Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: System Multiplayer  (Przeczytany 7174 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hash

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    System Multiplayer
    « dnia: Kwietnia 17, 2010, 20:26:58 »
    Witam jestem bardzo zainteresowany ta grą lubię klimaty średniowiecza. Ale mam pytanie a pro po tego na czym jest oparty system multiplayer poczytałem trochę forum i nie znalazłem zadowalającej mnie odpowiedzi. Przyznam że jestem nastawiony głównie o ile nie wyłącznie na grę w internecie gra przeciwko komputerowi praktycznie mnie nie interesuje dla tego szukam wyjątkowej gry gdzie nie muszę tłuc jakiś stworków żeby zdobyć lvl i dopiero walczyć przeciwko człowiekowi.

A więc jak to wygląda bo nie wiem czy warto wydać 100zł łącze sie do serwera wybieram klasę postaci i pojawiam się na polu walki po jedej ze stron w pełnym ekwipunku? czy moja postać jest jakoś oparta na postaci z singielplayer? czy może leveluje w takim systemie jak w Battlefield ?

Offline Kasparus

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: System Multiplayer
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 17, 2010, 20:34:15 »
    To jest jak Multi w CoDzie np. tylko jak w 1. lub 2. Wchodzi na server wybierasz stronę, klasę , ekwipunek i grasz - żadnego Lvla, niczego. Jedynie pieniądze zdobywasz w czasie gry - jednak służą tylko do kupowania sprzętu w danej rundzie gry.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 17, 2010, 20:38:00 »
    Grałeś kiedyś może w grę Counter Strike?
    Jeśli nie, to już Ci wyjaśniam. Rozgrywka multiplayer wygląda następująco (w dużym skrócie):
    - po wyborze jednej z dwóch frakcji, które aktualnie są wybrane na serwerze wybieramy jednostkę i ekwipunek.
    - zazwyczaj na samym początku mamy 1000 denarów
    - za te pieniądze możemy zakupić ekwipunek: hełmy, broń, zbroję itd.
    - gdy uda nam się zabić kilku przeciwników otrzymujemy dodatkowe pieniądze i dzięki temu możemy zakupić lepszy ekwipunek
    - w zależności od typu gry (bitwa, oblężenie, DM) walczymy z przeciwnikami... Nie nabijamy lvl-ów ani nic w tym rodzaju, zwykła walka.

Offline Hash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 17, 2010, 22:24:51 »
    W sumie może i dobrze że nie ma lvlów tylko po prostu walka. Chyba zainwestuje.. pograłem w quick battles w trial version i całkiem całkiem system walki fajny

Offline Sir_Michal

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 17, 2010, 23:43:20 »
    To jeszcze ja coś dodam od siebie na temat systemu walki.
    W grze jest duże zróżnicowanie ekwipunku. Nie ma zasad papier-kamień- nożyce. Tj. łuk niszczy miecze dwuręczne. Miecze dwuręczne jedno, a jednoręczne strzelców. Ważne są umiejętności. Przy odpowiednim ustawieniu konny może wybić wrogą drużynę do nogi, ale mogą wziąć też piki ustawić się wokół strzelców i już biedaczek nic nie zrobi. Mamy do wyboru (w dużym skrócie): kusze, łuki, rzutki, oszczepy, toporki do rzucania, miecze krótkie, miecze dwuręczne, młoty, topory jedno- i dwu- ręczne, lance, włócznie, piki itd.
    System walki:
    Działa na zasadzie manualnym (jest opcja automatyczna, ale nie działa na większości serwerów i nie jest użyteczna) o ile nie nosisz tarczy. Ruch myszką w prawo- atak z tejże strony. Oczywiście możesz też ustawić na klawiaturę, czy choćby odwróconą myszkę. Walczymy zarówno 1v1, jak i po 50- paru w jednej drużynie. Zróżnicowanie map- otwarte, zamknięte. Ale nawet na otwartej mapie piechota może się schować i konnica jest już nie potrzebna. Różnorodność trybów- począwszy na detmachu i team detmachu, poprzez Battle i S&D, aż do Oblężenia i Walki o flagę.
    Dodatkową radochę dają klany, a wiadomo, że w takich strategicznych grach, gdzie nie liczy się tylko skill (ale też jest ważny) jest ich od groma. Słuchanie rozkazów dowódcy, walka w prawdziwym nieładzie, ujście z życiem i rozkaz "przegrupujemy się w środkowej wieży". Klimat 10/10.
    Dodatkowe mody (za czasów bety powstały już 3!!!) każdy inny. Jedne wprowadzają broń palną. Inne wspólną grę przeciwko botom (oczywiście mających przewagę liczebną), a wraz z następnymi falami także jednostkową- 2x większy koń czy inne mutanty. Oraz tryb polowanie- jedna drużyna to zwierzyna, tylko broń wręcz. A po drugiej stronie łowcy, chodzący w grupach zaopatrzeni w kusze, łuki czy broń palną.

