Skoro chcesz to mogę podrzucić odpowiedzi na te pytania. ;]
1 - Hmm... Żebyś mnie dobrze zrozumiał. :] Seven również stara się chronić pliki systemowe, tak że uniemożliwia kopiowanie, wycinanie, bądź nadpisywanie tam istniejących plików, ale... wystarczy lekko pomyśleć, dać sobie wszystkie uprawnienia i możemy robić co nam się podoba. :D
2 - Porównując XP do Seven, ten drugi jest niemal nieznacznie bardziej sprzętożerny. Głównie na starcie, ponieważ po uruchomieniu sprzętu sam nie ruszałem nic przez ok 30 sekund żeby wszystko ładnie się pouruchamiało, a później... Ja nie zauważyłem żadnych różnic w zużyciu zasobów komputera w porównaniu do XP'ka.
3 - Sam też gram w starocie i... nie miałem żadnego problemu z uruchomieniem gier. Poszedł Torment, poszedł Baldur's Gate 1, 2 oraz Tron Bhaala, poszedł NWN 1 wraz z dodatkami i Kingmaker. Jeden i jedyny problem... Neverwinter Nights 2 z Mask of Betrayer. :] Brakowało pewnego pliku, ale to samo zdarzało mi się i na XP w przypadku niektórych gier. Pobrałem ten pliczek z sieci, wkleiłem tam gdzie trzeba i gra śmigała aż miło.
4 - Wersja Profesjonalna według mnie będzie tylko niepotrzebnym wydatkiem pieniędzy. Ja proponuję normalne Home Premium, bo spokojnie wystarcza do normalnego użytkowania, a nawet nie wykorzystasz wszystkich jej możliwości. ;]
5 - Wersja BOX daje Ci możliwość instalacji systemu na różnych stanowiskach, ale i tak z normalną licencją, może być on zainstalowany tylko na jednym komputerze w tym samym czasie. Na drugim po prostu system się nie autoryzuje. Wersja OEM jest natomiast powiązana z biosem płyty głównej i jeśli nie wymieniasz jej co 2 lata, to dużo bardziej opłaca się właśnie wersja OEM, którą możesz na tej płycie instalować (tzw. format) ile razy chcesz.
6 - Użytkował mi się bardzo fajnie. Czy miałem ochotę wyrzucić go przez okno? Nie... miałem ochotę wyrzucić przez okno komputer jak ponownie zainstalowałem XP'ka bo RC Seven się skończył na początku kwietnia i muszę znów siedzieć na tym szpetnym i prymitywnym XP... :( Sam nie mam forsy, żeby kupić Seven, a po drugie na obecnym sprzęcie jest to proces nieopłacalny, więc jeszcze przez jakieś pół roku będę siedział na tym zabytku...
p.s. Wielkie pytanie! Interesuje Cię wersja x86, czy x64? Ja proponowałbym iść w tę drugą, gdyż jest bardziej przyszłościowa i daje większe możliwości, ale też wszystko zależy od Twojej maszyny. :]