Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kuchnia prosta.  (Przeczytany 8155 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jezus

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Kuchnia prosta.
    « Odpowiedź #30 dnia: Lutego 07, 2010, 16:56:22 »
    Nie no, ludzie... myślę że takich rzeczy jak zwykła kanapka czy płatki z mlekiem nie miało tutaj być. Zaraz pojawią się kanapka z serem, kanapka z dżemem, kanapka z pasztetem i inne rzeczy które każdy zna i potrafi zrobić...
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline Idilyon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #31 dnia: Lutego 07, 2010, 20:45:54 »
    Kanapka z jajkiem

kawałek chleba
    masło
    jajko
    nóż

Gotujemy jajko przez kilka-kilkanaście minut w wodzie,po czym obieramy je.Bierzemy nóż,masło i kawałek chlepka,smarujemy chlebek masłem,używając noża.Kroimy jajeczko na plasterki i kładziemy je na chlebie.

Smacznego! :D
    Nordowie rządzą.Kropka.

Offline matizz

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Give me 100 SpaceMarines or thousands other troops
    « Odpowiedź #32 dnia: Lutego 07, 2010, 20:59:50 »
    Pizza :
    Dzwonimy do najbliższej pizzeri zamawiamy pizze jaką chcemy i czekamy na dostawę xD

Bądź dla ambitnych:

Wyrabiamy ciasto drożdżowe wg. przepisu:
    Do zrobienia ciasta potrzebujemy 300g mąki , woda i paczka drożdży.
    Z mąki formujemy kopczyk z wgłębieniem, do którego wlewamy około 0.5 szklanki letniej wody i wkruszamy drożdże (ok. 20g).
    Gdy drożdże zaczną pracować ( na powierzchni wody powinna się utworzyć skorupa z pęknięciami )
    dodajemy sól (pół łyżeczki) i ze dwie łyżki oliwy z oliwek. Całość mieszamy , ugniatamy itp. dopóki konsystencja ciasta nie będzie jednolita.
    (Ugniatamy rękoma dopóki nie pojawi się uczucie skrajnego zmęczenia nadgarstków). Ciasto posypujemy mąką i zostawiamy aby podrosło ok. 20 min.
    Gdy ciasto będzie git bierzemy kawałek wałkujemy i rozkładamy na blaszce.
    W międzyczasie podsmażamy cebulkę z kiełbaską na patelni.
    Blachę powinno się natłuszczyć przed położeniem ciasta aby to nie przywarło do pow. blachy.
    Ciasto smarujemy je oliwką kładziemy ser,
    podsmażoną wcześniej cebulkę z kiełbasą
    oraz dodajemy dodatki jakie chcemy mieć na pizzy i zasypujemy serem,
    wrzucamy do piekarnika aż do zarumienienia ciasta i roztopienia sera.

Sos czosnkowy do pizzy:
    Kilka główek czosnku rozcieramy w misce widelcem doprawiamy solą i pieprzem,
    wlewamy gęstego jogurtu wszystko mieszamy i dodajemy śmietany ciągle mieszając.
    Gdy konsystencja będzie git polewamy sosem pizze.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2010, 14:47:58 wysłana przez matizz »
    89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do podpisu!
    "W każdym normalnym kraju Król jest Królem,jest skarb i jest wojsko! A u Nas? Sejm decyduje o każdym groszu, a szlachta zbiera się na wojnę jak sójka za morze !"

Offline arek818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Lutego 08, 2010, 06:11:01 »
    chce się wam pić a nie macie nic pod ręką to zrób tak
    Składniki
    Woda
    Kwasek cytrynowy(cytryna)
    cukier
    Przygotowanie
    wlać 1 cm kwasku do szklanki dolać wody i dosypać cukru

szybkie i słodko-kwaśne                                                      BY arek818
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #34 dnia: Lutego 08, 2010, 08:34:47 »
    Dobra żeby później nie było płaczu... Takie rady jak od osób matizz, czy Idilyon będą karane ostrzeżeniami! Jak tylko to umiecie zrobić, to zachowajcie takie "przepisy" dla siebie. Każdy kolejny na takim poziomie bez żadnego gadania będzie nagradzany.

