Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Civilization V  (Przeczytany 31769 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    Civilization V
    « dnia: Lutego 24, 2010, 16:53:17 »
    "Civilization V" - Walczmy o Polską nację!
    http://www.civ.org.pl/news.php?lang=Pol&type=Civ4
    « Ostatnia zmiana: Marca 30, 2013, 19:51:54 wysłana przez HUtH »

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2010, 07:26:21 wysłana przez Ensis »

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Civilization V
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 10, 2011, 18:17:08 »
    Zastanawiam się, czy jak zakupię grę Civilization V i dodatek Civilization V: Explorer’s Map Pack, Civilization V: Cradle of Civilization - Mediterranean to  mapy zostaną ulepszone, a co za tym idzie uzyskam większy teren działań. A może to dotyczy tylko rozgrywek scenariuszy?

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 25, 2012, 17:06:00 »
    Bezpłatny weekend i duża promocja na steamie:
    http://store.steampowered.com/app/8930/

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 25, 2012, 19:43:35 »
    No w końcu, poluję na tą przecenę od kilku ładnych miesięcy. W marcu przegapiłem okazję z przyczyn technicznych. Teraz skompletuję dodatki. Dzięki za info.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 17, 2013, 19:58:52 »
    Jak ktoś chce zakupić Civ5 w wersji full (podstawka, wszystkie małe DLC oraz dodatek Gods& Kings) to niedawno wyszła wersja ,,Gold".

Dodatkowo, dla tych co wciąż czekają, aż dadzą polska nację( po tych ponad 20 latach oczekiwania) pojawia się szansa w postaci kolejnego dodatku, który może wyjść już w tym roku: ,,One World".
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 18, 2013, 13:56:00 »
    Info z civ.org.pl. Na razie nie było oficjalnej zapowiedzi, ale pewien rosyjski serwis udostępnił bazy Steam, gdzie gra była wpisana. Ten sam serwis znalazł wcześniej wiele gier przed zapowiedzią. Na civ.org.pl, z którego pochodzi akcja z tytułu tego wątku, bywam codziennie, wiec będę Was informował o dodatku na bieżąco.

Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 19, 2013, 21:10:32 »
    Post pod postem, bo edita zapewne zainteresowani zobaczyliby dużo później.
    Link do baz Steam, gdzie został wykryty dodatek: http://steamdb.info/app/8930/#section_depots (na samym dole listy jest). Na razie Firaxis nie potwierdza informacji, jednak na pewno wkrótce to zrobi. Do baz Steam nie trafiają przypadkowe tytuły. Po tytule możemy się spodziewać, ze zostanie w końcu rozwinięta dyplomacja oraz globalizacja( sojusze globalne, korporacje). Jeśli chodzi o cywilizacje to obecnie wygląda to tak:

podstawka-> Ameryka, Irokezi, Aztekowie, Songhaj, Egipt, Anglia, Francja, Rzym, Niemcy, Grecja, Persja, Imperium Osmańskie, Arabia, Rosja, Chiny, Indie, Japonia i Syjam
    DLC między podstawką, a pierwszym dodatkiem -> Mongolia, Babilonia, Hiszpania, Inkowie, Korea, Dania i Polinezja
    dodatek Gods&Kings -> Majowie, Kartagina, Bizancjum, Austria, Szwecja, Celtowie, Holandia, Hunowie i Etiopia

Czyli łącznie 34 cywilziacje- tyle co w finalnej wersji Civ4( Beyond the Sword). Najprawdopodobniej ,,One World" wprowadzi ostatni zestaw cywilziacji do civ5. Ile ich będzie i jakie zostaną wybrane? Tego jeszcze nie wiemy. Jest jednak spora szansa, ze będzie to Polska. Jestem prawie pewien, ze będą Zulusi( przed civ5 byli w każdej części) oraz Portugalia i Sumer. Zapewne (jak robili to nieraz w tej części) postanowią dać kolejną innowacyjną nację, której nigdy wcześniej nie było( np. Polinezja, Austria, Hunowie, Songhaj, Dania, Szwecja....), więc tym razem liczę, że będzie to Polska. Niestety czytając kiedyś wpisy na forum anglojęzycznych civmaniaków wiem, że większość woli Węgry, a niektórzy domagają się Konga...
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 19, 2013, 22:14:52 »
    Ja nie wiem jaki jest problem z dodaniem Polski... jest Dania, Polinezja, Szwecja, Etiopia, to czemu nie może być Polski? Za mało ludzi kupuje tu Civa?