Grywalność 10/10

Jeżeli jesteś fanem gier tego typu. Lubisz średniowiecze (i nie tylko) oraz grę w grupie... Ta gra jest dla Ciebie.
    Mecz 22nd vs REF, rozkaz IvEgo:
    "Konnica schodzi z koni i atakuje Harlequina" (który siedzi w ruinach z łukiem). Po chwili cała konnica pada - runda przegrana

Offline Shrama

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 18, 2010, 00:12:16 »
    Walczymy zarówno 1v1, jak i po 50- paru w jednej drużynie.

Że jak? Chciałeś powiedzieć, na jednym serwerze :P
    "Gdy ktoś Ci zarzuci brak profesjonalizmu, powiedz mu, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści..."

"Pusty wóz hałasuje najbardziej"

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 18, 2010, 03:45:53 »
    Uruchomiona 22nd_batlle serwer który wczoraj mieścił 128 graczy a dziś 100. Tak więc da się grać po 50 w jednej drużynie. Niestety ping jest duży, ale ten widok formacji złożonej z 60 ludzi:D Bezcenne...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Hash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 18, 2010, 11:26:22 »
    No to w sumie mnie przekonaliście jutro wybiorę się po grę o ile będzie ostatnio w empiku był aż jeden egzemplarz..nie wiem czy tak schodzi czy tak mało zamawiają..  

Szkoda że nie ma takiej funkcji lub nie wspomnieliście Dowódca gdzie zgłasza się jeden z graczy i on ma możliwość wydawania rozkazów które pokazują się np. na mini mapie typu wysłanie łuczników na wzgórze kawaleria gdzie indziej itd.. ale gra zapowiada się ciekawie.

Więc jeśli dobrze pójdzie do zobaczenia od poniedziałku wieczorem na serwerach może od razu jakiś polecicie z dobra atmosferą no i gdzie dużo Polaków.

i jeszcze jedno komp wygląda tak

Pentium(R) D CPU 3,40 GHz 1,00 GB RAM NVIDIA GeForce 7300GT Internet 1,3 MB/s  nie będzie jakiś problemów z grą ?  
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2010, 11:37:18 wysłana przez Hash »

Offline Sandero

• Użytkownik
    • Awanturnik
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 18, 2010, 12:30:56 »
    Nie ma zasad papier-kamień- nożyce.

Jak nie ma? Piechota wygrywa z kawalerią (oprócz konnych łuczników), kawaleria z łucznikami i ogólnie od kręcenia się jak smród po gaciach i szukaniu łatwych "zajętych" już walką fragów, łucznicy z 2h piechociarzem itd. :P A przynajmniej jest łatwiej jakąś klasą przeciwko czemuś. Na dzień dzisiejszy wciąż najłatwiejsza jest gra konnicą, jestem zapalonym piechociarzem, ale jak przesiadam się na konia czasami to aż śmiać mi się chce jakie to proste, więc mam porównanie. W prosty sposób można nałapać fragów, nie dać się łatwo otoczyć ani zabić. I po paru minutach już jeździsz w najlepszym sprzęcie jak czołg po wszystkim. :P System kasy jest jak dla mnie nie dopracowany, dlaczego? Bo jak ktoś wymiata noobków to dostaje boosta by jeszcze łatwiej ich wymiatać, a taki noobek wciąż musi biegać w szmacie. :D
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2010, 12:37:31 wysłana przez Sandero »

Offline Sir_Michal

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 18, 2010, 12:44:09 »

Więc jeśli dobrze pójdzie do zobaczenia od poniedziałku wieczorem na serwerach może od razu jakiś polecicie z dobra atmosferą no i gdzie dużo Polaków.

i jeszcze jedno komp wygląda tak

Pentium(R) D CPU 3,40 GHz 1,00 GB RAM NVIDIA GeForce 7300GT Internet 1,3 MB/s  nie będzie jakiś problemów z grą ?  

