Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Satanista: Człowiek czy Potwór ?  (Przeczytany 5172 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Satanista: Człowiek czy Potwór ?
    « Odpowiedź #15 dnia: Października 19, 2009, 01:10:50 »
    Tiaa...Szatan w średniowiecznych rycinach był przedstawiany ,albo jako czarny kozioł ,albo jako "człe-k-ozioł", więc dobrze kojarzysz.Najprawdopodobniej był, to wcześniej jakiś pogański bóg(zapewne płodności), którego pózniej sobie przekształcili w diabełka.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #16 dnia: Października 19, 2009, 06:48:36 »
    Dla wyjaśnienia podpowiem, że glowa kozła symbolizuje Baphometa.

cytat

"W rzeczywistości jednak po raz pierwszy został on opisany przez Eliphasa Léviego, XIX-wiecznego okultystę, który przedstawił go jako kozła z wielkimi rogami, z kobiecymi piersiami, ze skrzyżowanymi kopytami, siedzącego na ujarzmionym globie. Na łbie miał pentagram, u pleców zaś skrzydła. Jego prawa ręka z napisem Solve ("rozwiąż") i złożonymi na krzyż palcami była wyciągnięta ku znajdującemu się u góry półksiężycowi. Lewa ręka z napisem Coagula ("zwiąż"), również ze skrzyżowanymi palcami, wyciągnięta natomiast do półksiężyca na dole. Na pokrytym łuską brzuchu miał kaduceusz, mitologiczny symbol Hermesa (pospolity znak sztuki lekarskiej), tutaj będący symbolem drzewa wiadomości dobrego i złego. Symbolizować miał dualizm wszystkich rzeczy."

Ten sam okultysta opisuje również, że sam Baphomet z początku nie był formą bóstwa, a jedynie symbolem, który z biegiem lat, za sprawą afery Templariuszami, którzy mieli ponoć oddawać mu cześć, został uznany przez kościół za symbol zła i zepsucia, tym samym został uosobieniem samego Szatana.

Tu obraz Baphometa 
    (click to show/hide)

Jako ciekawostkę podam, że symbol kozła jest często wykorzystywany przez muzyków metalowych :P
    Dla przykładu podam okładki dwóch płyt, które ostatnio zakupiłem:
    Behemoth- Zos Kia Cultus
    (click to show/hide)

Bathory- Bathory
    (click to show/hide)
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Plopp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Października 28, 2009, 11:47:50 »

Tak więc na moją wiedzę satanizm który koledzy opisywali w postach powyżej jest satanistycznym odpowiednikiem kościoła Powszechnego... A ci ryczący "ave satan" to nic innego jak czarne mohery. Czyli na szczęście i nie szczęście mający tyle samo wspólnego z Szatanem co beret z Najwyższym;)

W ogóle prawdziwi sataniści się tak nie nazywają, nazwa szatan i diabeł wzięły się z chrześcijaństwa, a znaczy to tyle co oskarżyciel i przeciwnik.

Spotykając wyznawcę Lucyfera na ulicy na pewno go nie poznacie... zazwyczaj zajmują wysokie stanowiska mające wpływ na ludzi typu psychoterapeuci, psychiatrzy, sędziowie. Często należą do lóż masońskich a jeszcze częściej zostają duchownymi w kościołach chrześcijańskich.

Co do ofiar, to takowe istnieją. Tylko nie na zasadzie zabić kota... a na zasadzie ofiarować/złożyć w ofierze coś najcenniejszego... więc zdarzają się przypadki, że ktoś przepada bez wieści np. czyiś rodzic lub małżonek.

