Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Muzyka pod strzechą  (Przeczytany 288560 razy)

Opis tematu:

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    Odp: Muzyka
    « Odpowiedź #1290 dnia: Maja 12, 2011, 18:24:12 »
    Witam!
    Skoro w temacie jest cały czas cicho, postanowiłem znowu napisać co nieco o ostatnich zdobyczach. Tak, żeby Mat Berserker miał co czytać ;) Nie pomijając innych rzecz jasna.

Na wstępie dodam jednak, że będzie to wyjątkowy post, gdyż pisany w okazji, gdy moja szafka doliczyła się setnego albumu i to nie byle jakiego. (chociaż aktualnie liczy już 101 pozycji). W każdym razie jest co opić, chociaż wiem, że 100 nie jest porażającą liczbą. Zawsze uważałem, że liczy się jakoś, nie ilość, więc śmiało mogę stwierdzić, że przez te kilka lat w moje ręce wpadły tylko albumy świetne, genialne, potężne, bardzo dobre i ewentualnie dobre, no i może kilka średniawek. (wszystko oczywiście jest moim osobistym zdaniem na ten temat, wiem, że wiele osób oceniłoby wiele pozycji dużo słabiej). Przez te kilka lat, od kiedy na mojej półce zagościła pierwsza płyta, w moje ręce wpadło już ponad sto albumów. Bardzo rzadkich, nieco częstszych, jak i oczywiście większość zwyczajnych sklepowych wydań. Na moją kolekcję składają się zarówno płyty kompaktowe, jak i winylowe, a także kasety. Przy okazji tego posta, podam kilka ciekawostek na temat mojej "szafy Mrocznej Sztuki".

Najpierw zacznę od krótszego niż zazwyczaj opisania kilku wybranych pozycji z moich ostatnich zakupów, które były bardzo, bardzo udane, gdyż zakupione pozycje są dosyć rzadkie i większość kupiłem po wiele niższej cenie, niż zazwyczaj. A zaczniemy od:

(click to show/hide)

Kolejną płytą jest:
    (click to show/hide)

Teraz czas na dwie perełki!
    (click to show/hide)

(click to show/hide)

Pierwszy album...
    W końcu moja kolekcja liczy sobie okrągłą ilość albumów. Przez to wzięło mnie nieco na wspomnienia, jedno z nich dotyczy pierwszych płyt. Jeżeli ktoś się zastanawia, co było moją pierwszą płytą, to gonię z odpowiedzią. Była to mianowicie ta płyta:
    (click to show/hide)

Co ciekawsze zdobycze...
    Jak zapewne każdy wie, co jakiś czas do mojej kolekcji wpadają limitowane, czy też po prostu bardzo rzadkie wydania. Przez lata udało mi się zdobyć nieco "białych kruków", ale raczej nie będę wymieniał wszystkich rzadkich wydawnictw, bo jest całkiem sporo, chyba nikomu nie chce się już czytać tego przydługiego posta, to wydłużać nie będę :P Wymienię tylko kilka rzadszych pozycji. Z wyjątkiem wymienionych już wczesnej płyt: Deathcrush Picture LP i Burzum- Depressive Visions Of The Cursed Warrior.
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Inne ciekawe pozycje...
    Tu wymienię kilka innych ciekawych pozycji, niekoniecznie rzadkich.
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Coś poza blackiem...
    Mimo iż przeważająca większość muzyki z mojej szafki to black metal, czy inne rodzaje pogańskiej i ciężkiej muzyki, znalazło się tu także kilka wyjątkowych rzeczy, takich jak:
    Rainbow- Rising
    Nightwish- Oceanborn
    Nightwish- Over The Hills And Far Away.

Najgorsze pozycje...
    Osobiście nie potrafię chyba wybrać "najlepszego" albumu, gdyż taki raczej nie istnieje. Coś albo jest dobre, albo złe. Jednak mimo wszystko mogę wyznaczyć te najgorsze. Niechlubne miejsca najgorszych płyt zajmują....
    (click to show/hide)

Pure Fucking Mayhem...
    Jak każdy zapewne wie, jestem całkowicie oddany black metalowi i największym sentymentem darzę rzecz jasna Mayhem. To zawsze płyty Mayhem kupuję za wszelką cenę, ale nie mam ich tak wiele. Mimo wszystko zajmują największą część kolekcji, bo jest to dokładnie 21 albumów (do tej pory) Oto one:

Oraz zdjęcie zbiorowe...
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Cavaron

