Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Thief  (Przeczytany 18931 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Francysh

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • ARE YOU READY TO UNLEASH FURY?!
    Odp: Seria Thief
    « Odpowiedź #15 dnia: Lutego 18, 2010, 17:28:37 »
    Uhh nie pamiętam teraz gdzie ich spotykamy pierwszy raz ale chodzi mi o dwójkę strażników którzy prawie zawsze się gdzieś pojawiają i gadają jaki to świat jest do dupy ;D Najlepsze teksty lecą przed wejściem na statek który jest zarazą opanowany.
    Na chwilę obecną umarłem! Wrócę... kiedyś ;]

Offline Garett

• Użytkownik
    « Odpowiedź #16 dnia: Lutego 18, 2010, 17:33:39 »
    ale w deadly shadows czy w poprzednich częściach(to robi różnice)
    A swoją drogą w metal age'a na początku 3 misji mozna zobaczyć tańczące zombiaki
    Radze zobaczyc choćby na you tube
    http://www.youtube.com/watch?v=VNa2NyBMeeM&feature=related
    Enjoy!

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #17 dnia: Lutego 18, 2010, 17:39:29 »
    A! i kolba te słowa ostatnie w pierwszym poscie to już gdzieś czytałem.W tipsomaniaku z cda!;)

Tak, znam je już na pamięć i trochę je zmodyfikowałem na potrzeby posta.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #18 dnia: Lutego 18, 2010, 17:59:40 »
    Edit:
    Z outra deadly shadows można wywnioskować, że w thi4f garrett będzie mentorem naszej złodziejki.Ta mała dziewczynka z końcówki outra.
    mozliwe także że będzie musiała odnalężć glify bo one zniknęły razem z gamal.A jak scemnarzysta wymyśli coś innego to brawo. Zaskoczy mnie
    Też mi się właśnie tak wydaje, że będziemy kierować małą dziewczynką pod (mechanicznym) okiem Garretta. :>

Jeśli ktoś lubi Dark Project, powstało kilka ciekawych Trailerów (muzyka oczywiście rządzi):
    T1 Trailer #1: http://www.youtube.com/watch?v=pGRVuWpZ9lE
    T1 Trailer #2: http://www.youtube.com/watch?v=JlmMu53tZw0 (różni się od poprzedniego innymi scenami z gry)
    T1 Trailer #3: http://www.youtube.com/watch?v=iD9zvrqsIYU (Podobny do intra w grze)
    T1 Trailer #4: http://www.youtube.com/watch?v=hHWYCfuPQHM (0:34 rządzi ;D )

Z Metal Age tylko 1 udało mi się znaleźć:
    T2 Trailer #1: http://www.youtube.com/watch?v=rlFed7Ye-z0&feature=related

Obecnie jestem na misji "Ładunek" (Precious Cargo) w Metal Age. Poprzednia -- "Przyjęcie" ("Life of the Party") rządziła -- ci czterej bluzgających swoje rodziny strażnicy miejscy, obserwujący nas keepersi, czy też pająk-stróż w szklarni, księga nekromanty, szalony astronom, który chce wysłać menelkę w kosmos do "lepszego świata", wysadzając rakietę materiałem wybuchowym (tym samym, które drzwi w "Return to Cathedral" wysadzaliśmy)... ah... bezcenne :D

Pozdrawiam!

Offline Garett

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Lutego 19, 2010, 08:53:53 »
    Mówcie co chcecie ale tanczących zombiaków z metal age nic nie przebije!No może poza przyjemnością robienia z Gamall idiotki granatami, strzałami(wszystkimi) i rzucanymi beczkami.Wywaliłem cały ekwipunek zanim wsadziłem oko;)Ale było warto. A i modle się aby w czworce NIE zmieniono języka pogan bo: wtedszy sie bardzo pogniewawszy na twórców,że tak zrobiwszy XD

Offline Chwalimir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Lutego 21, 2010, 11:38:37 »
    Rzeczywiście gra posiada zaje...ty klimat i chcę się do niej wracać :D . Nikt chyba nie wspomniał o pojedynku na miecze ze strażnikami. Zawsze byłem dumny z siebie gdy leżała sterta zwłok ;p Na część czwartą poczekamy i mam nadzieje, że będzie tak dobra jak jej poprzedniczki.

