Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Coś dla oka  (Przeczytany 83660 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    Odp: Screen of the day
    « Odpowiedź #90 dnia: Października 14, 2009, 16:15:13 »
    Nie jestem w temacie. O co chodzi z tymi drzewami Gutkafiutka?

Daedalus mógłbyś odpowiedzieć na ostatnią PW?;)

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #91 dnia: Października 14, 2009, 16:27:00 »
    Roland odnośnie drzewek sprawdź ten temat: http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,76706.0.html

NIFN, może pocieszy Cię fakt, że w innych miastach i we większości wsi obecnie te typki biegają na golasa. ;)
    Naked boxing?
    Mieszkańcy każdej frakcji będą się od siebie wyraźnie różnić. Po prostu nie dodałem im jeszcze nowego odzienia. To jest kilka chwil roboty. Zwlekam z edycją tych jednostek tylko dlatego, że zrobię to przy okazji, gdy będę dodawał nowe typy mieszkańców (np. będzie mały podział na uboższe i bogatsze mieszczaństwo, czasem jakiś pielgrzym czy mnich się na ulicach trafi itp.). Nie po to przygotowałem tyle różnych tekstur ubrań by mieć u siebie "atak klonów" jak we Wiedźminie. :P
    Super, już tak mi ślinka cieknie, że mam całą brodę mokrą... nvm... Podział na bogatszych, biedniejszych również brzmi fantastycznie. Może dałoby radę ustawić, że bogacze będą dominować w okolicach zamków / areny, a biedni na targu, zakamarkach miasta itp.

Mam propozycje odnośnie pielgrzymów w miastach -> mogli by zostać wykorzystani do misji typu "spotkanie ze szpiegiem", w którym właściwą osobę spotykalibyśmy w nocy gdzieś szwendająca się pustymi ulicami, lub za dnia (może 2 typy questów?) ;>

Ten silnik ma naprawdę potencjał...

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Października 14, 2009, 16:29:50 wysłana przez NIFN »

Offline Sęku

• Użytkownik
    « Odpowiedź #92 dnia: Października 14, 2009, 16:28:35 »
    Powinni cię zatrudnić do firmy TaleWorld Daedalusie;)
    To jest genialne!! ;)

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #93 dnia: Października 14, 2009, 16:37:21 »
    Może dałoby radę ustawić, że bogacze będą dominować w okolicach zamków / areny, a biedni na targu, zakamarkach miasta itp.

Wydaje mi się, że nie powinno być z tym problemu. Chodzi tu chyba o AI Mesh lub coś w tym stylu. Dawno się nie bawiłem w Edit Mode;)

Dziękuje NIFN;)

EDIT: Cholera, przez chwilę myślałem, że to Concept Arty, na których Gutekfiutek chce się wzorować;D

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #94 dnia: Października 15, 2009, 19:32:32 »
    Parę wczorajszych screenów z burd w gospodach:

...i dzisiejszy filmik (trochę się dźwięk źle zsynchronizował, ale da się obejrzeć): http://www.youtube.com/watch?v=4_D_mWuoTm0

Offline Xax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #95 dnia: Października 15, 2009, 19:42:38 »
    bujki w gospodzie... miło :)

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #96 dnia: Października 15, 2009, 19:46:44 »
    Tak mi się przypomniało http://www.youtube.com/watch?v=RQJXDT5u5TE&feature=related od 3:45 ale akcja zaczyna się od 9:40
    « Ostatnia zmiana: Października 15, 2009, 19:51:27 wysłana przez Mat berserker »

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Października 15, 2009, 19:48:36 »
    Juz widzę, że będzie to hit :D Do bójki w gospodzie proponuję tą muzykę http://www.youtube.com/watch?v=BzbKtsJgDCU&feature=related nadawałaby się idealnie :D

Mat to lepsze :D

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #98 dnia: Października 15, 2009, 20:06:17 »
    Tak patrzę na ten drugi filmik i powiem, że fajny zbieg okoliczności... Bowiem ustawiłem, że gdy walka trwa za długo (np. gracz i jakiś najemnik w gospodzie mają zbyt dobre zbroje i nie potrafią się nawzajem znokautować) to wkurzony i zdesperowany oberżysta bierze sprawy w swoje ręce. Wyciąga pałę i jazda... Rozdaje po równo każdemu, więc gracz też po łbie dostanie. ;)