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1291 dnia: Maja 12, 2011, 18:31:13 »
    Można by długo pisać, lecz ja ograniczę się do: Ładna kolekcja. ;]

@Edit: Nawet krzyż żelazny jest ;]
    Nie ma emocji - jest spokój.
    Nie ma ignorancji - jest wiedza.
    Nie ma namiętności - jest pogoda ducha.
    Nie ma chaosu - jest harmonia.
    Nie ma śmierci - jest Moc.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #1292 dnia: Maja 12, 2011, 19:20:05 »
    W ramach kontrastu do twojego rozbudowanego posta, skomentuje bardzo krótko w formie paru pytań.
    Gdzie mieszkasz? Kiedy wychodzisz z domu? Masz agresywnego psa? Oraz, czy trzymasz klucz pod wycieraczką? Bo kolekcji tylko pozazdrościć.Ja to bym tylko siedział i słuchał.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1293 dnia: Maja 13, 2011, 15:39:47 »
    W ramach kontrastu do twojego rozbudowanego posta, skomentuje bardzo krótko w formie paru pytań.
    Gdzie mieszkasz? Kiedy wychodzisz z domu? Masz agresywnego psa? Oraz, czy trzymasz klucz pod wycieraczką? Bo kolekcji tylko pozazdrościć.Ja to bym tylko siedział i słuchał.

W Warszawie, nie wiem, nie :P, nie :P

W zasadzie masz rację, bo ja praktycznie cały czas siedzę i słucham muzyki. Czasem tylko wyjdę na spacer do lasu, czy gdzieś do sklepu. Ale poza tym tylko siedzę i przekładam płyty.

Offline Aldred

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #1294 dnia: Maja 15, 2011, 10:35:40 »
    Piszę natchniony tym iż dzięki mojej ankiecie wynikło że prócz mnie trzy osoby słuchają muzyki Trance. Tak więc dla nich ruszę ten temat;) Wszyscy Inni którzy nie zdzierżą czytania o tym typie muzyki lepiej niech nie czytają;)
    A więc tak, nie jestem dobry w opisach jak moi poprzednicy ale spróbuje nieco przybliżyć Wam temat składanki NO.1 w trencowej scenie. Ci co są w temacie na pewno wiedzą co mam na myśli. Tak tak.."Panie i panowie, A Satate Of Trance Witch Armin Van Buuren".
    Kiedy podsumuje się ostatni rok z życia Armina Van Buurena można śmiało stwierdzić że jest to obecnie jeden z najbardziej zapracowanych i utytułowanych producentów muzycznych na świecie.  Czwarty raz z rzędu został wybrany najlepszym DJ’em, wydał bestsellerowy autorski album „Mirage” i okrążył niemal cały świat z kolejną edycją wielkiego show „Armin Only”. Jakby tego było mało, jego radiowa audycja „A State Of Trance” gromadzi w każdy czwartek coraz więcej słuchaczy, stając się najpopularniejszą radiową audycją muzyczną na świecie! Jednak Armin wcale nie zamierza na tym poprzestawać, czego dowodem jest „A State Of Trance 2011”, kolejna odsłona serii kultowych kompilacji. Każdego roku fani klubowych brzmień z niecierpliwością wyczekują dwóch krążków zatytułowanych „On The Beach” i „In The Club” z ekskluzywnym miksem specjalnych, nigdzie wcześniej nie publikowanych produkcji. Tym razem nowe utwory m.in. od Orjana Nilsena, Aly & Fila, Bobiny, Maxa Grahama, Juventy czy Marka Ottena. Dodatkowego smaczku dodaje nowa produkcja Armina pod aliasem Gaia. Przed Wami mistrz i jego kolejne, niesamowite wydawnictwo.
    CD 1 (On The Beach):
    01. Triple A – Winter Stayed (Armin Van Buuren’s On The Beach Intro Mix)
    02. The Blizzard & Omnia – My Inner Island
    03. Mike Shiver vs. Matias Lehtola – Slacker
    04. Dreas vs. Alex Robert – Mormugao (Alex Robert 2011 Mix)
    05. Anhken – Always Look Back
    06. Nuera – Green Cape Sunset
    07. Rex Mundi – Sandstone
    08. Robert Nickson & Thomas Datt – Godless (Protoculture Remix)
    09. Bobina – Lamento Sentimental
    10. Mark Otten – Libertine
    11. Max Graham feat. Neev Kennedy – So Caught Up
    12. Ashley Wallbridge – Moonlight Sonata
    13. Beat Service feat. Cathy Burton – When Tomorrow Never Comes
    14. Arty & Mat Zo – Rebound