Offline Garett

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Lutego 21, 2010, 11:51:52 »
    jA BYŁEM DUMNY JAK OBYŁEM się bez walki tylko robiłem ze strażników debili którzy latali w te i we wte

Offline Chwalimir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Lutego 21, 2010, 11:55:41 »
    jA BYŁEM DUMNY JAK OBYŁEM się bez walki tylko robiłem ze strażników debili którzy latali w te i we wte

No fakt, ale wtedy byłem młody, głupi, nie potrafiłem grać i nie znałem angielskiego ;p Nie wiedziałem w sumie o co chodziło w misjach ;p Czasem nie obyło się bez walki.

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Maja 21, 2010, 16:13:26 »
    Niedawno (po bardzo długiej przerwie na przedostatniej – jak się okazało – misji) udało mi się w końcu ukończyć Thief 2: The Metal Age. W przeciwieństwie do „Dark Project”, które przechodziłem na poziomie „Trudny” (ostatnią misję na ekspercie) – „Metal Age” zacząłem od początku na „Ekspercie”. Czy było trudno, jak dla kogoś, kto przemyśla każdy swój krok i nikogo nie zabija? – nie. Cała gra zajęła mi ponad 19godz i 30min (licznik nie uwzględnia wczytywania zapisów, więc grałem zdecydowanie dłużej) i nie uważam tego czasu za zmarnowanego.
    Dark Project był bardziej fantastyczny -- zwiedzaliśmy dziwaczne lokacje, walczyliśmy (a raczej unikaliśmy walki) z groteskowymi stworzeniami, czy też szukaliśmy skarbów w miejscach, w których za cholerę normalny człowiek by nie szukał... W kontynuatorze „jedynki” lokacje wyglądają „normalniej”. Jedyne stworzenia, z którymi przyszło mi się zmierzyć, były owłosione małpoludy w krainie pogan -- była to jedyna misja, gdzie można było poczuć klimat pierwszej części... Reszta to wille, magazyny, ulice itp. Śmiem więc twierdzić, że „dwójka” bardziej mi się spodobała.

W Metal Age dalej kierujemy Garrettem, który przyjmuje na początku losowe zlecenia polegające na „zdobyciu szmalu na czynsz” i przy okazji wyświadczając drobne przysługi ludziom. Z biegiem misji zaczynają pojawiać się kłopoty – nękanie przez nowego, wpływowego szeryfa, czy też odkrywanie prawdy o Mechanistach i planie ich przywódcy – Karrasa – naszego największego wroga.

Niestety w Metal Age-u kult Budowniczego podupadł i został wypchnięty przez Mechanistów, którzy – jak twierdzi Ojciec Karras – są ich kontynuatorami. Dlaczego Zakon Młota upadł? Karras oferował lepsze usługi – Elektromechanikę, od niewinnych systemów alarmowych, poprzez roboty zwiadowcze, kończąc na robotach obronnych... Mimo podziału zdań na temat wspomnianych „Dzieci Budowniczego” (robotów), nie jestem nimi zniesmaczony, wręcz przeciwnie – Broken Glass Studio dopieściło je niemal do perfekcji i idealnie wkomponowali je w klimat Ery Metalu. Ilekroć słyszę „(…)  I do not know…”, czy też “(…) malfunction.” pojawia mi się uśmiech na twarzy. Poza tym ich słowa wychwalające Karrasa, czy też Budowniczego w czasie ich patrolu, nie pozwalają nam się nudzić w czasie czekania.
    Czym więc zagraża Karras? Okazuje się, że to szaleniec, który nad interpretował słowa Budowniczego tworząc własną sektę – Mechanistów, uznając zarazem siebie za boga. W skrócie: Plan Budowniczego polegał na wykorzystaniu surowców do tworzenia i budowania budowli ku jego czci, gdzie zarówno kamień, jak i drewno służą jako materiał. Karras z kolei poszedł o krok naprzód i pragną wykorzystać człowieka – żywą istotę, również jako materiału, by stworzyć „maszynę idealną”. Zamydlił oczy arystokratom wciskając swoje boty, kamery, działka, by zagazować ich i przerobić na blaszaki. Mina więc Karrasa po sabotażu – bezcenna.

Teraz zabrałem się za Thief 2X, czyli misionpack stworzony przez Thiefowskie Community. Tak profesjonalnego dodatku nie spotyka się na co dzień, więc polecam.

Pozdrawiam!

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #24 dnia: Maja 21, 2010, 16:55:00 »
    Ciekawe, ja też ostatnio zainteresowałem się Thiefem 2, właśnie jestem w drugiej misji, zamierzam przejść jak najwięcej na poziomie ekspert. Myslałem, że przepaść technologiczna będzie mi przeszkadzać, ale o dziwo gra się jak w trójce.

