Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Muzyka w Mount&Blade  (Przeczytany 29768 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mielonka

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Muzyka w Mount&Blade
    « dnia: Lutego 16, 2007, 17:37:52 »
    Ponieważ twórcy muzykę do M&B zamieścili jako pliki *.mp3, więc podejrzewam, że wklejając dowolną mp3-ke i zamieniając jej tytuł (np na "silentintruder.mp3") będzie można ją usłyszeć w grze.
    Orginalna muzyka nie jest zła, jednak dość szybko nuży - przynajmniej moją osobę i zamierzam ją zmienić na jakąś inną.
    A jak jest u Was? Słuchacie orginalnej muzyki, czy zamieniliście ją na coś innego.
    Jeśli tak, to na co? Prosiłbym o nieumieszczanie tutaj tytułów kawałków popowych, rockowych itp - raczej tych z soundtracków (do filmów czy innych gier) czy muzyki klasycznej - generalnie chodzi o to, by klimat pasował do realiów M&B.
    Najlepiej by było to w formie:
    "silentintruder" - Marsz Żałobny; F. Chopin
    "triumph" - Koniec z bandą Renfri; G. Ciechowski, OST Wiedźmin
    itp
    To oczywiście przyklady.

Ja jeszcze nie podmieniłem swojej ścieżki - szukam odpowiednich kawałków (i nie ukrywam, że jesli ktoś z Was zmienił i muza mi spasuje, to chętnie też ją umieszcze).
    Przyznam sie też, że nie eksperymentowałem z podmianą mp3-jek w M&B, ale wydaje mi sie, że jest to wykonalne.
    Czekam na Wasze propozycje

Offline Beowulf

• Użytkownik
    Odp: Muzyka w Mount&Blade
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 16, 2007, 18:14:41 »
    Na bitwę potrzeba jakiejś muzy która by przypominała bitwą, strrrrrraszną bitwę, gdzie ma się po kolana krwi, a nie taką spokojną muzyczkę.

BeoWulF, krócej Beo
    Beowulf&Grendel...                                                         teraz                                                         Mount&Blade
    BEO AND OTHER
    VAEGIRS  RULEZZ!!!
    Your Blood! Oh no! I aimed at other knight! Sorry!

Offline mielonka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 16, 2007, 19:19:59 »
    O to mi chodziło - dlatego chciałem by pisaliście o tym jakim kawałkiem zastępujecie odpowiedni utwór z orginalnej ścieżki M&B.
    Prosiłem jednak o konkretne przykłady. Wiadomym jest, że raczej w miejsce muzyki podczas bitwy niezbyt pasuje umieszczenie jakiejś ckliwej balladki.

Offline Etharin

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 16, 2007, 20:45:15 »
    Wcale nie trzeba podmieniać. Napisze teraz krótki tutorial pod tytułem "Jak zmienić muzykę w Mount&Blade":

1. Najpierw musisz mieć kawałki, które chcesz mieć w grze. Trzeba tylko zmienić ich nazwy: usunąc wszystkie spacje, liczby i inne znaki  które nie są literami (robimy to, dlatego że czasem mogą wystąpić jakieś błędy czy cuś). Najlepiej i najłatwiej to zrobić za pomocą programu Rename Master:                              http://www.internetstandard.pl/ftp/8734/Rename%20Master%202.6.2.html

2. Skoro mamy już utwory z dobrymi nazwami, to wklejamy je do folderu music, znajdującego się w folderze w którym zainstalowaliście Mount&Blade.

3.Teraz najtrudniejsza część (może nie taka trudna, ale na pewno żmudna). Przechodzimy do folderu z jakimś modem szukając pliku music.txt (W wersji 7.51 znajduje się on w folderze data, tam gdzie zainstalowaliśmy Mount&Blade). Kasujemy wszystko to co tam jest i wpisujemy nazwy naszych utworów. Na samej górze, dopisujemy liczbę tych utworów. Po prawej stronie stawiamy cyferkę, czy chcemy by ten utwór towarzyszył nam w czasie podróży (1), Czy podczas walki (2), Czy podczas tego i tego (3).
    U mnie wygląda to tak:
    17
    columnofsadness.mp3 1
    lovetheme.mp3 1
    orphansofdoom.mp3 1
    riddleofsteel.mp3 2
    ridersofdoom2.mp3 2
    ridersofdoom.mp3 2
    theawakening.mp3 1
    thefuneralpyre.mp3 1
    thegiftoffury.mp3 1
    theology.mp3 1
    theorgy.mp3 1
    thesearch.mp3 1
    wheelofpain.mp3 1
    anvilofcrom.mp3 2
    anvilofcrom2.mp3 2
    atlanteansword.mp3 1
    civilization.mp3 1

Te nazwy utworów na górze, to ścieżka dzwiękowa z Conana Barabararzyńcy, ściągnięta za pomocą eMule. Bardzo dobrze spisuje się w grze.