CD 2 (In The Club):
    01. Ron Hagen & Al Exander – Now Is The Time (Armin Van Buuren’s Intro Edit)
    02. Super8 & Tab feat. Julie Thompson – My Enemy (Rank 1 Remix)
    03. Shogun – Skyfire
    04. John O’Callaghan & Timmy & Tommy – Talk To Me (Orjan Nilsen Trance Mix)
    05. Armin Van Buuren pres. Gaia – Status Excessu D (ASOT 500 Theme)
    06. Mark Eteson – Blackboard (Jon O’Bir Remix)
    07. Daniel Kandi & Phillip Alpha – If It Ain’t Broke
    08. Andrew Rayel – Aether
    09. Orjan Nilsen – Between The Rays
    10. Armin Van Buuren feat. Winter Kills – Take A Moment (Alex M.O.R.P.H. Remix)
    11. Lost World – Stargazer
    12. Aly & Fila feat. Jwaydan – We Control The Sunlight
    13. Juventa – Dionysia
    14. Bjorn Akesson – Painting Pyramids
    15. Laura Jansen – Use Somebody (Armin Van Buuren Rework)

Cd 1.To z założenia utwory spokojne, w sam raz na relaks po pracy, wyciszenie się, Armin niesamowicie zmiksował utwory aż do tego stopnia że słuchając sukcesywnie wciąga Cie w muzykę ,więc oczarowany słuchsz do końca(ja tak mam). Zresztą track nr.1 był grany na Evencie tego roku(chodzi o ASOT, czyli A State Of Trance),i myślę że to jeden z lepszych vocali na ten rok.
    Cd2.To już nieco mocniejsze brzmienia, ba, niektóre zahaczają o progresive, kawałki świetnie nadają się na różnego rodzaju "domówki", i tutaj nie ma do czego się przyczepić. Jedynie fakt że wiele z tych kawałków grano na tegorocznym asocie, i to przez kilku dj i producentów sceny Trance. Ale fakt pozostaje taki że całość i tak mixuje Armin. Swoją drogą człowiek który ciągle gra  w "starym stylu" tego gatunku muzycznego. Obecnie wielu nowych producentów stara się na siłę przekształcić Trance w klimaty progresiv i techno, świetnym przykładem jest Gareth Emery..
    Ale nie mowa tu o obecnej scenie ale o tej niesamowitej kompilacji, dla maniaka trance to swoisty "Must Have", fani Jorna Van Deynhovena mogą być zawiedzeni gdyż jego kawałka nie ma na składance. No cóż Armin tak chciał. Na koniec powiem tak, składanka jest niesamowita, zresztą jak co rok. Jeśli lubisz tą muzykę nie pożałujesz gdy kupisz.
    W planach mam kilka innych składanek jak i nieco informacji ze sceny Trance. Jeśli są zainteresowani pisać mi na pw.

http://empikmedia.pl/c/a-state-of-trance-2011-bprod60260785.jpg
    Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia,porażka na nie nie pozwala.Wymówki to schronienie dla słabych.-Wielki Książe Ostlandu Hals von Tasenick.

http://adi88pl.wrzuta.pl/audio/88OeZEtUsq1/kingdom_of_trance_nev_year_2012_adi_mix
    Pora promować muzykę trance i swoją twórczość;)

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1295 dnia: Maja 16, 2011, 22:10:41 »
    Dziś mija równo rok odkąd świat obiegła wiadomość o śmierci Ronniego Jamesa Dio. Nie rozpisując się zanadto, pragnę uczcić tę datę podając 3 utwory, które uważam za najlepsze i za swoje ulubione, nie tylko jeżeli chodzi o dzieła Dio, ale też za swoje ulubione jeżeli chodzi o cały wczesny Heavy metal, które nie słucham za dużo. Inaczej- gdyby nie właśnie Ronnie Dio, nie słuchałbym w ogóle.