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Maja 21, 2010, 18:44:35 »
    Doki... ;>
    Pamiętam dobrze, ile "nasiedziałem" się w tej misji, by połapać się, o co chodzi. Błąd zrobiłem, że rozłożyłem sobie ją na parę dni, bo gdy odnalazłem już klucz i notkę Karrasa odnośnie haseł, zapomniałem, że przy każdym hangarze widnieje jego numer -- czyli hasło. Sam system wprowadzania haseł wyglądał znakomicie...
    Pamiętam też, jak otwierałem skrzynkę z pająkami na statku, które odwracały uwagę przemytników ;)

Co do mechaniki... w T3 Poruszanie postaci było bardzo gładkie -- gdy zwolniliśmy klawisz biegu, postać robiła jeszcze 2-3 kroki do przodu. W poprzednikach postać zatrzymywała się automatycznie. Poza tym w Deadly Shadows niektóre plansze nie były do końca dobrze zrobione -- postać miejscami "potykała się", ześlizgiwała, co denerwowało na dłuższą metę. Nie uważam to za coś złego... Z kolei w Dark project Garrett mógł wykonywać tzw. "Bunny Hoops" (czyli rozpędzał się przy skakaniu, jak w Quake'u i można było osiągać kosmiczne prędkości...), co z jednej strony się przydawało, z drugiej niszczyło potencjał tej gry.

Zapomniałem wspomnieć o rzeczach, które denerwowały mnie w Metal Age (zrobię to tutaj, a co :P ). Przede wszystkim Mapy poziomów -- były za szczegółowe, a co za tym idzie -- zbyt łatwo można było się odnaleźć... nie to, co mapa zrujnowanego miasta przed nawiedzoną katedrą, czy też dom Constatine'a... W mapach podoało mi się to, że mogliśmy wprowadzać notatki (podobnie, jak w Deus Ex), ale po cholerę wprowadzać notatki, kiedy mamy mapę "jak na dłoni" ? W jednej misji -- w krainie pogańskiej mapa rysowała się automatycznie po odwiedzaniu lokacji -- podobnie, jak w Morrowind / Oblivion hic!
    Mimo takich ułatwień, gra wcale nie jest krótka. Poziomy są ogromne (jak na lokacje z tamtych czasów porównywać mógłbym jedynie do tych z Unreala), klimatyczne i przemyślane (istnieje kilka sposobów nie wejście do pewnych miejsc). Dochodzą do tego sekrety, w których możemy znaleźć dodatkowy "loot", czy też odkryć coś śmiesznego (zapiski szalonego naukowca, etc..).

Podobno na targach E3 (2010) ma się pojawić info odnośnie THI4Fa. Pozostaje czekać...

Pozdrawiam!

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 18, 2011, 14:41:00 »
    Czas nieco odkopać.

Nie wiem, czy któryś z użytkowników forum grywa jeszcze w gry tej serii, ale ostatnio odkurzyłem sobie "Thief 2: The Metal Age", by poszukać jakiś ciekawszych fan misji.