Offline Pulsnar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Marca 06, 2010, 12:23:27 »
    Pasta jajeczna składniki :

- 3 jajka
    - sól, pieprz (inne przyprawy wedle upodobań np. papryka)
    - majonez
    - ogórki kiszone, koperek, szczypiorek (wybrać jedno, to jest dodatkowy składnik można jeść bez niczego)

Przygotowanie :

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać z łupek. zmiksować na papkę lub rozgnieść widelcem, połączyć z wybranym dodatkiem pokrojonym w drobną kostkę, przyprawić i dodać majonezu nie za dużo i nie za mało. Teraz wystarczy że tak się wypowiem "wpier**lać z kromalami lub bułkami.

Czytali Państwo poradnik Gotuj z Pulsnarem "koniec imprezy, Dziękuje - dobranoc."

Kiedy ty narzekasz, że nie masz pomysłu na obiad, ja nie mam pomysłu na życie.

Offline Plopp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Marca 06, 2010, 22:36:40 »
    Pochwalony...

Jako, że nie jestem studentem i przez to stać mnie na krwisty stek, tatara z dziczyzny, krwistą kiszkę i wszystko ogółem tego typu z kiełbasą surową-podwędzaną włącznie... jako, że jestem istnym wielbicielem surowych i tym samym ciężkostrawnych potraw mojej babci... zapodam więc gronu licznych studentów dwa jakże proste przepisy, by i oni mogli poczuć błogi smak soków życiowych w swoich ustach:

Składniki - ilość

Słonina (zalecam wieprzową ale jeśli w pobliżu padnie słoń to też ujdzie) - Skoka chceta  
    Sól - na oko (nie dosłownie)
    Pieprz - na oko  
    Czosnek - wedle gustu

Przybory >>>nie<<< jadalne

Słoik/beczka lub cysterna
    Wasze piękne gładkie paliczki;]

Sposób przygotowania:

Marynatą okładamy sałon, wkładamy do pojemnika odpowiedniego... czekamy tydzień i gotowe.

Przepis II

Składniki:
    Ryba kawałki(ja używam łososia o ile takiegoż ojciec mi przywiezie gdy wraca z Norwegii samolotem) - ile tam macie
    (Marynata)
    1/3 soli
    1/3 pieprzu
    1/3 cukru

Pozostała procedura jak w przepisie I

Smacznego...

p.s
    Słoninę polecam popijać alkoholem mocniejszym niż piwo... I na początek nie whamać za raz całego słoika...    
    « Ostatnia zmiana: Marca 06, 2010, 22:39:25 wysłana przez Plopp »

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #37 dnia: Marca 06, 2010, 23:02:57 »
    UP: Dziękuje, postoje

Ja mam danie proste lecz czasochłonne

Ryba w panierce lub placek z rybą

Składanki

Filet rybny (polecam grenadiera lub soli)
    Bułka tarta
    2 jajka
    Sól
    Miska
    Patelnia
    Widelec
    Przykrywka
    Kubek, szklanka
    Olej, smalec
    Talerz

Najpierw musimy rozmrozić rybę (jeżeli jest zamrożona), następnie rozbijamy widelcem jajka nad kubkiem i wsypujemy szczyptę soli. Rozbite jajka mieszamy widelcem, aby uzyskać jak najrzadszą maź, i wlewamy ją do miski. Teraz do tej miski wkładamy rybę i zostawiamy ją na jakieś pół godziny. Po pół godziny musimy zdecydować co chcemy uzyskać? Placek czy panierkę? Jeśli panierowaną rybę to sypiemy na talerz bułę tartą, wyciągamy rybę z miski i ją obtaczamy. Jeżeli chcemy placki to sypiemy bułkę do miski i tam mieszamy ją z jajkiem i obklejamy tym fileta. Ja polecam panierkę - Na patelnie lejemy olej lub nakładamy smalec, odkręcamy gaz, a następnie kładziemy obtoczoną w bułce rybę. Przykrywamy przykrywką i po jakichś 2, 3 minutach obracamy rybę na drugą stronę. Po kolejnych 2 minutach i wyciągamy rybkę i rozkoszujemy się świetnym smakiem. Nie polecam piwa do ryby - smakowo niezbyt pasują,
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Tobik-N

• Użytkownik
      • Forum WD
    « Odpowiedź #38 dnia: Marca 07, 2010, 07:49:09 »
    Znam przepis na pyszne śledzie.

