Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kuchnia prosta.  (Przeczytany 8146 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Samowar

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Kuchnia prosta.
    « dnia: Stycznia 16, 2010, 20:39:42 »
    Jesteście studentam? A może czasem nie chce wam się gotować? Lub po prostu lubicie proste przysmaki? Dajcie tutaj swoje przepisy na dania w parę minut z użyciem podstawowych składników :D.

Może ja będę pierwszy:
    Gęsty sos orzechowo-serowy la Samowar.

Składniki:
    Śmietana 18%
    Żółty ser
    Chrupki orzechowe najlepiej bingo lub crunchipsy
    Sól

Przygotowanie:
    Bierzemy dwie miski. Jedną z nich w 3/4 wypełniamy chipsami. Bierzemy żółty ser i kroimy go na tarce by zapełnić nim 2/5 drugiej miski. Uzupełniamy śmietaną do 3-4/5. Wstawiamy miskę z serem i śmietaną do mikrofalówki na solidne pare minut w maksymalnej temperaturze, co jakiś czas wyjmujemy i mieszamy by ser nie stwardniał od wielkiej temperatury i nie przywarł do ścianek. Gdy otrzymamy już bardzo płynną, rzadką masę (jej objętość powinna się zmniejszyć) wyjmujemy naczynie z mikrofalii i czekamy pare minut cały czas mieszając (możemy oglądać jakieś głupoty w tv) ponieważ płyn nie może byc gorący.  Gdy trochę zmniejszy się jego temperatura zalewamy nim chrupki, mieszamy i delikatnie solimy.
    Smacznego!

Offline Dalhi

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Pancakes Fans Master
    Odp: Kuchnia prosta.
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 16, 2010, 21:01:25 »
    Jako, że mam już nie małe (prawie 5 letnie) doświadczenie z kuchnią studencką dorzucę swoje trzy grosze.

1. Ryż z jogurtem (wymaga umiejętności włączenia kuchenki)

Składniki:
    Ryż - 1 torebka
    Jogurt - kto co lubi, mi najlepiej podchodzi z jagodowym
    sól

Przygotowanie:

Potrzeba nam garnek oraz talerz i łyżkę do pałaszowania. Do rondelka sypiemy odrobinę soli zalewamy wodą. Następnie gotujemy wodę w garnku po czym wrzucamy torebkę ryżu. Gotujemy około 15 minut, zależy od gatunku ryżu (wszelkie informacje na temat na opakowaniu XD). Gdy już uda nam się nie przypalić ryżu, zawartość torebki wsypujemy do talerza zalewamy jogurtem i potrawa skończona! Wbrew pozorom jest bardzo smaczne, choć to głownie zależy od jogurtu. Dlatego tu proponuję wybierać takie jakie wam osobiście smakują (odradzam waniliowy, chociaż to mój ulubiony smak to z ryżem się trochę gryzie).

Koszt:
    1 torebka ryżu = 50 gr
    Jogurt - około 2 zł

Pozdrawiam.

cdn...
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2010, 21:03:58 wysłana przez Dalhi »

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 16, 2010, 21:07:26 »
    Jajecznica

Składniki:
    5-6 jaj
    Sól
    Masło (ew. margaryna czy inne miksełko)
    Patelnia

Na patelnię nakładamy spory kawał masła (chociaż jak kto woli, jeśli ktoś nie lubi tluszczu lub go nie stać - może być mały, a na teflonową patelnię w ogóle nie trzeba) i kładziemy ją na duży ogień. Czekamy, aż masło zacznie się topić, a wtedy równomiernie rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni. Gdy już prawie całe się stopi, wbijami kolejno jaja, starając się to robić szybko i tak, by żółtko się nie rozlewało; po chwili je rozbijamy i mieszamy. Gdy nie będzie już zupełnie płynne, solimy - dwie-trzy szczypty soli. Kończymy smażenie zależnie od upodobań - kiedy jeszcze trochę pływa lub kiedy już jest na wiór, przerzucamy na talerz i smacznego!
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 16, 2010, 21:10:57 »
    Spaghetti Bolone (po prostu rozgotowany makaron z mięsem)

