Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pomysły...  (Przeczytany 5216 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krae

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Pomysły...
    « dnia: Maja 30, 2009, 19:41:01 »
    Chciałem założyć temat o samych pomysłach do czystej wersji (Native) gry. Każdy z Was na pewno miał kiedyś jakąś innowację do gry. Ci którzy potrafią ją sami stworzyć lub sami napisać na forum głównym (angielskim) M&B mogą to oczywiście robić bez takowego tematu. Ja jednak myśląc o graczach którzy tego nie potrafią np.: Ci którzy nie znają tak dobrze angielskiego żeby sami to dokładnie opisać (translatory do opisu takich rzeczy chyba sie nie nadają...) czy Ci, którzy nie umieją się posługiwać narzędziami do moddnigu.

Moim pomysłem była by "burza mózgów" zainteresowanych a w końcowym etapie zgłoszenie takich pomysłów (w zapisanej liście) twórcą kolejnych wersji M&B. Jeśli taki temat był - bardzo przepraszam, szukałem i jeśli oczy mnie nie myliły, nie znalazłem... Tak więc proszę napiszcie jakiś pomysł ew. wyraźcie swoje "zniesmaczenie" tym tematem (pisze tak aby nie użyć wulgaryzmów ;P ). Przyjemnie by było jeśli ktoś by sie zgłosił do wysłanie listy, jeśli takowa powstanie...

Może zacznę:

- wprowadzenie dodatkowego slotu na jakikolwiek rodzaj noża czy sztyletu (jako broń zapasowa, nie da się nia blokować ataków...), np.: mamy czystego łucznika: łuk i 3 paczki strzał. Dajmy że owe strzały się skończyły, koń padł, otoczono go i co? Łuku raczej nie zdąży naciągnąć a miecza czy topora nie ma...

- możliwość atakowania 2 broniami naraz (tylko miecze o niższej wadze i o odpowiednich parametrach) , do tego dochodziła by umiejętność posługiwania się takowymi, gdzieś pomiędzy innymi skillami.

- możliwość polowania, tak jak zakłada się obóz i np. uwędzenia czy upieczenia złowionego, zerwanego czy upolowanego jedzenia ( przy tym był by skill: łowienie, ew. gotowanie ;P) - było by to urozmaicenie gry...

- możliwość oddawania broni swojej drużynie (np. zakup x mieczy dla piechoty)

- możliwość leczenie siebie i bohaterów ( nie podczas walki, to niema być gra a'la Lineage, itp...) ziołami czy wywarami które samemu podczas polowań dało by się znaleźć... i oczywiście skill do tego

- rozbudowanie ataków na miasta... a nie tylko kawałek muru i to wszystko

- atakowanie murów samemu (sterowanie trebuszem) no i wiadomo skill do tego

- pływanie statkiem (nie w modzie tylko dodane do czystej wersji)

- tworzenie sobie np.: broni z różnych rodzai metalu (teraz jest tylko żelazo, a mogło by być jeszcze: brąz, miedź (jeśli już ją znali), węgiel, lub gotowych stopów - np.: khergicka stal itp... i skill "płatnerstwo" do zbroi oczywiście itd...

To by było wszystko co wymyśliłem. Ten temat może służyć tez do ulepszania i tworzenia modów... Tak ogólnie. 

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    Odp: Pomysły...
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 30, 2009, 20:29:10 »
    Zacznę od początku.

1) Już same trzy kołczany są przegięte (bo gdzie on je wszystkie trzyma?), a jeszcze nóż?...

2) Tak, to bardzo historyczne. Wtedy wszyscy używali dwóch mieczy na raz.

3) Już jest polowanie, ale jak rozwiązane, to już się nie wypowiem...

4) Tak, może być, ale byłoby to cholerstwo drogie.

5) Już można się leczyć odpoczynkiem. Zioła czy wywary nie były cudotwórcze.

6) Prawie niemożliwe na silniku M&B

7) Patrz wyżej

8) Trudno to rozwiązać, co widać po modach - pływanie po lądzie czy blokowanie się w wodzie (nie wspomnę o mostach)...

