Też widziałem to w jakimś modzie, dobrze ,że Daedalus to zaimplementował
To w dużej mierze oryginalny kod. Był jednak wyłączony i w sumie bezużyteczny, bo nie działał poprawnie. Włączyłem, poprawiłem, poustawiałem na pancerzach i tarczach (jest z tym 'trochę' nudnej zabawy), dodałem kilka funkcji, rozbudowałem wybór kolorów (standardowo jest ich tylko kilka), wzory, figury... W przyszłości możliwe, że dodam nowe kroje flag i ikony na mapie.
Tylko w jednym innym modzie jest na razie możliwość tworzenia własnych flag - w Fire Arrow. Ale tam autor włączył to drogą okrężną, bo napisał nowe, własne skrypty, by heraldyka zaczęła działać. Poza tym strasznie dziwnie (patrząc na screeny, bo w moda nie grałem) wyglądają u niego własne, stworzone herby na tarczach i pancerzach, bo jakoś tak... sterylnie i jaskrawo, a przez to sztucznie.
A na jakiej zasadzie bedzie tworzenie tej flagi??
Na takiej, że sobie ją tworzysz. ;P
Wybiera się najpierw kolory tła (max 2) i jego wzór, potem określa się ile ma być godeł, wybiera się jakie się chce z dostępnych, ich kolory oraz ułożenie na fladze. Potem zostaje wybór kroju flagi oraz ikony na mapie.
Ile jest wzorów jest dostępna na herbie i jaka ilość jest w bazie danych
Na fladze można mieć max 4 godła. Godeł jest do wyboru ponad 40 nativowskich + spooooro nowych, które zrobiłem.
wprowadź też flagi paskowe tzn dwa lub trzy poziome pasy
Poziomy (taki jak dla np. Polski) dodałem. Z trójkolorowymi na razie nie ma szans, bo obecny system widzi tylko dwa kolory tła, a wzór określa płaski mesh (jeden to kolor modelu, drugi miejsc, których model nie zakrywa). Konieczne więc byłoby albo przerabianie tego wszystkiego, albo szukanie wyjścia okrężnego. A mi się nie chce. :P