Składniki:
    Sos bolone
    Garnek+nakrywka
    Makaron
    Mięso garmażeryjne
    Sito
    Olej
    Patelnia+nakrywka
    Ser (najlepiej tarty)
    3 puszki piwa
    Talerz
    Widelec

Przygotowanie:
    Garnek zalewamy wodą i wsypujemy makaron (powinno się go wrzucać dopiero na gotującą wodę, ale tak jest szybciej). Stawiamy na kuchence i ją odpalamy. Co jakiś czas pomieszamy, albo zdejmiemy nakrywkę aby wszytko nie wykipiało bo nam zaleje płomień i cała kuchnia będzie śmierdzieć gazem. W międzyczasie otwieramy pierwszą puszkę piwa i popijamy z niej co jakiś czas. Kiedy ją wypijemy - czas na sos. Patelnię polewamy olejem i wrzucamy mięso, następnie zakrywamy nakrywką. Maksymalny płomień!! Nie otwieramy nowej puszki bo nie zdążymy. Podnosimy pokrywkę i jak mięso zaczyna się czerwienić wlewamy sos, Uwaga!! Może pryskać. Następnie wracamy do makaronu - jeśli jest miękki to wyłączamy gaz i zanosimy garnek na sito. Tam wylewamy zawartość, a następnie nożem lub widelcem zeskrobujemy ten makaron który nie chciał grzecznie powędrować do sita. Musimy zrobić to szybko bo nam się mięso przypali. Wracamy do mięsa i wyłączamy gaz, otwieramy drugą puszkę piwa, pijemy i czekamy aż sos bolone przestanie skwierczeć. Makaron wywalamy na talerz, potem na ten makaron wylewamy sos bolone (o ile da się wylać kawałki mięsa) i posypujemy serem. Wszytko mieszamy, koniec mieszania sygnalizuje druga pustka drugiej puszki. Zasiadamy przed stołem, przed naszym daniem i otwieramy kolejną puszkę piwa. Delektujemy się smakiem spaghetti i rozkoszujemy się zimnym piwem.
    Bon Appetit!!
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 16, 2010, 21:12:54 »
    Ja się nie rozpiszę, bo mam coś podobnego jak Dalhi. Duży jogurt, obojetnie jaki smak, nawet naturalny, i dodajemy do tego obojętnie na jakie macie ochotę płatki, kukurydziane, owies i inne zboża :D
    Oprócz tego oczywiście tosty, no nic łatwiejszego nie ma. Przyrządzacie jak lubicie.

Offline Samowar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 16, 2010, 21:31:02 »
    Może coś jeszcze ode mnie, chyba najłatwiejsze.

nibygrzanki z masłem.

Składniki:
    chrupkie pieczywo
    masło

potrzebne będą: mikrofalówka.

Cieńką warstwę masła rozsmarowujemy na kromce i wkładamy do mikrofali aż masło się roztopi.
    Wbrew pozorom zaje*****! :D
    Smacznego

Offline Dalhi

• Użytkownik
    • Pancakes Fans Master
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 16, 2010, 21:38:33 »
    Może coś jeszcze ode mnie, chyba najłatwiejsze.

nibygrzanki z masłem.

Składniki:
    chrupkie pieczywo
    masło

potrzebne będą: mikrofalówka.

Cieńką warstwę masła rozsmarowujemy na kromce i wkładamy do mikrofali aż masło się roztopi.
    Wbrew pozorom zaje*****! :D
    Smacznego

Mały upgrade. Dodajcie do tego czosnek, choćby w proszku (chociaż moim zdaniem to syf), drobno posiekać albo wsypać (zależy od formy) do masła i dopiero wtedy do mikrofali!!!!!!
    Dopiero teraz jest zaje**ste.

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Arrrr
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 17, 2010, 00:14:28 »
    Podpytałem kucharza okrętowego o przepis na takie mazidło, co nam nim suchary smaruje, czyli o "pastę rybną". (nie taką plastikową, jak gotowe w sklepach, ale prawdziwą, cuchnącą rybą, o intensywnym smaku) To bardzo popularne danie, więc prawdopodobnie większość nie musi czytać przepisu.

