Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Gry Chrisa Taylora (TA i SC)  (Przeczytany 1934 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    Gry Chrisa Taylora (TA i SC)
    « dnia: Listopada 21, 2009, 17:20:23 »
    Przeglądałem wątki dotyczące "innych gier" i nie natknąłem się ani razu na Total Annihilation lub Supreme Commandera. Jeżeli ktoś nie wie o czym mówię to mam na myśli grę która jako pierwsza wprowadziła system walki 3D (nie grafikę lecz wpływ terenu na np: artylerię), kolejkowanie za pomocą shifta (wyobraźcie sobie totalwara bez tego), niekończące się surowce (tu nie ma gry na wyczerpanie jak zdarzało się w AoE), wymagała strategicznego myślenia (a to 1997! ówczesne RTS były bardziej zręcznościówkami niż strategiami) i epickie walki (300 jednostek to nie w kij dmuchał). A jest grywalna do dziś, pod względem rozrywki bije najnowsze Crafty i C&C na głowę. Niestety nie było mi dane zagrać w dodatki, więc nigdy nie ujrzałem legendarnego Krogotha na oczy:(. Natomiast Supreme Commander który stanowi kontynuację (niestety prawa do nazwy TA zostały w upadłym Cavedogu) i to kontynuację w najlepszym tego słowa znaczeniu: więcej i lepiej - frakcje są bardziej zróżnicowane, grafika całkowicie w trójwymiarze, no i oczywiście FANTASTYCZNY ZOOM!. Chcę was zapytać jakie macie wrażenie i opnie na temat dzieł Taylora, ja na przykład dzięki totalowi pokochałem rozbudowane strategię i zniechęciłem się zupełnie do RTS-ów. Natomiast obecnie dokańczam kampanię w Commanderze.       
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Odp: Gry Chrisa Taylora (TA i SC)
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 21, 2009, 17:42:30 »
    Mimo, że nie jestem fanem RTS-ów, to Total Annihilation przypadł mi do gustu i od czasu-do-czasu w niego "pogrywam". Lepszego, masowego RTS-a, w którym przeważa ilość a nie jakość jeszcze nie spotkałem...

System dowodzenia bardzo mi się podoba. Można danemu budynkowi przypisać rozkazy, które wykonywać od razu po wyprodukowaniu będą jednostki, czyli jak przypiszemy jednemu lotnisku partol i ustawimy punkt docelowy, to każdy samolot, który stworzy owe lotnisko od razu poleci na patrol.
    Również podoba mi się zachowanie jednostek - gdy maszerują strzelają do przeciwnika, nie zatrzymując się, czyli, jeśli wyślemy jakiś oddział do wybranej lokacji, ostrzelają po drodze wszelkich przeciwników, cały czas idąc do celu. Różnorodność jednostek (pojazdy, k-boty, statki, samoloty) i dział (od laserowych, przez rakietowe do nuklearnych) jest również powalająca, jak na tamte czasy...

Jedyne, do czego mógłbym się przyczepić, to niekiedy czasochłonność. Wybudować Battle Ship "Millenium", bądź Radiator, lub inne potężne budowle/jednostki zajmuje szmat czasu i prędzej zdążymy wybić wroga podstawowymi jednostki, nim się owe wybudują. Commander, komputera jest tępy jak but i często w poszukiwaniu złóż trafia do naszej bazy, gdzie ginie, rozwalając przy okazji pół ekranu...  :'|
    Niemniej jednak polecam.

Poza tym intro "rządzi": http://www.youtube.com/watch?v=k6mZZiI4ShQ.

W Supreme Commander nie grałem, ale słyszałem...

Pozdrawiam!