Offline Talar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #99 dnia: Października 15, 2009, 20:12:03 »
    A co się dzieje jeśli tracisz przytomność w gospodzie? Może okradają cię z denarów czy cuś;]

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Life goes on, come of age...
    « Odpowiedź #100 dnia: Października 15, 2009, 20:12:27 »
    Jeszcze mogłyby być ustawki po turniejach :D
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #101 dnia: Października 15, 2009, 20:35:39 »
    Komentować nie będę, bo nie chcę się powtarzać jak bardzo wspaniale to wygląda. Mam tylko pytanie(a):
    Widzę powywracane stoły, krzesła w Tawernie, będzie to specjalnie przygotowana scena, do której będzie wrzucać gracza w przypadku rozpoczęcia bójki?
    Czy scena i rozróby będą dobierane losowo przy każdym "jednorazowym" (one per day) wejściu do tawerny (coś a''la walki z bandytami w nocy), czy po prostu gracz będzie musiał kogoś sprowokować (np Drunk Townsmana)?
    Jeszce jedno: Niektóre tawerny (np. w Sargoth) są zbyt ciasne na takie "rozróby", czy planujesz przerobić owe sceny, czy dostosujesz je może pod względem ilości "zadymiarzy", czy co innego? Jak sprawa miałaby się z kilkupiętrowymi tawernami (Velluca, Tihr...), czy walki toczyłyby się na każdym piętrze, czy tylko pod barem?
    Wiem, że truję... Czy gracz też będzie miał możliwość podniesienia krzesła i walczenia nim?

Teraz mała uwaga: Nie lepiej, jakby krzesło (taboret?) było bronią jedno-dwuręczną (a'la bastard sword), trochę mało realistycznie wygląda machanie nim jedną ręką, tym bardziej, że jest trochę duże...

Rozwiązanie z Tawern Keeperem to świetny pomysł, ale co, jeśli Tawern Keeperem jest Kobieta - "Kobieta mnie bije" ;> ?

Btw 0:15 - 0:18 widać pod ścianą "zwieszonego" pijaka. ;]

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Października 15, 2009, 20:41:44 wysłana przez NIFN »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #102 dnia: Października 15, 2009, 21:14:12 »
    Widzę powywracane stoły, krzesła w Tawernie, będzie to specjalnie przygotowana scena, do której będzie wrzucać gracza w przypadku rozpoczęcia bójki?

Skopiowałem każdą gospodę i wszystko w nich poprzewracałem. Są teraz po dwie sceny na każde miasto - zwykła gospoda i zdemolowana gospoda. Z racji tego bójki będą losowe i przy każdym odwiedzeniu gospody jest szansa, że akurat wrąbiemy się w sam środek burdy. A jak już się wejdzie, to nie ma lekko, bo drogę odwrotu trzeba sobie wywalczyć. ;)

Jeszce jedno: Niektóre tawerny (np. w Sargoth) są zbyt ciasne na takie "rozróby", czy planujesz przerobić owe sceny, czy dostosujesz je może pod względem ilości "zadymiarzy", czy co innego?

Delikatnie przerobiłem niektóre gospody (wywrócenie paru stołów czasem daje dużo wolnego miejsca), ale nawet te ciaśniejsze nie sprawiają kłopotów. Po prostu walka inaczej w nich wygląda, jest jeden wielki kocioł. Nie wykluczam jednak wywalenia w przyszłości tych bardzo małych gospód i zastąpienia ich większymi.

Tam, gdzie było kilka pięter walkę przeniosłem na jedno - w okolice baru. Wyjątek stanowi jedna gospoda (bodajże w Veluce), gdzie oberżysta jest na pierwszym piętrze. Tam walka toczy się na dwóch (a i tak jest bardzo ciasno).

Czy gracz też będzie miał możliwość podniesienia krzesła i walczenia nim?

