Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: zabawy z bronią  (Przeczytany 14543 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    Odp: zabawy z bronią
    « Odpowiedź #60 dnia: Maja 15, 2011, 12:19:36 »
    W Polsce o ile dobrze pamiętam, ostrze o długości powyżej 20 cm jest uznawane za broń, więc pokazanie się z tym na ulicy grozi karą lub aresztem.

Nie dobrze pamiętasz. W Polsce nie wolno mieć tylko ostrzy ukrytych, np. w lasce. Nielegalne jest też nunchaku. Wszelkiej maści miecze, szable sztylety i inne zabójcze tałatajstwa możesz sobie spokojnie posiadać i nosić.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #61 dnia: Maja 15, 2011, 12:30:12 »
    To się może już niedługo zmienić. Jakiś popapraniec wpadł bowiem na pomysł, aby ostrza powyżej 8 cm długości traktować jako broń i za ich posiadanie w miejscach publicznych będzie można dostać - jeśli ustawa przejdzie - nawet do 2 lat więzienia.

Offline Axan

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • >:C
    « Odpowiedź #62 dnia: Maja 15, 2011, 12:32:05 »
    1. Zanbatō
    2. Berdysz
    3. Colt Peacekeeper
    4. mitsubishi zero  ( Mitsubishi A6M Reisen )
    5. PzKpfw VI Tiger

Według mnie mogli by broń zlegalizować liczba przestępstw pewnie by spadła. Chociaż w niektórych krajach by było nieciekawie.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #63 dnia: Maja 15, 2011, 12:57:06 »
    Wszelkiej maści miecze, szable sztylety i inne zabójcze tałatajstwa możesz sobie spokojnie posiadać i nosić.

Mimo tego, że ustawa nie zakazuje posiadania jakichś mieczy, sztyletów, etc., to wcale nie jest takie proste powiedzieć, że "możesz je spokojnie nosić". Policja nie działa jedynie na podstawie ustawy o broni i amunicji, a więc przykładową osobę biegającą po mieście z mieczem u pasa, bądź w dłoni może zatrzymać za np. zakłócanie porządku publicznego, stwarzanie zagrożenia dla zdrowia i życia, etc. Dlatego nie podchodźcie do tego tak jednoznacznie. ;) Poza tym. Czy noszenie w pochwie miecz, bądź innej broni białej nie może zostać potraktowane jako "posiadanie broni białej w postaci ostrzy ukrytych w przedmiotach niemających wyglądu broni". ^^

Art. 4. 1. Ilekroć w ustawie jest mowa o broni, należy przez to rozumieć:
    1) broń palną, w tym broń bojową, myśliwską, sportową, gazową, alarmową i sygnałową;
    2) broń pneumatyczną;
    3) miotacze gazu obezwładniającego;
    4) narzędzia i urządzenia, których używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu:
    a) broń białą w postaci:
    – ostrzy ukrytych w przedmiotach niemających wyglądu broni,
    – kastetów i nunczaków,
    – pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału,
    – pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy,
    b) broń cięciwową w postaci kusz,
    c) przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej.
    2. Ilekroć w ustawie jest mowa o amunicji, należy przez to rozumieć amunicję do broni palnej.
    3. W rozumieniu ustawy amunicją są naboje scalone i naboje ślepe przeznaczone do strzelania z broni palnej.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #64 dnia: Maja 15, 2011, 13:11:28 »
    To się może już niedługo zmienić. Jakiś popapraniec wpadł bowiem na pomysł, aby ostrza powyżej 8 cm długości traktować jako broń i za ich posiadanie w miejscach publicznych będzie można dostać - jeśli ustawa przejdzie - nawet do 2 lat więzienia.

