). Nie mniej warto trzymać kciuki. A nuż nas zaskoczą? :).
    « Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2010, 19:52:10 wysłana przez Dexter666 »

Offline Morr

• Użytkownik
    • Si Kononowicz nobiscum, quis contra nos?
    « Odpowiedź #27 dnia: Listopada 15, 2010, 20:56:21 »
    Hmmm, w tym co mówicie jest wiele racji.
    Być może rzeczywiście przesadziłem z tym sceptycyzmem, ale przesadziłem tylko dlatego... Bo lubię Warhammera. Kiedy usłyszałem o tej inicjatywie także byłem początkowo zachwycony, ale widziałem już tyle genialnych tytułów zniszczonych przez „fanów”, że mój entuzjazm osłabł... Uznałem, że nie ma sensu się na nastawiać na epicką grę czy inne cuda wianki i kipieć optymizmem, ponieważ mógłbym się zawieść...
    I jest w tym trochę racji.

Zaaplikowanie Warhammera-jakiegokolwiek na platformie Mounta jest niemożliwe do wykonania.
    Klimatu Starego Świata nie będzie, ponieważ Mount – co tu kryć – nie był tworzony dla klimatu, tylko dla możliwości toczenia bitew średniej wielkości wraz ze swoimi żołdakami i - nie bójmy się tego powiedzieć - jest grą prostą i mało skomplikowaną.
    Tym samym, Warhammer Fantasy Roleplay nie nadaje się do przetworzenia na silniku gry, której poświęcone jest to forum – bo w Mouncie nie ma fabuły ani klimatu... Nie ma się co dziwić – ta gra nie było tworzona jako RPG.

Można byłoby polemizować z moim zdaniem, jakoby „Warhammer+Mount=EPIC FAIL(is EPIC.)”, ale nawet Warhammer Fantasy Battle nie nadaje się do zaaplikowania na engine M&B, ponieważ sposoby toczenia rozgrywki różnią się diametralnie.
    W bitewniaku mieliśmy tury, sporą możliwość customizacji armii by spełniała oczekiwania gracza (Pimp my State Troops - Dodawanie odpowiednich magicznych itemów, zwojów, czarów, czy choćby wpływ na wygląd i kolorystykę sztandarów, mundurów i oręża.), wiele zasad specjalnych dla każdej frakcji czy jednostek, ograniczenia liczebności jednostek (Jeśli grałeś Skavenami, a Twój przeciwnik Elfami Wysokiego Rodu, było oczywistym, że na jego jedną jednostkę będzie przypadało dziesięć Twoich.... W M&B lordowie zawsze mają mnóstwo oddziałów, które odnawiają w dzień po swojej klęsce. Gdyby mod był tworzony w oparciu o Battla, wtedy byłoby bardzo nie fair, że odrodziła się armia 150 Elfów – w bitewniaku Elfy są przekoksane.). Do tego dochodzą zaawansowane zasady pola walki, uwzględniające szybkość jednostek, zależną od rodzaju terenu po jakim się poruszają, widok „z góry” lub izometryczny, możliwość aplikowania różnorodnych taktyk... Jakie taktyki można podjąć w Battlu? Inne niż „Łucznicy na wzgórze, piechota 10 kroków przed nimi, Konnica za mną”? Żadnych.

Warhammera Fantasy Battle mógłby odwzorować jedynie engine, który pozwala minimalnie na używanie taktyki... A tym enginem jest silnik serii Total War.

Jak więc widzicie – jestem sceptyczny. Ponieważ.... Znam Warhammera, znam Mounta, wiem jak wyglądają mody M&B i wiem, że taki mod będzie CHAOŚNIE ciężki do zrobienia... O ile w ogóle powstanie.

Przejrzałem stronę autorów moda i przebrnąłem przez te 25 stron, które to strony nasycone były pseudo-polszczyzną i muszę przyznać – screeny robią wrażenie.
    Obawiam się jednak kilku rzeczy.
    Przede wszystkim – widząc jak pięknie zaprojektowano zbroję Marudera/Grasanta, jestem przerażony tym, jak może wyglądać zbroja Chosena. Co się z tym wiąże – ten mod robią chyba dla komputerów NASA. Mój komjuter chyba tego nie pociągnie. ;(
    Kolejną sprawą jest to, że mod robią Rosjanie. Nie mam nic do nich, ale lubią przekłamywać historię – taka ich mała wada narodowa. I oto, gdzieś tam napisali, że Kislev to Rosja, a Uskrzydlonych Lansjerów nazwali Uskrzydlonymi Bojarami. Mimo, że jednoznacznie można stwierdzić, że to są husarzy – i to Polish Version. Ponadto, na oficjalnej wiki i chyba nawet w podręczniku albo na stronie GW pisze, że Kislev został wzorowany na Unii Polsko-Litewskiej.
    Trzeci problem – wiążę się niejako z tym co napisałem wyżej. Nie kwestionuję zdolności graficznych moderów, jednak mogę sporo zarzucić ich kompetencji. Na jednej ze stron jeden z moderów napisał coś w stylu „Dopiero teraz się skapnąłem, że mapa świata Warhammera jest oparta na współczesnej mapie fizycznej”. Wow, co za odkrycie. Inny gość napisał, że Estalia jest wzorowana na Włoszech, co jest bzdurą, gdyż Estalia to Hiszpania. Włochy to w uniwersum Młotka Tilea.

Jak widzicie, jest się czego bać.

Btw, widziałem tam niedokończony model kultysty Tzeentcha. ;)
    "The sword is the soul. Study the soul to know the sword. Evil mind, evil sword."
    Sword of Doom.

Offline Dexter666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Listopada 15, 2010, 21:32:35 »
    @Morr zgadzam się z tym co napisałeś, ale tylko w 90%. To że mod nie odda CAŁEJ specyfiki uniwersum, a już na pewno nie będzie miał wiele wspólnego z bitewniakiem jestem raczej pewien (całkiem pewien będę, gry zagram w finalkę:D). Ale jeśli potraktować go jako "coś na motywach", zamiast "wiernej kopii" może wypaść całkiem nieźle. Mod do Mount&Blade nigdy nie zastąpi sesji z Mistrzem Gry, lub "partyjki" przy użyciu figurek, i raczej nie należy tego od gry wymagać. Jeśli chodzi o wymagania sprzętowe, myślę że aż tak źle nie będzie. W końcu autorzy moda sami muszą w to jakoś grać, a raczej wątpię by komputerami z NASA dysponowali :D. Ja jestem nastawiony optymistycznie, i jeśli w końcu ukaże się wersja grywalna, mam zamiar nie jedną bitwę stoczyć. Od tak, dla relaksu :). 

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #29 dnia: Listopada 16, 2010, 21:43:06 »
    Ohmygod. Ludzie, to jest na WB! A w multi można stosować tak rozbudowane taktyki, że klimat będzie oddany na pewno. Jeszcze tylko Polished (Darkgrimblack) Landscapes, i będzie klimat, że ojezu. Nie mogą doczekać sparu na tym modzie, albo nawet eventu 22nd na 222 osoby! Jezu, takiego szału na coś nie dostałem, odkąd "zacząłem" zbierać bitewniaka...
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".