Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: teoria walki dla giermków?  (Przeczytany 4946 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline exoriou

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    teoria walki dla giermków?
    « dnia: Lutego 17, 2010, 00:26:36 »
    Są gdzieś już jakieś helpy dla nowych co do samej techniki walki?

Typu...
    jak najefektywniej walczyć daną bronią, co robić, czego unikać, na co uważać itd.
    jakie ustawienie "control attack dir" i 'block dir" (nie chcę próbować tego tłumaczyć) jakie ma wady i zalety, co daje lepszą kontrolę
    ...
    ???

Offline Bazi

• Użytkownik
    • Piwa: 69
    • Bazi tańczy !!! Tańczy Tańczy Tańczy!! Na lodzieee
    Odp: teoria walki dla giermków?
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 17, 2010, 09:40:17 »
    Pograj z tydzień to się sam nauczysz.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 17, 2010, 12:04:20 »
    Jeśli umiesz wyciągać wnioski, to tylko ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć. Po pewnym czasie sam dojdziesz do wniosku jaką klasą i jakimi broniami gra ci się najlepiej.

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 17, 2010, 15:55:28 »
    W sumie ćwiczenie mało daje, może na początku podstawy, a tak to polecam użyć przynajmniej dwóch szarych komórek...to wystarczy, żeby dobrze grać...

Offline Dalhi

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Pancakes Fans Master
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 17, 2010, 16:28:33 »
    Istniej poradnik, który opisuje techniki walki i zawiera kilka porad (nie czytałem więc nie wiem dokładnie :P).
    Można go znaleźć tutaj.

PS Tekst jest w całości po angielsku i jest go duuuużo, lepiej pograć :P. W sumie to tak nauczysz się najwięcej obserwując graczy i zbierając łomot :).

Obserwuj graczy SZ, a szczególnie mnie to powoli nabierzesz skilla ;p.

Większej bzdury dawno nie czytałem :P
    « Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2010, 16:29:03 wysłana przez Dalhi »

Offline exoriou

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 17, 2010, 22:37:58 »
    Dzieki za link, już trochę wyjaśnia to pewne rzeczy.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 18, 2010, 16:19:14 »
    Obserwuj graczy SZ, a szczególnie mnie to powoli nabierzesz skilla ;p.

Offline exoriou

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 18, 2010, 16:35:00 »
    Z obserwowania to wiele nie jestem w stanie wywnioskować. Bo nie mam pojęcia dlaczego dany cios wchodzi lub nie, teksty z tego linka potrafią to wyjaśnić, tym, że jednak istnieją jakieś triki.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 18, 2010, 20:09:24 »
    Eeee... Daj sobie spokój. Warband ssie na maxa i tyle. Jakieś pseudo Bruce Lee kombo z kopniakiem i cięciem... 2h szybsze niż 1h... Tarcza jak bariera ochronna w Star Treku wyłapująca w dziwny sposób wszystkie strzały które w nią nie lecą... Nachylona lanca łapiąca cios 2 metry w bok od konia... Ultra skuteczny spam (tzw. nap******anie) dopóki przeciwnik nie padnie... Przelatujące ciosy i strzały przez przeciwnika... Pingi i lagi na serwerach, przy tak słabej grafice (to grając w betę Bad Company 2, która wygląda 1000x lepiej niż WB - i jest 1000x lepsze niż WB, nie miałem ani jednej zwiechy, bądź laga ;d)... Beznadziejne wyszukiwanie serwerów... Już nie pisząc o prymitywności, nudzie i beznadziejności samej rozgrywki, która nie jest w żaden sposób urozmaicana jakimiś "orderami", "profilami", etc., a to w grach multi powoli standard, cóż WB jest 10lat do tyłu...

SUPER ! Uwielbiam grać w prymitywne gry xD
    « Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2010, 20:36:54 wysłana przez Kalpokor »

Offline exoriou

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 18, 2010, 23:16:01 »
    Eeee... Daj sobie spokój. Warband ssie na maxa i tyle. Jakieś pseudo Bruce Lee kombo z kopniakiem i cięciem... 2h szybsze niż 1h... Tarcza jak bariera ochronna w Star Treku wyłapująca w dziwny sposób wszystkie strzały które w nią nie lecą... Nachylona lanca łapiąca cios 2 metry w bok od konia... Ultra skuteczny spam (tzw. nap******anie) dopóki przeciwnik nie padnie... Przelatujące ciosy i strzały przez przeciwnika... Pingi i lagi na serwerach, przy tak słabej grafice (to grając w betę Bad Company 2, która wygląda 1000x lepiej niż WB - i jest 1000x lepsze niż WB, nie miałem ani jednej zwiechy, bądź laga ;d)... Beznadziejne wyszukiwanie serwerów... Już nie pisząc o prymitywności, nudzie i beznadziejności samej rozgrywki, która nie jest w żaden sposób urozmaicana jakimiś "orderami", "profilami", etc., a to w grach multi powoli standard, cóż WB jest 10lat do tyłu...