Składniki:

Śledzie
    Mleko
    Oliwa z oliwek
    Cebula

Przygotowanie:

Śledzie kroimy w kostki  (2x2cm około).Wkładamy do miski lub innego naczynia i godzinę maczamy w mleku.Następnie układamy do słoika 1 piętro śledzi , 1 piętro cebuli.
    Zalewamy oliwą ,wkładamy do lodówki.Czekamy  co najmniej tydzień  (polecam poczekać 2-3).Następnie można rozkoszować się smakiem  śledzi  i cebuli ,która aromatu nabrała.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #39 dnia: Marca 07, 2010, 09:02:45 »
    Czekamy  co najmniej tydzień  (polecam poczekać 2-3)

Cytat: Samowar
    Dajcie tutaj swoje przepisy na dania w parę minut

Trzeba komentować?...

DOWN: To, że się pojawiały, nie znaczy, że były prawidłowe. Nazwa tematu jest w porządku, ale spójrz na pierwszy post...
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2010, 09:13:59 wysłana przez Barudokuku »
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Tobik-N

• Użytkownik
      • Forum WD
    « Odpowiedź #40 dnia: Marca 07, 2010, 09:05:34 »
    Już pojawiały się tutaj przepisy ,  taki jak Ploppa , w których czekać trzeba.Nazwa tematu "Kuchnia prosta" , to jest proste .

Offline Plopp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Marca 07, 2010, 15:21:48 »
    Tak jest... proste jak prosty może być drut...

O.K

Żeby nie było spamu...

Przepis na zapiekankę...

Kupujemy pieczarki, ser bułkę i co dusza więcej zapragnie;)

Kroimy pieczarki w małą kostkę lub trzemy na grubej tartce... Smażymy i solimy do smaku i kładziemy na bułkę... potem albo ser albo co chcemy, np. smażony kurczak... a potem na wierzch ser;)

Pieczemy w 200C aż ser się roztopi.... I jemy popijając jakąś chemiczną trucizną(napojem typu Cola).
    « Ostatnia zmiana: Marca 10, 2010, 14:24:15 wysłana przez Plopp »

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Marca 08, 2010, 20:11:14 »
    Proszę się powstrzymywać od niepotrzebnego spamu. Fakt, faktem, mają to być przepisy do zrobienia w kilka, kilkanaście minut.

Offline Pulsnar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Marca 08, 2010, 21:57:26 »
    Makaron ala Pulsnar składniki :

- makaron świderki
    - ser żółty
    - jajka
    - szynka lub kiełbasa
    - cebula
    - przyprawy

Przygotowanie :

Ugotowany makaron smażymy z cebulą .Jak cebula zmięknie dodajemy sol i jajka.I razem wszystko mieszamy . Na końcu posypujemy serem żółtym i keczupem,kroimy kurczaka w plastry albo szynkę i układamy na makaronie. Można to wszystko zapiec w piekarniku ,ale tak jest dłużej.

Kiedy ty narzekasz, że nie masz pomysłu na obiad, ja nie mam pomysłu na życie.

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #44 dnia: Marca 13, 2010, 13:00:36 »
    Przypiekane ziemniaki po Kolbowemu.

Składniki:

- dowolna liczba obranych ziemniaków
    - cebula
    - olej
    - sól

Przygotowanie:

Kroimy ziemniaki w drobne plasterki. Wlewamy trochę oleju na patelnię, a po chwili wrzucamy pokrojone ziemniaki. Kroimy cebulę w drobne plasterki. Po upływie kilku minut wrzucamy pokrojoną cebulkę. Odwracamy ziemniaki na drugą stronę. Gdy ziemniaki nabiorą mocno przypieczonego koloru wrzucamy je na talerz. Solimy do smaku. Smacznego!