Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Kim byś chciał zostać, gdybyś znalazł się we wczesnośredniowiecznej Anglii?

Wojownikiem w służbie swojego króla
    27 (10.8%)
    Zakonnikiem spędzającym całe życie w opactwie
    7 (2.8%)
    Synem brytońskiego króla
    20 (8%)
    Właścicielem karczmy
    13 (5.2%)
    Wieśniakiem
    4 (1.6%)
    Rzemieślnikiem
    17 (6.8%)
    Stajennym
    3 (1.2%)
    Strażnikiem w zamku swojego króla
    8 (3.2%)
    Członkiem straży przybocznej swojego króla
    34 (13.6%)
    Pasterzem
    3 (1.2%)
    Anglosaskim berserkerem
    14 (5.6%)
    Pogańskim kapłanem
    11 (4.4%)
    Pustelnikiem
    9 (3.6%)
    Kalekim wędrownym harfiarzem
    4 (1.6%)
    Rozbójnikiem z gór
    4 (1.6%)
    Piktyjskim złodziejem bydła
    2 (0.8%)
    Najemnikiem
    42 (16.8%)
    Lokalnym degustatorem wszelkich trunków i stałym bywalcem w karczmie
    28 (11.2%)

Głosów w sumie: 248

Autor Wątek: Kim byś chciał zostać, gdybyś żył we wczesnośredniowiecznej Anglii?  (Przeczytany 23347 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    Tak jak w temacie. Jest rok 580 naszej ery, znajdujesz się w Brytanii - kim jesteś, jaki jest twój zawód?

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    Odp: Kim byś chciał zostać, gdybyś żył we wczesnośredniowiecznej Anglii?
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 15, 2009, 09:49:26 »
    Ja wybrałem rzemieślnika. Robienie narzędzi/broni/zbroi czy innych takich to chyba dość dochodowa praca, ponadto kiedyś rzemieślnik był jedną z najważniejszych i najbardziej poważanych osób w miasteczku ^^

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    • Komisarz ds. Propagandy, Zbrojnego Ramienia Ludu
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 15, 2009, 09:58:20 »
    A ja bym chciał być synem króla :P

Moje GG - 12485152 Jeśli znów mnie zbanują...

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 15, 2009, 10:05:08 »
    Ja bym chciał być rzemieślnikiem. Ponieważ, po pierwsze: Może wykuwać dla siebie broń,zbroje itd.., po drugie: ma duże dochody, po trzecie: ma niezłą krzepę i po czwarte, i ostatnie, jest jedną z ważniejszych osób w mieście.

Edit :Kolba ty też się wypowiedz.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 19, 2011, 10:21:50 wysłana przez Tymbark »

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 15, 2009, 10:14:16 »
    Ja wybrałem anglosaskiego berserkera. Według mnie najciekawsza "funkcja" z tych wszystkich.