Pfuu... to by było na tyle. Mam nadzieję, że napisałem to czytelnie i ktoś z tego skorzysta.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2007, 22:00:52 wysłana przez Etharin »

Offline Cwany_Rycerz

• Użytkownik
    • Rzeźnik i Brutal
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 18, 2007, 11:20:33 »
    "silentintruder" - Marsz Żałobny; F. Chopin

Marsz żałobny!? O.o Człowieku... To by ci się po nocach śniło i ukazywało ci wizje jak idzie śmierć przez pole kukurydzy i zabija po drodze każdego na kogo trafi... Miałem kiedyś grę wideo w której jak się zostało zabitym to to leciało... A miałem w tedy bodajże ok 6 lat... Co noc mi się to śniło. Teraz mam trzęsiawkę rąk i jestem bardzo nerwowy :/.
    Mortal Kombat Rulezz!

Offline mielonka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 18, 2007, 14:15:56 »
    Cwany Rycerzu - jak sam napisałem. To taki przykład był. Nie potrafiłem na szybko wymyśleć niczego innego. tego kawałka bym nigdy raczej nie użył w M&B.
    A co do gry o której wspomniałes - chyba chodziło Ci o nieśmiertelne Wings - na Amisi w t ostro naparzałem :-)

Etharin - dzięki wielkie za Twoją notke - naprawde bardzo mi pomogła.
    Plus dodatkowo używasz myzyki Basila Paledourisa (który niestety w ubiegłym roku umarł) - a sam myślałem o wrzuceniu muzyki z Conana do M&B. Szkoda, że nikt modu bazyjącego na krajach hyboryjskich nie robi...

Offline Cwany_Rycerz

• Użytkownik
    • Rzeźnik i Brutal
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 21, 2007, 17:38:26 »
    A co do gry o której wspomniałes - chyba chodziło Ci o nieśmiertelne Wings - na Amisi w t ostro naparzałem :-)

Coż chodziło mi o grę że stawało się przed budynkiem i wyskakiwali z niego bandyci których treba było eliminować (wszystko wyglądało jak na dzikim zachodzie... Jeśli mi się dobrze zdaje to to był Gunman. 
    Mortal Kombat Rulezz!

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Constable Hater
    « Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 01, 2007, 18:17:14 »
    Jesli chodzi o Wings z Amigi, to pamiętam jak ja miałem 8 lat i w to grałem, mój brat całe 2...strasznie płakał jak przegrywałem - ta melodia tak go chyba dołowała. Szcerze mówiąc nie lubiłem misji latanych w fpp, za to uwielbiałem te zza samolotu z niszczeniem beczek itd :P. Ach Amiga. Myślałe czy by sobie nie kupić na allegro za jakieś grosze i trochę pograć, ale nie wiem czy na dzień dzisiejszy by mnie bawiły tak samo jak 11 lat temu, czy bym sie nie przeraził...:)

Offline XarDiego

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 09, 2007, 16:44:55 »
    Do Mount&Blade pasowała by muzyka z gry Stronghold. Można ją pobrać na http://stronghold.heavengames.com/fair/interviews/shmusic
    Do bitwy pasują utwory: Honor Medley i  Stix & Stones Medley.

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 09, 2007, 17:39:41 »
    O dzięki właśnie szukałem jakiejś darmowej muzyki do mojego moda ,który niedługo ujrzy światło dzienne...

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 09, 2007, 22:45:37 »
    Ściągnijcie se the old steel music, zawiera 18 utworów (42 mgb chyba) i wszystkie tamtejsze piosenki są fajne, szczególnie mój ulubiony March of Honor ;D

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 10, 2007, 13:33:40 »
    Dragonicie, o linku jakimś zapomniałeś :p

Offline Cwany_Rycerz

• Użytkownik
    • Rzeźnik i Brutal
    « Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 10, 2007, 14:21:57 »
    Dragonicie, o linku jakimś zapomniałeś :p

Ja podam link do tego.

http://www.mbrepository.com/modules/PDdownloads/singlefile.php?cid=7&lid=242

I przed sćiąganiem niezapomnijcie wyłączyć download managera (jeśli się takowym posługujecie).
    Mortal Kombat Rulezz!

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 10, 2007, 17:14:16 »
    A działa to pod wersją 808?

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 10, 2007, 17:38:37 »
    Działa, działa. Sam przed chwilą tesowałem. Tylko nie kasowałem podstawowej muzyki tylko wrzuciłem wszystkie razem. I muszę wam powiedzieć że nawet niezłą tą muzykę zrobili. Mi się szczególnie podoba
    Sword and Fail, The die is a cast i  First battle - nieżle oddają klimat średniowiecza :))