Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Requital: Zemsta Szarego Psa  (Przeczytany 4939 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    Requital: Zemsta Szarego Psa
    « dnia: Grudnia 08, 2009, 18:28:35 »
    Kupiłem grę dzisiaj i jestem nią zauroczony. Gra mimo słabej grafiki jest bardzo grywalna do tego nielinowa fabuła. Questo również są bardzo ciekawe, nie są takie jak w większości grach typu RPG (przynieś to, przynieś tamto, zabij to, zabij tamto). Przede wszystkim gra ma niesamowity klimat i na pewno zadowoli ludzi których fascynuje kulturą słowiańską.

Fabularna gra z wieloma elementami akcji. Developerzy bazowali na kinowym filmie fantasy, noszącym w Polsce tytuł Volkodav:
    Ostatni z rodu Szarych Psów.

Requital to reprezentant popularnego gatunku action RPG, stworzony przez rosyjskie studio Primal Software (Besieger, The I of The Dragon) i oparty na pięcioczęściowej serii książek o Wilczarzu autorstwa Marii Siemionowej oraz adaptacji filmowej, w Polsce znanej jako Volkodav: Ostatni z rodu Szarych Psów. Program wykorzystuje standardowy dla tego gatunku widok zza pleców głównej postaci (TPP) i rzuca gracza w sam środek niespokojnego świata, rządzonego przez miecz, wiedzę tajemną i zastępy mitologicznych stworów.

W grze wcielamy się w postać wspomnianego, ostatniego przedstawiciela starożytnego rodu Szarych Psów. Jego rodzice zostali zamordowani, klan w zasadzie przestał istnieć, ale on sam szczęśliwym trafem został wzięty do niewoli i zachował życie. Nie trzeba jednak udowadniać, iż nie była to szczególnie przyjemna egzystencja. Przez wiele lat poniżany i źle traktowany niewolnik zdołał się wreszcie wydostać z sideł swych prześladowców. Teraz w sercu nosi tylko jedno pragnienie – pomszczenia śmierci najbliższych. Niestety, to straszne wydarzenie miało miejsce wiele lat temu i Wilczarz pamięta tylko dwie, charakterystyczne cechy mordercy – tajemniczy znak wilka na ręce oraz broń, za pomocą której dokonano egzekucji. To jednak za mało, by sprawnie zidentyfikować sprawcę, nie mówiąc już o kompletnym braku umiejętności władania orężem. Pełen jest jednak determinacji, by szybko nadrobić te braki i ostatecznie dokonać zemsty.

Nasze bohater cierpi na potężne braki wiedzy i jedynym panaceum na tę dolegliwość jest rozmowa z napotkanymi bohaterami niezależnymi. Wielu z nich potrzebuje pomocy w przeróżnych sprawach i bardzo chętnie skorzystaliby z usług i możliwości sterowanego przez gracza herosa. Wykonując zadania, szkoląc swoje zdolności bojowe i biegłość w posługiwaniu się bronią oraz pancerzem, stajemy się stopniowo coraz potężniejsi i bliżsi osiągnięcia ostatecznego celu. Po drodze zwalczamy hordy mniej lub bardziej przerażających potworów (w tym nieumarłych), grabiąc ich ciała z wyposażenia i zdobywając cenne punkty doświadczenia.

Wilczarz opisany jest czterema głównymi parametrami fizycznymi (siłą, wytrzymałością, zręcznością i szybkością) oraz trzema współczynnikami bojowymi (walka wręcz, broń biała oraz broń dystansowa). Z czasem uczymy się nowych zdolności specjalnych i talentów (tzw. perks), wydatnie podnoszących potencjał postaci. O naszej wartości bitewnej świadczy także dzierżona przez nas broń (miecze, łuki, topory, sztylety, broń drzewcowa itd.) oraz noszony zestaw przedmiotów (na który składają się dwa pierścienie, amulet, buty, pancerz górny i dolny, tarcza oraz karwasze). Początkowo zadowalamy się zwykłym, przeciętnie wykonanym żelastwem, z czasem jednak odnajdujemy potężniejsze rynsztunki o nieprzeciętnych właściwościach.

Od strony technicznej program oferuje przyzwoitą oprawę audiowizualną (efekty pogodowe, zmienny cykl dnia i nocy, unikatowe lokacje – wiejskie, śnieżne, wulkaniczne itp.). Requital wykorzystuje wiele wątków fabularnych z filmowego i książkowego oryginału. W czasie naszej przygody z pewnością napotkamy znanych z powieści bohaterów i sprawdzimy swoje umiejętności w podobnych warunkach.

