Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Śluby  (Przeczytany 38714 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adas

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Śluby
    « Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 07, 2010, 16:05:30 »
    Warto porownac ten element gry z modem "Wedding Dance"

Co prawda w WD rodzina panny mlodej ogranicza sie tylko do ojca... ale nawet on nic nie ma do gadania, bo decyzje podejmuje Lady/Ksiaze ;)
    Ciekawiej wyglada tez kwestia starania sie o wzgledy naszej wybranki. Sa tam 3 etapy:
    1 To zdobywanie zaufania Lady/Ksiecia a wiec wypelnianie misji. (zupelnie innych niz dla lordow/wojtow/burmistrzow) Sa ta bardzo dobrze przygotowane misje.
    2 Gdy zdobedziemy zaufanie (ok 50pkt przyjazni) stajemy sie rycerzem danej damy (obronca chwaly i czci) naszej wybranki W tym czasie nosimy znak (chuste) naszej Lady i bronimy jej czci w (cotygodniowych) pojedynkach (na kopie/miecze/topory) z roznymi rycerzami. Bardzo fajny element gry. Pojedynki sa bardzo klimatyczne inne od tych na miejskich turniejach. (Nie wiem jak wyglada ta kwestia gdy gramy kobieta i rwiemy ksiecia ;) )
    3 gdy dobijemy do 100pkt przyjazni mozemy wziac slub. Oczywiscie jest wielka uczta podobna do tej z trailera Warbanda.

Po slubie Lady dolacza do naszego oddzialu i zleca jeszcze kilka drobnych misji. I to wlasciwie jedyna nagroda calej zabawy. Co prawada w Palacu Imperialnym jest sypialnia z wielkim lozem, ale autor nie zdecydowal sie jeszcze na dodanie zwiazanych z tym miejscem questow ;)
    Trzeba uczciwie przyznac ze te misje/pojedynki daja kilka dodatkowych godzin zabawy i to jest nieocenione w M&B gdzie jestesmy skazani na powtarzanie niektorych misji dziesiatki razy.

W Warbandzie tworcy podeszli do tej kwestii inaczej. Slub daje nam wymierne korzysci. Pozwala zbudowac silny sojusz oparty na wiezach rodzinnych. Gdy marzymy o przejeciu wladzy, malzenstwo staje sie to jednym z najwazniejszych elementow gry. Bo majac familije nie bedziemy obawiac sie o lojalnosc lordow i ich wojsk.
    Ciekawym pomyslem jest sposob ubiega sie o reke naszej Lady. Recytowanie wierszy, uczty, negocjacje z rodzicami to z pewnoscia mily smaczek. Brakuje mi tylko wspomnianych wczesniej pojedynkow z innymi rycerzami i dodatkowych questow dla rodziny i Lady.*

* niewiele jeszcze gralem w warbanda. Jesli pojawia sie jakies nowe ciekawe misje to je tutaj opisze. Szczegolnie interesuje mnie to jak rodzina moze nam pomoc w ubieganiu sie o tron.

Analizujac wasze wypowiedzi i wlasne obserwacje z gry dochodze do wniosku ze o wyborze malzonki nalezy zdecydowac na samym  poczatku gry. Wybrac nacje, rodzine a z niej 2 corki na wydaniu. Wypelniac misje od poczatku dla tej rodziny (dla lordow i ich zon). Aby zdobyc zaufanie calej rodziny nawet zanim zostaniemy jeszcze lordem danej nacji. Gdy juz to osiagniemy i dostaniemy lenno. To bedziemy w uprzywilejowanej pozycji. Bo rodzina bedzie nas juz lubic i bedziemy walczyc tylko o wzgledy naszej wybranki.

I w tym momencie przydala by sie jakas mala pomoc ze strony tworcow. Spokrewnieni Lordowie i ich zony  powinni otrzymac nazwisko rodowe, lub uzywac banerow z rodowym znakiem/herbem. Wtedy latwiej mozna by bylo oceniac ktore rodziny sa silne i jakimi lennami dysponuja.
    Tworcy mogli pojsc dalej i rozwinac ten element dodajac konflikty wewnetrzne wewnatrz nacji pomiedzy rodzinami. Jednak tu powstaje pole do popisu dla moderow.

Ostatnia kwestia o ktorej nalezy wspomniec to nasze Zony.
    Z opowiesci bardow wyrozniamy 5 typow:
    - rozwazna (tradycyjonalistka, oddana rodzinie),
    - cnotliwa (lagodna, o duzej moralnosci, wymagajaca)
    - romantyczna, (lagodna i nieprzewidywalna)
    - ambitna (zdecydowana, karierowiczka)
    - awanturnicza (nieprzewidywalna i nieokielznana)

Czym one wlasciwie sie roznia? Jakie maja swoje plusy i minusy? Domyslam sie ze romantyczka woli sluchac wierszy milosnych niz wojennych opowiadan itd. Jednak jak wygladaja sprawy po slubie? Zony maja wplyw na nasza polityke, dyplomacje?