Co prawda tuż po ukończeniu T2, wgrałem sobie znakomity mod (a w zasadzie Unofficial Thief 2 Expansion Pack) zatytułowany "Thief 2x: Shadows of the Metal Age", który równie dobrze można było zapakować w pudło i sprzedawać... Akcja owego mission packa nie nawiązuje fabularnie do wydarzeń z podstawowej wersji gry, ale toczy się w tych samych czasach - Erze Metalu (nie mylić z badziewną muzyką :P ). Bohaterem, którym kierujemy jest młoda kobieta o imieniu Zaya, która przybywa z egzotycznej krainy (coś a'la Egipt) do swojego kuzyna, by rozpocząć "życie na nowo" (whatever...). Pierwsza misja polega więc na spotkaniu się z krewnym, który oprowadza nas po mieście. Wkrótce jednak spacer jest przerywany przez bandę oprychów, którzy "mordują" naszego towarzysza i planują uczynić podobną rzecz nam (jak nie więcej). Jako, że nie jesteśmy uzbrojeni, oraz nie posiadamy daru "znikania w cieniu", naszym jedynym wyjściem jest ostatni chwyt karate - ucieczka. Jedynym miejscem, do którego możemy uciec przed napastnikami jest opuszczony i nawiedzony dom, o którym kuzyn wspominał w czasie spacerku, gdy jeszcze żył. Samo miejsce, głównie za sprawą audio, daje niezłego kopa - coś na wzór sierocińca z Deadly Shadows. W tym domu spotykamy upadłego pogańskiego szamana - Malacka, który uczy nas złodziejskiego fachu w tzw "słusznej sprawie"... Wkrótce okazuje się, że chodziło o coś zupełnie... innego...
    Mod oferuje 13 zupełnie nowych misji połączonych ze sobą cutscenkami, dzięki którym całość tworzy ciekawą fabułę. Poziomy, na których rozgrywa się akcja są bardzo dobrze przemyślane i, podobnie jak w Thief 2, można śmiało je przechodzić bez zabijania, ogłuszania wrogów, czy też nadmiernego używania złodziejskiego sprzętu. Jeśli o sprzęcie mowa, to pojawiają się nowe przedmioty: młotek do ogłuszania, granat energetyczny (skuteczny przeciw dzieciom Karrasa), katalizator Malaka (zmienia właściwości strzał żywiołowych) i wiele innych. Pojawia się też nowa, klimatyczna, Thief-podobna muzyka oraz voice-acting (niektóre kwestie nie są co prawda najwyższych lotów, ale...).
    Śmiało mogą polecić ową modyfikację, dostarcza rozgrywki na wiele godzin.
    Więcej na: http://www.thief2x.com/

Dobra, dalszą przeszłość mam już za sobą... Ostatnio szperając w sieci (głównie na polskim serwisie Thiefa) trafiłem na dwie nietypowe fan-misje do Metal Age'a:
    - Hammerite Deathmatch
    - Fables of the Penitent Thief

Pierwsza FM-ka składa się z 2 części i skupia się głównie na walce mieczem z przeciwnikami pokroju Młotodzierżców i Hauntów (dla tych co nie wiedzą - nieumarłymi Młotodzierżcami). Pierwsza część to tryb Last Man Standing - każda postać (w tym bohater) ma na swoim koncie 10 "żyć" i wygrywa ta, która jako jedyna pozostanie na mapie. Z kolei druga cześć to tytułowy Deathmatch - tym razem wygrywa osoba, która jako pierwsza zdobędzie 20 "fragów". Zarówno LMS i DM toczą się na tej samej planszy, która przypomina pozbawiony okien podziemny kompleks. Na "arenie" znajduje się kilka sekretnych pomieszczeń, a także ciekawy pokój z kamerami, w którym możemy uśmiercić wrogów wybierając jedną z pułapek w danym obszarze. W modzie pojawia się wiele ciekawych innowacji - punkty respawnów, zanikanie ciał, nowe uzbrojenie (sztylety do rzucania, młotki do rzucania, piły tarczowe (ftw!) do rzucania, strzały z kwasem, trucizną), możliwość przejrzenia statystyk, zmiany muzyki i wiele innych.
    Podsumowując - przyjemna odskocznia, której wykonanie odbiega nieco od innych sieciowych naparzanek. Musimy grać na z-góry-ustalonymi zasadami, których nie bardzo da się zmienić. Mimo wszystko mod jest godny polecenia.
    Więcej na: http://www.ttlg.com/forums/showthread.php?t=118136

Z kolei "Fables of the Penitent Thief" całkowicie odbiega od Thiefowskiego lorde. Nie biegamy po starych, mrocznych, zrujnowanych lochach, czy też ogromnych posiadłościach, lecz w kreskówkowej krainie z gustowną 8-12 bitową muzyką, w której głównym wymiernikiem wartości są... jabłka. W modzie wcielamy się w złodziejaszka imieniem Busby, który obrabował króla i po pijaku nie dosyć, że rozsprzedał łupy mieszkańcom miasteczka, to jeszcze się wygadał. Okazuje się jednak, że król nie chce aresztować bohatera, lecz prosi go o zwrot majątku, gdyż ten chronił królestwo przed złym duchem (!). Jako, że bohater budzi się z całkowitym zanikiem pamięci, musimy wypytywać mieszkańców miasta, gdzie i komu odsprzedaliśmy towar. Lecz, by go odzyskać trzeba się zmierzyć ze śmiesznymi zagadkami (przynieść myszy ser, wypędzić żaby z piekarni, przepić pijaka-kapitana straży, zdobyć kupę dzikiej linowej bestii, etc).
    Gdy już odzyskamy wszystkie przedmioty, rozpoczyna się druga misja - zamek. W przeciwieństwie do pierwszej misji - nie jest ona "otwarta", lecz "liniowa". Jak się na miejscu okazuje - spóźniliśmy się ze zwrotem i duch porwał króla oraz opanował zamek. By go pokonać, musimy zdobyć miecz króla, po czym dogonić antagonistę. Zjawa z kolei do walecznych nie należy (a szkoda, bo mógłby chociaż "czarować") i by "ułatwić" nam zadanie pokonania go - pomniejsza nas po rozmiarów karalucha i skrywa się na wyższych półkach... Gdy już się z nim uporamy, wracamy do sali tronowej, by przyjąć podziękowania od samego władcy. Happy Ending, nie ma co (w sumie jak w bajkach)...
    Podsumowując - misja mało "thiefowa" (aczkolwiek elementy skradania są zawarte w niektórych zadaniach)... przypomina bardziej przygotówkę i (co ciekawe) jest przyjazna graniu w dzień / jasnym pomieszczeniu. Ubolewam jedynie na braku poziomów trudności... Więcej wyzwań (np ceny towarów) na pewno by nie zaszkodziło. :P
    Więcej na: http://www.ttlg.com/forums/showthread.php?t=132311

