Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: The Eagle and the Wolves  (Przeczytany 4286 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    The Eagle and the Wolves
    « dnia: Maja 18, 2009, 11:26:37 »
    Mnie się osobiście podoba. Lubię takie klimaty.

Rzymianie wycofują się z Wysp Brytyjskich, imperium chyli się ku upadkowi... Kto oglądał najnowszą wersję Króla Artura ten wie o co chodzi.
    W Brytanii powstaje wiele malutkich królestw i tylko od nas zależy któremu władcy oddamy swój miecz. Albo pomożemy rzymianom odzyskać potęgę albo któremuś z władców plemiennych umożliwimy panowanie nad wyspą. Frakcji do wyboru jest dziesięć, wszystkich jeszcze nie poznałem. Takie rozbicie dzielnicowe. Każde królestwo ma po jednym, góra dwa miasta i parę drewnianych fortów. Żadnych płytowych zbroi i ciężko opancerzonych koni za to parę rzymskich pancerzy. Mapa ładnie odwzorowana tylko przy tej liczbie nacji ciężko rozeznać się w kolorach...
    A drzewo jednostek tak rozbudowane że przydałby się podręcznik...
    « Ostatnia zmiana: Maja 18, 2009, 11:33:59 wysłana przez sir Luca »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    Odp: The Eagle and the Wolves
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 18, 2009, 12:46:19 »
    Zapowiada się  ciekawie, włąsnie pobrałem i zaraz wydam swoje zdanie

Offline Asalut

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 18, 2009, 13:28:40 »
    a jakiś link do ściągnięcia moda?

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 18, 2009, 14:02:36 »
    Na mb repistory masz linki do wszystkiego

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 18, 2009, 14:35:56 »

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 18, 2009, 15:14:49 »
    Specjalnie zalogowałem się aby opisać ten mod. Po pierwsze - jest ahistoryczny do bólu:

- Wielkie topory wikingów w latach 400-420 n.e? Ktoś nie uważał na lekcji historii?
    - Bardzo dużo uzbrojenia z innych epok. Przykładowo znajdziemy w tym modzie tarcze, hełmy  wikingów.
    - Znalazłem dwie greckie zbroje z IV wieku p.n.e.
    - Nazwa miasta Camulod jest w rzeczywistości fikcyjną siedzibą króla Artura, wymyśloną w XIII wieku.
    - Nazwa jednej z frakcji "Kornwalia" pochodzi z VIII wieku.
    - Władcą jednej z frakcji jest Król Artur. Znowu głupota. Artur urodził się między 460, a 470 rokiem n.e, więc pełnoletni był u schyłku V wieku. Przypominam, że akcja The Eagle and The Wolves toczy się w latach 400-420 po narodzeniu Chrystusa.
    - Najemnicy z Hebrydów - Gallowglassi - byli najmowani przez różnych królów na szerszą skalę dopiero w XV wieku! Pierwsza wzmianka pochodzi z 1259 roku, kiedy książę Connachtu otrzymał 160-u szkockich wojowników od córki króla Hebrydów.
    - Olbrzymie pomyłki w jednostkach. Pseudolimentii, limentii, auxilla palatiner, eirish clansman, mercenary sniper (!!!) - to tylko niektóre błędnie napisane nazwy (prawidłowo powinno być: pseudocomitatenses, limitaneus, auxilla palatina, irish clansman, mercenary veteran crossbowman). Występują duńscy wilczy wojownicy, mimo że są co najmniej z VIII wieku i są w armii Northumbrii, która powstała na początku VII wieku, ale o tym szerzej przy państwach. Prawie zupełny brak kawalerii u Piktów (no ok, jest jeden wojownik na koniu, ale powinno być ich przynajmniej z trzech). U "Rzymian" występuje szerokie drzewko łuczników - łucznicy nie byli aż tak popularni w armii rzymskiej w V wieku. Romano-Brytyjskie "Heavy Cavalry" można upgrejdować do "Trooper". Hmmm. Pendragonowie mają dziwaczne drzewko żołnierzy z łucznikami (znowu). Rzymscy Auxilla nie byli najprostszymi żołnierzami w armii, tylko inną kategorią armii. Podobnych błędów są dziesiątki.
    - Dziwaczne frakcje. Zupełnie bezsensowny podział całej rzymskiej Brytanii na Rzymian, Romano-Brytów, Kornwalię, Pendragonów, Northumbrię. Przecież w latach 400-420 nie było jeszcze takiego rozłamu w Brytanii. I gówno prawda, że plemiona germańskie (Sasi, Jutowie, Fryzowie, Anglowie) w tym okresie zdobyli całą wchodnią Anglię. Powiedziałbym raczej, że ich najazdy były niewielkie i nie zagrażały władzy post-rzymskiej. Do tego występują jeszcze cztery małe państewka irlandzkie, które nie mają racji bytu. W pierwszych latach V wieku Niall Nogaillach zjednoczył większość Irlandii i zdobył nawet duże połacie terenów należących do Piktów oraz podbił północnobrytyjskie królestwo Coel Hoen, leżące w pobliżu szczepu Votadynów. Ktoś pił przy tym podziale?

Więcej nie napiszę, chociaż możnaby napisać pracę magisterską na temat "Karygodne pomyłki w modzie The Eagle and The Wolves". Mod in my humble opinnion nie jest warty nawet pobrania.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 18, 2009, 16:14:59 »
    Kolba musze się z toba zgodzić ,że mi też się wydawało ,ze mnóstqo pomyłek lecz cóż  jest jak jest ludzi nie naprawisz. Oczywiście twój mod będzie bez pomyłek i daj jakieś info. Najgorsze to są te zbroje i taka ilość frakcji .

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 18, 2009, 23:20:53 »
    A mnie się właśnie podoba zamieszanie spowodowane taką ilością frakcji.
    Nie wypowiem się na temat zgodności z historią bo się na tym okresie nie znam po prostu i jednostek też wszystkich nie zdążyłem przejrzeć ale bardzo spodobało mi się pierwsze wrażenie jakie ten mod na mnie wywarł... Patrzę na mapę i nie wiem co jest grane... Mnóstwo frakcji i nie wiadomo kto z kim się leje i komu pomagać... Ale każdy gra w co lubi. Wcale nie oczekuję od tego moda zgodności z historią. Traktowałbym go raczej jak swoistą drugą część filmu "Król Artur" (czy jakoś tak) który z tego co wiem niewiele miał wspólnego z realiami.
    « Ostatnia zmiana: Maja 19, 2009, 07:52:51 wysłana przez sir Luca »

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 19, 2009, 12:46:17 »
    Mnie tam się wydaje, że mody nie muszą być szczególnie historyczne. Mogą nawiązywać do historii jeśli tak chce twórca ale nie zawsze powinniśmy porównywać do prawdziwej historii. Chodzi o to żeby była dobra grywalność. Jak dla mnie to mogłaby być wiązanka historii, baśni i legend byle by tylko fajnie się grało.

Offline kretu19955

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 05, 2010, 00:57:52 »
    U mnie jest taki bug, że na bitwie gdy nacisnę "back space" to wrogowie są wyświetlani jako sojusznicy. Gdy mam sojuszników w bitwie to oni też są jako sprzymierzeńcy. Czy można na to jakoś zaradzić najlepiej bez konieczności zaczynania od początku?