Rainbow- Stargazer http://www.youtube.com/watch?v=t6W7jMURpGU
    Dio- Holy Diver http://www.youtube.com/watch?v=64coD-rx9sk
    Black Sabbath- Heaven & Hell http://www.youtube.com/watch?v=4EL67mjv1nM

Offline bobiszcze

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1296 dnia: Maja 17, 2011, 22:24:48 »
    A ja tylko Offspring słucham :D

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1297 dnia: Maja 19, 2011, 16:19:39 »
    A ja chciałbym, żebyście polecili mi jakiś fajny zespół metal/power metal/heavy metal/hard rock/rock

Lista zespołów które aktualnie słucham: Green Day, Drowning pool, Hammerfall, Diisturbed, Iron Maiden, Foo Fighters, SOAD, Blind Guardian, Soil

@edit: Ewentualnie jakieś fajne soundtracki
    Nie ma emocji - jest spokój.
    Nie ma ignorancji - jest wiedza.
    Nie ma namiętności - jest pogoda ducha.
    Nie ma chaosu - jest harmonia.
    Nie ma śmierci - jest Moc.

Offline Reger26

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1298 dnia: Maja 21, 2011, 00:27:35 »
    Heavy Metal - Iron Maiden, Judas Priest, Black Sabbath
    Power Metal - Manowar, Iced Earth
    Hard Rock/Rock - Led Zeppelin, Accept
    http://www.youtube.com/watch?v=Yjt9o_fQdQE

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #1299 dnia: Maja 25, 2011, 19:44:21 »
    Cavaron, próbowałeś kiedyś Nightwisha? Powiedziałbym, że to metal z całkiem fajnym wokalem i klimatem, który bardzo mi się podoba. Musisz spróbować pobrać jakiś albumik, albowiem ten zespół tworzy różne piosenki i zdarza się, że nie poznałbyś na początku piosenki, że to Nightwish, nagle bum - wokal - i wszystko się wyjaśnia. Poza tym czerpie inspiracje z wieeeelu rzeczy, ma nawet na koncie... własną, odpowiednio podrasowaną The Phantom of The Opera. Ciekawa aranżacja, swoją drogą ^^

Szczególnie polecam: Sleeping Sun, Tutankhamen (coś z nutką egipską), Nemo, Angels Fall First, Wish I Had An Angel.

Powtarzam, piosenki są najróżniejsze, dlatego jeśli Sleeping Sun ci się nie spodoba, nie przekreślaj reszty ich piosenek.

W ramach próbki wrzuć sobie powyższe tytuły na wrzucie/youtube (polecam pierwsze) czy innym serwisie z mp3 etc.

PS Uprzedzam, to NAPRAWDĘ specyficzny metal.
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline Vodka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1300 dnia: Maja 26, 2011, 14:49:12 »
    O tak ! Drowning Pool jest moim ulubionym zespołem. Niestety odkąd ich wokalista Dave Williams nie żyje, ich piosenki są najwyżej średnie. To jednak nie zmienia tego, że kocham ich muzykę i sam skład. Słucham też trochę SOAD ale dobrym rapem nie pogardzę. :-)

Offline Blast

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #1301 dnia: Maja 29, 2011, 21:43:43 »
    Ja lubię słuchać zespołu Rise Against naprawdę fajnie grają polecam

Offline Swadians

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1302 dnia: Czerwca 02, 2011, 15:32:03 »
    O tak ! Drowning Pool jest moim ulubionym zespołem. Niestety odkąd ich wokalista Dave Williams nie żyje, ich piosenki są najwyżej średnie. To jednak nie zmienia tego, że kocham ich muzykę i sam skład. Słucham też trochę SOAD ale dobrym rapem nie pogardzę. :-)

Też lubię Drowning Pool.Najbardziej mi się podoba ich piosenka:Let The Bodies hit The floor. Przypadła mi do gustu za pierwszym razem :D.Ale to nie znaczy że słucham tylko ich.Lubie też spokojną muzyke (szczególnie gdy mam zły dzień)np.One Republic,System Of A Down lub nawet stary Danzel
    Hitler był zły ale Long Cat jest jeszcze gorszy...

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1303 dnia: Czerwca 02, 2011, 16:36:44 »
    Też lubię Drowning Pool.Najbardziej mi się podoba ich piosenka:Let The Bodies hit The floor. Przypadła mi do gustu za pierwszym razem :D.Ale to nie znaczy że słucham tylko ich.Lubie też spokojną muzyke (szczególnie gdy mam zły dzień)np.One Republic,System Of A Down lub nawet stary Danzel

System of a Down nie gra spokojnej muzyki :O
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #1304 dnia: Czerwca 02, 2011, 19:18:25 »
    Oj, np. Lonely day. Chociaż to wyjątek :P
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 02, 2011, 19:59:10 wysłana przez Solejók »