Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pomysły nowych trybów. (jak siege, battle itp)  (Przeczytany 2578 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Pomysły nowych trybów. (jak siege, battle itp)
    « dnia: Grudnia 03, 2009, 10:07:46 »
    Ponieważ gra się ciągle zmienia i większość naszych pomysłów jest nieaktualna, pomyślałem że skupimy się na nowych typach rozgrywki. Od jakiegoś czasu jest forsowany tryb "king of the hill". Zaproponujmy własny. Tym razem TW na pewno o tym usłyszy, bo sam będę pilotował tą sprawę [pifcio się ociągał z poprzednimi :P]. Proszę o zgłaszanie waszych propozycji. Proszę jednak, aby były one przemyślane i dobrze rozwinięte pod względem ilości treści. Jednozdaniowe posty i inny spam będzie usuwany. Z góry dziękuję.

PS Acha, kolejne wasze propozycje piszcie w tym samym poście.
    PS2 Przypominam, że nie jest to temat do dyskusji.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2009, 21:03:13 wysłana przez Kalpokor »

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    Odp: Pomysły nowych trybów. (jak siege, battle itp)
    « Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 03, 2009, 10:19:01 »
    Ja myślę by zrobić taki tryb w którym każdy miał by podstawową zbroje i maczugę,osoba która pierwsza podniesię zbroje(losowo umieszczona na mapie(jest znacznik) Staje się nordem/swadianinem zależności od tego jakie są frakcje, na maxa opancerzonym z 2 ręcznym mieczem 2 tarczami i dobrym1h swordem, każdy, reszta osób byłą by wtedy w jednej drużynie a tamta osoba została by sama i musiała by jak najdłużej wytrzymać. coś jak trym z star wars jedi knight jedi outcast w którym wszyscy mieli pistolety a do zdobycia był miecz świetlny.

Offline Nevader

• Użytkownik
    • "Nie masz pojęcia, czym jest Ciemna Strona."
    Odp: Pomysły na nowe tryby.
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 03, 2009, 10:56:25 »
    Wydaje mi się, że dobrym pomysłem byłoby dodanie trybu "Last Man Standing", dobrze znanego z UT.
    Dla osób, które nie znają tego typu rozgrywki zamieszczam krótkie objaśnienie: Last Man Standing (ang. Ostatni Pozostały) to jedna z popularnych odmian trybu Deathmatch. Jak już wspomniałem wcześniej, znaleźć ją można np. w Unreal Tournament.
    Zasady: Zgodne z zasadami klasycznego Deathmatch, gracze otrzymują wszystkie dostępne bronie i pełen zapas amunicji. Każdy uczestnik gry może zginąć określoną liczbę razy. Zwycięzcą jest ostatni gracz, który pozostanie na mapie, nawet jeśli nie uzyskał najlepszego wyniku.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2009, 11:20:55 wysłana przez Nevader »

Offline Amoresso

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 03, 2009, 14:40:10 »
    "Kill the King"
    Czas rozgrywki: 5min ( zależnie od ustawień servera)
    Czas przerwy między rundami: 10s, aby król mógł kupić lepszy sprzęt, inni tez na tym skorzystają
    Mapa: wszystkie

Jedna z osób z drużyny broniącej swojego króla zostaje wylosowana jako "król". Informacja o tym, że dana osoba zostanie w następnej rundzie królem jest wyświetlana tylko dla osób z drużyny broniącej się, pod koniec rundy. Owy "król" dostaje 2x lub 3x więcej złota w następnej rundzie na zakup ekwipunku ( król musi mieć dobry sprzęt). Zadanie drużyny A ( broniących) jest proste, przez 5min nie dopuścić do śmierci króla, zadanie drużyny B, jak się można domyślić, zabić króla. Grę można rozgrywać na każdej mapce, ale najlepiej na castle1,2,3 lub mapce, którą można zrobić do tego rodzaju gry.
    Król nad głową zamiast znaczka herbowego powinien mieć koronę widoczną zarówno dla jego obrońców jak i drużyny chcącej zabić króla.

