Breaker denerwuje mnie to już.Jeszcze jeden tydzień ci odpuszczę ale potem się zdenerwuje na dobre.
Jasne, i to mówi facet, który od miesiąca z własną edycją czeka i wystartować nie może ;] Ja też czekam na Twoja i co?
Ok Panowie, ZACZYNAMY!!! Zasady mieliście wcześniej ale przypomne w tym poście:
Zasady generalnie identyczne jak wcześniej ale są następujące zmiany:
Gospodarka:
- Każda prowincja przynosi dochód 10zł/ture
- Każdy gracz ma na starcie 20zł
- Dochód ten jest podatkowany (wysokośc podatku określa król)
- Każde królestwo (nie prowincja) posiada możliwość zarekrutowania do woja 100 cywilów)
Kompetencje gracza nie będącego Królem:
- rekrutacja prywatnego wojska i jego przemieszczenie.
Kompetencje Króla (poza polityką):
Król zarządza skarbcem. Dostaje pieniądze z podatków i może je wydać na następujące systemy"
a) system dróg handlowych - dochód z wszystkich prowincji + 5 (30zł)
b) system kuźni - możliwość rekrutacji hajduków (Polska) oraz Halabardierów (Szwedzi) (35zł) - zarządza tym tylko król
c) stajnie - możliwość rekrutacji husarii (Polska) oraz Reiterów (Szwecja) (45)- zarządza tym tylko król
d) warsztat - możliwość rekrutacji dragonii (jeżeli gracz posiada stajnie) oraz Muszkieterów (Szwedzi) (50zł)- zarządza tym tylko król
e) system domków - dodaje do królestwa 20 cywilów (45)
Polityka
- Każdy gracz przesyła swój ruch do SWOJEGO KRÓLA. Każdego dnia Król wysyła mi rozkazy w jednym mailu (co kto zrobił itp) a ja to notuje.
- Król buduje za pieniądze z podatków wojsko oraz nim dysponuje - daje pod komendę innym graczom itp.
- Przydziela zdobyte prowincje
Militaria
- wojsko ZAWSZE idzie do celu 1 dzień
- nie ma szkolenia jednostek - po prostu kupuje sie od razu ulepszone. Zajmuje sie tym król.
Każdy gracz może zbudować następujące jednostki
Polska:
Chłop (1/1) Koszt 2zł
Piechota wybraniecka (2/2) koszt 3zł
Szwecja:
Chłop (1/1) Koszt 2zł
Pikinier (3/1) koszt 3zł
Król może rekrutować nast. jednostki:
Polska:
Hajduk (4/4) koszt 7zł
Husarz (10/5) Koszt 12zł
Dragon (12/3) Koszt 10zł