Potrzebne składniki:
    -Makrela wędzona
    -Pół słoika majonezu
    -Pieprz

Sposób przygotowania:
    Obieramy makrelę ze skóry i wyjmujemy ości. Następnie wkładamy ją do głębokiego talerza, bierzemy widelec i "rozciapciujemy" ją na papkę. Teraz dodajemy majonez oraz sporo pieprzu i mieszamy wszystko. Gotowe, można już smarować kromki chleba.

PS:Czytając temat przypomniał mi się mój przepis na gotowaną wodę zajmujący stronę A4 ale nie będę go zamieszczał :P
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2010, 00:17:47 wysłana przez Michal »
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 17, 2010, 00:27:07 »
    Nareszcie nie będę musiał jechać na samych tostach gdy nie ma w domu nikogo kto potrafi zrobić coś prawdziwego do jedzenia.
    @TOPIC
    Bierzemy kromki chleba (najlepiej stare, wtedy będa chrupiące), kładziemy ser (ewentualnie combo ser+szybka jak mamy taki rarytas) i wsadzamy do mikrofalówki na 2-3 minuty (zależy od "ustawiania grzania", ważne żeby ser się roztopił). Im więcej dodatków do sera damy, tym bardziej się najemy zużywając mniejszą ilość kromek :)
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline Reger26

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 17, 2010, 11:10:52 »
    Parówki ugotowane w czajniku elektrycznym

Offline Samowar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 17, 2010, 13:13:09 »
    Jakich to się rzeczy już w czajniku nie robiło.... xD

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 17, 2010, 15:58:14 »
    Najprostsze danie (moje lubione):

Składniki:
    Kiełbasa suszona (najlepsza myśliwska)
    Kromka chleba
    Piwo

Idealny przepis na kolację - po prostu niebo w gębie.

Offline Dalhi

• Użytkownik
    • Pancakes Fans Master
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 17, 2010, 16:02:32 »
    Grievous  ty do każdego posiłku pijesz piwo :D ? Ja przeważnie tylko do kolacji ;), a i to nie zawsze. Chociaż jestem wielkim fanem złocistego trunku.
    Kiedyś zdarzało mi się na kolację spożywać tylko i wyłącznie browarka. W lodówce pustka, do sklepu daleko, a w akademiku łatwiej o piwo niż o kromkę chleba ;).
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2010, 16:06:47 wysłana przez Dalhi »

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 17, 2010, 17:41:03 »
    Ja mieszkam na stancji, ale w pobliżu mam hurtownię trunków wszelakich, więc do każdego posiłku piję ten cudowny napój - prędzej wydam ostatnie pieniądze na piwo niż na żarcie. W niedzielę urządzam sobie święto - więc popijam piwo przez cały dzień.
    Ale żeby nie było offtopu:

Zapiekanki z parówką:
    Parówka
    Masło
    Dwa plastry sera (ja używam Gouda, bo najlepszy za najtańszych w biedronie)
    Talerz
    Mikrofalówka
    Bułka pilotka (jak ktoś oglądał tygrysy europy to wie o co chodzi)
    Nóż
    Keczup
    Piwo

Rozkrajmy bułki, kładziemy na nie po pół parówki, na nie położymy ser. Wstawiamy do mikrofalówki na 3 minuty (moc na 700 watów). Po trzech minutach wyjmujemy, lejemy keczup, otwieramy puszkę lub butelkę piwa i rozkoszujemy się smakiem zapiekanek i cudownością piwa.

Offline Samowar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 17, 2010, 18:06:37 »
    Tortilla z czymkolwiek.

Składniki:
    Naleśniki tortillowe - można kupić w każdym lepiej zaopatrzonym supermarkecie.
    Cokolwiek - można kupić wszędzie w sztukach lub na wagę.

Przygotowanie - bierzemy cokolwiek (można podgrzać cokolwiek w mikrofali) kładziemy na naleśnik, a potem zaginamy go według instrukcji. Smacznego!