Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jak usunąć farbę z plastiku?  (Przeczytany 10787 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vampire

• Użytkownik
    • Piwa: 0
      • CullenFamillyTeam
    Jak usunąć farbę z plastiku?
    « dnia: Sierpnia 28, 2009, 14:36:06 »
    Siemka! Mam problem bo moja siostra zalała farbą fluorescencyjną obudowę telefonu  problem w tym że obudowa jest tak skonstruowana że nie można jej w tym miejscu ściągnąć żeby wymienić na nową. Czy jest sposób żeby usunąć tą farbę z plastiku??

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    Odp: Jak usunąć farbę z plastiku?
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 28, 2009, 14:41:32 »
    Spróbuj rozpuszczalnikiem/benzyną/octem :) Nasącz którąś z tych rzeczy jakąś starą szmatkę i szoruyj jak głupi :)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2009, 14:50:55 wysłana przez Pablo77 »
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Vampire

• Użytkownik
      • CullenFamillyTeam
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 28, 2009, 14:44:36 »

Chodzi tu o uratowanie skóry mojej siostrze bo to jest telefon mojej matki tak na prawdę, i nie będzie zadowolona z tego że jej służbowy telefon jest zniszczony.

A jak będzie wkurzona to nie puści mnie na imprezę w sobótkę, a z kolei jak pójdę bez pytania to będzie przez miesiąc paplała.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2009, 15:28:01 wysłana przez Vampire »

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 28, 2009, 15:44:20 »
     Jak nie pójdzie tym, czym radził Pablo, to spróbuj hydrolem. To taka trzy razy mocniejsza woda utleniona. Jak raz mi kapnęło na spodnie... Skórę miałem przez resztę dnia białą w tym miejscu.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 28, 2009, 15:51:03 »

Chodzi tu o uratowanie skóry mojej siostrze bo to jest telefon mojej matki tak na prawdę, i nie będzie zadowolona z tego że jej służbowy telefon jest zniszczony.

A jak będzie wkurzona to nie puści mnie na imprezę w sobótkę, a z kolei jak pójdę bez pytania to będzie przez miesiąc paplała.

Grunt to motywacja. Jak mi się smarem ręce upieprzą to je zawsze margaryną albo masłem smaruje i schodzi perfekt. Wiem, że plastik nie smar ale spróbuj - i tak nie masz nic do stracenia. Co prawda ciężko będzie wyjaśnić, że komórka jest utegowana i farbą i margaryną ale jak napisałem - i tak nic nie tracisz. Szczególnie, że sister jest głównym winowajcą. Tylko nie za dużo tej margaryny bo będzie walić.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 28, 2009, 21:58:13 »
    Na ręce o wiele lepsze od masła/margaryny czy innego smalcu jest cytryna. Nie wiem, czy równie dobrze pójdzie na plastik... Po prostu - jak pisał Pablo - trzyj octem.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline emanuel

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • No pasarán!
    « Odpowiedź #6 dnia: Września 07, 2009, 08:37:24 »
    ja bym spróbował tak. Najpierw benzyną ekstrakcyjną i delikatną szmatką albo gąbką. Jeśli to nie da rady, albo zacznie ci plastik matowieć to klops. Ewentualnie stary dobry denaturat. Ostatnio odkryłem też cudowne właściwości czyszczące farby z plastiku rozpuszczalnika do paznokci, ale to wszystko zależy jaki masz plastik, bo plastików jest wiele różnych rodzajów. Możesz mieć PP, HD-PE, ABS, PC, PET, i wiele wiele innych. Podstawa jest taka, jeśli farba oparta jest na związkach benzyny, rozpuścisz ją benzyną. Gdyby chodziło np. o obudowę kompa zawsze dobry rozwiązaniem jest zmatowienie watą drucianą taką jak do garnków a potem przejechanie całości PLAKiem, lub innym środkiem tego typu ;)
    W każdym systemie - ktoś walczy, a ktoś ora ziemię
    I w każdym rządzie - ktoś tyra, a ktoś ma pieniądze...