Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Twoja ulubiona część Age of Empires?

AoE 1
    3 (5.4%)
    Rise of Rome
    5 (8.9%)
    AoE 2
    15 (26.8%)
    Conquerors Expansion
    12 (21.4%)
    AoE 3
    13 (23.2%)
    Warchiefs
    8 (14.3%)

Głosów w sumie: 54

Autor Wątek: Seria Age of Empires  (Przeczytany 6365 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    Seria Age of Empires
    « dnia: Maja 28, 2007, 20:04:02 »
    Graliście w tą trylogię RTS-ów? Które części najbardziej wam się podobały?

Ja najcieplej wspominam pierwszą część i dodatek do niej. Miała doskonały, starożytny klimat, mistrzowską muzykę, niezłą jak na tamte czasy grafikę. Cztery długie kampanie, kilkadziesiąt scenariuszy i oczywiście świetny tryb multiplayer sprawiły ,że trudno było się od niej oderwać. Wraz z dodatkiem dodającym kolejne kampanie i scenariusze gra stała się moim ulubionym RTSem z lat 1996 - 2000. Obecnie gra nie zestarzała się pod względem grywalności i nadal cieszy - powracam do niej często.

Offline Dragonit

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Seria Age of Empires
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 28, 2007, 20:56:43 »
    Ja grałem w zarówno 1 (bez dodatku) i dwójkę (przy okazji: Age of Empires 1 wraz z Heroesem 3 to moje pierwsze gry na kompa w życiu :D). Rzeczywiście, 1 do dzisiaj cieszy, świetny klimat a grafa nie jest taka zła, do tego mnóstwo pomysłów których niema nawet w niektórych dzisiejszych RTS (np. że jak łucznik strzeli a ty się odsuniesz to nie trafi :D i że łucznik nie może strzelać z łuku jak łoisz go wręcz :P). Pamiętam także polowania na słonie :] i świetne AI kompa (na łatwym jest trudno, na wysokim niemożliwie trudno :D). Zagłosowałem jednak na drugą część bez dodatku, bo ma bardziej rozbudowaną kampanię, postacie historyczne, jeszcze więcej jednostek, taki sam klimat i więcej nacji, ale obie gry świetne :}

Offline Gedus

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 28, 2007, 21:00:53 »
    Ja grałem we wszystkie części i uważam że najlepsza jest AoE II.. ciekawa kampania, ładna grafika, fajne jednostki itp. Osobiście uważam że część III została przereklamowana i niezbyt udana.. ciekawe czy część IV bedzię podczas I i II wojny swiatowej.. :D

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 28, 2007, 21:36:45 »
    Heh, ja aż taki stary i sentymentalny nie jestem, żeby grac w jedynke, ale ponoc najlepsza;)
    Mi tam najbardziej sie podoba 3 część (w dodatek jeszcze nie grałem) i to nie dzieki jej fabule, bo ona jest bądź co bądź kiepskawa, ale o skirmishu i rewolucyjnie oddanym powiązaniu kolonii z miastem głównym, które można rozwijac. No i ta grafika i animacje...miodzio.
    « Ostatnia zmiana: Maja 28, 2007, 22:17:18 wysłana przez Emil »

Offline Error

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 29, 2007, 16:33:30 »
    Mi najbardziej pasuje AoE 2. Jedynka strasznie cienka w grafice, a to już mnie zaczyna razić. Dwójka jeszcze ma nie najgorszą. I ogólnie fanie się gra w II.

Trójka mi się podoba graficznie, ale nie systemowo. Znowu jest coś takiego jak w innych częściach i Kozakach. Muszkiet nie zabija. Pod względem systemu walki American Conquest rządzi jednak.