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 21, 2009, 21:28:51 »
    Ja uwielbiałem Coreowskie Goliaty i Croci: potężne, niemal nie do ruszenia czołgi. W SupComie brakuje mi jakichś silnych czołgów-najsilniejsze lądowe jednostki regularne to boty. Swoją drogą "Bot" to bardzo oryginalne określenie robotów, niespotykane nigdzie indziej. Ale nigdy nie zapomnę dreszczyku emocji towarzyszącego budowie atomówek w TA - Czy zdążę zbudować pierwszy? Czy zestrzeli je tarcza antyrakietowa? Natomiast w SC muszę mieć przynajmniej 2 załadowane do maksa wyrzutnie i spamować rakietami jak szalony aby przedrzeć się przez obronę przeciwnika:/         

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 22, 2009, 17:52:20 »
    Jestem jednym z lepszych polskich graczy w SupComa FA. Widac, ze grasz albo ze znajomym na ogromnych mapach albo z kompem...no i zapewne mod x2 reso. W standardowych grach na GPGnet 1vs1 konczy sie zazwyczaj na T1, (lub wczesne T2), 2vs2 konczy sie zazwyczaj na pozne T2 lub T4, zas 3vs3 i wiecej przewaznie konczy sie na T4 (T-liczba: poziom technologiczny).
    Jesli ktos chcialbym pograc to mozna mnie lapac na gpgnet na kanale polskim nick Mortis7, choc ostatnio rzadko gram, szkola sie troche trzeba zajac :)

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 22, 2009, 18:44:32 »
    Nie używam moda zwiększającego produkcję, tempo SupComa jest dla mnie wystarczająco szybkie-przesiadłem się na niego niemalże wprost z Totala, który w porównaniu do SC jest wręcz ślamazarny:) Ale masz rację: gram z kompem, gdyż mój miesięczny limit nie pozwala zbytnio na grę z żywymi użytkownikami. W domu mam z kolei lepszego neta lecz jest zbyt niestabilny by używać go do grania:/ Na razie jestem w trakcie instalowania "W obliczu wroga", już nie mogę się doczekać by zobaczyć Seraphinów.     

Offline Mortis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Listopada 22, 2009, 19:13:12 »
    Rasa jak kazda inna, kijowo wygladaja tylko :(

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Listopada 22, 2009, 21:27:12 »
    OJD prezentuje się imponująco-niczym jakaś jednostka eksperymentalna.

EDIT: Co głucho tuta. Nikt więcej nie grał w te fantastyczne gry? Oj oj oj nie wiecie co tracicie......
    « Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2009, 17:01:26 wysłana przez Grievous »

Offline Mortis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 27, 2009, 18:44:40 »
    To tylko OJD. Reszta jest taka pokraczna i w ogole :D A dzilka strzelaja po lini prostej calkowicie, przez co niekiedy nie da sie ich w pelni wykorzystac (nierowny teren). Ale w sumie maja najlepsze shieldy w grze, najlepsze T2 boty, jako jedyni T3 mobilny generator tarcz i T3 sub (lodz podwodna). Ogolnie SupCom jest dobrze zbalansowany, wiec jest to rasa jak kazda inna. Choc ja osobiscie tylko serkami nie lubie grac.

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Listopada 28, 2009, 09:49:21 »
    W dodatku chyba poprawiono znacznie grafikę albo po prostu silnik stał się bardziej pamięciożerny, gdyż granie na niskich w podstawkę powodowało iż śmigała jak chciałem, a "W obliczu wroga" tnie się niemiłosiernie. Ale Parcival i Cegła są tak fantastyczni że przetrwam te męczarnie. U Seraphinów fantastycznie wygląda Beam cannon, gdy widzę je w akcji kręci mi się w oku łezka - przypomina mi o Freespace.

Offline Mortis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Listopada 28, 2009, 12:35:05 »
    Mi na podstawce na najwyzszych smigalo, w FA gram na srednich, ale to z przyzwyczajenia, po raz pierwszy sie odpalilo i jakos tak zostalo. Ogolnie to czy grasz na low, high czy medium ma naprawde niewielkie znaczenie. Mozesz sobie smialo na high odpalic, zmiany fps beda minimalne. Bardziej sie liczy tu wydajnosc twojego proca :D

I tak, FA ma lepsza grafike.

Offline Mortis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Października 02, 2011, 11:45:47 »
    Odswieżam temat bo po długich rozmyslaniach postanowilem wrocic do SC:FA i szukam jakichś kompanionów, bo ze "Starej Gwardii" zostały tylko jakieś niedobitki i nie ma z kim grać za bardzo. A gra z kolegą, z którym możesz gadac podczas gry, jest o wiele przyjemniejsza od tłuczenia się z jakimś bezimiennym Commandor'em :)

Jak cos gg: 12681098