Kompletna paranoja. Często chodzę z nożem przy pasie, a moje ostrze ma grubo ponad 8 cm, bo oscyluje w granicach 17. I za sam fakt posiadania tego noża i używania go do czynności, do których został stworzony grozi mi 2 lata? Dziękuję postoję.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Tapase

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #65 dnia: Maja 15, 2011, 13:15:40 »
    O.O' to mnie teraz wystraszyliście. Już sobie na turniej pociągiem nie pojadę? >: Na trening tramwajem też nie? >:
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #66 dnia: Maja 15, 2011, 13:49:56 »
    Cóż, miecz w pochwie ciężko uznać za ukrytą broń.
    Wiadomo, policjanci są różni. Ja jednak nigdy się nie spotkałam z problemami przy przenoszeniu broni. To wyłącznie kwestia zdrowego rozsądku. Jak będziesz szedł ulicą machając berdyszem na prawo i lewo wiadomo że policja się Tobą zainteresuje. Ale broń grzecznie przytroczona do plecaka nie powinna nikogo interesować.
    Nigdy też nie miałam problemów ze strzelaniem z łuku. Strzelam w parku, w dość odludnym miejscu. Dodatkowo tor zabezpieczam taśmą, żeby żaden przypadkowy przechodzień mi się nie wpakował z rozpędu pod strzałę. Policja parę razy podchodziła do mnie. Popatrzyli, pogadali, czasem nawet strzelili raz czy drugi i tyle. Wszystko uprzejmie i na luzie
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #67 dnia: Maja 19, 2011, 12:32:17 »
    Tutaj jest petycja w sprawie, o której pisałem wyżej  - http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=7315

Warto przeczytać i się podpisać.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #68 dnia: Maja 19, 2011, 19:27:52 »
    Przeczytałem oraz podpisałem. Chociaż raz ktoś dał sensowną petycję na forum. :P
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Axan

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • >:C
    « Odpowiedź #69 dnia: Czerwca 05, 2011, 09:06:02 »
    Taki półofftop http://www.youtube.com/user/FPSRussia.

Ps. Ciekawe skąd on to ma? :O

@Down
    W jednym z odcinków tłumaczy że kupuje to na jakimś targu czy czymś takim.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2011, 23:58:09 wysłana przez Axan »

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #70 dnia: Czerwca 05, 2011, 11:31:24 »
    Axan, wygląda mi na profesjonalnego żołnierza bawiącego się na polu/działce/w ogródku :D

Swoją drogą, AA12 to NIESAMOWITA broń.
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline AramilMaster

• Użytkownik
    « Odpowiedź #71 dnia: Sierpnia 30, 2011, 20:21:03 »
    1. Hmm biała... wolę palna ale z białej to jak już miecze jednoręczne lub półtora ręczne
    2. Gram tylko w Warband :P tam uwielbiam Miecz jednoręczny plus tarczę.
    3. Metal Storm broń najnowszej generacji dopiero w fazie testów. Nie będę wam opowiadał co potrafi, sami zobaczcie:
    http://www.joemonster.org/filmy/11672/Najszybszy_karabin_maszynowy_na_swiecie
    4. Oczywiście wszystko widzący Predator przenoszący pociski klasy Tomahawk. :D I lotniskowce klasy Nimitz, jeden taki skubaniec na Adriatyku wystarczył by zażegnać rodzącą się wojnę w kotle bałkańskim.
    5. Hmm sporo tego jest, ale lubię amerykańskie Pershingi, brytyjskie Tetrarchy, sowieckie KW i niemieckie Tigery. Każdy ma w sobie to coś :P

Jestem na nie znaczy się tak jak jest, jest dobrze. W tym jednym miejscu chwalę biurokrację, aby dostać pozwolenie trzeba przejść kupę testów badań zapisać tonę wniosków, co z miejsca ludzi zniechęca. A postrzelać można np. w takich organizacjach jak Liga Obrony Kraju, opłata symboliczna a frajda gwarantowana.

Aha z pocisków dum dum najbardziej zadowoleni byli "murzyni" na których to polowano w/w pociskami. :D

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #72 dnia: Września 05, 2011, 18:45:21 »
    1. Szabla.
    2. Miecz dwuręczny.
    3. M24 SAW.
    4. Czołg Challanger II
    5. Hetzer.

Offline BreakIn

• Użytkownik
    « Odpowiedź #73 dnia: Września 07, 2011, 20:56:31 »
    1. Jest to bagnet :) Jedno pchnięcie i baj baj!
    3. AK-47, te piękne seryjki... Lubię też M-40.
    (click to show/hide)