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 19, 2013, 22:22:28 »
    Wręcz przeciwnie- w Polsce mają jeden z największych rynków zbytu na tą grę. Czemu jednak nie ma Polski od tych, już ponad 20 lat, mimo petycji czy wydawania modów w celu podsunięcia im pomysłów?Czemu wciąż jej nie ma mimo wielu dyskusji na wielu forach, w tym i forum Firaxis? To pytanie polska scena Civilization zadaje sobie od lat... na razie bez odpowiedzi ;)
    Największe oburzenie z tych co wymieniłeś może jednak Polinezja(Hawaje! ) Dodatkowo kontrowersje budzi Austria, która ma w godle(symbolu, bo w civ5 zamiast flag są symbole, jakich nie ma w realu) białego orła na czerwonym tle (!), jednostkę specjalną: Hussar (to co innego niż Huzar, jednak w angielskim oba te słowa brzmią tak samo) oraz budynek specjalny: kawiarnię( a pierwszą kawiarnie w Wiedniu założył Polak po Odsieczy Wiedeńskiej). Oczywiście Amerykanom to zwisa, że nasza nacja została ewidentnie rozkradziona... ale może coś się zmieni w tej sprawie. W każdym bądź razie, jak zapowiedziałem będę tu informował Was o aktualnościach w tej sprawie.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 19, 2013, 23:19:32 »
    Ja i tak zawsze grałem murzynami.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline huth

« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 19, 2013, 23:33:20 »
    A wlepić ci osta za błąd w pisaniu nazw własnych z małej litery, co zapewne ma wyrażać twoje rasistowskie poglądy, które są potępiane przez polskie prawo?

No dobra, bez żartów... graj sobie kim chcesz, ale co właściwie ma twój post do rzeczy?

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 19, 2013, 23:41:14 »
    Mi to obojętne czy będzie Polska, wolałbym Kongo. Chociaż Civ III jak dla mnie najlepsza część, V to już nie to samo....
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 20, 2013, 00:28:53 »
    Tu już nie chodzi o to czy chciałoby się Polską zagrać, lecz o stosunek za granicą, do naszego kraju. Umieszczenie Polski w civ to byłby też symbolliczny gest oraz mała promocja tego państwa, jak człowiek wczytuje się w zagraniczne fora to widzi, że nie wiedzą o nas nic i panuje tam zupełna ignorancja.
     Prußak ->Nie wiem, czy nie grasz na innym koncie Steam, ale jeśli nie masz pirata, to chyba nie grałeś w Civ5, bo ta gra jest tylko na Steam, a u Ciebie jej nie wiedzę :P Jeżeli opinię o Civ5 wystawiasz na podstawie recenzji to radzę wpierw samemu zagrać, bo krytyki na pokaz, to nie brak o tej grze. A jak się pogra okazuje się udaną grą( szczególnie z dodatkiem), choć co prawda mogłaby być bardziej rozbudowana, z lepszym AI no i klimat serii się trochę zagubił.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline huth

« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 20, 2013, 01:16:04 »
    Ja troszkę grałem w IV i V i piątka jest dla jedną z najlepszych strategii turowych ever... AI mogłoby być lepsze, ale i tak na czysto bez modów jest to świetnie zrobiona gra. Ma w sobie to coś, że przyciąga, tak jak Skyrim. Czwórka jakoś w ogóle mnie nie przekonała, nie "zaskoczyło" nic.

Civy to nie są gry historyczne, ale jednak w scenariuszach na historycznych mapach brakuje całej masy państw... w tym Polski. Bardzo fajnie, że są wolne miasta, ale jednak sporo w miarę istotnych i wyróżniających się nacji nie ma.

Szczerze mówiąc to nie wiem jak to wygląda w modach, ale z tego co kojarzę, to Polska ma Kazia albo Sobieskiego, a czemu nie Piłsudskiego? Zbyt kontrowersyjny? Unikalne cechy, budynki, jednostki... oprócz husarii są ułani, legioniści, kosynierzy(:D)... partyzanci... piloci. Cechy... coś skrajnie wolnościowego, Złota Wolność? Solidarność? duch walki? tolerancja religijna? Budynki... heh szczerze mówiąc to nie wiem, co tu takiego może być :P Dworek szlachecki? kinda meh