Dawno już minęły czasy bitwy w Lesie Teutoburskim, gdzie naprawdę duża część wojowników walczyła nago. Wtedy poszczególne plemiona były po prostu wielką hordą ludzi przemieszczającą się co rok lub parę lat. Oczywiście barbarzyńcy posiadali tuniki, ale zdejmowali je na czas bitwy aby wywołać jeszcze większe przerażenie u wrogów. Dodatkowym plusem tego rozwiązania, było to że rany goiły się szybciej, jeśli ciało nie było zakryte tuniką czy koszulą. W ciągu pięciu stuleci Germanowie znacząco ewoluowali. Trzeba przyznać, że nauczyli się wiele od Rzymian, bo przejęli i nieco zmodyfikowali od nich trochę broni. Oszczep angon był wzorowany na rzymskim pilum, a włócznia framea to kopia hasty. Pod wpływem kultury śródziemnomorskiej zniknęły zwyczaje walki nago, chociaż na półwyspie Jutlandzkim przetrwały jeszcze przez kilkaset lat. Sasi, Anglowie i Jutowie przedtem nie mieli większego kontaktu z Rzymem, bo nie graniczyli z nim bezpośrednio. Gdy wyżej wymienione plemiona germańskie zdobyły większe połacie na Wypach Brytyjskich, przeszły do osiadłego trybu życia. Nie było już potrzeby ciągle migrować, uciekając przed innymi szczepami i poszukując ziemi pod uprawę. Podczas bitwy nie walczono nago, ale istniały małe zgromadzenia fanatyków, które nadal kultywowały ten zwyczaj. Te grupy wojowników zwane Hraefnhelmingas były zebrane wokół króla w zazwyczaj niewielkiej ilości - od dziewięciu do dwunastu osobników. Walczyli jako straż przyboczna swojego wodza, gdyż lata wojen i ćwiczeń uczyniły ich zaprawionymi w boju żołnierzami. Skąd ta mała liczebność tych fanatyków? Otóż nie pozwalały im na to czysto religijne zasady, ich wojowniczy tryb życia był formą poświęcenia bogu Wodenowi i nie łatwo było zostać takim wojownikiem. Uzbrojeni w rogate hełmy wojownicy z epoki żelaza i brązu dali współczesnym błędne przekonanie, że wszyscy nordyccy wojownicy mieli hełmy z rogami. Jest to oczywiście nieprawda, chociaż niektórzy barbarzyńcy najwyraźniej nosili takie hełmy, dla podkreślenia ich rangi w społeczeństwie germańskim. Rogaci i nadzy wojownicy (lub berserkerzy) byli widziani kilka wieków przed narodzeniem Chrystusa, aż do czasów wędrówki ludów. Byli też aktywni w epoce wikingów. Ich głębokie powiązania z pogaństwem doprowadziły do całkowitego zaniku tego typu wojowników.

Offline Danveld

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 15, 2009, 10:22:41 »
    Ja skolei Anglosaskim Bereserkerem powód jest prosty byłbym jednym z najpotężniejszych wojowników, możliwe że bym szybko umarł ale za to w wiru walki. Trzeba dodać że na ogół Berserkerzy byli "wyjęci spod prawa" co sprawiało że bali się ich również wojska sojuszników, przez co była to osamotniona grupa którą "wrzucało" się w środek skupiska wrogów. Jeżeli już tam się znaleźli przeciwnik albo uciekaj w przerażeniu albo był sparaliżowany strachem.
    Dlatego właśnie wybrał bym Anglosaskich Berserków jako mój "zawód".

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 15, 2009, 10:30:24 »
    Ja się dziwię ludziom wybierającym wojowników. Przecież i tak każdy wie, że "Wy" jakbyście zobaczyli wroga to posikalibyście się ze strachu :D
    Moim zdaniem w takich ankietach powinno wybierać się taką opcję jaka byłaby możliwa.... Oczywiście, to jest tylko i wyłącznie moje, subiektywne odczucie ;) Ale śmieszy mnie to, że niektórzy wybierają berserkerów pomimo, że się na nich nigdy by nie nadawali :D

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 15, 2009, 10:50:26 »
    Kuroi ma rację, bo kolba to taki szczypiorek ;p
    Ja wybrałem pogańskiego kapłana, gdyż najbliżej mi do wierzeń pogańskich.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 15, 2009, 11:01:48 »
    Hmmm... ja bym został rzemieślnikiem, zawsze interesowały mnie tego typu rzeczy :).
    Na 2 miejscu to chyba wojownikiem króla, jak bym był doświadczony to bym sie ze strachu nie posikał.... no chyba, że bym dostał mieczem po głowie, to wtedy z bólu :P.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 15, 2009, 11:05:23 »
    Ja bym chciał być najemnikiem. Z kilku jakże dla mnie istotnych powodów: 1) mógłbym zdobyć wielką sławę 2) mógłbym zgarnąć wielką fortunę 3) gdybym nie był na służbie u jakiegoś mocodawcy mógłbym być wolny jak ptak 4) dużo bym podróżował 5) poznawałbym kultury i historię innych państw
    6) mógłbym zawiązać wiele znajomości 7) mógłbym się wiele nauczyć w dziedzinie fechtunku od innych poznanych ludzi. To wszystko przekonuje mnie do bycia najemnikiem. I wydaje mi się, że gdybym żył w średniowieczu zostałbym najemnikiem bądź duchownym ;P

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 15, 2009, 11:06:12 »
    Ja wybrałem rozbójnika z gór,całkiem ciekawe i dość dochodowe zajęcie,chociaż lokalny degustator trunków też mnie pociąga...to może dwa w jednym;)

