Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Urth mod - czyli siekanie i strzelanie ala Gene Wolfe  (Przeczytany 2205 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline achillemarozzo

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Urth mod - czyli siekanie i strzelanie ala Gene Wolfe
    « dnia: Września 11, 2009, 11:33:33 »
    Jako, że to mój pierwszy post na Forum, pozdrawiam byłych, obecnych i przyszłych użytkowników. Ostatnio, pogrywam sobie w The Eagle and the Radiant Cross i przeglądam z zainteresowaniem tematy dotyczące innych modów. Wiadomo, że każdy ma indywidualne upodobania, ale mnie jazda wierzchem, połączona z cięciem, pchnięciami i strzelaniem bardzo przypadła do gustu. A ponieważ jednym z moich ulubionych autorów jest Gene Wolfe, przyszło mi na myśl, że fajnie byłoby te przyjemności odtworzyć w realiach Urth, znanej może niektórym z cyklu "Księga Nowego Słońca". Ci, co czytali wiedzą, że powieściowy świat - umierającej w odległej przyszłości Ziemi (wiem, wiem, są mody Falloutowe, ale to niekoniecznie to samo) -  pozwalałby na pomieszanie przeróżnych stylów walki - pieszej, konnej (choć niekoniecznie dosłownie "konnej" - można by np. poszarżować na smilodonie, alzabo, czy zgoła maszynie), przy użyciu broni białej, palnej i energetycznej - słowem, znalazłoby miejsce i dla asciańskiego pieszego muszkietera czy pikiniera, dla półludzkiego zoantropa machającego kościaną maczugą i dla kawalerzysty z bronią laserową. Ot, takie pomieszanie wspomnianego TEatRC ze Star Wars Conquest, tyle, że w bardzo ponurych i niezdrowych dekoracjach. Sam nie znam się zupełnie na moddingu, więc zdaję sobie sprawę, że post brzmi :"weżmy i zróbcie", ale jest to tylko luźny pomysł - dla tych, co lubią maksymalną ilość kłujno-sieczno-palnych itemków w zbornej i epickiej scenografii.

Offline Jugar

• Użytkownik
    Odp: Urth mod - czyli siekanie i strzelanie ala Gene Wolfe
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 11, 2009, 11:54:28 »
    Nawet niezły pomysł , ale kawalerzysta z bronią laserową ??? To mnie rozwaliło. Ale poza tym pomysł wydaje się całkiem niezły. a co do tego Autora , to czytałem jego jedną  książkę . Był to Urth Nowego Słońca , ale w połowie przestałem czytać bo jakoś nie specjalnie przypadła mi do gustu jej tematyka.   Życzę powodzenia w tworzeniu.

Pozdro Jugar

Offline Brajnerek

• Użytkownik
    • Are You Talking To Me?=] Linkin Park,50 CENT Ziom
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 11, 2009, 14:07:58 »
    Ja tam mógł bym Ci troszke pomóc choc ledwo się znam na moddingu :P
    Jedna myśl jedno słowo i już bedzie HIP HOP'OWO !!!!
    Yo ziom

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 11, 2009, 14:27:50 »
    Pomysł mnie zainteresował chociaż tych realiów kompletnie nie znam. Może są nielogiczne ale ciekawe. Jak coś zrobisz to daj znać ;]

Offline achillemarozzo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 11, 2009, 15:21:58 »
    Cykl Wolfe ( http://en.wikipedia.org/wiki/The_Book_of_the_New_Sun ) to jest apokaliptyczne science fantasy ( z naciskiem na pierwszy człon nazwy) z intrygą umiejscowioną ileś tam tysięcy lat w przód, w czasach gdy gaśnie zarówno Słońce jak i technika - dlatego w te realia można wcisnąć baaardzo wiele (no, oprócz smoków, chyba że klonowanych z jaszczurek) - jak już wspominałem właśnie kombinacja strzelectwa i szermierki w Eagle and Radiant Cross ogromnie mi się spodobała, ponieważ pozwala grać każdemu według upodobań. Ale wTEaRC brak fabuły i celu, tak jak w Native - rozumiecie, ulubionego w grach motywu ratowania świata, osadzenia tego w jakiejś konkretnej scenografii, i większej swobody wśród itemków. A wielkim fanem Śródziemia czy Gwiezdnych Wojen nigdy nie byłem, zbyt klasyczne lub zbyt kolorowe, ale to tylko moja opinia. I tu, po skojarzeniu muszkietów i epiki, wpadł mi do łba "katowski świat" Wolfe. Pewnie nic się z tego nie urodzi, bo, jak wspominałem, z informatyką mam do czynienia jeno przy okazji pisania w Wordzie : ) 

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 11, 2009, 17:36:25 »
    samodzielnym moderem nie jestem ale powiem tak:

1) NIKT Ci w robieniu moda nie pomoże jeżeli sam go nie zaczniesz oraz nie pokażesz screenów na zachęte by dać sygnał, że prace wrą na serio
    2) NIKT Ci nie pomoże w NICZYM jeżeli powiesz: i tak nic z tego nie wyjdzie. No bo kto by chciał poświęcić czas na pomoc komuś, kto z góry zakłada porażkę? :-) Nie czepiam się, to tylko taka życiowa rada ;] Pozdrawiam.

Offline achillemarozzo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Września 11, 2009, 18:39:04 »
    Święte słowa. Sam pomysł wpadł mi do głowy dziś, i w tej własnie chwili zapisuję sobie tutoriale kolegów z działu Moddingu. Pozdrawiam.