Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria The Elder Scrolls  (Przeczytany 183304 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lutter

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Seria The Elder Scrolls
    « Odpowiedź #795 dnia: Czerwca 10, 2012, 19:41:44 »
    Gromowładni czy Cesarsci? W zasadzie ani jedni, ani drudzy, chociaż z dwojga złego wybrałbym Gromowładnych [przyjmując, że znalazłoby się kilku rozsądnych doradców, którzy mogliby wpłynąć na Ulfrica po wygranej].
    Wybaczcie chwilowy brak uzasadnienia, niedługo powinienem zamieścić dość przydługawy wpis o tym co sądzę o sytuacji politycznej, stronnictwach i tego co wygrana każdego z nich za sobą niesie [jedynie zaznaczę, że tak czy siak nie będzie dobrze, niezależnie kto wygra. Trzeba wybrać mniejsze zło].

@Bloomy
    (click to show/hide)

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #796 dnia: Czerwca 10, 2012, 21:01:20 »
    (click to show/hide)

Offline tomaszproblem

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #797 dnia: Czerwca 10, 2012, 21:55:42 »
    Torygg był dorosłym mężczyzną , Ulfric zabił go mocą krzyku . Dlaczego? Bo pragnął władzy .

Jak już wcześniej napisałem wojna w Skyrim to niesamowita szansa dla Thalmoru . Chociaż z drugiej strony tereny górskie są idealne pod walkę partyzancką .

"Thalmorska propaganda " - dobre stwierdzenie xD

Offline Lutter

• Użytkownik
    « Odpowiedź #798 dnia: Czerwca 10, 2012, 23:46:41 »
    Spoilery, jeśli łaska. Nie psujmy zabawy innym.

Swoją drogą
    (click to show/hide)

Wojna pomiędzy Thalmorem a Gromowładnymi jest dość trudnym tematem i myślę, że nie da się jednoznacznie stwierdzić która ze stron jest lepsza. Jak pisałem, niedługo mam zamiar opracować dłuższą notatkę na ten temat, w której zamieszczę wszelkie swoje odczucia odnośnie tego - bazuję przy tym nie tylko na samym Skyrimie, lecz na całym lore TES. ;)

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #799 dnia: Czerwca 11, 2012, 00:59:20 »
    Dosyć długo myślałem nad tym kogo poprę.

Krótko scharakteryzuję obie strony, oczywiście przez swój pryzmat.
    Cesarscy - niewątpliwie mają większą siłę militarną niż osamotnieni Nordowie. Ich głównym celem jest zapewnienie pokoju na kontynencie, a do rozprawki z elfami potrzebują dużo czasu i starają się podejść do niej z rozsądkiem. Z drugiej zaś strony, Cesarstwo jest w stanie poświęcić Skyrim dla utrzymania całkowitego zwierzchnictwa i władzy nad państwami wchodzącymi w skład Tamriel, niekoniecznie mają odpowiednie środki i wojsko, aby utrzymać cały kontynent i rządzić niepodzielnie. Widocznym jest, iż dla Cesarstwa najważniejsze jest ich rdzenne terytorium, kosztem innych prowincji.
    Gromowładni - postąpili nieodpowiedzialnie, rozpoczynając wojnę domową w Skyrim, w takim momencie.  Walczą o niepodległość, by móc uszanować tutejsze tradycje i zmiażdżyć Thalmor, odzyskując Hammerfell (?). Niewątpliwie kieruje nimi prawdziwa chęć przywrócenia świetności Skyrim, dodatkowo jako niezależnego królestwa, niewątpliwie znajomość obyczajów, kultury i stronniczość, zapewni lepszą ochronę niż Cesarstwo, aczkolwiek ich potencjał militarny na ten moment jest mniejszy od Cesarskiego, a ich pozycja niepewna. Długo by opowiadać.

Na koniec dodam, iż pierwotnie opowiedziałem się za Gromowładnymi.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Lutter

• Użytkownik
    « Odpowiedź #800 dnia: Czerwca 11, 2012, 01:11:17 »
    Ostrzeżenie - śladowe ilosci spoilerów, może szkodzić wrażliwym.

