Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Historia Polski której nie poznamy w mediach  (Przeczytany 30970 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    Odp: Historia Polski której nie poznamy w mediach
    « Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 17, 2010, 13:05:48 »
    Pewnie tylko dla żołnierzy i jeńców wojennych.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 17, 2010, 13:54:58 »
    - Co studenci?... Tak jak my. Każdy się bał tym mydłem myć na początku... Obrzydzenie było do tego mydła. Zapach miało niedobry. Profesor Spanner bardzo się starał, żeby ten zapach ustał. On pisał do chemicznych zakładów, żeby przysyłali olejki. Ale zawsze czuć było, że to nie takie mydło.
    - Owszem, mówiłem w domu... Z początku nawet jeden kolega widział: miałem dreszcz, że można się tym myć. W domu mama też się obrzydzała. Ale się dobrze mydliło, więc go używała do prania. Ja się przyzwyczaiłem, bo było dobre...

Fragment zeznań pracownika Rudolfa Spannera- Z. Nałkowska "Medaliony"
    Wstrząsająca książka. Kiedyś była lekturą w liceum- nie wiem czy nadal jest.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline matizz

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Give me 100 SpaceMarines or thousands other troops
    « Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 17, 2010, 14:25:58 »
    Czym innym są różnice poglądów, a czym innym pogarda wobec Polski. Jak się nie podoba Polska to precz psubraty z kraju! Szukajcie poklasku u obcych.

A ja popieram Rzezimieszka ponieważ żyjemy w kraju który od samego początku był atakowany grabiony doświadczany itp. przez Niemców, Ruskich, Szwedów, Tatarów, Chanat Krymski, Krzyżaków itd.
    Żyjemy w kraju z bogatą historią w którym Bóg Honor i Ojczyzna jeszcze coś znaczą.

Więc jak komuś się to nie podoba to niech siedzi cicho albo niech nie okazuje pogardy wobec Polski...
    89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do podpisu!
    "W każdym normalnym kraju Król jest Królem,jest skarb i jest wojsko! A u Nas? Sejm decyduje o każdym groszu, a szlachta zbiera się na wojnę jak sójka za morze !"

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 17, 2010, 14:48:01 »
    A ja popieram Rzezimieszka ponieważ żyjemy w kraju który od samego początku był atakowany grabiony doświadczany itp. przez Niemców, Ruskich, Szwedów, Tatarów, Chanat Krymski, Krzyżaków itd.

Skąd w Polakach takie zamiłowanie do martyrologii i przeżywania klęsk?
    Mamy tyle pięknych kart w historii, tyle zwycięstw i osiągnięć, a zamiast się cieszyć, rozpamiętujemy klęski.
    Nawet obchody 11 listopada potrafimy zmienić w szkolny apel. Obchody rocznicy Powstania Warszawskiego były nagłośnione na cały kraj, a o zwycięskim Powstaniu Wielkopolskim mało kto słyszał...
    Nie twierdzę, że powinniśmy zapomnieć o rozbiorach, czy Katyniu. Jednak powinniśmy znaleźć równowagę między martyrologią a dumą z naszych zwycięstw.
    Zamiast pisać, że jesteśmy krajem gnębionym przez Moskwę czy Krzyżaków, lepiej napisać że skopaliśmy Teutonów pod Grunwaldem, a Moskwę zdobyliśmy, co nie udało się ani Napoleonowi, ani Hitlerowi.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 17, 2010, 14:54:18 »
    W Polsce jet wolność wiary, więc jak komuś nie podoba się ten Bóg powinien to manifestować, że kościół ma u nas takie przywileje, jesteśmy już prawie wasalem Watykanu.

Zauważyłem też że Polska polityka, polegała ostatnio na rozdrapywaniu ran, upamiętnianiu klęsk i demonizacji Rosji.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 17, 2010, 15:04:27 »
    W Polsce jet wolność wiary, więc jak komuś nie podoba się ten Bóg powinien to manifestować, że kościół ma u nas takie przywileje, jesteśmy już prawie wasalem Watykanu.