Moze ktos sie pokusie o jakis artykul i zanalizuje szczegolowo wszystkie mozliwosci jakie daje nowa odslona M&B? Podejrzewam ze dla wielu graczy wiele kwestii jest niejasnych.

Offline Morgred

• Użytkownik
    « Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 07, 2010, 19:50:08 »
    Ostatnia kwestia o ktorej nalezy wspomniec to nasze Zony.
    Z opowiesci bardow wyrozniamy 5 typow:
    - rozwazna (tradycyjonalistka, oddana rodzinie),
    - cnotliwa (lagodna, o duzej moralnosci, wymagajaca)
    - romantyczna, (lagodna i nieprzewidywalna)
    - ambitna (zdecydowana, karierowiczka)
    - awanturnicza (nieprzewidywalna i nieokielznana)

Czym one wlasciwie sie roznia? Jakie maja swoje plusy i minusy? Domyslam sie ze romantyczka woli sluchac wierszy milosnych niz wojennych opowiadan itd. Jednak jak wygladaja sprawy po slubie? Zony maja wplyw na nasza polityke, dyplomacje?

Moze ktos sie pokusie o jakis artykul i zanalizuje szczegolowo wszystkie mozliwosci jakie daje nowa odslona M&B? Podejrzewam ze dla wielu graczy wiele kwestii jest niejasnych.

zależnie od charakteru każda lady lubi inny rodzaj wierszy, oraz niektóre bardziej sie cieszą gdy im zadedykujesz zwyciestwo w turnieju inne mniej

Offline Eric_Wolf

• Użytkownik
    « Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 07, 2010, 23:23:22 »
    Poza tym występuje element pojedynku - np. wybranka może się Tobie zwierzyć, że czuje się napastowana przez jakiegoś lorda i prosi Cię o wybawienie z opresji - wyzywasz go na udeptaną miecze i masz + do stosunków z panną. Możesz też dowiedzieć się od barda, że masz konkurencję i tą drogą dostać questa pojdynkowego, ale ryzykujesz pogorszenie relacji z panną (będzie twierdzić że to tylko przyjaźń). Jest też zdaje się opcja, gdy plotki o twoim romansie okażą się silne, że sam zostaniesz wezwany na pojedynek (mnie jeden na uczcie zbluzgał że zabiegam o względy jego wybranki)

Offline Elano1000

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 09, 2010, 21:45:37 »
    jak wziasc slub z panienka?

bo niby mam z nia na + 14, z jej starym na +20, ale co ja mam niby robic jak ona dup* nie ruszy z tego zamku a wierszyczki juz sie skonczyly  ojca jak pytam to nic zadnych opcji zwiazanych z tym ;/

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 09, 2010, 21:54:31 »
    Proponuję najpierw przeczytać te dwie strony... Myślę że nie jest to dużo i nie wymaga zbyt wiele poświęcenia...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Elano1000

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 09, 2010, 21:58:26 »
    ze nie mam zamku to moze dlatego ?

Offline kaczy1982

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 11, 2010, 12:53:02 »
    Ja mam mianowicie taki problem.Mam stosunki ze swoja wybranka na poziomie 35 , lecz gdy chce ja zapytac o slub to mowi ze jej brat sie na to nie zgodzi.Odpowiadam jej ze postaram sie to z nim zalatwic i jadac do niego (mam z nim relacje na poziomie 4) i pytajac sie czy moge sie z nia spotkac relacje automatycznie spadaja mi o -2 i dostaje odpowiedz ze spotkalem sie z nia wczesniej bez jego zgody i ze on sam zadba o jej wybranka.Czy to sie da jeszcze jakos zmienic, czyli poprawiac stosunki z tym bojarem do jakiegos poziomu i wtedy zadac mu to pytanie?
    Kolejna sprawa jest taka ze teraz moja lady powiedziala ze zaleca sie do niej jakis bojar ktorego nie lubi i postanowilem wyzwac go na pojedynek , jakie beda tego konsekwencje?

Offline Wambo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 11, 2010, 12:59:33 »
    Ja mam mianowicie taki problem.Mam stosunki ze swoja wybranka na poziomie 35 , lecz gdy chce ja zapytac o slub to mowi ze jej brat sie na to nie zgodzi.Odpowiadam jej ze postaram sie to z nim zalatwic i jadac do niego (mam z nim relacje na poziomie 4) i pytajac sie czy moge sie z nia spotkac relacje automatycznie spadaja mi o -2 i dostaje odpowiedz ze spotkalem sie z nia wczesniej bez jego zgody i ze on sam zadba o jej wybranka.Czy to sie da jeszcze jakos zmienic, czyli poprawiac stosunki z tym bojarem do jakiegos poziomu i wtedy zadac mu to pytanie?
    Kolejna sprawa jest taka ze teraz moja lady powiedziala ze zaleca sie do niej jakis bojar ktorego nie lubi i postanowilem wyzwac go na pojedynek , jakie beda tego konsekwencje?