Offline Haldir

• Użytkownik
    • Przybywasz tu w rytm kroku w przeznaczeniu...
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 29, 2007, 17:07:20 »
    Ja grałem we wszystkie części i wszystkie dodatki i muszę przyznać że najbardziej przypadła mi do gustu 3 część tej wspaniałej strategi :)
    "Połowy z was nie poznałem i w połowie tak dobrze jak bym chciał a mniej niż połowe chciałbym znać choć w połowie tak dobrze jak na to zasługują"

"Wskrzesmy dawną chwałę z wściekłości siejąc zniszczenia aż wstanie krwawy świt"

Offline Szwejk

• Użytkownik
    • Shinpū tokubetsu kōgekitai
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 26, 2007, 22:43:10 »
    Dla wszystkich fanów serii mam wspaniałą informacje :) Ogranizowany jest turniej na AoE 2. Poświęcony dla amatorów i dobrej zabawy :D Starym wyjadaczom dziękujemy, jeśli ktoś chciałby ziąść udział pisać na priv albo gg 5707496:)

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 20, 2007, 13:17:17 »
    Zagłosowałem na Conquerors Expansion, bo w stosunku do zwykłej dwójki sporo niedoróbek zostało poprawionych. Mnie zawsze najbardziej wkurzało, to, że jak rolnik wykorzystał farmę to trzeba było ją odbudowywać, a jak się prowadziło wojnę to cholernie to przeszkadzało. W Conquerors to naprawili. Ogólnie cała seria jest fajna, choć przyznaję, że nie grałem w trójkę.

Offline Sztym

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 14, 2007, 10:02:34 »
    Heeh ja nadal gram w Conqueros Expansion, przez neta w The All Seeying Eye

Offline WarCrow

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 06, 2008, 12:51:36 »
    Dla mnie 1 najlepsza :) Pamiętam ile w to przycinałem jak jeszcze mały byłem. Nawet pamiętam że wonder budowałem jednym robotnikiem i się dziwiłem co tak długo :D Jeśli chodzi o dwójkę to bardzo udana kontynuacja, szczególnie z dodatkiem i ww farmami :)

Offline Geralt

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 07, 2008, 16:52:10 »
    Ja grałem we wszystkie części i najbardziej przypadły mi wszystkie.Każda miała osobny charakter to znaczy:
     I -Była w starożytności miała ciekawe kampanie choćby ta gdzie masz jednego kapłana trzeba było przejmować chłopów i żołnierzy.I the best Multi.:D
     II -W dwójce atutem były ciekawe kampanie jak ta Czyngis Chana gdzie jeździłeś od wioski do wioski i zbierałeś armie.Albo morze, według mnie było bardzo urozmaicone niż jedynka.
     III -Ta część też była nastawiona na kampanie co mi sie podobało.Animacje też były niezłe choćby te jak pokonałeś żołnierzy Twoi ludzie się cieszyli.

Wszystkie częsci były udane...Mam nadzieje że 4 będzie na przełomie 1914-1945.
    "Jeśli ktoś uważa ze pies jest najlepszym przyjacielem człowieka,ten nigdy nie oswoił wywerny" Znany Druid :P

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 07, 2008, 17:13:17 »
    Hmm, no właśnie nie wiem czy w tych latach. O ile pamiętam trójka skończyła się gdzieś w okolicach 1800 roku, gdzie nie było jeszcze mowy o maszynach na polu bitwy. Chyba w trójce nie będzie aż takiego skoku czasowego, chociaż nie wiem...

Offline Geralt

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 07, 2008, 18:52:18 »
    W sumie czas akcji mógłby sie przenieść do europy.To znaczy :Rewolucja Francuska,Wiosna Ludów,Wiosna ludów itp. Czyli by sie tacy Kozacy 2 zrobili... Mam nadzieje że Twórcy ominą ten okres,chociaż wątpie:/.Nie lubię zbytnio tamtego wieku.Polska pod zaborami,5 mocarstw,podbój afryki.Ale jeżeli to są amerykanie to zrobią ten wiek bo w końcu u nich było ciekawe: Północ-Południe,nowe tereny,Hawaje:P.Czyli akcja mogłaby zostać na miejscu...
    « Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2008, 19:00:32 wysłana przez Geralt »
    "Jeśli ktoś uważa ze pies jest najlepszym przyjacielem człowieka,ten nigdy nie oswoił wywerny" Znany Druid :P

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 18, 2008, 10:06:54 »
    O widzę, że nie tylko ja nie znoszę XIX wieku. Dla mnie to jeden wielki smród, bród i ubóstwo. I co przawda w średniowieczu było tego więcej, ale średniowiecze ma ten swój urok, którego nie ma dla mnie wiek XIX

Offline kameleon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Lipca 27, 2008, 18:09:59 »
     mam nadzieję że skończyło się na 3. pewnie dlatego, że lubie gry w których są tylko konie i łuki :)