Tworzenie miast jest bardzo podobne do tworzenia nowych oddziałów, tylko że jest trochę więcej do zrobienia. Zaczynajmy.
1. Wchodzimy do pliku module_parties.py i kopiujesz jedno z miast (ja wybrałem Jelkalę):
("town_5","Jelkala", icon_town|pf_town, no_menu, pt_none, fac_neutral,0,ai_bhvr_hold,0,(-41, -20.35),[], 90),
Zmieniamy teraz:
- id miasta (town_5) na town_xx, gdzie xx to następna liczba z kolei (ja zmieniam na town_19)
- nazwę miasta (Jelkala) na swoją (ja zmieniam na Gotha)
- pozycję miasta (-41, -20.35), którą można wyznaczyć w Map Editorze (ja zmieniam na -92.011948, 41.944340)
- opcjonalnie - rotację miasta (90), czyli kąt wychylenia miasta
Oto nasz nowy skrypt:
("town_19","Gotha", icon_town|pf_town, no_menu, pt_none, fac_neutral,0,ai_bhvr_hold,0,(-92.011948, 41.944340),[], 90),
Pozostało nam wkleić go pod innymi miastami.
2. Przechodzimy do module_scenes.py. Musimy teraz skopiować sceny każdego z miejsc do naszego miasta. Oto lista scen do każdego miasta:
town_xx_center, town_xx_castle, town_xx_tavern, town_xx_store, town_xx_arena, town_xx_prison, town_xx_walls, town_xx_alley,
gdzie xx to liczba miasta. Przykładowy skrypt sceny to:
("town_1_center",sf_generate,"none", "none", (0,0),(100,100),-100,"0x20008a110002589600006af30000356b00002 c27",
[],[],"outer_terrain_plain"),
Jelkala to town_5, więc szukamy:
town_5_center, town_5_castle itp.
kopiujemy to i wklejamy pod spodem, zmieniając to na (zgodnie z id naszego nowego miasta):
town_19_center, town_19_castle itp.
Teraz czeka nas kopiowanie plików. Wchodzisz do folderu Mount&Blade\Modules\<nazwa moda>\SceneObj\ i szukamy plików scen Jelkali. Są to pliki .sco zaczynające się na scn_town_5. Kopiujesz wszystkie i zmieniasz im liczbę na 19 np. scn_town_19_prison.sco.
3. Miasto jest, sceny są, ale ludzi nie ma! Należy skopiować/stworzyć nowych mieszkańców, kupców itp. Polecam skopiowanie tych oto ludzi i wpisanie w miejsce xx liczbę 19:
town_xx_seneschal, town_xx_armorer, town_xx_weaponsmith, town_xx_tavernkeeper, town_xx_merchant, town_xx_horse_merchant, town_xx_mayor, town_xx_arena_master.
UWAGA!
W niektórych skryptach ludzi jest wyznaczone dla nich miejsce. TO TEŻ TRZEBA ZMIENIĆ! Oto przykład:
["town_6_arena_master", "Tournament Master","Tournament Master",tf_hero|tf_randomize_face, scn_town_6_arena|entry(52),reserved, fac_commoners,[itm_leather_jerkin, itm_leather_boots], def_attrib|level(2),wp(20),knows_common,man_face_middle_1, man_face_older_2],
scn_town_6_arena to miejsce, gdzie NPC się znajduje, czyli skrypt powinien wyglądać tak:
["town_19_arena_master", "Tournament Master","Tournament Master",tf_hero|tf_randomize_face, scn_town_19_arena|entry(52),reserved, fac_commoners,[itm_leather_jerkin, itm_leather_boots], def_attrib|level(2),wp(20),knows_common,man_face_middle_1, man_face_older_2],
4. Miasto jest już gotowe, więc po odpaleniu pliku build_module.bat będzie ono w grze, ale neutralne. Przydzielmy je więc dla jakiegoś lorda. W module_scripts.py szukamy:
(call_script, "script_give_center_to_lord", "p_town_18", "trp_knight_3_3", 0),
i wpisujemy pod spodem:
(call_script, "script_give_center_to_lord", "p_town_19", "kod wybranego lorda", 0),
5. Uruchamiamy build_module.bat i odpalamy grę. Mam nadzieję, że dobrze wam wytłumaczyłem jak stworzyć nowe miasto i że nie będziecie mieli z tym problemów.
Pozdrawiam!