Na razie broń jest losowo przydzielana zaraz na wejściu (też dla gracza) i można podnieść tylko to, co upuszczą inni. Dałoby się zrobić tak, że jakieś przedmioty losowo są spawnowane w gospodzie, ale to moim zdaniem niepotrzebna robota. No i gracz by miał za łatwo, bo nie dość, że zazwyczaj ma na sobie znacznie lepszy pancerz, to jeszcze takim dzbankiem, rybą czy wreszcie stołkiem szybko wykończy innych. Jest jeszcze parę "broni" do rzucania, ale one się kiepsko w gospodzie sprawdzają. :P

Nie lepiej, jakby krzesło (taboret?) było bronią jedno-dwuręczną (a'la bastard sword),

No w sumie... Zobaczę jak będzie do animacji pasował. :P

Btw 0:15 - 0:18 widać pod ścianą "zwieszonego" pijaka. ;]

Heh, urok silnika. W takich bitwach proszę się spodziewać tego, że przeciwnicy będą się miejscami na chwilę blokować czy lgnąć do ściany. Można to sobie tłumaczyć tym, że mają ostro w czubie. ;) Zrobienie AI mesha pewnie coś by pomogło, ale nie jest aż tak tragicznie, by to zmieniać. Poza tym czasami można się nieźle uśmiać. ;)

Rozwiązanie z Tawern Keeperem to świetny pomysł, ale co, jeśli Tawern Keeperem jest Kobieta - "Kobieta mnie bije" ;> ?

Heh, kobitki też potrafią być ostre, jak się je wystarczająco mocno wkurzy. ;D

edit: Początkowo były plany, by po określonym czasie pojawiał się w gospodzie Wykidajło (ewentualnie strażnicy miejscy) wezwany przez Oberżystę. Ale parę razy wywaliło mnie bez żadnego komunikatu do pulpitu, mimo iż skrypt wydawał się w porządku. Postanowiłem więc, że nie ma sensu się z tym bawić i poprzestałem na wkurzonym Oberżyście. ;)
    « Ostatnia zmiana: Października 15, 2009, 21:26:37 wysłana przez Daedalus »

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #103 dnia: Października 15, 2009, 21:54:42 »
    Jeszce jedno: Niektóre tawerny (np. w Sargoth) są zbyt ciasne na takie "rozróby", czy planujesz przerobić owe sceny, czy dostosujesz je może pod względem ilości "zadymiarzy", czy co innego?

Delikatnie przerobiłem niektóre gospody (wywrócenie paru stołów czasem daje dużo wolnego miejsca), ale nawet te ciaśniejsze nie sprawiają kłopotów. Po prostu walka inaczej w nich wygląda, jest jeden wielki kocioł. Nie wykluczam jednak wywalenia w przyszłości tych bardzo małych gospód i zastąpienia ich większymi.

Proponuję w takim układzie dać "great hall" wikingów :D Niestety nie znalazłem odpowiedniego zdjęcia, ale chyba wiecie o co mi chodzi.

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #104 dnia: Października 15, 2009, 22:10:47 »

Proponuję w takim układzie dać "great hall" wikingów :D Niestety nie znalazłem odpowiedniego zdjęcia, ale chyba wiecie o co mi chodzi.

Świetny pomysł. Tego typu "gospody" mogłyby istnieć w miastach nordyckich, ale obawiam się, że wymagałoby to stworzenia takiego pomieszczenia i adekwatnych do niego obiektów (jakieś skóry na ścianach, głowy zwierzyny na ścianach itp...) i ich wstawienie. Szkoda, że tereny nordyckie nie dochodzą na mapie świata, do terenów pokrytych śniegiem. Wówczas można by było stworzyć, na wzór TES III:Morrowind: Bloodmoon, lokację podobną do Thirsk.

BTW. Przypomniał mi się fajny okrzyk (nie pamiętam gdzie go słyszałem... UT3 może), który idealnie by się nadawał do bójek w gospodzie. Brzmiał on "Who wants some?!" ;)

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Października 15, 2009, 22:15:43 wysłana przez NIFN »