Screeny:
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2009, 21:00:50 wysłana przez ShadowBlade »

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Komisarz ds. Propagandy, Zbrojnego Ramienia Ludu
    Odp: Requital: Zemsta Szarego Psa
    « Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 08, 2009, 20:12:01 »
    Po gameplay'ach na youtube.pl i po Twoich zdjęciach... czuje, że ta gra to coś świetnego!
    Można ją nabyć w jakimś sklepie? (byle nie coś w stylu allegro)

EDIT: @down >>> I gdzie??
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2009, 20:25:00 wysłana przez Jeferiaz »

Moje GG - 12485152 Jeśli znów mnie zbanują...

Offline gronko10

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 08, 2009, 20:23:52 »
    Można wiedzieć za ile kupiłeś? :P

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 08, 2009, 20:26:50 »
    Przyznam się, że kilka razy tytuł obił mi się o uszy, ale nie miałem okazji zagrać. Po screenach wygląda nawet przyzwoicie (chociaż z obecnymi możliwościami graficznymi, niektórzy mogą się po prostu zrazić). Może nawet bym kupił, gdy nadejdzie chwila zbyt dużych funduszy. Ale rodzi mi się pewne pytanie: Jak wygląda system walki? Jest to na rodzaj raz uderza przeciwnik, raz ja, blok/unik zależy tylko od statów, czy mamy duży wpływ na walkę (uniki, ciosy, bloki)??

I dołączam się do pytania o cenę... :]

Offline gronko10

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 08, 2009, 20:30:06 »
    Przyznam się, że kilka razy tytuł obił mi się o uszy, ale nie miałem okazji zagrać. Po screenach wygląda nawet przyzwoicie (chociaż z obecnymi możliwościami graficznymi, niektórzy mogą się po prostu zrazić). Może nawet bym kupił, gdy nadejdzie chwila zbyt dużych funduszy. Ale rodzi mi się pewne pytanie: Jak wygląda system walki? Jest to na rodzaj raz uderza przeciwnik, raz ja, blok/unik zależy tylko od statów, czy mamy duży wpływ na walkę (uniki, ciosy, bloki)??

I dołączam się do pytania o cenę... :]

Oglądając filmiki na yt z tej gry. I muszę przyznać, że system walki nie jest taki kolorowy. http://www.youtube.com/watch?v=KEB4iY9UUC0 tu masz filmik.

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    • Komisarz ds. Propagandy, Zbrojnego Ramienia Ludu
    « Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 08, 2009, 20:32:35 »
    Haha! Gra jest dostępna w Media Markt. Nie ma co... w tym tygodniu muszę ją kupić.
    Co do systemu walki... mnie się podoba, coś na wznak Wiedźmina,Diablo.

Grę kupicie za 20 - 30 zł

EDIT: No niestety... w MM dostępny jest tylko Requital, nie ma wersji z podtytułem Zemsta Szarego Psa... A różnią się one..
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2009, 20:35:03 wysłana przez Jeferiaz »

Moje GG - 12485152 Jeśli znów mnie zbanują...

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 08, 2009, 20:35:02 »
    Eech... No to ja odpadam, bo akurat miałem ochotę na jakąś fajną grę z wymagającym systemem walki... No cóż, muszę czekać dalej...

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 08, 2009, 20:42:21 »
    Eech... No to ja odpadam, bo akurat miałem ochotę na jakąś fajną grę z wymagającym systemem walki... No cóż, muszę czekać dalej...
    Chcesz wymagającego systemu walki? Kup sobie Risen! Normalnie takie trzepanie będziesz dostawał od wszystkiego co się rusza, że musisz być  twardy żeby to wytrzymać. :] Do tego fantastyczne "solówki" z innymi osobami, które naprawdę dają dużo satysfakcji, ale są bardzo wymagające - wystarczy, że spóźnisz się o ułamek sekundy z gardą i już możesz nie wstać...

(...)chociaż z obecnymi możliwościami graficznymi, niektórzy mogą się po prostu zrazić.(...)
    No to kto zgadnie w co ja sobie ostatnio od czasu do czasu pogrywam?
    (click to show/hide)

Co do ceny...
    Na Allegro możecie kupić za 9.99 + przesyłka. CLICK

EDIT: Tak w Baldur's Gate, ale nie I, tylko II... :] Taka mała różnica.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2009, 20:49:48 wysłana przez proud »

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 08, 2009, 20:47:22 »
    Pogrywasz, w baldura 1??.

Eh nawet fajny ten requital, tylko ten rok wydania, nas jak zwykle...

