Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Woda  (Przeczytany 1483 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Unsuccesfool
    Woda
    « dnia: Lutego 15, 2010, 18:26:09 »
    To nie jest żaden wielki problem. Nie pojawiają się zadne błędy, po prostu woda wygląda tak:

Początkowo myślałem że woda ogólnie i normalnie w tej grze tak wygląda, zaniepokoiłem się po obejrzeniu filmiku prezentującego nowości w RES modzie, bo w tle przewinęła się woda wyglądająca ślicznie. Proszę o pomoc. Tu nie wygląda z resztą tak źle, jednak nie mam żadnego innego screena z wodą. Często jest biała, a odbicia to takie różowe i zielonkawe piksele. Tu jak się w patrzy też widać różowe kreski. W tej wsi nie ma żadnego zakładu produkującego chemikalia!
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Antictizen

• Użytkownik
    • Vampires is best!!
    Odp: Woda
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 15, 2010, 19:25:38 »
    To najzwyklejsze normal mapy (dla niekumatych Narmal mapa to taka tekstura,która daje nam zludzenie optyczne,że coś ma kształty ma właśnie takie kolorki).

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 15, 2010, 20:25:15 »
    Ale mi chodzi o te różowe, zielone kreski i odbicia postaci, drzew itd. Mam zaznaczyć kółkiem?

Offline Antictizen

• Użytkownik
    • Vampires is best!!
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 15, 2010, 21:54:32 »
    Te różowe i zieelone kreski to normal mapy,a te odbicia to może błąd karty graficzne.

Offline ASDAMk20

• Użytkownik
    • Czemu na forum jest tylu idiotów?
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 17, 2010, 10:10:32 »
    Chyba na odwrót... Sam mam ten dziwaczny wygląd wody... Mam chyba gdzieś na kompie screena z kompletnie wkurzającą wodą... Mam:
    (click to show/hide)

I nikt mi nie wmówi, że jest to normalna woda w M&B. Nie przeszkadza to w żaden techniczny sposób, ale zaczynam dostawać oczopląsu. Screen zrobiony w Star Wars modzie, ale w innych, a także w Native, też tak jest. Czy wolno wiedzieć czym jest to spowodowane, bo wmawiacie Zizce (ach, te problemy z odmianą nicków), że tak wygląda normalna woda, a tak nie jest. Podejrzewam problemy z kartą graficzną... Tu macie konfiguracje mojego kompa:
    Procek Intel Pentium Dual CPU E2220 dwurdzeniowy 2.76 GHz.
    RAM 2GB.
    Karta graficzna GeoForce 9800 GT.

No więc, co może być tego przycznyną?

Offline Antictizen

• Użytkownik
    • Vampires is best!!
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 17, 2010, 10:25:14 »
    Gra była robiona w 2008,a karta graficzna trochę póżniej.Ja to samo mam z diablo.Tzn.Komputer jest zbyt nowy.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 17, 2010, 15:48:45 »
    Gra była robiona w 2008,a karta graficzna trochę póżniej.Ja to samo mam z diablo.Tzn.Komputer jest zbyt nowy.

ASDAMk20, standardowa procedura - upewnij się, że masz aktualny DirectX i spróbuj wgrać inne sterowniki do karty graficznej (najpierw wgraj najnowsze, a jak nie pomoże, to spróbuj jakieś starsze wersje sprzed 182.50).

Zizka, to samo co wyżej. Jednak jeśli masz kartę graficzną ATI (a coś mi mówi, że tak właśnie jest), to musisz się liczyć z tym, że czasem takie cuda się w niektórych grach pojawią i niekiedy nie da się z tym nic zrobić.

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 18, 2010, 10:20:33 »
    Mam GeForce'a 9800 GT, właśnie ściąga się najnowszy DirectX. Czy jest jakaś szybka bitwa z wodą, bo tak strasznie nie chce mi się szukać kogoś do napadnięcia w pobliżu wody, żeby sprawdzić czy działa.

Niestety, nic się nie zmieniło. Trudno.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2010, 10:35:51 wysłana przez Zizka »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 18, 2010, 18:00:37 »
    A inne sterowniki wgrywałeś?

Offline Antictizen

• Użytkownik
    • Vampires is best!!
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 23, 2010, 17:05:53 »
    A inne sterowniki wgrywałeś?
    Deadlus ja byłem grafikiem i wiem,że sterowniki mają tu tyle do rzeczy co mucha do konia.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 23, 2010, 17:28:44 »
    Zapewne masz rację. Zaś Ci ludzie, którzy na forum Taleworlds mówili, iż po wgraniu starszych sterowników problem z wodą zniknął, tak naprawdę uświadczyli jedynie efektu placebo... :)

edit: A dodam jeszcze, że ja jestem grafikiem ;) i wiem, że sterowniki mają bardzo wiele do rzeczy, zwłaszcza gdy chodzi o wyświetlanie grafiki w grach komputerowych. Praktycznie większość artefaktów w grach jeśli nie jest spowodowana uszkodzoną/przegrzewającą się kartą, to jest efektem nienajlepszych sterowników.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2010, 17:35:51 wysłana przez Daedalus »

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 23, 2010, 17:40:32 »
    A ja mam jeszcze inną poradę. Widzę na pierwszym screenie teksturę wody z renderowania DX9, jeśli sterowniki Ci nie pomogą, a w innych grach nie masz podobnych błędów z grafiką, to przestaw sobie renderowanie na DX7, może pomóc. Ewentualnie spróbujcie pomajstrować trochę przy ustawieniach 3D swojej karty, choć jeśli nie jesteście pewni jak to się może skończyć, to lepiej nie bierzcie się za to.

Niech najpierw wypróbują te sterowniki:

http://www.nvidia.com/object/winxp_182.06_whql.html
    « Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2010, 17:51:46 wysłana przez Daedalus »