Offline daro12342

• Użytkownik
    • Masywnej Budowy Hunter is THE BEST
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 15, 2009, 12:06:45 »
    Ja wybrałem degustatora trunków xD, ale został bym najemnikiem i po ciężko zarobionych denarach degustował bym wszelkie trunki na tyle ile by sakwa pozwoliła:)

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 15, 2009, 13:19:55 »
    Zapewne zakonnikiem. Z lekka śmieszą mnie wypowiedzi obecnych tutaj o walecznych zawodach: prawda jest taka, że 3/4 byłaby wieśniakami. ;-)
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 15, 2009, 17:42:55 »
    Ja wybrałem anglosaskiego berserkera. Według mnie najciekawsza "funkcja" z tych wszystkich.

Dawno już minęły czasy bitwy w Lesie Teutoburskim, gdzie naprawdę duża część wojowników walczyła nago. Wtedy poszczególne plemiona były po prostu wielką hordą ludzi przemieszczającą się co rok lub parę lat. Oczywiście barbarzyńcy posiadali tuniki, ale zdejmowali je na czas bitwy aby wywołać jeszcze większe przerażenie u wrogów. Dodatkowym plusem tego rozwiązania, było to że rany goiły się szybciej, jeśli ciało nie było zakryte tuniką czy koszulą. W ciągu pięciu stuleci Germanowie znacząco ewoluowali. Trzeba przyznać, że nauczyli się wiele od Rzymian, bo przejęli i nieco zmodyfikowali od nich trochę broni. Oszczep angon był wzorowany na rzymskim pilum, a włócznia framea to kopia hasty. Pod wpływem kultury śródziemnomorskiej zniknęły zwyczaje walki nago, chociaż na półwyspie Jutlandzkim przetrwały jeszcze przez kilkaset lat. Sasi, Anglowie i Jutowie przedtem nie mieli większego kontaktu z Rzymem, bo nie graniczyli z nim bezpośrednio. Gdy wyżej wymienione plemiona germańskie zdobyły większe połacie na Wypach Brytyjskich, przeszły do osiadłego trybu życia. Nie było już potrzeby ciągle migrować, uciekając przed innymi szczepami i poszukując ziemi pod uprawę. Podczas bitwy nie walczono nago, ale istniały małe zgromadzenia fanatyków, które nadal kultywowały ten zwyczaj. Te grupy wojowników zwane Hraefnhelmingas były zebrane wokół króla w zazwyczaj niewielkiej ilości - od dziewięciu do dwunastu osobników. Walczyli jako straż przyboczna swojego wodza, gdyż lata wojen i ćwiczeń uczyniły ich zaprawionymi w boju żołnierzami. Skąd ta mała liczebność tych fanatyków? Otóż nie pozwalały im na to czysto religijne zasady, ich wojowniczy tryb życia był formą poświęcenia bogu Wodenowi i nie łatwo było zostać takim wojownikiem. Uzbrojeni w rogate hełmy wojownicy z epoki żelaza i brązu dali współczesnym błędne przekonanie, że wszyscy nordyccy wojownicy mieli hełmy z rogami. Jest to oczywiście nieprawda, chociaż niektórzy barbarzyńcy najwyraźniej nosili takie hełmy, dla podkreślenia ich rangi w społeczeństwie germańskim. Rogaci i nadzy wojownicy (lub berserkerzy) byli widziani kilka wieków przed narodzeniem Chrystusa, aż do czasów wędrówki ludów. Byli też aktywni w epoce wikingów. Ich głębokie powiązania z pogaństwem doprowadziły do całkowitego zaniku tego typu wojowników.
    Chyba wkradła się literówka, powinno być Wodanowi, a nie Wodenowi. Co do postaci to wybieram zakonnika. Cisza, spokój
    (click to show/hide)
    , Ora et labora, czego chcieć więcej :)

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 15, 2009, 21:19:16 »
    Właśnie klasztory były jedne z najczęstszych ofiar napaści np ze strony wikingów. Zwłaszcza bardzo bogate klasztory posiadające wiele bogactw, których się "dorobili" skromni mniszkowie na ciemnej, bogatej masie ;) (no może nie masie, ale ciemnej i bogatej CZĘŚCI społeczeństwa);)