9) Myślisz, że cokolwiek zdziałasz w walce mieczem z brązu albo węgla? I od kiedy węgiel to metal?!
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Krae

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 30, 2009, 20:39:04 »
    No oczywiście... Węgiel to metal, a brąz to najlepszy stop pod słońcem... Nie zrozumiałeś idei. Chodziło mi o wykorzystanie węgla w tworzeniu stopów... A powiedz z czego się robi stal? Zawsze wydawało mi się że z rudy żelaza i węgla... Poza tym nie bądź sceptyczny tak bardzo... Dwa miecze to urozmaicenie. Sztylet który waży góra 1,5 kg to chyba nie aż taki ciężar. Nie zrozumiałem o czym mówisz w punkcie 3... A co od silnika gry -> czemu myślisz że silnik w przyszłości nie będzie ulepszany. O komputerach nie mówię... Bo większość modeli które teraz są "najnowsze" stają się przestarzałe wraz z upłynięciem kilku miesięcy, najwyżej po jednym roku...

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 30, 2009, 20:46:15 »
    Walka dwoma mieczami to nie potrzebne udupianie gry, podobnie jak z tymi ziołami, może jeszcze fajkowe ziele z zachodniej ćwiartki... Tyle w tym ode mnie.
    Silnik m&b: warband również nie będzie pisany od nowa, więc chyba również i w tym przypadku część rzeczy odpada. Może dopiero przy m&b 2 ???

Offline Krae

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 30, 2009, 20:48:37 »
    Nie spodziewałem się tu takiej krytyki. Ale to jednak prawda, na silnik trzeba poczekać. Ale pomysł sztyletu ciągle zdaje mi sie dobry...

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 30, 2009, 21:01:29 »
    Tylko powiedz mi: w czym on pomoże w walce?... Do blokowania? Tak, oczywiście. Nie zblokujesz żadnej strzały (chyba, żeś Geralt), a przy każdym blokowanym uderzeniu lewą ręką będzie ci odskakiwał, zostawiając Cię na chwilę bez blokady. Bardzo pomocne.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Krae

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 30, 2009, 21:08:01 »
    Na pewno nie zniszczysz nim nawet 10 wrogów którzy cię obeszli. Może zabijesz nim 1 czy 3 i to cie może przed śmiercią i porwaniem (jako więźnia) uratować, ale może tych kilka zniszczonych pozwoli ci łatwiej odzyskać rzeczy i ludzi w kolejnej walce przeciwko tym którzy cie porwali. Tak poza tym, sam nie masz jakiś pomysłów?

Offline Andre

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 30, 2009, 22:42:26 »
    Pomysły raczej nie do zrealizowania. Walka dwoma mieczami jest nie tyle co niehistoryczna, to niemożliwa do stworzenia, drugi miecz może być co najwyżej jako tarcza.
    Sztylet który waży góra 1,5 kg to chyba nie aż taki ciężar.
    O.o 1,5 kg? Sztylet? Niektóre miecze jednoręczne ważyły po mniej.

Co do trebusza, wiadomo, przydałby się w użyciu, a nie tak sobie stoi. Same oblężenia też już się nudzą, więc przydałoby się jakieś urozmaicenie.

Offline Krae

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 30, 2009, 23:15:56 »
    Waga sztyleta zależy głównie od tego czy jego rączka jest drewniana czy metalowa... Potem już długość i szerokość... wiadomo. Chyba ze mówimy o wadze w M&B która zdaje się być odmienna niż ta naprawdę.

Offline Andre

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 30, 2009, 23:20:12 »
    Dobrze, ale nie przesadzajmy, rękojeść to akurat najmniej waży, najwięcej waży samo ostrze. A nie słyszałem, by sztylety czy miecze miały metalową rączkę, chyba, że niektóre noże, które były robione z jednego kawałka stali, a to wtedy i tak były lżejsze. Sztylety na pewno nie ważyły nawet 1 kg.