Takie pytanie do pozostałych - może Wy znacie jakieś ciekawe fan-misje do Dark Project, Metal Age, czy też Deadly Shadows?

Odbiegając nieco od Fan Misji...
    Wciąż nic nie wiadomo o najnowszej produkcji - Thi4f. Krążą jednak plotki, że pod koniec sierpnia pojawią się jakieś informacje od twórców. Oby... bo już jakiś czas temu twórcy Deus Ex 3 przenieśli się do mniejszego pomieszczenia, ustępując twórcom najnowszego Thiefa. Pozostaje czekać... Mam tylko nadzieję, że nie będzie to gra rozgrywana w nowożytnych czasach (jak gdzieś kiedyś napisano) - nie twierdzę, że gra byłaby niewypałem, ale... to nie byłby już Thief, którego znamy i na którego czekamy!

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2011, 23:43:59 wysłana przez NIFN »

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Listopada 03, 2011, 20:41:19 »
    Dziwi mnie to, że jeszcze nikt nie raczył nikogo na tym forum poinformować o artach z Thief 4, które niedawno pojawiły się w sieci (trochę przestarzałe, bo z zeszłego roku :P ). Zmuszony jestem pisać kolejny multipost (baniak się należy, co nie?) :F
    Wiem, że koncepcje to niewiele... ale w przypadku takiego projektu, o którym wiadomo tyle, że jest robiony - zawsze coś.
    Ah, tak:

Można przypuszczać, że przyjdzie kierować nam młodą panienką (Garrett raczej paznokci nie malował no i miał mechaniczne oko) - zapewne tą, którą "poznaliśmy" na zakończeniu Deadly Shadows (możliwy spoiler!).

Pozostaje czekać na więcej "wycieków" (najlepiej gameplay-ów)... Oby tylko twórcy nie spieprzyli jej casualowatymi bzdetami (ew dali opcję on\off)...

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2011, 20:46:08 wysłana przez NIFN »

Offline Aldred

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #28 dnia: Listopada 04, 2011, 12:39:06 »
    I od siebie dodam ze dobrze by grze wyszło jak by walka została tak jak była.To jest żeby nie było że złodziej wycina mieczem sobie drogę do skarbca..to skradanka a nie bezmyślna młócka;/Czekam na czwórkę z niecierpliwością;)
    Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia,porażka na nie nie pozwala.Wymówki to schronienie dla słabych.-Wielki Książe Ostlandu Hals von Tasenick.

http://adi88pl.wrzuta.pl/audio/88OeZEtUsq1/kingdom_of_trance_nev_year_2012_adi_mix
    Pora promować muzykę trance i swoją twórczość;)

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Listopada 04, 2011, 14:52:44 »
    W sumie Garrett, to już by był "odgrzewany kotlet". Jest szansa że będziemy grać dziewczynką z outra T3. Choć z na tych artach koleś ma bardzo "niedziewczyński" pysk :D
    Zgadzam się z Tobą, że mogli coś dać więcej oprócz:
    http://i70.photobucket.com/albums/i106/jtr7/PossibleCensoredT4Screens.jpg
    http://img25.imageshack.us/img25/8105/79716919.jpg
    http://www.letechnophile.net/wp/wp-content/uploads/Eidos_Thief4.jpg