Ogólnie rzecz biorąc tak jak w kulcie Jahwe tak i w kulcie Lucyfera są wyznawcy bardziej i mniej wtajemniczeni... są zakały... są też wielcy ludzie... jest wiele odłamów... denominacji, sekt. W ogóle żeby zrozumieć pojęcie trzeba znać historię od początku do dnia dzisiejszego, ale to nie jest temat na forum... Na forum co najwyżej możemy popisać o czarnej odzieży nabijanej ćwiekami, o miłośnikach gardłowych piosenek i "ostrej" muzyki... Oraz zachodzić w głowę kto nie rzyga po tanim winie...        

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #18 dnia: Października 28, 2009, 12:09:14 »
    Spotykając wyznawcę Lucyfera na ulicy na pewno go nie poznacie... zazwyczaj zajmują wysokie stanowiska mające wpływ na ludzi typu psychoterapeuci, psychiatrzy, sędziowie. Często należą do lóż masońskich a jeszcze częściej zostają duchownymi w kościołach chrześcijańskich.

Co do ofiar, to takowe istnieją. Tylko nie na zasadzie zabić kota... a na zasadzie ofiarować/złożyć w ofierze coś najcenniejszego... więc zdarzają się przypadki, że ktoś przepada bez wieści np. czyiś rodzic lub małżonek.

Powiedz mi tylko: skąd Ty takie informacje wyciągnąłeś? W wypadku takich rzeczy warto podać, skąd się to wie - a lepiej siedzieć cicho i być podejrzewanym o głupotę, niźli się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości (bez obrazy).
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline antykaczor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Października 28, 2009, 12:11:08 »
    http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Satanista   ;P zgadzam sie z panem ktory napisal toxD!

Offline Plopp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Października 28, 2009, 12:33:22 »
    Powiedz mi tylko: skąd Ty takie informacje wyciągnąłeś? W wypadku takich rzeczy warto dodać, skąd się to wie - a lepiej siedzieć cicho i być podejrzewanym o głupotę, niźli się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości (bez obrazy).

Eeee... szczerze mówiąc bardzo trudno odpowiedzieć mi na pytanie z kąt to wiem:) Jedyne co mogę powiedzieć to, że nie z bezsęsopedi:] Poza tym zawsze ktoś może się nie zgodzić z tym...

P.S
    No i oczywiście mogę zapewnić, że z mojej garderoby czarny jest tylko garnitur, wkładany na pogrzeb.   

Offline Metalowiec

• Użytkownik
    • :F
    « Odpowiedź #21 dnia: Października 28, 2009, 16:49:35 »
    Wymyśliłeś to sobie pewnie a na forum chciałeś zabłysnąć [; a po za tym ten opis przypomina mi plotki o sektach albo jakiś słaby film.. .
    Youve seen life through distorted eyes
    You know you had to learn
    The execution of your mind
    You really had to turn
    The race is run the book is read
    The end begins to show

Offline Plopp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Października 29, 2009, 08:40:30 »
    Nie wymyśliłem... Po prostu napisałem to co sam wiem(podzieliłem się wiedzą), oczywiście wiem nie wiele... Jeśli czyjaś wiedza opiera się na filmach, nawet dokumentalnych to owszem może mu się coś nie zgadzać, no bo z resztą, jaka poważna organizacja ujawniała by swój jakiś sekret dla byle wywłoki co chce zrobić na złość matce, ojcu, księdzu, i babciom dla których jedynym oknem na świat jest RM i twam...

Tak więc apeluję aby nie nazywać i nie mylić kultury z religią. Każda religia zasługuje na szacunek więc nie mieszajmy ją czarnym błotem(bez obrazy)...

Każdy człowiek jest człowiekiem... bez względu jak się zachowuje, jest człowiekiem. To tyle co mam do powiedzenia.
    A co się tyczy subkultury... to albo z wiekiem przejdzie albo zostaną zawodowymi muzykami.