Drużyna A przegrywa gdy: Król zostanie zabity
    Drużyna A wygrywa gdy: Zabije wszystkich atakujących lub wytrzyma 5min ( chyba, że ustawiono inny czas gry)

Drużyna B przegrywa gdy: zostaną zabici wszyscy członkowie drużyny
    Drużyna B wygrywa gdy: Zabije króla

Jest to tryb może podobny do F&D czy siege, ale wg. mnie nie trzeba bronić danego punkty z góry ustalonego, lecz można dowolnie wybierać punkt do obrony, który wybieramy razem z królem. W przypadku, gdy król nagle wyloguje się, wyrzuci go z gry czy coś w tym rodzaju, królem zostaje następna osoba wylosowana z tych, które żyją. Zapobiegnie to, przypadkowemu przegraniu rundy. Jest to ciekawy tryb, bo można zrobić śmieszne zmyłki, np cała drużyna pójdzie gdzieś się ufortyfikować, król schowa się w jakiejś szopie. Atakujący lecą tam gdzie są obrońcy z myślą, że tam jest król, a tym czasem król bezpiecznie siedzi w szopie i czeka do końca rundy ;) Można założyć, że król weźmie jeźdźca wsiądzie na rumaka i będzie zwiewał przez 5min... to chyba jedyny minus jaki wypatrzyłem :P Jakieś uwagi, pomysły itp itd?
    "Ból ciała przemija, ból duszy zostaje" Ja
    <---------------- Tak to ja
    www.chzg.pl

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 03, 2009, 14:53:13 »
    Ja chciałbym zaproponować taki przykładowy dodatek do wybranych serwerów tj. Freeze Tag.Działa on tak, że po prostu walczysz, a gdy zostaniesz zabity twoja postać stoi w tym samym miejscu gdzie została zabita tylko bez ruchu, oznaczona kolorem drużyny.Gdy już tak stoisz twój kolega z drużyny może Cię uleczyć (standardowo przyciskiem E lub F).Jest to bardzo ciekawe, ponieważ gdy okazuje się, że nagle jest 1 vs 6 to losy wygranej mogą się przechylić na drużynę przegrywającą, "uleczając" graczy.Jedyne z czym jestem siwy to z bronią...Czy po tzw."deadzie" ma się ten sam ekwipunek niż przed czy trzeba sobie zakupić?Decyzja zależy od was...Pozdrawiam!

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 03, 2009, 14:54:41 »
    Ja zacytuje siebie samego w sprawie pewnego trybu znanego np z Red Orchestra lub Battlefielda.
    Dodanie drugiego trybu conquest, dokładnie chodzi mi o zmieszanie go z trybem Siedge. Przykładem może być jakieś miasto lub większy zamek. Zadaniem obrońców byłaby w pierwszej kolejności walka na murach Gdy atakujący zajmą mury ( można dodać równoległy punkt przy bramie) ich spawnpoint przenosiłby się w pobliżu zdobytej flagi. Dopiero po zajęciu tego punktu możliwe by było atakowanie następnych. Podobnie jak w singleplayerowym native walka przenosiłaby się na ulice. Po opanowaniu kontroli w ulicach miasta przed atakującymi czekałoby najtrudniejsze zadanie czyli zdobycie kasztelu. Oczywiście czas rozgrywki musiałby się wydłużyć a obrońcy powinni dostać możliwość odbijania punktów. Ten tryb został wymyślony dla większych bitew (5 na 5 nie zda egzaminu).

Moje tłumaczenie.

I'm thinking about adding second conquest mode, I mean mixing conquest with siege. Scene should be city or big castle. First defenders task should be fighting on walls. When attackers will capture walls (and other defense point on this height like gate) their spawn point would move near captured flag, only then they will be able to capture next "level" defense points. Fight should move to the streets (like phase to of single player siege). When attackers manage to hold town streets they will have to face ultimate challenge, capturing the keep. Sure time of round should be lingered and defenders should have possibility to recapture lost flags. This would be game type for massive amount of players (5v5 would be strange).

