Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Stranded II  (Przeczytany 5459 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Stranded II
    « dnia: Sierpnia 14, 2009, 14:01:48 »
    Witam!

Od dłuższego czasu gra zalegała u mnie na dysku pewna gra, o tytule Stranded 2. Jest to darmowy produkt stworzony przez ekipę Unreal Software, twórcy m.in. Counter-Strike 2D.
    W grze wcielamy się w rozbitka, który ląduje na bezludnej* wyspie. Jedynym naszym celem jest przetrwać. Możemy łowić ryby, polować na dziką zwierzynę, uprawiać zboże, drzewka, krzewy owocowe (konopie nawet), ścinać drzewa, budować itp.
    Przygoda w Stranded 2 rozpoczyna się od teoretycznie zera. Pierwszym naszym obowiązkiem jest zadbanie o podstawowe współczynniki - głód, pragnienie, zmęczenie oraz zdrowie. Jeśli któryś z tych współczynników (zmęczenie, głód, pragnienie) osiągnie maksymalną wartość gracz zacznie tracić zdrowie i po pewnym czasie, gdy pasek zdrowia osiągnie minimalną wartość - gracz umrze.
    Grafika otoczenia jest przyjemna, modeli i postaci bardzo słaba, dźwięki klimatyczne, muzyka występuje tylko w menu. Nie zmienia to jednak faktu, że gra potrafi wciągnąć na kilka dobrych godzin. W grze wbudowany jest tryb Multiplayer, który na dzień dzisiejszy nie pozwala nam wspólnie zagrać.

Gra składa się z kilku trybów gry:
    Adventure - krótka przygoda z liniową fabułą.
    Random island - program tworzy losową wyspę, na której przyjdzie nam mieszkać.
    Single Island - zawierają się tam minigry (Mastermind, Tower Defence, Shooting Range itp), a także mapy utworzone przez gracza.

Ponadto w grę wbudowany jest edytor pozwalający na tworzenie własnych map, pisania skryptów, więc każdy, kto zna się na Delphi, czy C i ma dobre chęci może stworzyć własną grę opartą na tym silniku.

Link do gry: http://stranded.unrealsoftware.de/s2_download.php
    Link do modów: http://www.unrealsoftware.de/files_cat.php?cat=5&showlan=1

Pozdrawiam!

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Stranded II
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 14, 2009, 14:06:18 »
    Pewnie coś w stylu "Robinson requiem" ?

Oh, Robinson to chyba graikę miał lepszą.

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 14, 2009, 14:12:40 »
    Nie przesadzaj Kalpokor, Robinson Requiem to klasyk, ale Stranded niewiele ma z nim wspólnego. Czy grafika lepsza? zależy.. jak ktoś lubi 2,5D to ok...

Jeśli chodzi o mody polecam polski "Gradir's Mod" co prawda jeszcze jest w wersji, jak to autor mówi Alpha, ale grać się da. Mod poprawia część modeli dodaje nowe przedmioty, a samo ich stworzenie należy do bardziej ambitnych.

Link do "Gradir's Mod":  http://www.unrealsoftware.de/files_show.php?file=947

Pozdr.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2009, 14:18:55 wysłana przez NIFN »

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 14, 2009, 14:18:12 »
    Twój opis jako żywo bardzo do niego pasuje [choć nie mówię, że w 100% :) ] .

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 14, 2009, 14:36:04 »
    No może wykluczyć fantasy stwory, futurystyczne urządzenia hm... Jedyna gra, do której porównywać mogę Stranded to Wurm Online, ale Wurm przy Stranded jest o wiele bardziej dopracowany jeśli chodzi o survival.
    (click to show/hide)

Pozdr.

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    • Komisarz ds. Propagandy, Zbrojnego Ramienia Ludu
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 14, 2009, 16:01:36 »
    Stranded II ;) Gierka miodzio. Jak już skończą multiplayer (niestety nie wiadomo kiedy ;/) to to będzie hit! Mówię Wam! Takiej prostoty w budowaniu jeszcze nie było,no chyba,że zaczniecie balować z modami,gdzie do wszystkiego ciężej dojść.

Moje GG - 12485152 Jeśli znów mnie zbanują...

Offline Owicz

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 14, 2009, 20:54:52 »
    Czy wie ktoś, w jaki sposób zdobyć żelazo? Bo obok jakiejś skały miałem komunikat - Explorer Iron ale 1. Nie mam kilofu 2. Niewiem która to skała.

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 14, 2009, 20:56:01 »
    Złoże żelaza wygląda jak złoże kamienia,ale ma takie "kamyczki" w sobie też,co widać. Można gołymi rękami wydobywać praktycznie wszystko

Offline DuoGum

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 14, 2009, 21:37:31 »
    Fajne, ale jak zainstalować moda ? :P. Znaczy wiem, że folder wrzucić do mods, a resztę ?

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 14, 2009, 21:41:00 »
    A reszte do głównego katalogu gry. I odpalasz przez jeden z plików bat.

Offline DuoGum

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 14, 2009, 21:49:06 »
    Włącza się - nie wiem czemu ale się tnie jak nie wiem ;/. I jak włączam wybraną wyspe wybieram właściwości to Acces Violation...

Offline Owicz

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 15, 2009, 07:20:33 »
    A i jeszcze jedno. W jaki sposób pozyskać zboże? Podchodzę do tego (zółta trawa) i walę rękami ale zboża ni ma. Mam zabugowaną wersję czy jak?

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 15, 2009, 08:07:43 »
    Musisz zrobić kose (patyk+metalowa rurka+młotek) a metalową rurkę robi się tak : młot+żelazo
    Wtedy kiedy masz w ręku kosę możesz pozyskiwać zboże. Potem klikasz na zboże,klikasz użyj i możesz siać ^^

Offline Lord Belien

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 23, 2009, 14:31:15 »
    Najlepsza zabawa jest przy zmienianiu plików :D

Offline drako47

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 30, 2009, 15:01:25 »
    Według mnie początek w adventure jest genialny, lecz im dalej (pozostałe wyspy: DINOZAURY!!!??), tym gorzej.

A tak przy okazji multiplayer jest, tylko trzeba zmienić kilka plików i znaleźć drugą osobę do grania (żadnego serwera!?)