Offline Krwawy Topór

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Października 29, 2009, 09:47:06 »
    Sataniści są z tego co wiem. Zwykłymi ludźmi, którzy ,ładnie to zabrzmi, apoteozują egoizm. Lucyfer był pierwszym egoistą, jego grzech to samouwielbienie, pycha i właśnie egoizm. Jego 'wyznawcy" wiec nie są jakimis mrocznymi typami ktorzy dra morde AVE SATAN i jedza koty oraz gwałca dziewice na krzyżu. To jest chory i wypaczony pogląd Chrzescijan. Nie mówie, że nei ma takich ludzi, którzy tak robią, ale mówię, że nie ma to  nic wspólnego z satanizmem. Szatan ma swój cel w zwodzeniu ludzi na ta złą sciezke, jest iteligentny, bystry, przebiegły i przewrotny. Cahkteryzuje go subtelnosc wie powiedzcie mi czy chcialby wyznawców w postaci dracych sie debili? Satanizm jest przeciwienstwem Chrzescijanstwa. 10 przykazan satanistów to przeciwienstwo 10 Bożych. Jakby istnialo jedno przykazanie satanistów to brzmialoby, "bedziesz wielbil siebie samego jak nikogo innego". szatan chce na pokuszenie nas zwodzic, a samouwielbienie jest najprostsza i najkrotsza droga do zepsucia człowieka. Dlatego uwazam, ze satnista moze byc kazdym, kogo znamy, moze byc biznesmenem(to mi najbardziej pasuje ze wzgledu na egoizm), prawnikiem, sprzataczem, nauczycielem, lekarzem, no kazdym. To tak jak Katolik moze byc kazdym, nawet żołnierzem. Jedno z 10 przykazan Satanistów brzmi:
    Szanuj tylko tych, którzy na Twoj szacunek zasłużyli
    dlatego wyznawca Lucyfera moze nawet przyjaznic sie z katolikiem, i moga byc najlepszymi kumplami, nic temu nie przeszkadza. Szatan nei narzuca na człowieka, żadnych zasad i wymagan, to jest jego atut. Zniewala wolnoscią, tu jest haczyk. Wandalizm typu niszczenie grobów etc. to nei zachowanie satanistów, jeno debili.

wiedze swa oparlem o podrecznik studiujacej socjologie, podrecznik o subkulturach i trudnej mlodziezy.

Bylbym zapomniał.
    Wizerunki demonów to bzdura wymyslona w sredniowieczy na potrzeby chrzescijanskiej propagandy anty okultystycznej. powiedzcie mi jaki upadly anioł przybrałby postac kozy? By straszyc? Po co to nie jest jakies RPG. Demony sa subtelne jak juz wspominalem. Zaby kozy, gady, weze, to mialo dzialac na wyobraznie ludzi sprzed kilku epok.
    a odpowiadajac a pytanie powiem ze wg. mnei Satanista to POTWÓR.
    Człowiek, który siebei kocha mocniej niz innych, jest dla mnie pozbawiony czesci człowieczenstwa:D
    « Ostatnia zmiana: Października 29, 2009, 09:50:17 wysłana przez Krwawy Topór »

Offline ajronmen123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Października 31, 2009, 10:45:03 »
    najpierw dowiedz się czym jest satanizm, a dopiero potem zakładaj o tym temat.

Offline JC_Jackson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Października 31, 2009, 22:49:13 »
    a odpowiadajac a pytanie powiem ze wg. mnei Satanista to POTWÓR.
    Człowiek, który siebei kocha mocniej niz innych, jest dla mnie pozbawiony czesci człowieczenstwa:D

Według mnie każdy człowiek ma w sobie coś z potwora, ale to tylko od nas samych zależy czy będziemy go ukrywać czy też nie. Satanista nie jest egoistą takim, jakim go przedstawiłeś. Rozumuje on raczej na zasadzie "to mi się nie opłaca, więc tego nie zrobię i vice versa" i pomaga on tylko tym, którzy na jego pomoc zasługują...

Offline Plopp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Listopada 01, 2009, 14:20:43 »
    Heh... w praktyce tak robią wszyscy:)