Odświeżam, bo może też ktoś o to samo zapyta, a nikt koledze nie odpisał do tej pory.
Czy wie ktoś co to ta ściana włóczni i czym różni się rekrutacja z native od tej drugiej?
Ściana włóczni, o ile dobrze pojąłem podczas rozgrywki to podczas szarży na pikinierów czy włóczników można stracić na dzień dobry konia.
Rekrutacja native i alternatywnaJedna native(?) polega na tym, że w osadach z innej frakcji rekrutujesz osobników typowych dla tej frakcji. Druga polega na tym, że jeśli Twoja frakcja przejmuje teren wraz z wioską, to z tej wioski będziesz mógł rekrutować osobników typowych dla twojej frakcji.
Dla przykładu
z wioski halickiej zdobytej przez wojsko polskie - w jednym przypadku
uda ci się zrekrutować halickiego smierda (a co za tym idzie wyszkolić go zgodnie z halickim drzewkiem rozwoju),
- w drugim przypadku, mimo że wioska należy powiedzmy do halickiego kręgu geo-kulturowego, to w momencie jak nad nią zapanuje władza polska z wioski
uda ci się zrekrutować polskiego chłopa "polski zaciężny" i wyszkolić go można już zgodnie z polską ścieżką rozwoju.
mam nadzieję że to jasne jest teraz.
jeśli w ustawieniach będziesz miał napisane
rekrutacja z native to będziesz miał przypadek numer dwa, który moim zdaniem ma sens logicznie, bo przecież władza narzuca swoje zwyczaje, tak? niemniej jednak pozbawia nas możliwości posiadania urozmaiconych formacji (którą to metodą mi się gra sympatyczniej ;) )
jeśli w ustawieniach będziesz miał napisane
rekrutacja alternatywna wtedy będziesz miał przypadek numer jeden, który ja preferuję.