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 03, 2009, 15:23:27 »
    Ja chętnie widziałbym tryb 'Arena' - akcja dzieje się na okrągłej arenie, podobnej jak w singlu, każdy ma zawsze taką samą ilość denarów do wydania, z czego ekwipunek jest przerobiony na bardziej 'gladiatorski', ale co do samej rozgrywki  mogą być różne opcje, na razie widzę jedną:
    - Drużynowe pojedynki 1:1 - gra ustawia ludzi z obu drużyn w dużym kole, nie mogą się poruszyć, następnie losowane są 2 osoby, jedna z pierwszej, druga z drugiej, tylko one mogą się poruszać, no i zaczyna się duel. Kto wygra, walczy z następnym losowym wrogim przeciwnikiem i tak aż w jednej drużynie skończą się zawodnicy.

Według mnie powinien być też wprowadzone coś na kształt CO-OP, czyli drużyna graczy vs boty, masa botów, no i np. na mapach z zamkami, gracze mieliby zdobyć twierdzę (może nawet wejść jakimś urytym wejściem i rozwalać wszystko), na mapach otwartych gracze zaczynaliby z super ekwipunkiem i rozwalali hordy bandytów, bronili się w chatkach itp.

No i bardzo podoba mi się pomysł z 'Kill the king'

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 03, 2009, 17:12:16 »
    Błagam was, nie bezcześćcie trybu King of the Hill, bo z tego, co tu jest podawane, nie ma on nic wspólnego. Nie obraź się Amoresso - Twój tryb jest fajny, ale zmieniłbym mu nazwę (np Kill the Leader)

KING OF THE HILL:
    Na mapie znajduje się punkt - Hill (wzgórze). Gracz by zdobywać punkty musi stać na wspomnianym wzgórzu jak najdłużej. Inni gracze mają za zadanie zabić okupującego wzgórze gracza i przejąć wzgórze dla siebie. Punkty nie są liczone, gdy dwóch graczy znajduje się na wzgórzu. Wygrywa ten, który zdobędzie limit punktów, bądź będzie posiadał ich najwięcej po zakończeniu meczu i zostaje "Królem Wzgórza"
    Istniałaby możliwość rozegrania trybu Team KotH - zasady te same, tylko rozgrywka odbywała się drużynowo z małym bonusem - im więcej osób z drożyny znajdowałaby się na Hillu, tym szybciej punkty drużynowe są naliczane.
    Zamiast tytułowego pagórka, może to być jakiś obiekt - wieża (np na mapie ruined fort), czy też wydeptany krąg na ziemi, maszt z flagą itp...

TOWER (CASTLE) DEFENCE:
    Jako, że istnieje możliwość niszczenia bram, drzwi itp, myślę, że nie byłoby z tym problemów.
    Wszyscy gracze należą do jednej drużyny i są dystansowcami. Ich zadaniem byłaby obrona zamku, przed najeźdźcami, którzy atakowaliby zamek w "falach" oddzielonymi przerwami (np 20sek).
    Fale, te z rundy na rundę byłyby liczniejsze i silniejsze, np w pierwszej fali atakowaliby nas lottersi w liczbie 4, w drugiej 8 lootersów, w trzeciej rundzie 10 lootersów i 4 bandytów, w trzydziestej rundzie 10 dark knightów, 10 dark hunters, 5 brigands... etc. Ich celem byłoby zniszczenie bramy zamku, po podejściu do niej - uderzaliby w nią, powodując zniszczenia.
    Za każdą zabitą przez nas osobę otrzymywalibyśmy pieniądze. Za te pieniądze kupowalibyśmy sprzęt u NPC-ów znajdujących się w zamku (np strzały / bełty, łuki / kusze). Pod bramą znajdowałby się NPC, który mógłby nas wypuścić przed mury zamku (bez możliwości powrotu - tylko dla hardcorów :P ) i u którego za opłatę mógłby naprawić bramę.
    Gdy gracz zginie czeka na koniec fali, czyli gdy gracze pokonają wszystkich przeciwników, wówczas w pauzie między falami mógłby przyłączyć się do walki. Na zakończenie rundy żyjący gracze mogliby otrzymywać np 200denarów (plus denary za pokonanych przeciwników).
    Gra się kończy niepowodzeniem, gdy zginą wszyscy gracze, brama zamku zostanie zniszczona, bądź ostatni pozostały gracz opuści serwer.

