Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: freespace  (Przeczytany 970 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czeslav

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • trollface!
    freespace
    « dnia: Stycznia 11, 2010, 21:45:46 »
    Freespace jest bardzo starą, ale znacznie bardziej wciągającą grą, z bardzo zaawansowaną jak na tamte czasy grafiką, która także nie wadzi graczowi i dziś! Powstały (niestety) tylko dwie części: freespace: the great war (wielka wojna, nie wiem z którego rocznika), oraz freespace 2 (podtytułu brak, powstała w roku 1999!!!). Nie myślcie, że stara gra jest głupia i bezsensowna, bo to nie jest prawda. Gry z wcześniejszych roczników są lepsze, bardziej takie... własne, osobiste, oryginalne. Dobra ja tu się rozpisałem o tym że gra ma zasłużone lata i nie jest znana (ale trzeba to zmienić), a nie wspomniałem w ogóle o tym co ona przedstawia. Więc...

Wcielasz się w rolę ziemskiego pilota statku kosmicznego, myśliwca gwiezdnego (ooo :) coś dla fanów Star Warsów, ale jeśli się mylę to mnie poprawcie, bo tego filmu nie widziałem). Ziemianie (Terranie) prowadzą wojnę przeciw innej cywilizacji, pozostającej w tyle za naszą technologią, cywilizacji Vasudan. Lecz w którejś z kolejnych misji spotykasz coś dziwnego, nieznanego. Słyszałeś kiedyś jakieś plotki o "nieznanych", ale dowództwo mówiło, że jest to tylko skutek napromieniowania kosmicznego, i były to zwidzenia pilotów. Jednak nie. To właśnie TY odkrywasz tą prawdę i jako pierwszy przeżywasz to spotkanie. W obliczu zagrożenia siły GTA(Organizacja Gospodarcza Terran) i VTE (cośtam związanego z Vasudanami) łączycie siły, by pokonać nowe zagrożenie. Zagrożenie życia dla obu cywilizacji.

Co gra oferuje:
    -dobrą grafikę
    -baaardzo niskie wymagania sprzętowe (jak masz intel pentium III i 254mb RAM to możesz śmigać na max detalach bez zacinania się komputera)
    -zróżnicowane pojazdy (no, na początku nie, ale potem dołączają się lekkie bombowce, ciężkie bombowce, ciężkie myśliwce, myśliwcze szturmowe itp, itd)
    -zróżnicowane uzbrojenie laserowe (no przecież to przyszłość, nie ma tu naboi)
    -zróżnicowane rakiety (od zwykłych niekierowanych żadnymi technologiami, przez termiczne do odpalanych w rojach typu "namierz, odpal i zmień cel")
    -system uszkodzeń (jeśli uszkodzi ci się silnik lecisz wolniej, jeśli sensory, masz zniekształcone informacje, jeśli masz uszkodzone uzbrojenie potrzebujesz więcej strzałów żeby zniszczyć cel itp.)
    -zróżnicowane misje (od zniszczenia wszystkiego co się świeci na czerwono, przez zwiad przechwyconym myśliwcem terenów wroga i przechwycenie krążowników, po przechwycenie wrogiej technologii)

wady gry:

(...)

-trudność dostępu. Aby dostać grę trzeba się mocno natrudzić. Przecież to jest gra jeszcze z XX wieku, nigdy nie osiągnęła sukcesu w Polsce i nie została rozpowszechniona. To wszystko sprawia, że trzeba się namęczyć, żeby pograć w doskonałą grę, bez obrazy, ale lepszą niż M&B o minimum 300%.

Tą fabułę, którą tu napisałem, to tylko wstęp do Freespace 1, gdyż ją znam na pamięć, a całej nie chcę zdradzać. Mogę powiedzieć że we FS 2 można znaleźć wieeelkie lasery i jeszcze większe krążowniki i niszczyciele.

Polecam stronę www.freespace.pl , a dla tych co nie wiedzą jak nabyć grę polecam zajrzeć tu --> http://www.freespace.pl/forum/viewtopic.php?t=4416

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    Odp: freespace
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 11, 2010, 22:06:24 »
    Druga cześć miała podtytuł "Collosus". Fenomenalna gra, arcydzieło w swoim gatunku. SpaceSim o świetnej rozgrywce i dorównującej jej fabula, dziś już się nie robi takich gier. Szkoda że Infogames nie stworzyło kontynuacji.
    "I never risk my own skin if I don't have to."