ankieta stąd:
http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=103.0jest dość miarodajna, a także liczba odpowiedzi oraz wyświetleń wątków w tym dziale. W ankiecie nie ma tych modów, które pojawiły się po, a które są dość interesujące:
Solid and Shade(w sumie to taka perełka... rozbudowany fantasy horror :)),
Revenge of the Berserk(z linią fabularną na podstawie mangi/anime),
Rus XIII Century(ciągle niepełna wersja, i przez to niedorobiony, ale klimat powala, musiałem wymienić z sentymentu),
Struggle for Bermia(spin-off Eagle and the Radiant Cross, walka nastawiona na piechotę, klimat renesansowych północnych Włoch z pewnymi domieszkami),
The Chaos War(ja go nie ogarniam, jest to totalnie fantasy mod, bo oprócz świata, to mechanika gry jest też fantastyczna, prawie nieśmiertelni bossowie itp., ale ma swoich fanów).
Jeszcze może Astorionar Adventure, mod fabularny.
no i są jeszcze inne, które pewnie inni by polecili... nie brałem pod uwagę też kilku modów, które mają osobne fora(w sumie nie wiadomo po co...) poza Talewords, ale chyba specjalnie dobre ani popularne nie są, choć nie wiadomo :P
A z tych, które są w ankiecie, to można polecić te:
The Last Days - najlepszy i jedyny ukończony mod LOTR-owy, czołówka modów M&B, a jeśli się nie grało w mody na Warbanda, będzie się zachwyconym :P
Star Wars Conquest - nieukończony, ale dość dobry, szczególnie dla fanów SW
Song of Taliesin - właściwie to taki "ojciec" Brytenwaldy, czyli jednego z najlepszych modów na WB. Mod historyczny(Mroczne Wieki, Brytania), celujący w realizm, pewnie dlatego nie ma głosów
Sword of Damocles - mod bodajże z najlepszym i najbardziej rozbudowanym systemem zarządzania państwem i licznymi innymi ulepszeniami, z końcowym celem odparcia wielkiej inwazji
Eagle and the Radiant Cross - ma unikalny klimat oparty na starciu nacji wzorowanych na XV-XVI wiek, ale z dodatkiem nieco fantasy nacji jakby kościelnej/zakonnej oraz steampunkowej Rzeszy jak z czasów Bismarcka :P
Wedding Dance - pokręcony i taki niby "dla dorosłych", z fabułą, ciekawymi usprawnieniami, inny niż wszystkie :P nie wiem czemu w ankiecie nie ma głosów, na forum TW jest to bardzo popularny i uznany mod
Prophesy of Pendor <- siłą tego moda jest unikalne świetnie pomyślane universum fantasy, interesujący nowi towarzysze i to co ciężko opisać, klimat, budowany głównie na dużej ilości tekstów.
Zależy co lubisz :) Generalnie teraz już niemal wszystko jest robione na WB, ale sporo modów, nie zostało przeniesionych z M&B na niego, a są bardzo ciekawe i na pewno warto w nie grać. TLD raczej nigdy na WB nie zostanie przenisiony, tak samo SW Conquest czy Solid and Shade, Revenge, Rus, Wedding Dance.... a SoD-a wersja na WB jest ponoć skopana. Ale jeśli chodzi o PoP, SoTaliesin, Struggle for Bermia, to lepiej grać w warbandowe wersje.