SUPER ! Uwielbiam grać w prymitywne gry xD
    Prawdę mówiąc na mnie beta nie zrobiła wrażenia, między innymi z kilku powodów, które wymieniasz. Z tym, że mi jak to określasz napi***anie zupełnie nie wychdozi ;)

W sumie trafność porównania gry FPS do m&b jest przeciętna, ale jeśli weźmiemy pod uwagę, podobieństwa tego multi, z gier typu CS, quake itp, to faktycznie m&b ma bardzo niewiele do zaoferowania. Mi osobiście gra przypomina Rune, bo liczyłem na multi poza bitwą, coś bardziej a'la hirołs. ;)
    Z tym, że ten cały system walki jakiś dziwny mi się wydaje. Dlatego zastanawia mnie, czy rzeczywiście jest dziwny, czy go po prostu nie rozumiem.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 19, 2010, 06:52:07 »
    Z tym, że ten cały system walki jakiś dziwny mi się wydaje. Dlatego zastanawia mnie, czy rzeczywiście jest dziwny, czy go po prostu nie rozumiem.

Nie rozumiesz go po prostu. Gdybyś rozumiał wiedziałbyś, że jest dziwny i nieudany bez żadnych spekulacji. Zawsze miałem to samo zdanie co Proud i to nie chodzi o samo WB, tylko o całe M&B, które jest dosyć przeciętną grą.

Co do teorii walki to jest tylko jedna- cierpliwość i wprawa w posługiwaniu się myszką (przesuwanie jej w czterech kierunkach oraz naprzemienne klikanie lpm i ppm, gdyż samo lpm rzeczywiscie nie zda żadnego rezultatu.)
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 19, 2010, 10:35:52 »
    Co do teorii walki to jest tylko jedna- cierpliwość i wprawa w posługiwaniu się myszką (przesuwanie jej w czterech kierunkach oraz naprzemienne klikanie lpm i ppm, gdyż samo lpm rzeczywiscie nie zda żadnego rezultatu.)
    Tak cierpliwość jest najważniejsza, zwłaszcza jak 10x giniesz bo jakiś spamer z Berdyszem nap****ala szybciej niż ty krótką szabelką i do tego trzyma cię na dystans bo prawie tak samo szybko biega do tyłu jak ty do przodu... Chory system walki i tyle, a co najgorsze nie mają zamiaru tego zmieniać...

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 19, 2010, 11:01:15 »
    Taa... jakoś niektórzy radzą sobie z berdyszem i nie marudzą jak baba xD xD xD

Warband... gra jak gra...na pewno samemu nie jest tak ciekawie, jak gra się w grupie... to co mogę powiedzieć to już dawno czekałem na taką grę i się w końcu doczekałem... no cóż, rzecz gustu...

Ps. Bad Company 2 ssie xD

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 19, 2010, 11:41:31 »
    Jestem ciekaw, co Ci wszyscy z Sacred Band robią na tych treningach, na które non-stop dostaję zaproszenia... Zamiast krążyć wokół tematu "WB ssie" może napiszecie w koncu, parę wzazówek dot. walki? Czy może wasza "duma" wam na to nie pozwala, bo w końcu WAS nikt nie uczył, nie był waszym mentorem? Zaproście exoriou na trening, niech zobaczy, o co w tym wszystkim chodzi...

Od siebie mogę napisać tyle:
    - jeśli nie czujesz się dobrze z manual blockiem -- bierz tarczę;
    - trzymaj cały czas przeciwnika na wprost Ciebie, w innym przypadku spodziewaj się ciosu w plecy;
    - ogarniaj od-czasu-do-czasu otoczenie, by nikt nie zakradła się od tyłu;
    - zbroje są bezużyteczne -- chyba, że te najlepsze, ale te z kolei Cię spowalniają;
    - pamiętaj, ze możesz kopać, lecz trudno kogoś trafić, gdy biega wokół Ciebie;
    - każdy zamach można anulować przed wyprowadzeniem go -- wykorzystuj to do zmyłek, zmieniając kierunek ataku;
    - najstarsza technika ze wszystkich -- wyprowadź fałszywy cios, po czym kolejny... wielu ludzi się na to jeszcze nabiera.

Jedyną rzeczą do której musisz się przyzwyczaić, to zasięg broni, lecz uzależniony jest on od pingu...

Pozdrawiam!

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 19, 2010, 12:13:41 »
    Nifn, mam Cię w kontaktach na gg z całym klanem, więc czasami mi się jebnie i coś Ci napisze:P Kilka rad z mojej strony:
    Oczywiście plus to co Nifn powiedział:

1. Bierz jak najlepszą tarczę, nie bierz kilku tarcz bo to bardzo osłabi Twoją szybkość i manewrowość w przypadku np walki 1v2
    2. Spróbuj podpatrywać przeciwnika, kiedy on Cię zabił, to nie wal glową w klawiaturę, tylko przypomnij sobie i przeanalizuj jak Cię zabił, jaką technikę wykonywał
    3. Szukaj słabych punktów przeciwnika, już po dwóch pierwszych ciosach widać, co on będzie robił, więc szukaj słabych punktów w jego grze i czekaj aż się odsłoni
    4. Ucz się grać manual blocku na tutorialu, a później na serwerach duelowych... teraz są takie bronie że najlepsza tarczas trzaska się po 4 uderzeniach
    5. Próbuj kraść fragi, jeżeli widzisz walkę 1v1 to dołącz się, zajdź przeciwnika od tyłu
    6. Jeśli lubisz robić spam to inwestuj w szybkie miecze
    7. Przede wszystkim myśl i trenuj