Mod jest bardo fajny. Golizna mi nie przeszkadza, gdyż nawet dobrze odwzorowuje czasy kiedy barbarzyncy nie mieli kasy na strój a Amazonki mieli swój styl ubioru :) Ogólną zaletą moda jest fabuła czego bardzo brakowało w całej wersji M&B. Ciekawe są nowe misje, kierowanie Imperium i kilka innych zalet.
Odpowiedzi:1. Architektura jest po to, aby szybciej budować budynki we wsiach czy zamkach. Np skraca czas budowy spichlerza we wsi. Podobnie jak skill inżynieria
2. Rydwan jest dosyć dobry ale tylko na całkiem prostych obszarach. Łatwo zabić lub obalić z koni wrogie jednostki, i przede wszystkim przy prędkości celownik nie rozjeżdża się. Jednak w czase bitwy jest bezużyteczny. Podskakuje na górkach i nie da sie walczyć. A na otwartym terenie nie brak wywoistego terenu.
3. Nie przesadzajcie już z tą obrazą religii gdyż w grze, w pewnym momencie wyraźnie jest napisane że to czarna wiara. A zakonnicy czy biskupi nie muszą wcale od razu mówić o wiarze chrześcijańskiej. Także Inkwizytorów uważam tutaj za dobry plus.
4. Mi się podobały misje o:
a.) "zabójcy w ogrodzie" kiedy musieliśmy znaleźć człowieka polującego na Lady X
b.) "barka" kiedy płyniemy po rzece i strzelamy z łuku w bandytów na brzegu
c.) "muły"
d.) "rozprawa sądowa"
e.) "uwolnienie poddanych z lochów"
dalej nie pamiętam ale jak się coś przypomni to dam znać
Pytania:
1. Czy jest jakiś dalszy ciąg fabuły? Dotarłem do tego kiedy zabiłem zdrajce i nosze jego łeb w plecaku.
Podpowiedzi:
1. Ciąg fabularnyNa samym początku jesteśmy w małej wsi na cmentarzu. Obok nas stoją: Steisi (siostra- przyszła imperatorka), Rogan(brat), ksiądz Benduini (Zabójca przybranych rodziców) Na początku warto pochodzić po wiosce i znaleźć skrzynie w której są dwa następujące przedmioty: ojcowski miecz (najlepsza broń jednoręczna w grze), mateczny miecz. Wychodzimy z wioski i expimy. Najlepiej nie dołączać do żadnego królestwa gdyż po osiągnięciu pewnego poziomu natkniemy się na Sir Vincenta. Opowiada on nam historie całego naszego rodu. Okazuje się, że niedawno pochowani ludzie nie byli naszymi krewnymi, tylko bliskimi przyjaciółmi rodziców, którzy chcąc chronić pociechy przed tyrania polującą na władców Imperium Caledanskiego wysłali dzieci (główny bohater, steisi, rogan) na wieś. Teraz nalezy przyjąć Sir Vincenta do Odziału i porozmawiać z siostrą. Wybrać odpowiednie komentarze wskazujące na ukoronowanie Steisi. Zaraz po tym udajemy się do Imperialnego pałacu na koronacje. Zaraz po tym mamy swoje własne królestwo. Dumne imperium przeistacza się w "Czarną Katedrę. (Jest to nacja połączona jednostkowo z dumnym imperium i inkwizytorami. (Teraz jest spora przerwa w fabule. Zdobywamy zamki miasta itp.) W późniejszym stadium gry przybywa do nas żebrak i opowiada co nasłuchał się w karczmach. Dowiadujemy się że Ksiądz Benduini (postać z początkowej lokacji) zabił naszych przybranych rodziców i chciał zabić nas na pogrzebie. Jednak nie udało się mu to. Żebrak chce żebyśmy mu zapłacili. Dajemy mu zatem największą sumę czyli 1000 denarów. W zamian za to żebrak doprowadza nas do katedry gdzie jest 1 zakonnica i 1 Rycerz inkwizytor. (ten rycerz to właśnie zdrajca) Zaraz po wykonaniu zadania dostajemy odrabaną głowę do ekwipunku która daje +10 morali do odziału. I właśnie tutaj się zaciąłem i nie wiem co robić. Aha i jeszcze raz mi się wyślwietlił raport po lewje stronie (tam gdzie zawsze są informacje o obleganych zamkach itp.) takie coś "Przypomina ci się dzień śmierci twoich rodziców" był jakimś ciemnoszrym kolorem. Nie wiem czy to było tak po prostu czy trzeba o tym z kimś porozmawiać. Pomóżcie.
2. Jak macie już swoją nacje i nie chcecie miec w niej wasali z czarnej katedry czy też Amazonki. Jeśli chcecie stworzyć wszystko sami. pochodźcie po gospodach i "zbierajcie" wszystkich bohaterów. Jeśli macie juz jakiegoś w swoim odziale kliknijcie na niego i porozmawaijcie. Trzeba wybrać opcje dialogową "chcem cię o coś zapytać" następnie "czy chcesz być Rycerzem imperium i służyć Steise?" Potem "Pasuje cie na rycerza" (czy coś w tym stylu". Po tyvh czynnościach bohater biega po mapie w swoim herbie w czerwonym odcieniu I ma na początku drobną armie. To możesz zrobić na początku ze swoim bratem i Sir Vincentem. W ten sposób łatwiej ci będzie zdobywać zamki na początku.