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 08, 2009, 20:50:33 »
    No to kto zgadnie w co ja sobie ostatnio od czasu do czasu pogrywam?
    (click to show/hide)

Stawiam na Baldurs Gate I

Chcesz wymagającego systemu walki? Kup sobie Risen! Normalnie takie trzepanie będziesz dostawał od wszystkiego co się rusza, że musisz być  twardy żeby to wytrzymać. :] Do tego fantastyczne "solówki" z innymi osobami, które naprawdę dają dużo satysfakcji, ale są bardzo wymagające - wystarczy, że spóźnisz się o ułamek sekundy z gardą i już możesz nie wstać...

Mówisz, że Risen ma taki wymagający system walki? Chodzi mi o te, czy nie jest zrobione tak samo jak w Gothiku III (w końcu ten sam twórca), czyli: jedno dość szybkie tempo i robi się najszybsza możliwa seria, praktycznie do do zatrzymania... :P (czegoś takiego oczywiście nie chcę, jeden raz w życiu wystarczy)

DOWNDOWN (do proud'a): Hmm... Brzmi ciekawie... Może kupie, albo na gwiazdkę dostanę... xD
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2009, 21:01:01 wysłana przez Maly_007 »

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • -
    « Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 08, 2009, 20:58:28 »
    Gre kupiłem w carrefurze za 19.99 hehe. System walki nie jest aż taki zły, ale ogólnie gra mnie urzekła.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 08, 2009, 20:59:17 »
    Mówisz, że Risen ma taki wymagający system walki? Chodzi mi o te, czy nie jest zrobione tak samo jak w Gothiku III (w końcu ten sam twórca), czyli: jedno dość szybkie tempo i robi się najszybsza możliwa seria, praktycznie do do zatrzymania... :P (czegoś takiego oczywiście nie chcę, jeden raz w życiu wystarczy)
    Szkoda, że nie mam akurat go zainstalowanego na kompie, bo bym Ci jakiś filmik z pojedynków nagrał. :] Odpowiadając na Twoje pytanie, to ten system oprócz tego, że uzywasz myszki (xD) nie ma nic wspólnego z najgłupszym systemem jaki widziałem, czyli obecnym w Gothicu 3 "zaklikaczu-klikaniem na śmierć przeciwnika". Risen oferuje naprawdę bardzo ciekawie, ale tak jak pisałem cholernie wymagający system i niemal do... 3/4 gry (no może 3/5) masz problemy, gdy dochodzi do walki z dwoma ludźmi na raz, a wcale nie dłużo krócej trwa obrywanie od głupich wilków, czy "nielatającyh" ptaków, jak cię dopadną w 3 - 4 jednocześnie. Później jak już podkoksujesz postać (fabuły nie chcę zdradzać, bo według mnie wciąga zajebiście :D) to już jest trochę łatwiej, ale... gra wtedy rzuca do walki mocniejszych przeciwników, więc wciąż save co 2 minuty jest obecny.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 08, 2009, 21:09:30 »
    Ludzie kłócicie się o system walki w Risenie czy w Gothicku, a nie zauważacie iż w M&B jest (wg. mnie) najlepszy na świecie- tu czuć krew wroga i potęgę broni. Nie grałem ani w Risena ani w trójkę Gothika, lecz w dwójce dobijał mnie system: blok-kontra (podobnie jak w Oblivionie). Najlepsza walka jest w Mount and Blade! 
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Dalhi

• Użytkownik
    • Pancakes Fans Master
    « Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 08, 2009, 21:10:58 »
    Trochę odbiegnę od tematu, ale wymagające walki to były na przykład w takich gierkach jak "Blade of darkness" albo "Rune". Widziałem u jednego kumpla sam początek "Risen" i nie przypadło mi do gustu, chociaż jestem wielkim fanem serii Gothic, to się bardzo zawiodłem na trzeciej części tej wspaniałej gry, System walki był tam bardzo słaby i takie samo wrażenie sprawił na mnie Risen. Może zbyt szybko skreśliłem tą grę, o tym już chyba osobiście się nie przekonam.

Co do gry z tematu to nawet zainteresowałem się nią po przeczytaniu opisu, widziałem nawet film na podstawie, którego powstała gra i oglądało się go całkiem przyjemnie. Niestety książek już nie miałem przyjemności czytać. Ale jak zobaczyłem gameplay to mi trochę przeszło podobnie jak u gronko10.

Edit Kurczę kumpel wpadł coś wydrukować jak zacząłem pisać, a wy już tu 4 posty naspamowaliście :P.

Najlepsza walka jest w Mount and Blade! 

Popieram w 100 %.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2009, 22:13:19 wysłana przez dalhiems »

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 09, 2009, 13:43:46 »
    Trzeba się wybrać do Careffoura po zakupy :D a co do Risena to system walki jest bardzo wymagający, cały czas trzeba się skupiać na walce i często się klnie ;) .
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...