hmm chyba nie da sie zrobic tak zeby jednostki uzywaly na przemian wedlug potrzeby 2 broni do walki w zwarciu.Przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo i czego takiego jeszcze nie widzialem.
Ballian jak tam testowanie moda>??Jakies wnioski:P
Jesli jednostka ma 2 typy broni: bron obuchowa (ogluszajaca) np. bulawe + druga zwykla bron np. miecz/topor/szable/wlocznie. To standardowo w walce uzywa miecza/szabli/etc. , ale po wcisnieciu F11 przelacza sie na bron obuchowa.
I to by mnie wlasnie satysfakcjonowalo. Mozna by dac nadziaki/bulawe (z opcja ogluszania) dla husarii albo pokombinowac w edytorze z broniami zeby dodatkowa bron "specjalna szabla" ogluszala przeciwnika (ale to skrajna sytuacja).
Wtedy mielibysmy husarie z 2 typami broni (kopia + bulawa/nadziak/specjalna szabla)
Wtedy walka wygladala by poprawnie: szarza a podczas zwarcia wciskamy F11 i caly oddzialy przelacza sie na 2 typ broni.
Nie wiem tylko jak wymusic to zeby jednostka zawsze posiadala obie bronie w ekwipunku. bo narazie doszedlem do tego ze polowa oddzialu ma bulawy a polowa kopie :(
Opcja F11 sprawdza sie tylko w chwili gdy mamy sama husarie w oddziele. Bo w innym przypadku pancerni, dragoni, hajducy stana jak slupy soli bo nie maja broni obuchowej. Chyba ze wszystkim jednostkom damy dodatkowa bron (np. "specjalna szable" z wlasciwosciami obucha)
Wtedy wyglada to poprawnie tyle ze nasze jednostki nie zabijaja przeciwnikow a to moze wypaczac zbalansowanie gry.
Zna sie ktos na edytorze?
http://img85.imageshack.us/img85/4189/73007423.jpgJakie sa reguly jesli chodzi o dodawanie przedmiotow dla ekwipunku jednostki.
Mamy np. 2 typy pancerza husarskiego. (czerwony i zielony)
Ten ktory jest wyzej bedzie czesciej spotykany?
Niektore jednostki maja podublowane przedmioty np. 2 konie 2 lance 2 helmy.
To ma jakis wplyw na gre? Wieksze prawdopodobienstwo wystapienia tego itema w jednostce?
PS Po uzyciu edytora trzeba zaczac nowa gre zeby zobaczyc zmiany. Zanim zaczniecie sie bawic edytorem, pamietajcie zeby zrobic kopie plikow:
troops.txt
parties.txt
party_templates.txt
item_kinds1.txt