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2009, 17:15:48 wysłana przez NIFN »

Offline Xenon

• Użytkownik
      • EXPO360 - panoramy sferyczne
    « Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 05, 2009, 16:08:14 »
    Goniony potrzebą chwili pomyślałem sobie o nowym trybie, zasady są proste:

TRYB TRENINGOWY
    - malutka mapa z jakimś fajnym wystrojem pasującym do trybu aby był nastrój
    - nieograniczona ilość kasy lub wszystkie bronie i zbroje darmowe
    - Godmode :) czyli brak obrażeń aby nie tracić czasu na czekanie i bieganie
    - możliwość wybierania dowolnej frakcji (lub DM na stałe)
    - nieograniczony czas mapy
    - statystyki udanych bloków i trafień aby monitorować swój progres
    - coś jeszcze?
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2009, 16:09:52 wysłana przez Xenon »
    ------------
    EXPO360

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 06, 2009, 18:32:53 »
    ESCAPE:
    W pewnym punkcie w  mieście dostajemy drużynę 4 konnych ( ochrona ) + gracz  i naszym zadaniem jest się wydostanie się z miasta . Jeden z graczy jest jakąś ważną persona do której śmierci nie wolno dopuścić . Przeciwnicy dysponują drużyną złożoną z 10 piechurów i 2 konnych .Miasto by musiało mieć kilka wyjść i dużo uliczek . Uciekinierzy wyglądają tak samo co daje pewne szanse uciekającym .

HUNT:
    W pewnym lesie gracz + 5 konnych zaczynają w środku lasu ( w pewnej odległości ) okrążeni przez około 15-20 piechurów + 2 konnych . Ich zadaniem jest się wydostanie z lasu ( czyt. uciec ) . Przeciwnicy mają tytułowo upolować uciekających . Misja kończy się niepowodzeniem gdy chociaż jeden gracz ucieknie .
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Adamig01

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 06, 2009, 18:43:42 »
    Dobry pomysł, ale obawiam się, że gracze z własnej woli nie będą chcieli brać piechura zamiast kawalerzysty, a twórcom gry nie będzie się chciało bawić w ,, ograniczenia" odnośnie przydziałów tzn. ty weźmiesz konnego, a ty piechura. Lepszym trybem i podobnym do twojego jest pomysł  Amoresso "Kil the king"

Moim pomysłem jest poprawienie trybu zdobycia flagi. Osoba która ma flagę przeciwnika porusza się wolniej i nie może korzystać z wierzchowców. Drużyny przed bitwą wybierają miejsce na swoją bazę, gdzie automatycznie znajdowała by się flaga. Gdy ktoś nas zabije, pojawiamy się dokładnie w naszej bazie.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2009, 18:49:47 wysłana przez Adamig01 »
    KUSZNICA WYMIATA!!!!!!!

Offline Kasparus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 05, 2010, 16:21:06 »
    A turnieje? Te znane z singla, aż dziw, że tego nie ma.

Najpierw jakby eliminacje, potem losowo przydzielane teamy i specjalizacje naszego wojaka. A potem wielki finał. A pomysł Amoressa jest PRO. Tylko dodałbym do tego, że król nie mógłby grać konnym.