Hammerfell - prowincja Redgardów - już wywalczyła sobie niepodległość. Przy czym walczyli nie tyle z Cesarstwem, a ich "Zwierzchnikami" [bo jakby nie patrzeć, to Thalmor rządzi Cesarstwem, które nie może mu się w niczym sprzeciwić z powodu zbyt słabej pozycji] czyli Thalmorem. Cesarstwo być może dysponuje dużą siłą militarną, jednak należy pamiętać również o innych prowincjach - nie jest wykluczone, że inne nie pójdą wzorem Hammerfell czy Skyrim. Co prawda wątpię, aby Valenwood i Elsweyr to zrobiły, gdyż są głównie na łasce Thalmoru  [przynajmniej ta pierwsza], ale jednak podstępni Bretoni z Wysokiej Skały mogliby zechcieć się uniezależnić, i utworzyć nowe przymierze [z Hammerfell i Skyrim] czyniąc spory problem dla Thalmoru  [Cesarstwo imo jest marionetką, które nie może się przeciwstawić Thalmorowi, przynajmniej na razie].
    Jak wiemy, Czarne Mokradła, czyli tak zwana Argonia, jest niezależna. Mało kto z tych, którzy się zapuścili na bagna, wróciło. Jeszcze mniej wróciło żywych. Morrowind jest pod okupacją Argonian, Vvardenfell zostało zniszcozne wybuchem wulkanu. Tamriel powoli chyli się ku upadkowi z tego co widać, ciągłe wojny i walki z bytami nadprzyrodzonymi wyniszczają cały kontynent. Nie zdziwiłbym się, aby w TES VII  [bo zapewne VI będzie jeszcze w Tamriel], o ile zostanie stworzony, będzie dziać się na innych ziemiach Nirn. Cóż, to są już spekulacje wykraczające poza podstawowy motyw Cesarscy vs Gromowładni, więc zaprzestanę chwilowo zmierzania w tym kierunku.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #801 dnia: Czerwca 12, 2012, 16:22:18 »
    Wreszcie doszła paczka ze Skyrim. Wcześniej co prawda grałem, ale nie u siebie i nie na postaciach takich jakimi ja bym chciał :P

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #802 dnia: Czerwca 20, 2012, 00:38:53 »
    Ja osobiście nie cierpię Gromowładnych.
    Gromowładni to zwykli żądni władzy rasiści. Ulfric ma w dupie "szarą dzielnicę" w swoim mieście i to co dzieje się z jej mieszkańcami bo przecież nie są jedynej słusznej Aryjski... ekhm... Nordyckiej rasy. Pewnie nie był w stanie pokonać króla w uczciwej walce więc posłużył się głosem.
    Jak można wyzwolić Skyrim skoro nie jest nawet okupowane? Uwolnić się od cesarstwa? Przecież to właśnie Skyrim jest kolebką tego imperium gdzie przyszedł na świat pierwszy cesarz. Może Cesarstwo nie jest doskonałe ale w nim mogą liczyć na równe szanse i traktowanie wszyscy bez względy na kolor skóry(czy łusek;d) czego o Srakowładnych raczej powiedzieć nie można.
    Ja gdybym władał Cesarstwem po cichu wskrzesił bym i sprowadził do podziemia Ostrza. Musieli nieźle dać się we znaki Thalmorowi skoro z takim zaangażowaniem ściga ostatnich już żywych agentów. Myślę, że chętnych do walki z elfami było by na pęczki. Partyzanci by ich nie pokonali ale dali by trochę odetchnąć Cesarstwu i poluzowali jego kajdany. Należało by stopniowo podkopywać władzę Thalmoru aż w końcu wystarczył by jakiś incydent, jakaś mała iskra i VIVA LA REVOLUTION!  A wtedy trzeba by się przyczaić, zebrać siły i roz@#$% długouchych ;d.

Ot takie moje spekulacje;].

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #803 dnia: Czerwca 20, 2012, 10:48:21 »
    Pewnie nie był w stanie pokonać króla w uczciwej walce więc posłużył się głosem.