Offline Krae

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 30, 2009, 23:29:21 »
    Szczerze to trudno mi dalej dyskutować bo nie mam argumentów ;P  Ale jest w M&B tytułowy "sztylet" który metalową rączke ma... :P chociaż waży 0.5 ale jeden kit. Tak więc Temat ten jest nie o pomysłach tylko o negowaniu moich i o sztylecie - tak jak z góry zakładałem...  ;)

Offline Andre

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 30, 2009, 23:47:46 »
    Nie poddawaj się, o twoich pomysłach zawsze można podyskutować :)

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 31, 2009, 07:41:53 »
    Pomysły podane na początku to większość już jest  inne są niemożliwe do zrealizowania(walka 2 mieczami) ,no poniekąd można walczyć dwoma ale 2 robi za tarczę.Trebusz jest niemożliwy, można by go zrobić ale nie do naszej obsługi tylko dla specjalnej jednostki.Pływanie statkiem jest. Leczenie ziołami ?? podczas walki?? gnie cię coś??. Możliwość zakupu leprze eq dla wojska chyba Daedalus zrobi dla swojego RES moda. Ataki na miasto hmm ściągnij sobie specjalne Tweak z MBREPISTORY. Cóż w ostatnim powiem ci tyle, A jak myślisz ?? miecz z brązu złamał by się szybciej, a o węglu nie wspomnę tym nawet no niewiem czego nie zrobisz. Jak co brąz i miedz były juz wcześniej.

Offline Krae

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 31, 2009, 08:32:23 »
    Przeczytałeś dokładnie? Tam wyraźnie pisze że "leczenie nie podczas walki" bo to niema być jakiś Lineage czy gorzej: Tibia :P. A ty dalej drążysz z tym węglem i brązem... Naprawdę wyglądam na takiego osła że myślę o mieczu z węgla?! Kto by to zrobił? Hmm... Jednak węgiel był poniekąd wykorzystywany mocno w tworzeniu japońskich mieczy. W japońskim stopie który uznawany był za czołówkę w metalurgii główna rolę brał węgiel oczywiście w dobrych proporcjach z żelazem i jeszcze jednym składnikiem którego nazwy nie potrafię sobie przypomnieć... ;) Tak by to wyglądało... A dlaczego to trebusz nie może być używany? Myślę że dało by się stworzyć go jak obiekt interaktywny a nie jako ozdoba lub co gorsza - budynek... Chociaż nie mi to mówić, bo ja się na moddingu nie znam za dobrze...

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 31, 2009, 09:01:02 »
       Oj, chłopie... Aż mnie ręka świerzbiła, żeby napisać tu post.
    1. Atak 2 mieczami- głupota, ale 2 toporkami u Nordów, to coś :)
    2. Nóż ściągnięty z CS'a? To nie bierz 3 kołczanów, lub idź do bagażu. Możesz jeszcze zostawić jeden kołczan zamieniając go z wrogą bronią.
    3. Łowienie i zbieranie żarcia? Głupota.
    4. i 5. Tak jak powiedział Mat.
    6. Pływanie statkiem... nawet... A jak to zrobisz?
    7. Własne zbroje? Bez sensu.
    I jeszcze coś.
    - tworzenie sobie np.: broni z różnych rodzai metalu... , węgiel,...
    To da się jeszcze wybaczyć.
    No oczywiście... Węgiel to metal... A powiedz z czego się robi stal? Zawsze wydawało mi się że z rudy żelaza i węgla...
    WĘGIEL NIE JEST METALEM!!! Jak nie wierzysz, znajdź jakąkolwiek tablicę Mendelejewa. Znajdziesz tam, że WĘGIEL NIE JEST METALEM!!!
    C to węgiel.
    Jednak węgiel był poniekąd wykorzystywany mocno w tworzeniu japońskich mieczy. W japońskim stopie który uznawany był za czołówkę w metalurgii główna rolę brał węgiel oczywiście w dobrych proporcjach z żelazem i jeszcze jednym składnikiem którego nazwy nie potrafię sobie przypomnieć
    To tworzenia samurajskich mieczy używano:
    - Metalu,
    - Minimalnej ilości węgla,
    - Okruchy żeliwa (też w minimalnej ilości).
    Za czołówkę uznawane było żeliwo i metal. Węgiel wcale nie był taki cudowny, jak mówisz. I te żeliwo właśnie było tym tajnym składnikiem.
    « Ostatnia zmiana: Maja 31, 2009, 09:03:04 wysłana przez przybor »