Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Zakon cz. 1  (Przeczytany 1744 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mercanery

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    Zakon cz. 1
    « dnia: Kwietnia 16, 2010, 19:44:33 »
    W małej wiosce Elberl, żyli ludzie, którzy cenili sobie ciszę i spokój. Na polach pasły się woły, a ogródki obfitowały w żyzne gleby. W całej wsi czuć było dostatek. Najstarszy żyjący w Erblerl jegomość- Jarowit, znał się na wróżeniu. Pewnego dnia, wyszedł przed chatę i zabrał się do naprawy sieci rybackiej. chwycił ją za oka i podniósł ku słońcu. Zobaczył, że oka są postrzępione i co drugie jest przerwane na pół. Rzucił sieci na ziemię i głęboko się zadumał. Takie wieści zawsze przynosiły nowe kłopoty. Jednak nie głód czy dostatek, jeno nowy najazd. Ruszył w stronę obszernej izby i wszedł do środka.
    -Witaj Radogoście. - rzekł do mężczyzny w podeszłym wieku. On spojrzał na Jarowita i uścisnął mu dłoń.
    -Witaj przyjacielu. Co cię do mnie sprowadza? Mam nadzieję, żeś zdrów.
    - Jam zdrowy, ale niedługo wszyscy możemy szykować sobie skrzynki! Idzie nieszczęście.- powiedział Jarowit. Radogost patrzył na swego przyjaciela. Zaległa długa cisza.
    -Co takiego?! Znów kłopoty? Czy znów pisany nam głód jak przed laty?- Radogost coraz szybciej oddychał.
    -Nowy najazd... bogowie są mi świadkami, że to prawda.- wtem do izby wpadł służący Radogosta. Ukłonił się przed nim i rzekł:
    -Panie mój, twa żona rodzi!- i wybiegł z izby. Radogost spojrzał na Jarowita, a Jarowit na niego. Wybiegli z izby i ruszyli do chaty obok. Wbiegli do jednego z pomieszczeń, gdzie na łóżku leżała żona Radogosta- Cirzpisława. Radogost podbiegł do łoża i złapał swą żonę za rękę.
    -Pozwól, że odejdę.- powiedział cicho Jarowit i wyszedł na podwórze. Spojrzał w niebo, na którym słały się chmury. Słońce zaszło i zaczął wiać wiatr.
    -Czym żeśmy zawinili, że zsyłasz na nas pożogę wojny...- rzekł do siebie.
     Dziesięć lat później, Radogost zmarł. Jego syn miał już dziesięć lat, zwał się Sambor. Dwa lata później zmarła jego matka. Opiekę nad Samborem rozpoczął Jarowit, który miał już siedemdziesiąt lat. Sambor rozwijał się i uczył obyczajów i tradycji swej kultury. Gdy nadszedł dzień śmierci opiekuna, Sambor stał przy łożu, na którym leżał Jarowit. Jarowit rzekł do niego:
    -Za trzy niedziele przyjadą tu źli ludzie. Być może to sam Swarożyc nasłał ich na nasze ziemie. Strzeż się. W Dzień Kupały wyjedziesz do Praven. Tam powiedz ludziom, że szukasz Mściwoja. Opowiedz mu o wszystkim i wracaj tutaj.- ręka Jarowita jeszcze przez chwilę podniesiona była do góry, gdy w końcu opadła na ziemię. Sambor wyszedł z sieni i spojrzał na okoliczne połacie wrzosów. "Już niedługo będę musiał przeciwstawić się woli bogów..." pomyślał i ruszył w stronę rzeki.
    C.D.N.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    Odp: Zakon cz. 1
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 16, 2010, 19:52:18 »
    Człowieku weź przejrzyj wątki w "Media" i pomyśl czy twa opowiastka nie powinna znajdować się raczej w tym dziale: http://www.mountblade.info/forum/index.php?board=3.0 Bo to co napisałeś nijak ma się do Mount and Blade.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline mercanery

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 16, 2010, 21:06:00 »
    Po pierwsze: Dlaczego niby moje "opowiadanko" znajduje się w złym dziale? Inni zamieszczają tu swoje opowiadania.
    Po drugie: To, że dodałem jakieś inne imiona to nie znaczy, że nie jest związane z M&B. Jeszcze nie wyszła druga część, nie wiesz co w niej będzie, a ty już mówisz, że to nie jest związane z M&B.
    Po trzecie: Druga część już wkrótce.
    Pozdrawiam.

EDIT: Dobra, nie mam zamiaru kłócić się z tobą dalej. Ciekawe jakiego dałbyś tu screena, Panie Mądry. Jak ktoś rodzi dziecko? Koniec dyskusji.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2010, 08:05:32 wysłana przez mercanery »

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 16, 2010, 22:42:07 »
    Po pierwsze: Dlaczego niby moje "opowiadanko" znajduje się w złym dziale? Inni zamieszczają tu swoje opowiadania.
    Po drugie: To, że dodałem jakieś inne imiona to nie znaczy, że nie jest związane z M&B. Jeszcze nie wyszła druga część, nie wiesz co w niej będzie, a ty już mówisz, że to nie jest związane z M&B.
    Po trzecie: Druga część już wkrótce.
    Pozdrawiam.
    Jacy inni? Przejrzyj wątek dokładnie i nie sugeruj się "Zbigniewem z Thiri" Dział media dotyczy M&B, a opowiadania są w Offtopicu. Walnąłeś ścianę tekstu, użyłeś w nim słowa "Praven", nie dałeś żadnych screenów z Mount and Blade i już możesz wstawić do mediów? Porównaj swoje opowiadanie z innymi pracami w tym dziale, a potem sprawdź czy nie twojej powiastce nie bliżej do opowiadań znajdujących się w offtopie... 
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 19, 2010, 12:04:00 »
    Może mi autor odpowiedzieć na pytanie lub z resztą ktokolwiek, po jaką cholere tutaj to zamieszczacie?!?! macie jakieś kompleksy czy chcecie oczarować cały świat swoim pisarskim geniuszem??

Edit@down: Kalp, no ok, ale po co... ani to nie jest ciekawe, ani dobrze napisane...
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2010, 12:16:44 wysłana przez pwi7aaf »

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 19, 2010, 12:11:28 »
    Może czuja taką potrzebę ? Nie lubisz nie czytaj, proste :P

Offline Kormo

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • All the light makes the shadow...
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 07, 2010, 19:29:31 »
    mercanery, kiedy wyjdzie ta zapowiadana druga część? Udowodnij im, że jednak jesteś coś wart i napisz ciąg dalszy, ale... postaraj się bardziej i dodaj screeny z M&B bo jak na razie to to manie wygląda...

PS: Być może niedługo wkleję do Mediów moje opowiadanko(postaram się z niego zrobić coś w stylu ARR-a, czy AAR-a bo już nie wiem jak to się pisze ;)), ale ciężko będzie screeny zrobić do pierwszego fragmentu. Mam nadzieję, że się spodoba i komentarze nie będą tak krytyczne...

Pozdrawiam!
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.