Co do pierwszego pytania nie wiem zbytnio dużo na ten temat może postaraj się zrobić z nim stosunki na serdeczny? A co do pojedynku ten lord znienawidzi cię jakieś -10 do -30 pkt relacji powinieneś dostać chyba.

Offline kaczy1982

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 13, 2010, 15:49:17 »
    Dobra ja tu kurde czegos nie rozumiem.Jak zaczynam z jakas panna krecic to jak mi wchodza z nia stosunki na 25 to dostaje info od niej po zapytaniu sie czy mysli ze wiaze nas jakas przyszlosc, ze pewnie jej ojcie albo brat sie nie zgodzi.Ide do goscia gadam z nim i dostaje info ze spotkalem sie z nia bez jego pozwolenia i koniec.
    Ostatnio zmienilem strategie , wpierw gadam z ojcem albo bratem , mowia mi ze wszystko ok i mozemy sie spotkac.Spotykam sie z nia.Dostaje od niej listy wzrasta znowu powyzej 25 , pytam sie o nasza przyszlosc i ta sama odpowiedz co powyzej.Czy ja mam po kazdym jej liscie jechac do jej brata albo ojca i prosic o spotkanie?

Kolejna sprawa to taka ze czasami dostaje pozwolenie ale ide do laski i spada mi z nia reputacja, czy to oznacza ze jestem za "cienki" dla niej?

Prosze o pomoc.

Offline Yargolek

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 13, 2010, 19:53:38 »
    Jak brat/stary/matka/wuj/pasierb dadzą Ci blogoslawienstwo to wtem możesz się z nią pobrać.
    Tylko jak do niej idziesz to uważaj na swojego wojownika ;)

Offline kaczy1982

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 14, 2010, 07:41:28 »
    Ale zrozum ze ja takie pozwolenie dostaje na spotkania z nia i mam blogoslawienstwo, a po kilku spotkaniach z nia (wysyla do mnie listy zebysmy sie spotkali) pytam ja o nasza przyszlosc to mowi mi ze pewnie jes brat/ojciec sie nie zgodzi.Wracam wtedy do tego goscia i pytam sie czy moge sie z nia widywac (juz drugi raz, wczesniej mialem pozwolenie) a on mi odpowiada ze doszly go sluchy ze sie z nia spotykam za jego plecami i koniec.Dlatego pytam sie o to czy za kazdym razem jak dostane od niej list informujacy o spotkaniu, to mam isc do jej ojca/brata i zapytac o mozliwosc spotkania , zeby znowu wszystkiego nie spitolic.

Offline adas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 14, 2010, 22:08:29 »
    Spotkalem sie z corka po kryjomu bez pozwolenia, ale z dobrymi +/-15 stosunkami u ojca i brata
    Gdy mialem juz wlasny zamek wtedy dostalem zgode na oficjalna rozmowe z corka. Teraz musze podbic honor zeby corka sie zgodzila i bede sie zenil.

Najlatwiejszy "cel" to wlasnie romantyczka z ojcem ktory ceni moralnosc. Wtedy wystarczy zlapac kilka punktow przyjazni u ojca i honoru. Zeby dostac oficjalna zgode na widywanie sie z corka trzeba miec lenno i spelnic warunek ojca - te sa rozne tak jak rozne sa warunki corek.     
    Jeden wymagal dobrej opinii wsrod kobiet w rodzinie. A wiec trzeba pewnie poprawic relacje z matka naszej wybranki.
    Jest pewnie wiele kombinacji cech ojcow i corek

Offline kluszon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Maja 21, 2010, 21:18:58 »
    Mam taki problem że poprosiłem księcia o rękę córki ona się zgodziła i mam zadanie ożeń się w ciągu 340 dni mam czekać na ucztę no więc czekam już ponad 100 dni i nic?
    Czy to bug? Jak można to naprawić?

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #43 dnia: Maja 21, 2010, 21:22:27 »
    Po prostu musisz czekać, aż zostanie zorganizowana jakaś uczta, jak na nią przybędziesz będzie ślub.

DOWN: Lol jednak szybciej nie jest ;]
    « Ostatnia zmiana: Maja 21, 2010, 21:25:04 wysłana przez Trebron »

Offline kluszon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Maja 21, 2010, 21:23:31 »
    LOL myślałem że to szybciej będzie :)