Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: 2 punkty skilla za wybór +1 do Inteligencji?  (Przeczytany 1119 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline macher

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    2 punkty skilla za wybór +1 do Inteligencji?
    « dnia: Lipca 22, 2009, 14:40:51 »
    Witajcie - a jako, że to mój dziewiczy post, pozdrawiam wszystkich przeserdecznie.

Pytanie mam do wyboru punktów skilla przy awansie postaci.
    Czy to jakieś niespodziewane zachowanie systemu, że przy wyborze +1 do inteligencji daje 2 punkty do dystrybucji skilla zamiast zwyczajowego 1?

Gram krótko, moją pierwsza postacią, więc nie wyczułem czy jest to związane z poziomem któregoś atrybutu czy TTTM (ten typ tak ma).

A jeśli tak jest - to czy nie jest najsensowniej (jedynie z matematycznego punktu widzenia na rozwój postaci), jak najmniej na starcie ładować w INT, aby potem w miarę awansu (i dopakowania INT) mieć więcej punktów skilla do rozdania?
    Szczególnie że na początku chyba bardziej brakuje pary w łapach (gdy ma się jakiś zardzewiały złom ii samemu trzeba się przebijać przez jakieś bandy brudasów) niż chirurgii, perswazji itp...

Z góry przeprosiny jeśli odpowiedź już gdzieś padła - przejrzałem sporo postów i nie znalazłem (może odpowiedź jest zbyt oczywista i nikt nie zadał takiego pytania...)

Edit:
    NO I ZONK: przez nieuwagę umieściłem w niewłaściwym dziale - czy mogę prosić o przeniesienie do "Rozmowy o M&B"?

Edit2:
    znalazłem sobie odpowiedź na pierwsze pytanie: "Putting a point into Intelligence automatically grants an additional skill point."; jakos ominąłem to w instrukcji.
    Ok - gra działa prawidłowo, w takim razie jaka jest Wasza opinia o matematycznym podejściu do rozwoju (czyli w Int w czasie gry zamiast na starcie)?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2009, 15:05:12 wysłana przez macher »

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: 2 punkty skilla za wybór +1 do Inteligencji?
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 11, 2009, 13:33:34 »
    Przy moim ostatnim bohaterze dopiero zacząłem myśleć o dodaniu trochę w inteligencję, gdy wskoczyłem na 42 lvl. W sytuacji, gdy duża część umiejętności to "party skills", wydawanie cennych punktów na rozwój inteligencji mija się, moim zdaniem, z celem - czyli budową postaci dobrego przywódcy. Po co ładować np. w bardzo ważny "path-finding", gdy równie dobrze może to zrobić jakiś wojak z Twojej drużyny? Wiem, że dodanie punktów do umiejętności drużynowych bohatera daje bonus (aż do +4 na 10. poziomie), ale według mnie chyba tylko chirurgia byłaby tego warta (bo gdy pada nasz bohater, to automatycznie przegrywamy bitwę, czyli zakładam, że surgery byłoby cały czas aktywne).
    Na początku dodaję kilka punktów w siłę (aby móc założyć zbroję płytową) i zręczność (do 9 - tyle wymaga pierwszy dobry koń, a ściślej mówiąc - przy 3 punktach jeździectwa możemy dosiąść huntera) a potem dodaję cały czas w charyzmę (command + prisoner management). Gdy już mam po 10 w obu wymienionych skillach, to potem już daję w zwinność (riding 6 lvl = champion charger).
    W tej chwili zaczynam dawać w inteligencję, aby zwiększyć nieco pojemność bagażu (2 punkty w inwentory management to jednak nieco mało) i dla dodatkowych punktów do skilli.
    Najważniejsze skille to według mojej oceny (w kolejności): command (redukuje koszt utrzymania wojska, teraz płacę ok. 80.000 tygodniowo zamiast 160.000), prisoner management (dostarcza kasy na utrzymanie wojska), riding (bardzo ważne!), power strike (wiadomo), ironflesh (wiadomo), power draw (jeśli używasz łuku), mozna pokusić się też o rozwój athletics .
    Staty mojej aktualnej postaci (piszę z pamięci) - poziom 42:
    siła            12
    zręczność   24
    inteligencja  6
    charyzma   30
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2009, 13:43:26 wysłana przez krzyysiek »