Król miał 12-13 lat. w Dodatku zabił go mieczem ;p

Ja jestem raczej po stronie Gromowładnych.. jest to dumna rasa ale bardzo odważna i honorowa. Jako nieliczni stawiają się Aldmerskiemu Dominium które jak wiadomo panuje teraz nad prawie całym cesarstwem.

Nordowie walczą o wolność by nie być pod władaniem Elfów które uważają się za panów świata. Chcą mieć swój teren i w nim spokojnie żyć.
    Cesarscy zaś są w trudnym położeniu bo zostali zmuszeni do podpisania traktatu Bieli i Złota ale myślę że w dodatkach czy następnej części będzie poruszony motyw powstania.

Tak czy inaczej jestem za gromowładnymi bo walczą o swoje i nie dają się przywłaszczyć jakimś elfom.
    Retarded are everywhere

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #804 dnia: Czerwca 20, 2012, 11:15:27 »
    Dlaczego wszyscy twierdzą, że król miał 13lat O_o? Nic takiego nie pamiętam a czytam nawet książki w grze. Jak dziecko mogło by mieć dorosłą żonę? Wiem, że w średniowieczu to różnie bywało ale nie pamiętam miraży chłopczyków z babciami(raczej na odwrót;d). Po za tym kto wyzwał by na pojedynek dziecko? Ulfric zamiast zdobyć tron został by pewnie wyśmiany za pojedynkowanie się z berbeciami.

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #805 dnia: Czerwca 20, 2012, 11:19:53 »
    Nie ważne ile masz lat ! Jeśli jesteś gangsterem to i tak cie zabiją bo jesteśz wrogiego gangu. - Takie prawo w LA :D

Po za tym ten 13 chłopczyk mógł mieć już ponad 1.80 ( w końcu to nord ) mieć krzepe, mógł potrafić wymachiwać mieczem, miał własne królestwo i mógł zapładniać księżniczki. Czyli według nordów był już dorosły. Urflic go poprostu chuchnął w twarz paralizując króla swoim oddechem równocześnie pokazując swoją potęge a na końcu zabił króla.

Zresztą coście się Urflica uczepili.. prawda zrobił nieco nie honorowo ale myśli o nordach i walcząc z elfami dobrze robi.
    Retarded are everywhere

Offline b@rtu$

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #806 dnia: Czerwca 20, 2012, 11:34:59 »
    Dla mnie ta seria kończy się na tej grze online, wywali z niej wszystko z czego słynął Elder Scrolls. Będzie to MMO w realiach ES. Badziew jak dla mnie.

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #807 dnia: Czerwca 20, 2012, 11:37:45 »
    Single będzie dalej i dalej będzie zachowany w swoim klimacie.

Gry podzielą się w tych czasach na dwie części

Rozbudowane multi i rozbudowany single (dający wiele godzin rozgrywki zrobiony w sposób filmowy [podobne odczucie mialem przy jedynce DA w którego dobrze się grało])
    Retarded are everywhere

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #808 dnia: Czerwca 20, 2012, 13:11:49 »
    Po za tym ten 13 chłopczyk mógł mieć już ponad 1.80 ( w końcu to nord ) mieć krzepe, mógł potrafić wymachiwać mieczem, miał własne królestwo i mógł zapładniać księżniczki. Czyli według nordów był już dorosły. Urflic go poprostu chuchnął w twarz paralizując króla swoim oddechem równocześnie pokazując swoją potęge a na końcu zabił króla.

Bez demagogii, Torryg był stary, wiadomo było iż nie da rady wygrać pojedynku z Ulfirciem, ale gdyby odmówił wsadził by Ulfric'owi do ręki wielki, lśniący argument do obalenia go - mianowicie tchórzostwo, więc stary król podjął pojedynek, został osłabiony krzykiem i dobity mieczem, to się akurat zgadza, to co mówią strażnicy to brednie.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #809 dnia: Czerwca 20, 2012, 13:48:21 »
    O tam 13 lat w tę czy we wte to beż różnicy ;p Nadal mógł zapładniać księżniczki, machać mieczem i posiadać terytorium.
    Retarded are everywhere