Serwer polecam- Sacred Band. Polacy, ale i łatwo nie jest. W każdym bądź razie na Battle będziesz miał najwięcej strategii i szybciej się nauczysz aniżeli tłuc LPM na detmachu.
    Z kompem problemów nie będzie, co najwyżej serwera nie założysz, ale to już jakby wybór losowy, bo niektórzy nie mogą...

Sandero: Nie zawsze tak jest. Jak dla mnie najłatwiej załatwić piechotę koniem, bo oni najczęściej niczym nie rzucają. A taki łucznik zanim się zbliżysz załatwi Ci konia. A jak jest na tyle doświadczony, by poczekać aż wyciągniesz lancę to i heda zarobisz:D
    Mecz 22nd vs REF, rozkaz IvEgo:
    "Konnica schodzi z koni i atakuje Harlequina" (który siedzi w ruinach z łukiem). Po chwili cała konnica pada - runda przegrana

Offline Shrama

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 18, 2010, 12:56:12 »
    Uruchomiona 22nd_batlle serwer który wczoraj mieścił 128 graczy a dziś 100. Tak więc da się grać po 50 w jednej drużynie. Niestety ping jest duży, ale ten widok formacji złożonej z 60 ludzi:D Bezcenne...

Że co kurde? Za czasów bety takich rzeczy nie było, więc nie miałem pojęcia, że coś takiego istnieje xD
    "Gdy ktoś Ci zarzuci brak profesjonalizmu, powiedz mu, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści..."

"Pusty wóz hałasuje najbardziej"

Offline Hash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 18, 2010, 13:00:16 »
    OK dzięki kolejne pytanie. Jak wygląda runda wszyscy się tłuczemy i gine.. w tym momeńcie czekam na jakiś respawn i wracam do walki a runda jest ograniczona czasowo i wygrywa drużyna z największą ilością fragów po czym ładuje się następna mapa. Czy tłuczemy się aż wszyscy z przeciwnej drużyny zginą i dopiero następna mapa i ten kto zginie pierwszy ma 30 min czekania aż zagra ?   

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 18, 2010, 13:15:14 »
    Jak wygląda runda wszyscy się tłuczemy i gine.. w tym momeńcie czekam na jakiś respawn i wracam do walki a runda jest ograniczona czasowo i wygrywa drużyna z największą ilością fragów po czym ładuje się następna mapa. Czy tłuczemy się aż wszyscy z przeciwnej drużyny zginą i dopiero następna mapa i ten kto zginie pierwszy ma 30 min czekania aż zagra ?    
    To zależy od trybu gry. np w trybach DeathMatch / Team Deathmatch  gdy zgienimy czekamy ok 5 sek na respawn. W trybach typu CTF i Conquest respawn trwa chyba nieco dłuzej (ale i tak zależy to od ustawień serwera), w trybie Siege obrońcy czekają dłużnej na respawn (ok 15sek), niż atakujący (5sek?). Z kolei w grach typu Battle / Fight and Destroy musimy czekać do końca rundy i wygrywa ta druzyna, która pozostanie na mapie, lub wykona określone cele (w przypadku Fight and Destroy).
    Mapy zmieniane są po upływie czasu w grze (domyślnie 30min) -- nie mylić z czasem trwania rundy (tryb Siege, Battle, Fight and Destroy)

Przy okazji polecam poradnik zamieszczony na stronie głównej odnośnie trybów gry.
    LINK: http://www.mountblade.info/page/32

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2010, 13:21:34 wysłana przez NIFN »

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 18, 2010, 16:57:20 »
    System multiplayer jest taki:

1. Wchodzisz na serwer.
    2. Wybierasz frakcję.
    3. Wybierasz klasę.
    4. Wybierasz uzbrojenie.
    5. Zarabiasz w czasie walki zabijając innych graczy.
    6. Kupujesz coraz lepsze uzbrojenie.

Na początku masz na ogół 1000 denarów.
    Uzbrojenie się nie zapisuje. Tzn. Jak w CS'ie - za każdym razem musisz od nowa kupować jak wyjdziesz z serwera.

Warto tą grę kupić tylko dla samego multiplayera. Single jest tylko dodatkiem. :P
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2010, 17:00:41 wysłana przez MikiBar »

Offline Hash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 19, 2010, 12:20:52 »
    Mam juz gre ;) tylko widze malo serwerow strasznie nie widze pola gdzie bym mogl wpisac nazwe zeby wyszukac jeden z polskich serwerow steam wogole serwerow nie widzi :/ co zle robie :P ?