Zauważyłem też że Polska polityka, polegała ostatnio na rozdrapywaniu ran, upamiętnianiu klęsk i demonizacji Rosji.
    Zauważ że "ostatnio" panował okres przygotowywania się do obchodów rocznicowych Katynia. Rok temu było 60-lecie wybuchu II WŚ. Więc po prostu obecnie jest czas wspominania naszych klęsk i smutnych wydarzeń.
    A demonizacja Rosji - jeżeli będę trąbił że komary są złe, to co? Powiesz że je demonizuję? Ruskich się nie da lubić, to nie są Niemcy którzy potępiają dziś zarówno III jak i nawet II Rzeszę. A na wschodzie - to samo co było 80 lat, to samo co było za caratu, cały czas są tacy sami...
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 17, 2010, 15:08:01 »
    Ale klęski są obchodzone bardziej hucznie.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 17, 2010, 15:21:47 »
    Dwa lata temu obchodziliśmy 90 rocznicę odzyskania niepodległości. I co? I nic- to samo co każdego roku.
    Uroczysta zmiana warty w Warszawie, złożenie kwiatów pod Grobem Nieznanego Żołnierza, trochę patetycznych przemówień oficjeli i tyle. Niezbyt radośnie.
    W tym samym roku było rocznica Powstania Wielkopolskiego- i znowu nic... no może tylko chłopaki z kilku grup przygotowali inscenizację walk.
    Mam nadzieję że przynajmniej obchody bitwy pod Grunwaldem w tym roku będą radosne- czyli tak jak być powinno.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 17, 2010, 15:43:55 »
    Poza tym średniowiecze, to chyba najlepszy okres w historii Polski. Nie licząc rozbicia dzielnicowego

A właśnie, zjednoczenie Polski po rozbiciu, gdyby nie Łokietek, nie mielibyśmy się nad czym dziś smucić :-) Trochę radości, tak jak Amerykanie cieszą się w swoje święta.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2010, 15:46:26 wysłana przez Lord_OF-AtoM »

Offline Crusader11

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 17, 2010, 17:54:34 »
    Mi to zwisa czy Amerykanie się cieszą, ważne jest, że my powinniśmy się cieszyć  z tego że urodziliśmy się Polakami!

My fury is my sword, my glory is my shield!

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 17, 2010, 18:25:15 »
    Lord_OF-AtoM miał chyba na myśli to, że Amerykanie swoje święta narodowe przeżywają radośnie- z paradami, fajerwerkami, hukiem i przytupem.
    My też powinniśmy skończyć z akademiami szkolnymi i włożyć w świętowanie trochę radości. Musimy poczuć dumę z naszych zwycięstw, a nie tylko wciąż przeżywać wojny, rozbiory i nieudane powstania.

Offline Crusader11

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 17, 2010, 18:27:22 »
    No właśnie...ja tam to przeżywam :) zawsze pijemy na takie święta i rocznice :)

My fury is my sword, my glory is my shield!

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 17, 2010, 18:35:22 »
    Mi to zwisa czy Amerykanie się cieszą, ważne jest, że my powinniśmy się cieszyć  z tego że urodziliśmy się Polakami!

Człowiek nie rodzi się Niemcem,Rosjaninem czy Polakiem.Zawsze możesz zrezygnować ze swojej rodzinnej narodowości i postarać się o zostanie obywatelem jakiegoś innego kraju.Jak dla mnie to Polakiem może być nawet murzyn z 2 końca świata.Ważne jest tylko, by naprawdę się, nim czuł,mówił po Polsku,miał Polską mentalność i znał naszą historię.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 18, 2010, 04:25:41 »
    Dokładnie. Mówi się dzisiaj o Kłuszynie, Kircholmie, Parkanach czy innych bitwach? Nie, a zamiast tego wymienia się powstania które były porażką. Zamiast zwycięskich wodzów mówi się o tych którzy zginęli, zamiast o silnej XVI czy XVII wiecznej Polsce mówi się o czasach zaborów i okresie międzywojennym. Niestety Polacy muszą zawsze udowodnić że to oni mieli najgorzej.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 18, 2010, 12:19:40 »
    No Argaleb zrozumiałeś mnie w 100%.

Po mojemu jednak kult porażek, minie wraz z dojściem do sejmu i Belwederu pokolenia 1980-2000, teraz w szkole na historii jest bardzo wiele o zwycięstwach i bohaterach, wątpię więc by porażki były bardziej "ciekawe" jako uroczystości.
    Kult porażek potęgowany jest także, sztampowymi uroczystościami z udziałem prezydenta i premiera, a także Polskim zaborcą (kościół), który oczywiście musi odprawiać msze żałobne i zbierać na tackę. Czemu prezydent i premier, nigdy nie udali się pod Grunwald Na prawdę, bez tego zwycięstwa byłoby dziś cienko, może nawet nie byłoby nas na mapach.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2010, 12:22:12 wysłana przez Lord_OF-AtoM »